Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nem tartjatok felhaboritonak,...

Nem tartjatok felhaboritonak, hogy az iszlamban 4 felesege is lehet az embernek?

Figyelt kérdés
2010. márc. 4. 16:12
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/155 A kérdező kommentje:
sorry, azota lett megint egy utolso, en a 10 42 esnek irtam:)
2010. márc. 5. 10:59
 22/155 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem személyeskedem nagyon megmondanád, hogy melyik országban élsz? Az ember szabad akaratot kapott Istentől, ezért tart a világ ott, ahol most! A kérdésedre ez a válasz! Másrészről, hidd el (biztos forrásból tudom), hogy nem mindenki olyan, mint, amit te most elmondtál! Az én ismerősömnek a lánya magániskolába jár! Később mindenféleképpen egyetemre küldi az apja, hogy jó állást kapjon majd, ha akar dolgozni! Ha majd nem akar és inkább családot akar épiteni, akkor meg ne egy tanulatlan anyjuk legyen a gyerekeinek és a férje is tisztelni fogja őt, mert okos lesz és lesz véleménye mindenről! szóval, akit illetve akiket én ismerek, egyáltalán nincs szó elnyomásról vagy valamibe való belekényszeritésbe!

És ha mindazt tudtad, amit már az előbb leirtam neked, akkor miért a kérdés? ráadásul te nem fogsz ott élni sokáig, nem lesz onnan férjed vagy barátod, és nem veszed fel a vallást! akkor miért kell ezen háborogni?

A levelem hangvétele normális, semmi támadás nincs benne, szóval légy szives olvasd úgy, hogy ne tűnjön rosszindulatúnak, mert nem annak szántam! egyszerű kérdések és vélemények!

2010. márc. 5. 11:12
 23/155 A kérdező kommentje:

Bocsi, azt kihagytam az elozo kommentbol, hogy mindenki olyan szepen elmagyarazza, hogy anyagilag mind a 4 feleseg ugyanazt kapja, egyenloseg van bla bla...hat mar neharagudjatok, de kitorolhetem vele... Nem minden a penzrol, racionalitastrol, szol...oke, ugyanolyan materialis jogaim vannak mint a masik felesegnek, viszont lelkileg egy nyomorek onbizalomhianyos, megalazott valaki leszek,aki sosem ismeri meg a boldogsagot mert a "ferjem" pl, miutan velem szeretkezett, megy tovabb a masik hazba, a masik felesegehez, hogy vele is szeretkezzen, de nembaj, fogjam be a szam, mert ugyanolyan aranylancokat meg gyuruket kapok mint o!

nem latjatok ebben tenyleg, hogy mennyire groteszk? Az embernek van szive, lelke, kepes szeretni, szerelmesnek lenni. Oke, hogy vannak allati osztoneink, de a lelek ereje sokkal erosebb, ezert lettunk emberek. Ezek az emberek, beleertve a ferfiakat is, sosem ismerik meg a szerelmet, a szeretetet, a szenvedelyt, az elkotelezettseget EGY ember irant.

2010. márc. 5. 11:13
 24/155 A kérdező kommentje:

nem vettem abszolut negativ hangvetelunek a leveled. Erdekel a velemenyetek ezert a kerdes.

Orulok, hogy az ismerosod normalis felfogasu, nekem is rengeteg ilyen ismerosom van, es ez a normalis.

Bar mindegyik ilyen lenne.

Nem azert foglalkozom amugy ezzel a temaval, mert engem direktben erint....jo kerdes...nem tudom, egyszeruen csak erdekel.

A parom egyebkent arab szarmazasu, es abszolut eliteli o is a poligamiat. O ugy fogalmazott, ami nekem nagyon tetszett, hogy: "egy szive van, nem 4, igy egy felesege is lehet csak, akinek a szivet odaadja egy eletre"

Mellesleg edesapam is arab, de o Mo n el mar regota es mindig is modern gondolkodasu volt:)

2010. márc. 5. 11:19
 25/155 anonim ***** válasza:

Nos, a nők is elválhatnak, ha nekik ez igy nem jó! Másrészről, még egyszer mondanám, hogy általában, akik hivők azok nem csinálják ezt, mert tudják, hogy fájdalmat okoznának a másiknak ezzel, és általában eleve nem is gondolnak egy másik személyre. Legalábbis az én ismerőseim között mindenkinek egy felesége volt és van és nem is akarnak másikat, pedig ezek között vannak olyanok, akik az anyagiak miatt is megtehetnék!

De mesélek neked egy történetet, ami szintén igaz és valós, bár én nem ismerem az illetőt. de ez is biztos forrás! Szaúd-Arábiában él egy doktor házaspár (a feleség és a férj is orvosok) már hosszú évek óta együtt nagy boldogságban! Mind a kettő rendkivül művelt, intelligens és természetesen pénzük is van bőven! Itt a teljes részleteket nem tudom, de nem is ez az érdekes! a lényeg az, hogy a nő tudomást szerzett egy ukrán lányról, aki nehéz időszakon ment át, se anyja, se apja, se senkije nincs és saját magától felvette az iszlámot! rendesen imádkozik, követi a szabályokat és a tőle telhető módon megteszi Isten utasitásait! Mikor a nő ezt megtudta, azt mondta a férjének, hogy hozzák ide a lányt és vegye feleségül!!! a nő kérte!!! pedig szeretik egymást nagyon is! megsajnálta a lányt és segiteni akart neki, hogy kihozza őt a nyomorból! a férj próbálta lebeszélni a feleségét, mondta neki, hogy ebből még bajok is lehetnek, de a nő erősködött és segiteni akart a lányon! Végül a férj belement hosszas győzködés után és a lány oda került hozzájuk! az élete minden szempontból megváltozott hirtelen, gyönyőrű lakás és szerető emberek! Eddig szép és jó volt, csak aztán, ahogy a férfi jól látta a dolgokat az elején, be is következett! az első feleségének egy idő után rosszul esett, hogy ott van az a másik lány is és egyre többet vitáztak! Hogy mi lett vagy lesz a történet vége azt nem tudom, mert régen hallottam felőlük bármit is, de ha jól emlékszem, akkor az első feleség lehetséges, hogy válni akar! Ez a történet, azt hiszem mind a kettőnket megerősit! neked igazad van abban, hogy valakin osztozni nem lehet (amivel én is egyetértek), de ugyanakkor ott van az is, hogyha a nő nem akar valamit, akkor bármikor kiléphet a kapcsolatból! ráadásul ebben az esetben a nő akarta, hogy oda menjen ez a másik lány!

2010. márc. 5. 11:37
 26/155 A kérdező kommentje:

Erdekes eset. Kedves a notol, hogy segiteni akart. De az altalad emlitett ferfi (aki eloszor nem akarta a lanyt odavenni) pusztan anyagilag segitette a lanyt, vagy elt "hazastarsi" jogaval is vele szemben?

Jo, hogy felhoztad a valast, mert pont irni akartam, hogy en azt is borzaszto igazsagtalannak talalom. Tenyleg nem kotekedni akarok,ne erts felre csupan a tenyeket irom le a tapasztalataim alapjan. Szal, a ferfi ha el akar valni a notol 3 szor ki kell mondania, hogy "elvalok toled" es bumm elvaltak...nyilvan van egy ket jelentektelen papirmunka, de a lenyeg a ferfi szava. Termeszetesen a no szava semmit nem er, neki a birosagra, meg egyeb illetekes szervekhez kell mennie, es mondanom sem kell, siralmasan hosszu procedura all elotte, amibol a vegen a no jon ki veszteskent. (gyerekek, vagyon elvesztese pl) Amugy itt a valas szinte tabu, en speciel egy esetrol tudok, az egyik bnom valt el a reszeges ferjetol aki verte ot, hala Istennek abszolut kedvezoen jott ki belole.

Viszont olyanrol szinte 2 naponta hallani, hogy a ferfi felhuzza magat valamin, es kimondja egyszer hogy elvalik a felesegetol....na most ez hiaba csak pillanatnyi felindulasbol mondja, onnantol mar ervenytelennek szamit a hazassaguk, es ha vissza akarjak csinalni el kell menniuk az imam hoz, hogy ujbol ervenyesitse, de ez egy nagyon hosszu procedura. Sok notol hallottam, hogy utaljak es unjak mar, hogy allando bizonytalansagban kell elniuk, mert a ferjeik visszaelnek a szavukkal, es minden kisebb konfliktust azzal kezelnek, hogy kimondjak a buvos elvalok toled mondatot.

Na, de a lenyeg az, hogy ez is csak azt bizonyitja, hogy a ferfi szava tobbet er a noenel...es ez igy nem helyes.

Tudom, hogy nem valthatom meg a vilag osszes gondjat, csak nokent rossz erzes azt latni testkozelbol, hogy mennyire semmibe tudjak oket venni.

2010. márc. 5. 12:36
 27/155 anonim ***** válasza:
100%

Nem tartom felháboritónak.

Négy anyősa van.

Bűn és bűnhődés...

2010. márc. 5. 12:38
 28/155 anonim ***** válasza:
95%

Pedig az iszlámra is érvényes az az örök igazság, hogy a világot a férfiak irányítják..., a férfiakat meg a nők.

:D

2010. márc. 5. 12:53
 29/155 anonim ***** válasza:
szerintem hülyeség a házasság szóval nekem mindegy. de ha már itt tartunk miért lenne hülyeség? de jobb lenne ha a nőknek is több férjük lehetne akkormár. am itt is be kéne vezetni akkor nem lenne a válásos cécó hanem egyszerűen már ő is a férjed csá. ja és lány vagyok mégmielőtt az összes pasi ezt mondaná...
2010. márc. 5. 14:31
 30/155 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, nyilván minden vallás valahonnan indult és kialakultak a szokásai, a racionalitás terén. Nyilván azok az idők elmúltak és ma már csak a szokások maradtak. Vagy némely esetben azok sem, hiszen a mai világban már nincs értelmük.

Ha édesapád, a párod arab származású miért nem őket nyaggatod ezzel? Nyilván nekik megtanították, miért alakultak ezek ki.

Most a muzulmán hitből nem tudok példát hozni, de pl a zsidóknál a kóser ételek azért alakultak ki, mert a nagy melegben gyorsan romlottak az ételek és a romlott étel elfogyasztása egyenlő volt a halállal. Illetve olyan ételeket ettek (hagyma) ittak (pálinka), amik a gyomrot tisztitották. Mai napig ajánlják, hogy aki Afrikába utazik vigyen pálinkát. Nyilván ennek már mondjuk Amerikában nem sok alapja van, ezért nem is minden zsidó eszik kóser ételt(reformerek)

Úgyhogy egészen bizonyos vagyok benne, hogy a többnejűségnek, a válási procedurának is van alapja és abban is, hogy nagyon sok arab férfi él egynejűen és nem így válik. És egyébként mindennek.

Az bizonyított tény, hogy egy ember könnyen vált bugyit, lakrészt, hazát, nyelvet stb, de a vallását váltja legutoljára és hagyja el. Tehát ennek megváltoztatáshoz idő kell. Nyilván ugyanannyi, mint amennyi idő alatt kialakult. ERgo, ha ők már xezer éve így élnek, nyilván x ezer év kell, hogy megváltozzanak.

Ja és még annyit, hogy Magyarországon is, nem tudom mennyire rémnlenek az ilyen mondatok gyerekszületése után: Na mi lett, gyerek?

És a klasszikus: Édesapa és fia karambolozik. Beviszik őket a kórházba, a műtőben azt mondja az orvos: Nem műthetem meg ezt a gyereket, mert ő a fiam. Hogy lehet ez?

És hány embernek ugrik be egyből, gondolkodás nélkül, hogy a gyerek anyja a sebész. Próbáld ki. (maga ez a szó: orvos, sebész- sem utal a női nemre) Úgyhogy nemcsak az arab államokban vannak hátrányba a nők. Ja és a cigányok (nem hiszem hogy muzulmánok lennének), nézd meg, a nők mindig csak a férfiak háta mögött mehetnek, és sosem hordanak nadrágot, mindig szoknyát.

2010. márc. 6. 22:12
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!