Isten létezése cáfolható? Ha igen akkor mivel?
Ez a te bajod és a te korlátod.
De én sem akarok ITT ebbe belemenni, mert nem ez a kérdés.
Te hoztad fel - nem tudom, miért.
Azt meg, hogy ez az isten miért nem létezhet, leírtam.
Te nem értetted meg, és sajnos ez is a te korlátod.
Valami gond van veled: lehet, hogy a képzéseddel, de úgy tűnik, inkább a gondolkodásoddal.
Mondjuk ettől még lehetsz teljesen jó honpolgár - csak erről a kérdésről nem érdemes gondolkodnod (és az evolúcióról sem), mert ez eredménytelen lesz.
Csak azt nem fogtad fel, hogy én elmondtam azt is, hogy MIÉRT nem létezik! EZ a te korlátod: hogy ezt nem érted meg! Ezért kellene még tanulnod, pl. elemi logikát.
Kicsit hasonló a dolog, már ne haragudj, mint hogy fából vaskarika sem létezhet... hiába mondod azt, hogy de talán, meg esetleg mégis...
Olvasd már el, amit a #91-ben írtam!
Ha pedig nem érted, akkor tényleg nagyon sajnállak (nem vicc, komolyan mondom) - de akkor maradj nagyon távol a tudománytól, és egyáltalán a tudástól, mert lövésed sincs hozzá.
És ne hidd azt, hogy egyáltalán esélyeid vannak azzal szemben, amit mondtam.
Természetesen bizonyos attribútumok nem működhetnek egyszerre. Isten nem lehet egyszerre végtelenül jóságos és végtelen hatalmú, úgy, hogy ezt a valósággal összeegyeztethessük, ez igaz. Sőt, a végtelen hatalom önmagában is problémás.
Viszont kérdés, hogy ezek az attribútomok mennyire kell, hogy igazak legyenek ahhoz, hogy akár a keresztény Istenről beszélhessünk. Én a részemről nem tudom, hogy írja-e a Biblia bármikor explicit módon, hogy Isten végtelen igazságos (na meg végtelen hatalmú), vagy ezt csak a nép aggatta rá. De még ha írja is, kérdés, hogy mennyire kell elfogadnunk és beszélhetünk-e ugyanarról az Istenről, ha nem fogadjuk. el.
A Bibliát nem Isten írta, csak Isten sugalmazta amennyire tudom. Az írói lehet túlzásokba estek. Az ő saját szemüvegükön keresztül láttatták, amilyen sugallatot kaptak. Nem biztos, hogy Isten valóban végtelen jóságos entitásként mutatta magát, akkor sem, ha ez került be a Bibliába.
Másrészt, ha annak is láttatta magát, nem biztos, hogy ez igaz. Főleg a kegyetlen, némileg pszichopata önkényurak szeretik magukat rendkívül jóságosnak beállítani. Isten pedig eléggé ilyennek tűnik, főleg az ószövetségben. Szóval beállíthatta magát annak, miközben pont az ellentéte. És ettől ő még létezhet.
Szóval akárhogy is nézem, a végtelen jóság problémája nem Isten létét cáfolja, csak azt, hogy a széles körben véleményezett attribútumai igazak. Igen, így ő egy másféle isten lenne. De attól még ugyanaz, csak félreismertük ilyen-vagy olyan okokból.
(Ennek ellenére nincs kétségem afelől, hogy a keresztények istene nem létezik, de ez teljesen más kérdés.)
Igen, én is így gondolom.
Létezhet ott valamilyen isten - de hogy sok köze nincs az ideális istenképhez, az aztán tuti.
Márpedig ez az ideális kép a keresztény vallás lényege!
A többi vallás istene (a legtöbb) hatalmas, de NEM végtelen! A keresztényeké viszont az. Teljesen végtelen, nem csak kicsit.
Amúgy van egy olyan nézet is, hogy a Bibliát tulajdonképpen az ördög íratta, aki itt a Földön elfoglalta az isten helyét.
Nekem ez valahogy életszerűbb magyarázatnak tűnik.
Azért, mert sokan hisznek benne, ehhez igazítják az életüket - és akarják igazítani a MI életünket is!
Régebben máglyával, ma már kicsit finomabb módszerekkel: pl. kötelező hittannal, és úgy, hogy egy adott helyen csak egy iskola van, de az egyházi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!