Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Titeket - akiknek inge, vagy...

Titeket - akiknek inge, vagy blúza - mi késztet arra, hogy a témától eltérve kijavítsátok a helyesírási hibákat az interneteken?

Figyelt kérdés
Én tényleg nem értem. Számomra az arrogancia az egyetlen magyarázat. A civil életben szerzett sérelmek, sérülések kompenzálása. Ne sértődjetek meg, de komolyan, mire jó ez?! Mintha helyesen írni érdem lenne, legalábbis becsületre méltó. Gondoltatok már arra, hogy rendeztek egy a helyesen írni tudók büszkeségének napját? :P

2014. jún. 18. 08:47
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/114 A kérdező kommentje:
Na jó, az első kivételével, bár... Igen, most dühös vagyok, de ez már fáj. Hogy megpróbálsz lejáratni leplezetlenül megpróbálsz lejáratni egy ekkora baromsággal... Basszus! Oké, lehiggadok, de szépen kérlek, mondd el, mi a bajod! Komolyan érdekel, mer lehet, hogy hülye vagyok, de nem értem.
2014. jún. 18. 20:42
 52/114 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, az ég áldjon meg, nincs nekem semmi bajom veled, megbántani pedig igazán nem állt szándékomban se téged, se mást!

De nézz körül a válaszok között, és nézd meg a te kommentjeidet!

Hiszen már a kérdésben is arroganciával, fruszrávióval vádolod azokat, akik - bár jó szándékkal, de talán nem mindig a megfelelő hangnemben - próbálják a hibákat kijavítani!

Időnként gorombáskodsz, máskor siránkozol, de lényegileg senkinek nem akarsz hinni, és csak fújod a magadét.

Sajnálom, hogy így fogod fel ezt az egészet, de ha kicsit körülnézel a GYK-n, rengeteg ilyen és ehhez hasonló kérdést találsz...

Nem támad téged személyesen senki, itt arról az elvről van szó, hogy a helyes írással (és itt nem a "helyesírásról" beszélek), azokat tiszteled meg, akiknek fölteszed a kérdéseidet, és akik veszik a fáradtságot, hogy válaszoljanak rájuk.

Na meg arról is - ahogy itt előttem írta vslaki -, hogy a fiatalok ne tanulják rosszul anyanyelvüket.

Nekünk, felnőtteknek kell példát mutatni, még akkor is, ha néha pimasz, szemtelen válaszokat kapunk.

Mi ezen átlépünk, de ha csak egy gyerek egy szót tanult meg helyesen leírni a mi "morgásunk" miatt, már megérte!

2014. jún. 18. 21:23
 53/114 A kérdező kommentje:
Küldtem privátban üzenetet, de akkor itt válaszolnék. Remélem nem lesz belőle kavarodás. Pillanat!
2014. jún. 18. 21:34
 54/114 A kérdező kommentje:

Mint írtam, a véleményem a "genyókra" vonatkozik, és ők sokan vannak. Nem mondtam, hogy közéjük tartoznátok feltétlenül, de ha magadra veszed, amit írtam az indítatásról, akkor az én sajnálatomra is, vaj van a füled mögött. A kérdésben felvázolt kritika csak egy lehetséges indok, ami a helyesírási hibák kijavítását magyarázza. Én leggyakrabban ezt tapasztalom, sajnos.

Kérlek, nézd át még egyszer figyelmesen az itt folyt vitát! Én úgy tapasztaltam, hogy állandó, indoklás nélküli támadások kereszttüzében vagyok, és nem teszek mást, mint védekezem. A véleményem pedig úgy nem fog változni, ha nem indokolják az emberek az övéiket. Igen egyhangú a véleményem, de szerintem érthető, mert vagy 5-ször leírtam egyre bővebben szájbarágósabban. Sajnos nem vagyok többre képes. Ha ezt nem értik meg az emberek, akkor tényleg értelmetlen az egész.

Lehet, hogy csak az önmagam helyzetéből kiindulva, de nem fűlik a fogam kijavítani másokat. Inkább megpróbálom megérteni, hogy mi húzódhat a háttérben. Én pedig csak azt várom el másoktól, amit magamtól is. Ezért bánt ha kijavítanak, tekintet nélkül az esetleges háttérinformációkra, okokra.

2014. jún. 18. 22:01
 55/114 anonim ***** válasza:

*fáradságot...

Köszönöm, BusaMacsó! :-)

2014. jún. 19. 06:11
 56/114 Wadmalac ***** válasza:
100%

Némi kocsmai verekedés szag van a levegőben, bár már kicsit oszlik. :)

Szerintem van itt egy kis érdekes pszichikai jelenség is, ami oda vezethet, mint ami most folyik. Saját megfigyelésem szerint (talán tévedek, akkor cáfoljatok) a válaszolók többsége, még ha elolvassa is az összes később született, esetleg eltérő hangvételű, sőt értelmű kérdezői kommentet, fő csapásvonalként továbbra is a kérdésben, mint főcímben lévő tartalomra reagál, talán nem is tudatosan. Vagyis még ha a kérdező később kommentben módosít is az eredeti tartalmon, akkor is valahol a kérdést magát, méghozzá szó szerint fogják rajta hajtani.

Főleg, ha annak hangvétele provokatív.

Sajnos a kérdés hangzásában, tartalmában támadás mindenki ellen, aki ad a helyesírásra, az ellen, aki meg tenni is akar a rossz helyesírás ellen, kifejezetten géppuskatűz. És bizony függetlenül attól, hogy az a bizonyos helyesírással törődő ember jó szándékú vagy nem.

Pontosan ennek eredménye az, hogy ilyen tömegesen visszalőnek a barikádok mögül.

Szeretném összefoglalni a jóhiszemű helyesírás-őrök hozzáállását, remélem, igazolni fognak, hogy ez nem csak az én idealista véleményem.

Sétálok az utcán. Látom, hogy valaki egy kukától 1 méterre állva földre dobja a szemetét. Odalépek, felveszem egy szó nélkül és bedobom a kukába.

Három lehetőség van.

1. A szemetelő látja, de lexarja.

2. A szemetelő elszégyelli magát, esetleg bocsánatot is kér, védekezik, hogy véletlenül ejtette le, vagy valami fogyatékosságából eredően ejtette le a szemetet és nem vette észre.

3. A szemetelő személyes sértésnek veszi, amit tettem és azonnal belém köt, hogy most mit játszom a fejem, nem kéne itt előadnom a nagy környezetvédőt és különben is, semmi közöm hozzá.

Ha odalépek és eldobom a szemetet, mindhárom variáció megtörténhet. Amennyiben nem akarok magamnak kellemetlenséget a harmadik verzió nagy esélye miatt, akkor oda sem megyek, hagyom a szemetet, én is elintézem magamban, hogy semmi közöm hozzá.

Mi lesz ennek az eredménye egy hónap múlva?

Az, hogy bokáig járunk a szemétben.

Na most akkor mikor cselekszem helyesen?

2014. jún. 19. 08:45
 57/114 anonim ***** válasza:
100%
A magyar helyesírás tudása alapvető, és aki még nem jutott el idáig, annak segítség lehet az, ha látja a hibáit,talán tanul belőle. A másik fejlesztése a cél, nem a sérelmek kompenzálása. Nem is értem, hogy lehetne ezzel sérelmeket kompenzálni.
2014. jún. 19. 11:23
 58/114 anonim ***** válasza:
De úgy látom,neked nincs különösebb gondot a helyesírással, bár az indíttatás első t-je kettőzött - bocsánat. És olyan mondást sem ismerek, hogy "akinek inge vagy blúza", csak olyat, hogy "akinek nem inge ne vegye magára". Nem vagy te egy kicsit fóbiás?
2014. jún. 19. 11:26
 59/114 A kérdező kommentje:

Attól függ, mi motivál téged a szemét felvételében. Én nem szoktam szándékasoan szemetelni...

Ha a szelktív hulladékgyűjtőt nem rendeltetésszerűen használjuk, eltérő anyagú dolgot dobunk bele például, akkor azt te jó szemmel nézed? - hogy egy másik nézőpontból közelítsük meg a problémát.

A te véleményedet megértem, el tudom fogadni, de nem vonatkozik mindenkire. Még akkor sem, ha az itt összegyűltektől visszaigazolást kapsz.

Nemkülönben azzal kezdtem, hogy "akiknek inge, vagy blúza"...

2014. jún. 19. 11:44
 60/114 A kérdező kommentje:
Szenter, "költői szabadságról" hallottál már?
2014. jún. 19. 11:46
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!