Isten létezése cáfolható? Ha igen akkor mivel?
Ennek a valláskritika rovatban lenne a helye.
Én nem hiszek istenben, mert nem látom, hogy lenne bármi elfogadható bizonyíték mellette. De pont ugyanúgy nem látom, hogy a nem léte bizonyítható lenne. Kérlek, ha már azt állítod, hogy te alá tudod támasztani, mondd el a te bizonyításod, hogy láthassuk és kitárgyalhassuk.
Kíváncsi lennék arra az alátámasztásra.
Az én meglátásom keresztényként épp az, hogy Isten léte tudományosan vizsgálhatatlan, ennél fogva se nem bizonyítható, se nem cáfolható.
Na jó, de cáfolni egy csomó minden létezését nem tudjátok:
hupikék törpikék, spagettiszörny, Süsü a sárkány.
Max annyi lehet a cáfolat, hogy :kitaláltak.
De ezt Istenre is lehet mondani...
Isten léte nem cáfolható és nem igazolható.
Miért is?
A cáfolat és igazolás egy tudományos cselekvés. A tudomány szereti pontosan meghatározni a dolgait. Nem tisztem elmagyarázni, mi a cáfolat, vagy igazolás, sokan tudják, akit érdekel, utánanézhet.
Isten hitbéli megnyilatkozás "hiszek egy istenben...". Éppen idézhetnék az iszlámból, de minek, egyfelől hasonló, másfelől kevesebben érdekeltek. A lényeg, a vallás és annak ismérvei, tulajdonságai, történetei, stb. hit dolga. Az sem tartozik most ide, miért hisz, mit hisz. A fontos, hogy hisz.
A hit és a tudomány két külön dolog. Vannak dolgok, amiket személy szerint én hiszek, de bizonyítani is lehet, ez mindössze azt jelenti, nekem nincs róla konkrét tapasztalásom, de elhiszem másoknak ezt. Azonban a hit mint olyan, nem bizonyítható, és fordítva, ami bizonyítható, azt nem hinni, hanem tudni kell.
Minthogy két külön dologról van szó, az egyik nem tud beleszólni a másik hatáskörébe. Hitet nem lehet bizonyítani, amit lehet, az nem hit, hanem tudás. Ha egyszer isten létét bizonyítani lehetne, onnantól a hit automatikusan megszűnik. Helyébe a tudás lép. Az általános tudás, egy konkrét ember feltehetően hinni fogja, de nem isten létét, hanem azt, hogy valaki bizonyította.
Lesznek, aki ezt a gondolatmenetet nem értik (hogy nem hiszik el, az más kérdés). Számukra egyetlen lehetőség, ha annyit tanulnak egyebeket, hogy ez érthetővé váljék. Mivel erre bizonyítékuk nincs, a lehetőségük annyi, hogy vagy elhiszik nekem, vagy nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!