Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Titeket - akiknek inge, vagy...

Titeket - akiknek inge, vagy blúza - mi késztet arra, hogy a témától eltérve kijavítsátok a helyesírási hibákat az interneteken?

Figyelt kérdés
Én tényleg nem értem. Számomra az arrogancia az egyetlen magyarázat. A civil életben szerzett sérelmek, sérülések kompenzálása. Ne sértődjetek meg, de komolyan, mire jó ez?! Mintha helyesen írni érdem lenne, legalábbis becsületre méltó. Gondoltatok már arra, hogy rendeztek egy a helyesen írni tudók büszkeségének napját? :P

2014. jún. 18. 08:47
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/114 anonim ***** válasza:
2014. jún. 18. 09:54
 12/114 A kérdező kommentje:
Ezt nem hiszem el! Törölték a másik kérdésemet koholt vádak alapján. Hipokraták! Javaslom, nézzetek körül az oldalon!
2014. jún. 18. 09:55
 13/114 A kérdező kommentje:
11. A kérdező nyilvánvalóan szopatja a válaszolókat.
2014. jún. 18. 09:56
 14/114 Wadmalac ***** válasza:
92%

"Mintha helyesen írni érdem lenne, legalábbis becsületre méltó."

Az is. Legalábbis a rossz helyesírás minősíti azt, aki írta. És lehet amúgy bármennyire értelmes, egy pejoratív képet kelt róla.

Összefoglalva, aki nem tud helyesen írni, azt könnyen nézik hülyének, tanulatlannak, kevésbé adnak az írásos véleményére.

Ez pont annak rossz, aki írta.

Innentől minden korrektúra tulajdonképpen segítség, hozzásegíti az írót a javuláshoz. Már ha nem pereg le róla.

Éppen ezért, ha valaki kijavít egy rossz helyesírást, azt nem az egó megsértéseként, hanem segítségként kellene fogadni. Persze csak ha a helyesbítő stílusa korrekt. Ha nem olyan, akkor a stílust lehet támadni, de a korrektúrát nem.

A GYK szerintem arról szól, hogy emberek kérdéseket tesznek fel és választ várnak azzal a céllal, hogy attól okosodjanak. A helyesírás javítása ennek a célnak megfelel, bónusz segítség a kérdés megválaszolásán FELÜL.

Éppen ezért egy normális stílusú helyesírás-javítás SOHASEM lehet off.

Csupán illemszabályokat kellene betartani.

Szerintem az lenne a legproduktívabb, ha a kérdező legalább a helyesírását javító kommentben kapna a kérdésére IS választ, vagy a helyesírási korrektúrát akkor kapná, ha maga a kérdés már meg van válaszolva. Az biztosan állati frusztráló lehet, ha a kérdésére nem kap választ, csak helyesírási kritikákat.

Meg persze a komment stílusa is lényeges. Aki segíteni akar, az ne hülyézze le azt, akinek segít.

Az illemhez pedig természetesen hozzá tartozik, hogy a kérdező a javító kritikát segítségként, ne "cseszegetésként" fogadja. Meg kell érteni, az ő érdeke elsősorban, hogy kijavítsák.

És igencsak fontos lenne, hogy helyesírást csak az javítson, aki tényleg tudja, mi a helyes. Sajnos láttam már itt az oldalon olyat, hogy helyesen írt szót akart valaki rosszul kijavítani, vagy a helytelenül írt szóra adott javítása még rosszabb volt, mint az eredeti.

Nos?

2014. jún. 18. 10:07
 15/114 A kérdező kommentje:
Ez így szép és jó... lenne. A probléma az, hogy "a témától eltérve" jönnek a "segítő szándékú" kritikák. Tök mindegy milyen a stílus, alapvetően önkielégítésről van szó. Mindemellett pofátlanságnak tartom elvárni a köszönetet. Persze ha előtte válaszol is a feltett kérdésre, és csak megjegyzi normális, nem szarkasztikus, hangnemben a helyesírási hiányosságokat, az más.
2014. jún. 18. 10:16
 16/114 anonim ***** válasza:
100%

A GYk-n jobb híján két dolog alapján tudom bárki intelligenciáját megtippelni: Az első dolog az, amit leír, a második pedig az, ahogyan leírja. És hiába a jó tartalom, ha a förtelmes írásmód miatt nem tudom/akarom elolvasni.

Én sem futok neki kétszer semminek. Ha valaki nincs annyira igényes, hogy olvashatóan (nem feltétlenül helyesen, csak olvashatóan!) írjon, akkor én meg lusta leszek.

Ez a diszgráfia/diszlexia meg ne legyen kifogás, ahogyan én sem mondom azt, hogy azért nem tudok kosarazni, mert alacsony vagyok. Azért nem tudok kosarazni, mert nem is igazán érdekel. Küzdj!

G.

2014. jún. 18. 10:17
 17/114 anonim ***** válasza:
100%

Ha felteszel itt egy kérdést, és azt várod, hogy emberek ingyen, a szabad idejükben dolgozzanak neked a válaszért - akkor az a minimum, hogy tőled telhetően pontosan, szabatosan és helyes magyarsággal fogalmazol!

Ha erre képtelen vagy, akkor pedig segítséget veszel igénybe. Ha pl. csak buta telefonod van, akkor szólsz valakinek, hogy javítsa ki az írásod - vagy megvárod az estét/nappalt, hogy számítógépközelbe juss, és ott az ellenőrző programot használod.

Amúgy mi a gond a helyesírási hibákkal?

Törölték a 10. választ, pedig benne volt a magyarázat!

Csak olyan jól elrejtve, hogy már a moderátor sem találta meg... na, ez a gond.

Egy adott szint fölött a helyesírási hibák zavarják, ill. már lehetetlenné teszik a szöveg megértését!

És nem mondhatod azt, hogy 12 hiba még bocsánatos, de 13 már sok. Törekedj arra, hogy 1 hiba se legyen.

2014. jún. 18. 10:20
 18/114 A kérdező kommentje:
Úgy gondolom érthetően fogalmaztam meg eddig is, amit írtam. Így velem szemben nem lehet érv, hogy az érthetőség rovására megy a helyesírásom. Igen néha elírok ezt azt, és... rendre jönnek az arrogáns köcsögök, akik teszik az agyukat, az életük egy olyan aspektusával, amiben "tehetségesebbeknek" gondolják magukat nálam. Igen, szövegkörnyezet függő, hogy indokolt e a részükről, de rendre nem az.
2014. jún. 18. 10:24
 19/114 anonim ***** válasza:
100%

Vannak fokozatok:

- 1-2 kisebb, szemmel láthatóan véletlen hiba.

Elnézzük... esetleg 2 szóban javítjuk.

- 5-6 közepes hiba. Szólunk érte.

- 10-20 komolyabb hiba. Itt már könnyen félre lehet érteni a szöveget.

- Alig lehet bármit is érteni.

És minden kategóriában - még az utolsóban is! - van olyan ember, aki megsértődik, és közli, hogy a mi dolgunk megfejteni az ő írását.

Nem lehet meghúzni a határt, mert bárki mondhatja azt, hogy ő még elég jó, miért nem értjük? Még az utolsó kategóriás is.

Ne haragudj: a TE dolgod az, hogy helyesen írjál.

És igenis TÉGED minősít az, ahogyan ez sikerül neked.

Teljesen természetes, hogy ebből IS megítéljük a személyiséged - mint ahogy az is, hogy ennek hatására milyen igyekezettel válaszolunk vagy segítünk neked.

Egy dolgot viszont nem tehetsz meg: nem buzdíthatsz a helyesírási hibák elfogadására senkit! Nem rongálhatod az emberiség általános tudását, ha így jobban érthető.

A helyesírási hibák nem arra valók, hogy bármelyiket is bárki elfogadja - hanem arra, hogy lehetőség szerint kijavítsa őket az írójuk.

2014. jún. 18. 10:32
 20/114 A kérdező kommentje:

Nem fogom magamat ismételni. Kezdünk eltérni a témától. A szövegértelmezési képességek is megérnének egy misét, ha már a "mi" házunk is ég. Mindegy, just sayin'

Még mindig nevetségesnek tartom a legtöbb esetben, ha kijavítanak, mert az ok szánalmas.

2014. jún. 18. 10:44
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!