Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nem tartjatok felhaboritonak,...

Nem tartjatok felhaboritonak, hogy az iszlamban 4 felesege is lehet az embernek?

Figyelt kérdés
2010. márc. 4. 16:12
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯
 71/155 anonim ***** válasza:
Annyira régóta élsz ott, hogy az olvasást is elfelejtetted, a milliomos Harrods vásárló biztosan nem te vagy hanem a szaudi hercegnők. Kétlem, hogy te az lennél. De persze lehet, azért titokzatoskodsz. És ez nem kretivitás ez tény. Lévén a Harrods is az egyik leggazdagabb Angliában élő arab ember áruháza, és szívesen nyitja meg kapuit honfitársai előtt. De érzésem szerint az te nem vagy. Persze ez megint személyes feltételezés. Bocs. Csak szerettem volna tisztázni. RÓLAD én egy szót nem írtam, csak általában a nőkről és amit az arab országokról gondolok. Kattanj már le erről, hogy rólad írtam bármit is.
2010. márc. 12. 13:34
 72/155 A kérdező kommentje:

Akkor olvasd mar vissza a kommentedet....

"Inkább az, ami a tied is, otthon unatkozó milliomos háziasszonyok, akiknek fogalmuk sincs mi folyik a való életben. És bánatukban évente kétszer felvásárolják a Harrods áruház árukészletét a nyomrult feleségek."

Hozzajuk hasonlitasz, nem esik le?

2010. márc. 12. 13:42
 73/155 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm! nos, amit mondasz ebben sok az igazság! az arabok többsége egyértelműen olyan mint, ahogyan te azt le is irtad. De itt a kérdés feltevésénél leginkább azokat az érintett szeméyeket kell nézni, aki tényleg vallásosak! és úgy kell visszatekinteni a többnejűség fogalmához vagy miértjéhez. mondok én is egy példát, amivel téged cáfollak meg valamelyik kommentedben és ugyanakkor neked adok igazat! remélem látni fogod majd miről is beszélek! szóval, van egy lány, aki vallásos. ez a lány inkább már nő, mert 31 éves és még mindig nincs neki férje! a cáflat: a környezete (legyen szülő, tesvér, rokonok stb...) nem kényszeriti senkihez, hogy hozzá menjen olyas valakihez, akihez ő nem akar! ez bizonyitja azt is, hogy számtalan kérője akadt, de mindegyiket vissza utasitotta, mert valami nem tetszett neki bennük. a családja elfogadta ezt, mivel az ő életéről van szó, ezzel szemben mondják neki, hogy már ideje lenne valakinél megállapodnia, mert már az ő korában náluk a nők már több gyereket nevelnek. de még mindig nincs kényszerről szól vagy ráerőltetésről. és most jön az, ami téged igazol. akadt egy kérő, aki nagyon tetszett neki és forditva, már az eljegyzést tervezték, mikor rátértek a vallásosságra. a férfi szintén muszlim és imádkozik napi ötször, DE egyáltalán nem vallásos és úgymond már ő is európaisodott! ezt a lány nem fogadta el, mert a későbbiekben gondot okozhat a jövőben köztük és az esetleges gyerekeik nevelésében is. Igy még mindig hajadon. Látod, nincs szó semmi erőszakról, az ő akarata a lényeg, ez nevelés kérdése csak. Jordánia turisztikai helyszinné vált, ezért akiket jobban érint (mondjuk munkából kifolyólag, környezet stb...) próbálnak alkalmazkodni, de ez megintcsak azokra vonatkozik, akiknek a hitük nem erős! Másfelől, hogy az arabok kétszinűek ez megint általánositás! és ahogy te is mondod, vannak kivételek, ezeket kell megtalálnod és nem akárkivel barátkozni. ez meg már mindegy, hogy melyik országban élsz, akár lehet itt Mo-on is! ez az én tapasztalatom, nekem szépen lassan tűntek el a "barátaim", különböző okok miatt és hozzá tenném, hogy nem miattam, hanem az ő irigységük miatt. Nem is vagyok hiába bizalmatlan mindenkivel szemben. Itt Mo-on is mindenki igyekszik a saját érdekeit nézni, szóval itt is lehetnek keresgélni. keresgélni? bocsánat, nem kell, akad az bőven. nem akarom a véleményed megváltoztatni, mert nincs jogom hozzá és ez a te saját szemléleted a tapasztalataid alapján. de, hogy a többnejűség felháboritó-e, ezt nem ebben a formában kellene megkérdezni, mert amiért ez engdélyezve lett, nem a vágyak szabadjára engedese miatt volt, nem ez volt a fő cél! és aki vallásos, az tisztában van ezzel (a vallásosság, nem a napi öt imától függ és a disznóhús mellőzésétől, ez elvileg kötelező), és azoknak csak egyetlen feleségük van, hacsak nem történt valami olyan dolog, ami miatt esetleg kettő lenne, de akkor annak nagyon is erős oka vagy érve van és az első feleség is tud mindenről, ráadásul úgy, hogy nincs rákényszeritve semmi sem. a többnejűséget, ha felháboritónak találod, akkor olyan oldalról kell nézned, akiknek gyenge hitük van! de nem magával a többnejűséggel van a gond, hanem az emberekkel! nah, ez a lényeg!

Egyébként (ez csak úgy eszembe jutott, hogy), ha jól tudom akkor pontosan Jordánia az (vagy Tunézia), ahol a muszlim nők a saját hazájukban nem viselhetnek kendőt, vagy megfelelő úszódresszt egyes szállodákban és tengerparti részeken a túristák miatt, mert ők nem nézik jó szemmel! ezzel arra akarok utalni, hogy itt megint nem magát a vallást hibáztathatod mindenért, mert akkor a másik oldalról is kellene nézned a dolgokat! lehet valóban ezt látják az arab emberek, hogy az európai nők k....., mert a média ezt mutatja náluk! de itt nálunk mit mutat a média? azt, hogy az arabok az iszlám nevében robbantgatnak stb... (nem akarok bele menni, csak reagálok arra, amit irtál), és csak nagyon kevesen vannak azok, aki veszik a fáradtságot és megnézik, hogy mi az igazság! szóval, az oda-vissza dolog működik és igazából a két kultúrának vizsgálnia kellene a másikat, még mielőtt bárki is rosszat mond a másikról! Én igy látom!

2010. márc. 12. 14:05
 74/155 anonim ***** válasza:
57%

Igen tudom, az olvasás egy bonyolult folyamat:

1, elolvasom a betűket

2, ÉRTELMEZEM az ott leírtakat (ehhez többre van szükség mint a betű felismerés) és sajnos ez a része maradt ki neked.

Ami persze nem baj,csak az, hogy megsem próbálod értelmezni,amit itt a válaszolók leírtak neked, de még ez sem lenne olyan nagy baj, csak ne sértegetnél ismeretleneketok nélkül. Na mindegy, azt hiszem csatlakozom az előttem szólókhoz és elkerülöm ezt a kérdést. Pedig lehetett volna egy norális eszmecsere, kár, hogy nem voltál partner ebben.

2010. márc. 12. 14:08
 75/155 anonim ***** válasza:

utolso, neked jo nagy zabszem szorult a hatsodba...

Vegigolvastam a kommenteket, es te kezdted el sertegetni a kerdezot, majd mikor jogosan visszavalaszol neked, te megint behisztizel...nem birod elviselni ha egy no beszol mi?

nem o nem tud olvasni, hanem te nem tudsz fogalmazni

jobb is hogy a te eszmecseredet nem kell tovabb olvasgatnunk

2010. márc. 12. 14:15
 76/155 A kérdező kommentje:

Es mi lett a lannyal vegul? ferjhez ment?

Irtad korabban, hogy betiltottak a kendo viseleset bizonyos eu. orszagokban. Sztem ez felhaborito. Meg kene hagyni a szabad dontesi jogot mindenkinek. Es mi van azokkal aki viselni szeretne? egyszeruen lerangatjak a fejerol? megtehtik ezt?

Most megint kicsit elternek a tematol, es bizonyara nagy indulatokat fog ez kivaltani egyesekbol, szal szeretnem hangsulyozni, hogy ez az en szemelyes velemenyem!

Tehat, en reformatus kereszteny vagyok, hiszek Istenben, meghozza nagyon intenziven, de valahogy a Bilbiat es a Korant nem tudom teljes szivvel elfogadni. Ott motoszkal az agyamban, hogy emberek irtak...nem mondom, hogy minden reszet, de eleg nagy szazalekat. Meg egyszer mondom, senkit nem akarok ezzel bantani, ez az en velemenyem, aki nagyon fanatikus vallasos, az ne is olvassa tovabb. Tehat nekem a hit, szivbol jon, a szivemben erzem, hogy Isten letezik es segit nekunk, stb, es valahogy a Bibliat (habar olvastam) nem tudom komolyan venni. Annyira ferfikozpontu az egesz. A Koran is azt irja a ferfi, a no folott all, es en ezt nem tudom elkepzelni, hogy Isten tenyleg igy gondolna. A noknek adta az eletadas kepesseget. Mi eltetjuk, taplaljuk, ovjuk 9 honapon at az uj eletet, majd mi hozzuk vilagra es miutan megszuletett mi taplaljuk. Ha akarjuk, elvehetjuk az eletet. Ez csodalatos. En hiszem azt, hogy mind2 nem EGYFORMA Isten elott. Es most nem a testisegre vagy fizikai eronletre gondolok termeszetesen. A Bibliaban van pl olyan resz, amiben azt irja, hogy a no engedelmeskedjen a ferfinak, es a ferfi folotte all, es nem a no valasztja a ferfit, hanme forditva. Na pl ez Teged nokent nem idegesit fel? mert engem nagyon. Es en ezt nem tudom elhinni. Mar miert allna felettem barki is? az egyeduli felottem allo leny, a Joisten, nem a ferfi. Es miert kene szolgalnom ot? meg ez is milyen dolog, hogy a ferfi valaszt? miert is? az akkori patriarchalis tarsadalom elkepzeleseit tukrozi.

Te mit gondolsz?

2010. márc. 12. 14:41
 77/155 anonim ***** válasza:
100%

Nem a mai napig nem ment férjhez, még nem jött el neki az igazi! Nem én irtam, hogy betiltották a kendő viselését, de én is hallottam róla, és látod ezt már felháboritónak tartom! Ez a szabad vallás gyakorlása, amit itt hangoztatnak? hát akkor minden elismerésem. Semmi baj, ha én lennék az elnök forditva megtenném ezt velük. pl.: be akartok jönni a mi arab országunkba? akkor a nők minimum egy kicsivel térd alattig érő szoknyát, vagy nadrágot viseljenek, ne legyen mellkidobós felső rajtuk és a hajukat is takarják be, mert az itt élő emberek meg ezt nem nézik jó szemmel! nem értem ennek a gyűlölködésnek az eredetét, de sajnos ez van.

Remek, hogy hiszel Istenben! Akkor azt is tudod, hogy a férfi az erősebb minden téren! Isten egyenlően kezeli a nőket és férfiakat, mind a kettőt másban emeli ki, de ez nem tükrözi azt, hogy a férfi a nő felett áll! Isten úgy mondja, hogy azok a férfiak, akik a legjobban bánnak a feleségükkel, azok a paradicsomban különleges helyet fognak elfoglalni! Itt a hatalmas tiszteletről van szó, a kölcsönös megértésről és mind arról, amit egy nő is szintén megakar adni a férjének. Ha volt rá lehetőséged, hogy a Koránt is tanulmányozd, akkor ott szinte mindenre (ami fontos) részletesen kapsz leirást, hogy miért úgy van! persze nekem is vannak néha olyan kérdéseim, amire nem tudnak válaszolni, csupán ennyi a válasz, hogy "Isten nem köteles az embernek megmagyarázni mindent és beszámolni mindenről". Nah, de, hogy csak egy példát hozzak fel: vannak arab országok (vagy lehet az összes, ezt nem tudom, sajnos, pontosan), ahol egy nő nem lehet biró! ezt sem tartod igazságosnak? először én sem értettem, hogy miért nem!? miért nincs joga gyakorolni ezt a szakmát! Nos, a válasz, amit kaptam (és nem vagyok befolyásolható, de ha számomra észérvekkel bizonyit valaki valamit, akkor hajlandó vagyok elfogadni), rendkivül egyszerű volt! és utána már csak azt nem értettem, hogy én miért nem gondoltam erre rögtön, miért nem jutott eszembe ez előbb. mert nekem is őszintén először az jutott eszembe, hogy a nő kisebb rendű és egy ilyen magas elismeréssel járó szakmát nem űzhet. Nah, akkor a válasz: Isten a férfit fizikálisan és mentálisan is erősebbnek teremtette meg, mint a nőt! Egy férfi nem annyira érzékeny természetű, mint egy nő! Elképzelhető, hogy egy női biró nem az eszére vagy az adott bizonyitékokra hagyatkozna a döntése során, hanem az érzelmeit követné. És sajnos erre láttam példát, bámennyire hihetetlen is. Egy női biró itt Mo-on, aki empátia alapján hozott döntést és nem a tények alapján. Azt hiszem nem is ragozom tovább, mert szerintem egyértelmű. Elvileg meg van a nő és a férfi feladata! A férfia az, aki határozottabb kemény helyzetekben és nem omlik össze rögtön és áll neki sirni, hogy most mi lesz velünk... És igen, arab országokban a férfi a domináns akié az utolsó szó, de az sem mindegy, hogy hogyan! pl.: ha az asszony költözni akar egy nagyobb lakásba, semmi ok nincs rá, csak kényelmesebben akar élni, akkor a férj mondhatja azt, hogy nem, nem megyünk sehova, itt maradunk és kész. de miért? mert mondjuk most nincs vagy nincsenek olyan anyagi körülmények között, hogy ezt megtegyék. De, mondjuk, hogy mi legyen ma a vacsora, nem szól bele a férfi, hogy milyen bútorokat akar a lakásba, nem szól bele a férfi, a házvezetés az övé stb... Természetesen, egy jó kapcsolatban a férj kikéri a feleség véleményét, meghallgatja és fontolóra veszi, de a döntés a férfié marad! és ez nem csak az arab országokra vonatkozik, mert én az én családomban ezt láttam magam körül, megbeszélik a dolgokat, érvek, ellenérvek, de végső szó, az nálunk is a férfié volt! A lényeg, hogy a nő és a férfi más jogokat és tulajdonságokat kapott. csak, hogy még egy dolgot emlitsek példának, ha a nő alsóbb rendű, mint a férfi, akkor baj esetén, miért a nőket kell először menteni és miért nem a férfiakat???

2010. márc. 12. 15:10
 78/155 A kérdező kommentje:

Ez a biros pelda tetszett. Es mennyire igaz. en is hiszem egyebkent hogy bizonyos munkakorok nem noknek valo. Pl plotika. Egy orszag vezetese nem a nok feladata.

Bar mondjuk manapsag, sok no erosebb es hatarozottabb mint egy ferfi, a ferfiak meg noiesednek el sajnos.

Ez a "vegszot a ferfi mondja ki" is sztem esettol fugg. Csakhogy en is csaladi peldat hozzak fel, szuleim (apukam arab) nagy szeretetben, tiszteletben elnek, es krizisekben vagy dontesi helyzetben egyutt hozzak meg a vegleges dontest. De mondjuk egy normalis kapcsolatban, elileg, azert kototte ossze az a 2 ember az eletet, mert hasonloan gondolkodik, es harmonia van koztuk, szal ez nem is csoda, hogy egy rugora jar az agyuk.

Az egeszbol azt akarom kihozni, hogy en lennek a legboldogabb ha kicsit visszajonne a ferfi noiszerep, mert amai ferfiak annyira tesze toszak. Sztem eddig rolam az jott le, hogy feminista vagyok. Ez nem igaz. En is no vagyok, nekem is jolesik es szuksegem van a ferfias viselkedesre. Egyaltalan nem derogal, ha valamiben a parom dont, sot ki szoktam kerni a velemenyet, mert tobb szem tobbet lat. Vagy szivesen elvegzem a hazimunkat, habar 12 orakat dolgozok, de megis ugy erzem, hogy ez az en feladatom. De pl a ferfi munkat a parom csinalja termeszetesen. Es ugyanugy o sem csinal abbol problemat, ha neha eppen neki kell fozni, mert en mar nem birok allni a faradsagtol. Az en ertekrendemben ez igy van rendjen. Viszont mint irtam mar manapsag igen sok helyen felcserelodtek a szerepek. Ha egy no okos, tanult, vezeto beosztasban dolgozik, szep es melle meg hatarozott eros szemelysege is van, az olyan gomboc amit nehez lenyelni a ferfiaknak. Pedig attol meg no marad. A munkam soran megfigyeltem pl, hogy a ferfiak (arab) zavarban vannak ha velem targyalnak, pedig termeszetesen viselkedek elottuk, de megis erzik az erot bennem..na most ezt ugy probaljak kompenzalni, hogy elkezdenek bunkon, flegman viselkedni, beszelni, magyarul probalnak visszaeroltetni a "noi" rangomra. Pedig nem ettol lesznek ferfiak a szememben, sot! ez gyerekes viselkedes. Bonyolult es osszetett dolog ez...

Jo lenne ha megtalalnank a kozeputat a nagy egyenjogusag kozepedte. Mind ferfi mind no.

Egyebkent ti arab orszagban eltek? ha nem szemelyeskedek, megkerdezhetem a ferjed honnan szarmazik?

2010. márc. 12. 15:52
 79/155 anonim ***** válasza:
Egyetértek veled abban, hogy egy-egy esetleges döntés meghozatala után sem lehet nagy probléma, hiszen a felek ismerik egymást és tényleg egy hullámhosszon vannak, igy a nézőpontjuk sem különbözhet egymástól drasztikusan! Itt élünk Mo-on és a férjem egyiptomi. A legnagyszerűbb ember, akivel valaha találkoztam, ő egyben a legjobb barátom is! Igen, most hogy mondod, nagyon is annak tűntél a hozzászólásaidból itélve. ne haragudj, hogy ezt mondom, de igy gondolom és te irtad magadról.
2010. márc. 12. 16:24
 80/155 A kérdező kommentje:
hat remelem ez a kep valtozott, azok utan amiket leirtam. Egyebkent onmagaban a feminizmus nem egy negativ rossz dolog. Pont hogy vedi a nok jogait, csak az emberek mar teljesen elferditettek, es mindenkiben egy negativ kep alakult ki
2010. márc. 12. 16:40
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!