Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Titeket - akiknek inge, vagy...

Titeket - akiknek inge, vagy blúza - mi késztet arra, hogy a témától eltérve kijavítsátok a helyesírási hibákat az interneteken?

Figyelt kérdés
Én tényleg nem értem. Számomra az arrogancia az egyetlen magyarázat. A civil életben szerzett sérelmek, sérülések kompenzálása. Ne sértődjetek meg, de komolyan, mire jó ez?! Mintha helyesen írni érdem lenne, legalábbis becsületre méltó. Gondoltatok már arra, hogy rendeztek egy a helyesen írni tudók büszkeségének napját? :P

2014. jún. 18. 08:47
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯
 101/114 anonim ***** válasza:
100-asnak üzenem, hogy ha egy szó vegyes hangrendű és magyar, akkor mély hangrendű a toldalék utána, de ha nem magyar a szó, akkor a fordítottja, tehát agresszíven.
2014. júl. 5. 10:28
 102/114 anonim ***** válasza:

Köszönöm, Szenter, igazad van.

Eredeti hozzászólásomban én is így írtam, csak utólag bizonytalanodtam el.

Vannak persze kivételek, ("férfival" és társaik :D), de ezekről már ezerszer esett szó, nem érdemes visszatérni rájuk. :)

2014. júl. 5. 10:49
 103/114 anonim ***** válasza:
59%
A férfival-nál azért mély hangrendű a toldalék, mert a férfi szó eredetileg férfiú volt, tehát az is vegyes hangrendű.
2014. júl. 6. 02:19
 104/114 anonim ***** válasza:

Tudom.

Épp ezért írtam, hogy nem érdemes kitérni rá, van néhány ilyen szavunk.

2014. júl. 6. 06:52
 105/114 A kérdező kommentje:

Az utóbbi 3 hozzászólás aranyos :)

>nem érdemes rá kitérni *jogos

>kitér *håt ez hülyes

>nab.zmeg! *ugye?

----------

* - a kérdező véleménye az olvasottakkal kapcsolatban :D

2014. júl. 6. 18:43
 106/114 A kérdező kommentje:

Az utóbbi 3 hozzászólás aranyos :)

>nem érdemes rá kitérni *jogos

>kitér *håt ez hülye

>nab.zmeg! *ugye?

----------

* - a kérdező véleménye az olvasottakkal kapcsolatban :D

2014. júl. 6. 18:43
 107/114 anonim ***** válasza:
Mi a baj a kitérni-vel?
2014. júl. 7. 11:10
 108/114 anonim ***** válasza:

Kérdező, mit ittál?

Ha valaki megérti ezeket a szaggatott mondatokat-szavakat, ugyan tegye már meg, hogy engem is felvilágosít! :-(

Köszönöm...

2014. júl. 7. 15:26
 109/114 BringaManó ***** válasza:

Nem a szóval volt baja, hanem a sztorival, olvasd újra. (Szerintem a kérdező is azért küldte be kétszer, hogy aki elsőre nem értette, az elolvashassa másodszor is. :-)

-----

Én viszont ezt nem értem:

"ha egy szó vegyes hangrendű és magyar, akkor mély hangrendű a toldalék utána, de ha nem magyar a szó, akkor a fordítottja, tehát agresszíven."

1) Honnan jön ez a szabály? Sosem hallottam ilyet (és nem is így használják a nyelvhasználók).

2) Mi az, hogy magyar szó? Az agresszív mióta nem magyar?

Apropó, a fotel milyen szó? A rezsó? Az október, generálni, kuplé, konflis?

(igen, "lopott" példák :-) [link] )

2014. júl. 7. 15:37
 110/114 anonim ***** válasza:
Azokra az idegen szavakra vonatkozik, amelyek nyilvánvalóan idegen szavak, nem a már elmagyarosodottakra. Én így tanultam.
2014. júl. 8. 11:14
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!