Titeket - akiknek inge, vagy blúza - mi késztet arra, hogy a témától eltérve kijavítsátok a helyesírási hibákat az interneteken?
"Ha a szelktív hulladékgyűjtőt nem rendeltetésszerűen használjuk, eltérő anyagú dolgot dobunk bele például, akkor azt te jó szemmel nézed? - hogy egy másik nézőpontból közelítsük meg a problémát."
Nem, azt sem nézem jó szemmel. Csak keresem EBBEN az analógiát a helyesírási témához. :D
Mert ha az offnak tekintett korrektúrákra célzol, akkor azt nem érzem jogosnak a több oldalon kifejtettek miatt. :)
Ha kijavítanak, szerintem inkább köszönd meg! Tanulni sohasem szégyen.
Abban viszont igazat adok neked, hogy kéretlenül nem illik javítgatni mások hibáit.
"Önnek alig van helyesírási hibája, miért veszi ennyire magára?"
Azért, mert kiírt egy eszement kérdést az oldalra (amit a moderátorok időközben töröltek), és ebben hemzsegtek az "én tudnák, én csinálnák, én sportfogadnák, én mondanák"- szerű csemegék.
Erre néhányan - a kérdező szerint jogtalanul - felzúdultunk, és ezt azóta sem tudja megemészteni.
Ennek lett a következménye ez a kérdés, de nincs az az isten, aki meggyőzhetné őt.
Nem érdemes tovább foglalkozni az egésszel, a süket fülek és a két malomban való őrlés tipikus példája ez a hercehurca...
Emellett szegényke erősen paranoid beállítású, vagy csak egyszerűen unatkozik...
Kedves Kérdező!
Érdemesebb ezentúl úgy kezdened a kérdéseidet, hogy „bocsi a rossz helyesírásomért, külföldi vagyok…” mert úgy tűnik, egy neurológiai probléma nem számít elfogadható indoknak… ugye Geniuseus? :)
Tudod, ez olyan, mint amikor rászólsz a sántára, hogy bicegjen gyorsabban a járdán, mert mindenki gyorsabban halad és idegesít a botorkálása. Tud ő gyorsabban menni, de kicsikét visszás dolog ilyet mondani. Képzeld magad az ő helyébe. Szerinted, hogy érezheti magát?
(Csak a kísérlet kedvéért, fordítsátok fejjel lefele a billentyűzetet és próbáljatok meg egy épkézláb mondatot megírni. Nem teljesen pontos, de kb. hasonló odafigyelést kíván diszgráfiával helyesen írni.)
Azoknak, akik trehányságnak, műveletlenségnek, tanulatlanságnak tartják az egyes formákat (nákolás, suksükölés, /-ba, nem-e), írok pár ellenpéldát.
A nákolással kapcsolatban hoznám Kontra Miklós idézetét:
„A gyermeknyelvi kutatásokból tudjuk, hogy a magánhangzó-illeszkedés szabályát/szabályait a magyar anyanyelvű gyerekek jóval korábban elsajátítják, mint hogy a feltételes ragozást megtanulnák. Ha egy kisgyereknek a családjában „nák-olnak”, akkor a kisgyerek is nákolva tanul magyarul beszélni, betartja az illeszkedési szabályt még abban az egyetlen esetben is, amikor a kodifikált standard szerint beszélők azt megsértik. Iskoláskorban, vagy később ezt a szabálysértést igen nehéz már megtanulni. (Kontra 2006) ”
Tekintve, hogy a magyar helyesírás fonetikus, ezek a sztenderdtől elütő változatok megjelennek az írásban is. Tehát, ha szóban nem tudja megtanulni (nekik a sztenderd változat bántja a fülüket), akkor az írásban is nehézségei lesznek.
Ellenpélda az angol, ahol a szenderdizált írásképhez sokféle kiejtés társulhat. Ott ilyen jellegű problémák nem jelennek meg a helyesírásban.
A műveltséggel kapcsolatban is voltak kutatások. Megnézték, hogy azoknak a szülőknek a gyerekei, akik magasabb végzettséget értek el szüleiknél, (értsd: szülő max. 8 ált., gyerek: gimi, főisk., egyetem) milyen mértékben ítélték a „helytelen” változatokat „helyesnek”. Az eredmény azt mutatta, hogy jóval nagyobb mértékben ítélték helyesnek a „helytelen” változatokat, mint azok, akiknek értelmiségi szülei voltak.
Tehát:
A nemsztenderd változatok használatát, az egyre magasabb iskolai végzettség egyik generációról a másikra bizonyosan nem szünteti meg. => ezekből max. arra lehet következtetni, hogy az illető milyen családból származik, de arra nem, hogy milyen kvalitásokkal rendelkezik.
Az internet elterjedésével olyanok is képesek megosztani írásban a gondolataikat, akik vagy nem tudták , vagy még nem tudták sikeresen elsajátítani a helyesírást. (Illetve azok, akik speciális nyelvi háttérrel rendelkeznek, lásd fent. ) Azoknak, akik azokat a nehezen érthető kérdéseket teszik fel az oldalra, legtöbbször tényleg ennyire futja. Ennek ellenére ugyanúgy megérdemlik az értelmes válaszokat, mint bárki más. Fogalmunk sincs arról, hogy ki, vagy milyen ember ül a net másik végén.
Ha meg tényleg mindenáron javítgatni szeretnétek, akkor legalább nézzetek utána annak, hogy mit akartok kijavítani.
beglerbég, soha nem írtam, hogy hivatásos kosaras leszek, de ha már nekiállok kosarazni az ismerősökkel -vagy éppen ismeretlenekkel-, akkor összeszedem magam és igyekszem a legjobb teljesítményt nyújtani "fogyatékosságom" ellenére is. És nem kifogásként használom azt, max. megjegyzem, hogy "Jó'van na, én törpe vagyok!".
Mi viszont úgy látszik, hogy 10 millió diszlexiás országában élünk, ezen az oldalon mindenki ezzel takarózik.
Találkozunk valahol középen?
G.
"De úgy látom,NEKED nincs különösebb gondot a helyesírással, BÁR az indíttatás első t-je kettőzött - bocsánat. ÉS olyan mondást sem ismerek, hogy "akinek inge vagy blúza", csak olyat, hogy "akinek nem inge ne vegye magára"."
Ez sem nekem szólt? Kétszer is kijavítottál, feleslegesen. Fun facts: Tudtam eddig is, hogy kétté, de oké elírtam, kijavítottál, gratulálok! Viszont a másik - tudod az a dolog a költői szabadsággal - a te dedukciós képességeidet minősíti. Így jár, aki erőlteti a gyenge lábakon álló "igazát", az izzadságszagú kosaras anekdotádról nem is beszélve.
"beglerbég, soha nem írtam, hogy hivatásos kosaras leszek, de ha már nekiállok kosarazni az ismerősökkel -vagy éppen ismeretlenekkel-, akkor összeszedem magam és igyekszem a legjobb teljesítményt nyújtani "fogyatékosságom" ellenére is. És nem kifogásként használom azt, max. megjegyzem, hogy "Jó'van na, én törpe vagyok!"."
Nem én mentem oda játszani az ő játékukat, hanem ők jöttek hozzám kritizálni a partvonalról, de a játékhoz nem tudtak érdemben hozzászólni. Ez milyen?
"Mi viszont úgy látszik, hogy 10 millió diszlexiás országában élünk, ezen az oldalon mindenki ezzel takarózik.
Találkozunk valahol középen?"
Ugyanolyan ocsmány dolog a "nemes jó szándékkal" takarózni, amikor nyilvánvalóan élvezi valaki a látszólagos fölérendelt helyzetet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!