Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten létezése cáfolható? Ha...

Isten létezése cáfolható? Ha igen akkor mivel?

Figyelt kérdés
Ateista vagyok és alá is tudom támasztani hogy isten nem létezik mondjátok el a véleményeteket. Ha ti is tudtok érveket isten ellen akkor mondjátok el.

2017. aug. 14. 13:39
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/117 anonim ***** válasza:
89%

A remény az rendben van.

De ha utána az ÉN torkomon akarja lenyomni, hogy "DE, IGENIS VAN, ÉS TE EZENTÚL ÍGY FOGSZ ÉLNI" - na, ez már erkölcstelenség.

Márpedig ezt teszitek.

2017. aug. 15. 11:36
 42/117 Mojjo ***** válasza:
100%

@41: Nem, nem ezt teszik. Egyesek teszik csak ezt - ami azért máshogy hangzik, mint az általánosítás.

Az istenhit megnyílvánulhat pont olyan sokféle módon, és jelenthet pont annyira sokféle dolgot az embereknek, mint minden más. Különbözőek vagyunk, méghozzá nagyon. Van, akit az istenhit jobb emberré tesz, türelmesebbé, kedvesebbé, sőt, nyitottabbá. Van, aki tényleg lelki békét, megnyugvást talál benne. Van akit arra ösztönöz, hogy segítsen más embereken. Van aki eszközt talál benne arra, hogy emberek bizonyos csoportja (ateisták és/vagy más vallásúak) felé helyezze magát, és ezt az orruk alá dörgölje. Vagy akár fizikailag bántsa, sőt, megölje őket.

Szóval minden kihozható belőle és annak az ellenkezője is. Sok olyan vallásost ismerek, akik megmutatják a vallások szép oldalát. És igen, náluk konkrétan szép dolognak látom, és örülök, hogy rátaláltak, őszintén. Jó érzés látnom, hogy megtalálták benne magukat :)

Azt érdemes még látni, hogy a vallások léte az emberi természetben gyökerezik. Ha bebizonyíthatnánk, hogy nem létezik semmiféle isten, egyrészt úgysem hinné el az emberek jó része, másrészt pedig maximum utat engednénk az isten nélküli mágikus, transzcendes, akármilyen világnézeteknek, még a mostaninál jobban is. Magyarán az ezónak és vadhajtásainak. Amiből a mostani szinten is épp elég, sőt, sok is.

2017. aug. 15. 11:46
 43/117 anonim ***** válasza:
84%

Én is ezt mondom.

Higgyen nyugodtan mindenki az istenében.

De a kötelező hittan/erkölcstan (ami szintén hittan), a kötelező egyházadó (nem, nem az 1%), a kötelező abortusztilalom (ami nálunk már nem 100%-os, de nagyon igyekeznek), valamint az evolúció tagadása és a tudomány ellehetetlenítése, meg még pár dolog azért mást mond.

És itt ne csak a mi kis hazánkat nézd, mert itt még valamivel józanabb nép él - hanem nézd meg pl. Amerikát, hogy ott mi megy.

És jön majd át ide is, ahogy a többi is, amit ott csinálnak!

2017. aug. 15. 11:54
 44/117 Mojjo ***** válasza:
100%

@43: Lehetnek relative kisebb, akár pár évtizedes kilengések, de nagy léptékben a világ a szekularizáció felé halad és fog haladni.

A vallások ellen való küzdelemnél sokkal fontosabbnak látom a vallások szép oldalát, emberbarátságát és jóságát hirdető, arra fókuszáló irányvonalak támogatását, a vallásos irányzatokon belül ezek terjedésének segítését. Amit mondjuk pl a mostani pápa is nagyon szépen csinál, amennyire legalábbis én látom.

2017. aug. 15. 11:59
 45/117 anonim ***** válasza:
73%

Ez nekem is tetszik.

A hívei meg szépen küldik el a fenébe... rosszul egyensúlyoz, úgy néz ki.

2017. aug. 15. 12:03
 46/117 anonim ***** válasza:
84%

# 44

Csak az a baj hogy egy vallás nem csak a jóról szól.

Imádják ezt a vallásos emberek hangsúlyozni miközben számtalan negatívuma van egy vallásnak.

2017. aug. 15. 12:11
 47/117 Dongaben ***** válasza:
100%
Gondolom a "# 41"-es hozzászólás nem nekem szólt, mert egyik egyház híve sem vagyok. Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy nem minden rossz, vagy ártalmas, aminek nincs valóságalapja... Az "erőszakos térítés", az más téma... Ennek nem sok köze van a valláshoz, mert akár egy focicsapat fanatikus drukkere is át akarhat "téríteni"...ez, olyan "emberi"...és nem Isten-i dolog.
2017. aug. 15. 12:13
 48/117 anonim ***** válasza:
87%

"sokkal fontosabbnak látom a vallások szép oldalát, emberbarátságát és jóságát hirdető, arra fókuszáló irányvonalak támogatását"

Ez rendben van, de közben nem szabad magát a vallást erősíteni!

Ugyanis a vallásoknak - szerintem kivétel nélkül - ma már erősebb a rossz oldala, mint a jó. Ennyit fejlődött a világ, hogy MA MÁR jobb vallás nélkül az emberek többségének.

Persze van olyan, akinek azzal jobb, mert olyan a természete, stb. - de AKKOR SEM SZABAD a vallást erősíteni, mert az összességében, ha minden oldalát összeadjuk, rongálja a világunkat!

2017. aug. 15. 12:15
 49/117 Mojjo ***** válasza:
100%

@46: próbáld értelmezni, amit a #44-ben írtam, kérlek. Ha csak jó oldala lenne egy vallásnak, nem mondhatnám azt, hogy a jó oldalát hangsúlyozó irányzatokat, irányvonalakat kellene erősíteni. Értelmetlen lenne ezt mondani másik oldal hiányában. Kissé zavarba is ejt ezt magyarázni, annyira alapszintű szövegértésnek gondolnám...

Amúgy ateista vagyok.

2017. aug. 15. 12:17
 50/117 Mojjo ***** válasza:
100%

@48: szerintem te nem érted a vallásosság mögött húzódó okokat. Akik tudnának vallás nélkül élni, mégis vallásosak, azok a természtfeletti, a misztikum, a csoda után sóvárognak és/vagy nem értik a tudományos világképet, mégis magyarázni vágynak a világot és/vagy magukat a többiek felé emelni a tudásukkal, pontosabban annak illúziójával. Azaz akik konkrét istenkép nélkül is jól meglennének és nem ezt keresik a vallásban, azok jó része esélyes, hogy totálisan elmeroggyant ezós szellemi fekete lyukakba spiráloznának bele. Mint ahogy ez konkrétan történik is amúgy. Ahogy hiteltelenednek a vallások, úgy terjed az ezó. Ez számomra a kösz, de kösz nem kategória.

Persze, nem kell erőltetni a vallást, ez igaz. De emberi igények mindig is voltak és lesznek rá.

2017. aug. 15. 12:23
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!