Titeket - akiknek inge, vagy blúza - mi késztet arra, hogy a témától eltérve kijavítsátok a helyesírási hibákat az interneteken?
Összefoglalva az eddigieket:
Szegény kérdező azért ír helytelenül (ha akar), mert diszlexiás, külföldi, paradoid.
Már csak az hiányzik, hogy "telóról írok, gyorsan írok, nem figyeltem oda, anyám mosónő volt, apámat elütötte a hajókötél".
És ezzel nagyjából ki is merül a helytelenül írók mentségkészlete...
"de ha elismerem, hogy buta vagyok, vagy egyszerűen lusta voltam megtanulni, akkor írásban kussoljak minden téren, az idők végezetéig?"
De hiszen erről szó sincs, kedves Mustafa!
Sőt!
Itt - és a másik, kitörölt kérdérs adott válaszaimban is - csak azt "nehezményeztem", hogy a kérdező (és számos társa, hiszen Te ugyanúgy olvasod ezeket a hibákat- kifogásokat mint én) kikéri magának az esetleges javítást, és körömszakadtáig ragaszkodik vélt igazához. És meg van győződve arról, hogy ezek a - legalábbis eleinte - jóindulatú javítások a belekötés vágyából, a mi frusztrációnkból, esetleg (Oh, irgalom atyja, ne hagyj el!) gonoszságból születnek!
Mindig azt mondom, hogy aki nem tud helyesen írni, az igenis olvasson és írjon minél többet, mi sem az ujjunkból szoptuk a helyesírást... (Vagy a helyes írást :) )
De személyes támadásnak venni és ab ovo legorombítani a más véleményű válaszolót - na igen, ez már valóban a butaság jele. Vagy a makacsságé. Vagy a "mindenki engem bánt" kamaszos vagy paranoid viselkedésé.
Ami ebben a topicban súlyosbítja a helyzetet, az a kérdező kismillió kifogása, ami már egy kicsit sok, ahogy előző hozzászólásomban írtam.
Nem lenne egyszerőbb már az elején azt mondani, hogy "lehet, hogy igazatok van, én máshogy tudtam, de majd utánanézek", vagy valami ilyesmit?
Kár, hogy nem olvastad az eredeti, kitörölt kérdést, és a hozzáírt kommenteket...
Távol áll tőlem minden rosszindulat, de az ilyen mérvű "csakazértis" magatartás felbosszant, mert nem értem a rugóit...
Isten mentsen bárkit attól, hogy a kérdezővel közelebbi kapcsolatba kerüljön - vagy kénytelen legyen egy levegőt szívni vele!
Remekül bemutatta magát ezeken az oldalakon. Épeszű ember kerüli őt!
Az a baj, hogy a sok lusta megerősítést lát benne: nem kell küzdeni a helyesírással, mert minek?
Na: EZ az igazi gond.
Bocs, hogy csak most, Juli. :)
Végigolvastam az egészet, és nem szeretnék hosszas fejtegetésekbe bocsátkozni. Csak egyetlen fogalom, ami talán érthetővé teszi a kérdező (és sok más ember) viselkedését: kognitív disszonancia. (Leon Festinger elmélete, érdemes utánaolvasni. :)
Értem, Julianna. De hidd el, van olyan aki már öreg tanulni. Én is kezdetben egy párszor próbáltam kimagyarázni magam, mert szégyeltem a tudatlanságomat (és a kifogásom igaz volt), ma azt mondom, akinek nem tetszik az kapja be, én csak így tudok.
Egyébbként (és most nem a kérdezőt akarom védeni, mert nincs igaza) vannak válaszolók, tapasztaltam, akik valóban mikor már nincs több érvük, a helyesírásba vagy akár gépelési hibába kötnek bele.
Shalom, Berta. Valahogy visszavonultál :-(
Nekem erről az a véleményem, hogy nem vagyunk egyformák. Én pl. tájékozódni és biciklizni nem tudok, ezért nem tartom butának vagy lustának azt, aki nem tud helyesen írni, mert nincs hozzá tehetsége. Ő biztosan másban jó. Vagy nem szeret olvasni. Csak írni. :-)
Persze, azért elég ciki...:-)))
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!