Kedves hívők, imádkoznátok az istenetekhez, hogy közölje veletek, mit kellene mondanotok nekem, hogy a ti vallásotokra megtérjek?
1. "milyen kényelmes is, más nézeteinek nekimenni, míg a magaméról hallgatok, mint a sült hal"
Már elmondtam, hogy vallási tekintetben ateista vagyok, a világnézetem humanista. A kérdésemnek nincs köze a világnézetemhez, minden információt megtalálsz a humanizmusról az interneten. Ha egy konkrét dologra kíváncsi vagy, ami a témával kapcsolatos, szívesen válaszolok.
Vesd össze ezt azzal, mikor én érdeklődtem arról, milyen istendefiníciót használsz, hogyan reagáltál. És most mit követelsz rajtan.
"Minden embernek van világnézete, és egyikre sincs bizonyíték, különben nem lenne világnézet."
Amennyiben a világnézetemről kérdést írsz ki, szívesen válaszolok ott minden kérdésedre. Sőt, megvédem miért tartom az enyémet az összes ismert közül a leginkább helyesnek. Ez a kérdés nem a humanizmusról szól.
2. "Milyen csodálatos véletlen az is, hogy Matt Dillahunty tegnap kitett videója"
Mi bajod az általa elmondottakkal? Mondott bármit, amit te téves állításnak vélsz?
"az is érdekes, hogy pont ez után a video után ... jutott eszedbe az, hogy"
Nem tudom miről beszélsz. Én a te szavaidra reagáltam. Mit akarsz sugallni?
A további összeesküvés-elmélet szintű szövegedre nem tudok mit mondani, teljesen abszurd, légbőlkapott és személyeskedő.
"a kedvencem a 257-es hsz-od volt:"
>> "Ezt a kérdést nem szoktam feltenni, mert a hívők jelentős részének van bibliai forrása arra, miért nem kell Isten mindenkit meggyőzzőn. Általában az a kérdés tehát zsákutcába szokott vezetni."
"Világos. Erre tudnak válaszolni a hívők, tehát ezt nem kérdezzük meg. Ha tudnak válaszolni, az zsákutca."
Szalmabáb érvelés. Egyébként teljesen őszinte és (szerintem) korrekt voltam. Lehet te még nem vitatkoztál őszinte formában más istenhívőkkel és ezért már elképzeléseid vannak.
"Es még mi vagyunk "indoktrinálva"."
Nem emlékszem, hogy ezt mondtam volna rólad. Miből vontad le a következtetést, hogy én indoktrinálva lennék?
Szívesen olvasom a válaszaid, amikor hozzáadott értéket tartalmaznak és hozzájárulnak ahhoz, hogy a kérdés témájában mélyebbre tudjunk ásni. De őszintén megvallom, amikor a számba adsz hamis gondolatokat és személyeskedsz, akkor inkább elszomorodok. Ha te engem ellenségednek tartasz, akkor nincs értelme az egésznek.
"M"
A humanizmust jól ismerem. Mivel majdnem 25 éve házasságban élek egy olyan elkötelezett és aktív humanistával, aki soha nem hitt istenben, és aki éveken át a nagyvárosunk brit humanistáinak az elnöke volt.
Tudom tehát, hogy mi a világnézetük. Pl. az, hogy ez az egy életünk van, és ha végetér, nem lesz utána semmi. Amit nyilván ugyanúgy nem lehet bizonyítani, mint isten létét.
Tudom azt is, hogy mit csinálnak a humanisták. Pl. világi temetéseket tartanak nem vallásos elhunytaknak, esküvőket, keresztelő-alternatívákat. Kórházi káplán végzettséget szereznek, hogy a nem vallásos betegekhez ne csak papot lehessen hívni, ha lelki segítségre van szükségük. Nemkívánt terhességgel szembenézőknek adnak (nagyon jó) nem vallásos tanácsokat. Lelkisegély szolgálatot tartanak fenn olyan ateista, pl. muszlim fiataloknak, akik nem merik megmondani a szüleiknek, hogy ateisták. Kimenekítik az országukból azokat az indiai ateistákat, akik a hazájuk tévéjében azt mondták, hogy nincs isten, és attól a pillanattól fogva életveszélyben vannak - vízumot szereznek, repülőjegyet vesznek stb. Azért küzdenek, hogy a maradék vallásos privilégiumokat felszámolják, hiszen Angliában az anglikán egyház most is államegyház. Mindeközben folyamatosan együttműködnek az anglikán egyházzal, főleg politikai és társadalmi kérdésekben. Együtt indítanak és szerveznek kampányokat, mozgalmakat a város püspökeivel, és a kapcsolat mindig kifejezetten jó. Nagyon támogatom őket, ez mind fontos.
Egyet NEM csinálnak ezek a humanisták: nem ellenségesek az istenhívőkkel, nem sértegetik, nem gúnyolják és nem szégyenítik meg őket, bizonyítékokat követelve. Ha valaki, én tudom.
A honlapjukon is az első mondatok között szerepel az, hogy "[we] always seek to treat those around us with warmth, understanding, and respect", amit neked is tudnod kell, ha humanista vagy.
Az a kérdés, hogy emberszerető vagy-e, aki igyekszik a világban lévő szenvedést csökkenteni, és akkor mindegy, hogy humanista vagy keresztény. Akkor csak annyi, hogy másképpen értelmezi valaki a világot.
Ez annyira mindegy, hogy egyáltalán nem ritkaság, hogy egy humanistának keresztény házastársa van. Olyan humanistákat is ismerek, akiknek anglikán pap a párja.
Azt, hogy másokkal megértéssel és tisztelettel bánunk, megérti Joli néni is Pusztaröcsögéről, nem kell hozza filozófia diploma és mindegy, milyen világnézet.
Azt csinálsz, amit akarsz. De lehet, hogy jó lenne, ha egyszer megfognád a humanizmusodat, és egy kicsit produktívabb, kevésbé destruktív helyen tennéd le.
Az ateizmus egy ember vallási hova (nem ) tartozásáról ad információt. A humanizmusnak ehhez nincs köze. Nem tudom miért hozod fel újra. Az én kérdésem vallással kapcsolatos, nincs köze a humanizmushoz semmilyen formában.
Legjobb tudomásom szerint nem sértegettelek, nem gúnyoltalak és nem is szégyenítettelek meg. Ha van valami konkrét problémád velem, írd meg és ne vádaskodj így általánosságban. Lehet csak egy félreértett mondat az oka, bármelyikőnk részéről.
"Amit nyilván ugyanúgy nem lehet bizonyítani, mint isten létét."
Ezzel nem egészen értek egyet.
Isten létét ha létezik akkor van rá esély hogy belehet bizonyítani. Amennyiben ő úgy szeretné akkor pedig teljes mértékig.
(Számomra továbbra is rejtély hogy miért van az hogy egyeseknek állítólag megadja a tudást arról hogy ő létezik míg másokat meghagy tudatlannak akkor is ha ezzel önmaguknak vagy másoknak ártanak.)
Konkrétan a nem létét nem lehet igazolni mert mindig lehet mondani hogy nem ott van hanem valahol máshol.
Az én meglátásom szerint ha 100% -osan nem is de a lélek létét lehet cáfolni vagy igazolni. A lélek esetében nem egy olyan akár hol lehet dologról beszélünk mint amilyen Isten. A léleknek kapcsolódnia kell valamilyen szinten az emberhez és valamilyen fizikai hatást kell kifejteni-e a világunkra.
Rengeteg ember vizsgáltak már meg, rengeteg különböző módokon és eddig még nem találtak (tudtommal) semmilyen arra utaló jelet hogy lenne bármilyen lélek szerű dolog.
Ez természetesen nem jelenti azt hogy nincsen de elég erősen mutat abba az irányba.
Lélek nélkül pedig a legtöbb ha nem az összes vallás össze értelmét veszti. Így végül is közvetetten de cáfolni lehet azt az istent is.
"Egyet NEM csinálnak ezek a humanisták: nem ellenségesek az istenhívőkkel, nem sértegetik, nem gúnyolják és nem szégyenítik meg őket, bizonyítékokat követelve. Ha valaki, én tudom."
Soha nem tett a párod sem megjegyzést a Bibliára?
"Az a kérdés, hogy emberszerető vagy-e, aki igyekszik a világban lévő szenvedést csökkenteni, és akkor mindegy, hogy humanista vagy keresztény. Akkor csak annyi, hogy másképpen értelmezi valaki a világot."
Anglikán szempontból lehet. Sok keresztény vallás szerint nem.
Bár szerintem az anglikánok felfogásukban kiemelkednek a többiek közül. Reálisabban látják a dolgokat.
"Azt csinálsz, amit akarsz. De lehet, hogy jó lenne, ha egyszer megfognád a humanizmusodat, és egy kicsit produktívabb, kevésbé destruktív helyen tennéd le."
Miért destruktív ez a kérdés?
Sokan felszólaltak már ellene. De őszintén szólva a kérdező hozzá állásában én nem nagyon találtam kivetni valót. Sőt sokkal türelmesebben is állt hozzá jó pár válaszhoz mint ahogyan én bírtam volna. (persze mint írtam nem olvastam mindent és lehet elsiklottam bizonyos pontok felet)
Nekem azonban lenne egy észrevételem. Ha egy ateista fel tesz egy kérdést akkor rengeteg hívő egyből úgy is áll hozzá hogy ez csak egy újabb provokatív h****. (persze ha a kérdésben mint itt is szerepel hogy ateista)
Ez pedig attól függetlenül hogy mi a szándéka az adott ateistának. Akkor is így állnak hozzá ha őt tényleg érdekli. Mert attól még hogy valaki ateista még érdeklődhet a vallások iránt és hogy hogyan látják a dolgokat.
Mindenben támadást látnak pedig nem minden az.
Lényegében ha feltennénk ugyan azt a kérdést csak az egyik arra utalna hogy a kérdező hívő másik pedig hogy ateista akkor utóbbi esetben nem kapna normális választ.
Nem tudom pontosan hány támadó kérdés lehetett már itt és felteszem azért is alakult ki ez a hozzá állás. De attól még ez nem jó és nem célra vezető.
"M"
284
1. Dehogyis lehet a lélek létét cáfolni.
A tudat / öntudat (consciousness, self-consciousness), amely csak az emberre jellemző.
https://www.youtube.com/watch?v=81YfnPVgBEI&list=WL&index=69..
2. "Soha nem tett a párod sem megjegyzést a Bibliára?"
Olyan "megjegyzésre", amire te gondolsz, nem emlékszem.
De ha tett volna sem lényeges, mert az anglikánok nem mondják, hogy a Biblia Isten szava volna.
3. "Számomra továbbra is rejtély hogy miért van az hogy egyeseknek állítólag megadja a tudást arról hogy ő létezik míg másokat meghagy tudatlannak"
... és ez az is marad.
Az anglikán liturgiában egy ponton elhangzik ez a mondat:
"Great is the mystery of faith."
"Nagy titok a hit. (rejtély, misztérium)"
4. "De attól még ez nem jó és nem célra vezető."
Nos, hát így jártatok.
Nem tudom, mit gondoltak az ilyen fanatikus ateisták, hogy 20 éven keresztül megalázzák a hívőket minden lehetséges fórumon (Dawkins maga biztatja őket: "gúnyoljátok ki őket mindenhol, tegyétek nevetségessé őket, mondjátok ki, hogy nem tisztelitek őket"), és a vallásosok majd beleállnak ebbe?
Vannak, akiket érdekel a vallás meg a hit valami miatt, a gyakorin is van ilyen, de elég hamar kiderül, ki az, aki komolyan kérdez valamit.
Ennek a kérdezőnek már az legelső (!) sorából tudtuk, hogy miféle és mit akar. Pláne miután egész bekezdései származtak sub-Dawkinsi szerzőktől. Annyit a javára írok, hogy valóban a valláskritika alá tette fel, és nem egy aktív vallásos fórumot trollkodott szét.
Szóval ha bizalmatlanságot érzel, magadra vess.
Nem tudom, hogy Richard Dawkins milyen kontextusban mondta el az általad idézetteket. De ha igaz is, ő kevésbé reprezentálja az ateista embereket, mint bármelyik egyházi vezető. Mert az ateizmusnak nincs egyháza, nincs vezetője, nincsenek autoritásai.
"Vannak, akiket érdekel a vallás meg a hit valami miatt, a gyakorin is van ilyen, de elég hamar kiderül, ki az, aki komolyan kérdez valamit."
Most azokra gondolsz, akik már vallásosak és el akarnak mélyülni méginkább a hitükben? Én a kezdetektől tiszta lappal játszottam. Tudtam, ha kiderül ateista vagyok, azonnal pellengérre fog állítani a hívők radikálisabb része. Már az első válaszoló "tudta", hogy én csak egy rossz ember vagyok. Nem jelentettem a válaszát, mert úgy gondoltam, az ő véleményének is ott a helye. Ennyire vagyok troll.
"Ennek a kérdezőnek már az legelső (!) sorából tudtuk, hogy miféle és mit akar."
Legfeljebb a keresztényüldözős, összeesküvés-elméletes éned hitte azt, hogy tud valamit.
Egy teljesen egyszerű kérdéssel fordultam azok felé, akiket ez a téma érdekel. Te már többször bele igyekeztél vinni mindenféle csavaros módon abba, hogy ítéletet mondjak a kereszténységről. Már úgy gondolom, hogy csak azért, hogy utána lecsaphass és ujjal mutogathass. Gyanús is volt, miért kerülöd a reagálást a valóban fontos, témába vágó kérdésekre.
Ha az ateistákkal szemben akarsz gyűlölködni, írj a vallás kategóriában, ott mindneki egyet fog veled érteni. Ez a kérdésem NEM vallásellenességről vagy vallástalan-ellenességről szól.
"Pláne miután egész bekezdései származtak sub-Dawkinsi szerzőktől"
Egyetlen mondatom sem származik semmilyen más embertől. Egyszerűen hazudsz. Minden mondatom magam írtam a saját tudásomból merítve. Arisztotelésztől, Szókratésztől, Platóntól, Spinózától kezdve több száz ember hathatott a világlátásom kialakításához, nem véletlen műve, ha az általad ismert pár ateista is hasonló gondolatokat fogalmaz meg, amennyiben hasonló forrásokból nyerték tudásukat.
A filozófiával kapcsolatos (részleges) tudásom pedig közkincs, magad is utánajárhatnál. Akár olvasva, akár fizetett kurzusokon (pl. udemy philosofical reasoning szavakra keresve). Meglepődnél, mert kiderülne, hogy nem csak én használom ezt a tudományos eszközt, hanem más ateisták ÉS teisták is. Az általad nem értett vagy kritizált szavaknak fontos jelentésük van, amit minden szakavatott ember használ. Nem Dullahunty mondatai közül "loptam".
"Annyit a javára írok, hogy valóban a valláskritika alá tette fel, és nem egy aktív vallásos fórumot trollkodott szét."
Hamisan vádoltál meg több ízben. Olyan stílusban válaszoltál, amivel pont másokat vádoltál. Ha trollnak hiszel, az üres vádaskodás helyett magyarázd meg én miért lennék az. Szalmabáb érvelés nélkül.
"Ha egy ateista fel tesz egy kérdést akkor rengeteg hívő egyből úgy is áll hozzá hogy ez csak egy újabb provokatív h**** ... attól függetlenül hogy mi a szándéka az adott ateistának. Akkor is így állnak hozzá ha őt tényleg érdekli"
Én is így látom, ahogyan te. Szerencsére nem mindenki ilyen, mindig akadnak pozitív kivételek.
Ez a hozzáállás az elérhetők válaszok választékát is rontja, mert sokan csak azt nézik, hogy vallásos-e a válaszoló, az alapján pontoznak. Ezáltal elbátortalaníthatják azokat, akik egy picit is cizelláltabb vagy önkritikusabb választ adnának.
"Mindenben támadást látnak pedig nem minden az."
Amikor az ember kétségbe vonja egy hívő hitének jogosságát, sokan ezt támadásnak érzik. Sajnos a kultúránkba beleivódott, hogy aki kétségbe vonja az állításunkat vagy kritikát fogalmaz meg, az rossz szándékú. Ez megfojtja az önreflexióra és önkorrekcióra irányuló ösztöneinket.
A kérdésem a vallás kategóriába kellett volna kiírjam, de inkább a valláskritikába tettem, hogy elkerüljem a radikális hívők ateista ellenes támadásait. Amikor a válaszukban nem a kérdést vagy a kijelentést figyelik, hanem hogy ki írta.
Nem tudom, hogyan tehettem volna többet, hogy elkerülhető legyen "M" támadása. Egy halom magas labdára nem is reagáltam, mert tudtam, csak értelmetlen vita következne belőle.
"1. Dehogyis lehet a lélek létét cáfolni."
Mint mondtam Isten létét közvetlenül nem lehet cáfolni mert nincs róla információ. Csak hogy talán létezik.
A lélek esetében is hasonló a probléma de ott már van egy kis infó róla. Az hogy kapcsolatban van az emberi testtel. Ez nem elég ahhoz hogy mint írtam hogy megcáfoljuk egyértelműen a létezését. Én csak azt írtam hogy az eddigiek arra mutatnak hogy nincs. De mint Isten esetében is infó hiány miatt nem nagyon lehet megcáfolni a létezését.
"A tudat / öntudat (consciousness, self-consciousness), amely csak az emberre jellemző."
Ez mit bizonyít? Ez lehetséges bármiféle természet feletti halhatatlan lélek nélkül is. De ha van lélek ami bármilyen befolyással van a viselkedésedre vagy bármi másra akkor annak kell hogy legyen valamilyen jele. De eddig még tudtommal senki nem találkozott olyannal hogy az emberi agyban a neuronok csak úgy a semmiből elkezdtek volna impulzusokat továbbítani amik látszólag sehonnan sem jöttek, ezzel látszólag felrúgva lényegében az energia megmaradás törvényét.
Ha lett volna bizonyítottan ilyen eset az már afelé kezdene mutatni hogy van valami még ami talán a lélek. Enélkül azonban a dolgok arra mutatnak hogy csak a fizikai testünk van.
"... és ez az is marad."
:D
"Olyan "megjegyzésre", amire te gondolsz, nem emlékszem."
Milyen megjegyzésre gondoltam?
"Nos, hát így jártatok."
Nem úgy értettem hogy nem célravezető hogy nem kap például a kérdező választ. Hanem úgy nem célra vezető hogy egy normális kapcsolat legyen az eltérő gondolkodásúak között.
Vegyük az itteni példát. A kérdező feltett egy kérdést. A válaszok abban az elgondolásban érkeztek (nagy részük) hogy egy ostoba ateista megint provokálni próbál. A nem megfelelő válaszok esetén ha az adott ateista viszonylag semlegesen állt eddig a hívőkhöz akkor is könnyedén átfordulhat abba hogy ezentúl lenézi és utálni fogja őket. Ez pedig csak valósabb és komolyabb provokációkhoz és gyűlölködésekhez vezet. Ami nem csak rá lesz rossz hatással hanem azokra is akik irányában gyűlölködni fog.
Amit utána leírtál az már egyfajta rasszizmus (tudom hogy nem rasszizmus mert itt nem rasszokról van szó hanem nézetekről de most nem jut eszembe az erre vonatkozó szó, értsed a jelentését)
"Ennek a kérdezőnek már az legelső (!) sorából tudtuk, hogy miféle és mit akar."
Gondoltátok. Maradjunk ennyiben mert tudni nem tudhattátok és pont itt van a probléma. Lehet te még nem találkoztál ilyennel, nem tudom.
Én jó párszor találkoztam már olyan vitával ami abból indult ki hogy valaki írt valamit a másik pedig "tudta" hogy mire gondol. Pedig egyáltalán nem arra gondolt. Találkoztam olyannal is hogy valaki felolvasta valaki más üzenetét és közölte hogy mennyire bunkó az amit ír. Felolvastam normális hangsúllyal és egyből nem bunkó volt már hanem kedves és segítőkész.
Pont mint a vámpíros válaszolónál. Ha látni akarsz valamit akkor azt fogod látni. Ha látjátok hogy ateista és ellenséget akartok benne látni akkor azt is fogjátok.
Házasságunk során a felesegem legalább hússzor bizonyította előttem, hogy van isteni sugallat
isteni jelenés.
Ha te ezt lenézed az csak azért van, mert nem voltál itt a mi családunkban és nem tudod mik lehettek ezek.
Csak méltó emberek kapnak ilyen sugallatokat. Ez a kiválasztottság nem az emberi logika szerinti méltóság közül kerül ki.
"Csak méltó emberek kapnak ilyen sugallatokat"
Ezt a beképzelt dumát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!