Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves hívők, imádkoznátok az...

Kedves hívők, imádkoznátok az istenetekhez, hogy közölje veletek, mit kellene mondanotok nekem, hogy a ti vallásotokra megtérjek?

Figyelt kérdés
Ha valódi isten az akiben hisztek, ő biztosan tudni fogja, mi az amit én olvasva azonnal a ti vallásotokra térnék meg. Imádkozzatok, kérlek, hogy tudassa veletek azt az üzenetet, ami hívővé tenne engem és a többi ateistát is. Azonnal le lehet majd tesztelni az eredményt, mert ígérem, amint vallásossá válok, megírom nektek.

2022. márc. 26. 14:09
 361/370 anonim ***** válasza:

"Mire várod a válaszomat?"

A kérdésre:

"Akkor most miért hoztad elő ezt a tanulmányt? Mi ezzel a célod?"

"Leírtam, hogy miért írom."

Akkor át siklottam felette. Bocsánat. Le tudnád még egyszer írni?

2022. jún. 30. 20:36
 362/370 anonim ***** válasza:
0%

"M"

356

1. "Az utolsó bekezdésedre nem válaszolok, mert alaptalan személyeskedés megint. Ha te ettől boldogabb leszel, hogy hazug módon vádaskodsz, hát hajrá."

Mert nem te nézed és linkeled ide Dillahunty videoját arról, hogy hogyan beszéljenek a hívőkkel az ateisták, hogy mi az, ami felé ne hagyják elmenni a vitát, mert akkor már elszúrták? Most ki hazudik?

2. "Ha valaki az istenhitet a Télapóban való hithez hasonlítja, az számomra megszűnik komoly embernek lenni."

"Magad is pontosan tudod, hogy nem ezt tettem. Nem vagy őszinte."

Dehogynem mondtad, sőt, visszaolvasgattam a 3 hónap terméséből, és le volt ez írva korábban másoknak is, a Télapó, a húsvéti nyuszi meg a fogtündér. Ki hazudik?

3."Te milyen módszert használsz?"

Nem "használok módszert", de tudom, mit csinálok.

Mindössze bátorkodtam leírni, hogy a tudomány messze nem a legjobb módja a tudás megszerzésének. Korábban leírtam részletesen azt is, hogy miért nem.

4. "A matematika nem így működik, tévedsz. Többezer csak az ismert istenhiteknek a száma, az 50%-od bőven tizedestörtté szelídül ennek fényében."

Még ha tizedestörtté szelídül, akkor is több, mint a 0. De nem szelídül tizedestörtté. Már többszor elmondtam, hogy a hit és a vallás nem ugyanaz, de most sem érted. Nincs többezer istenhit. Egy hit van. Maximum többezer vallás. Vagy van isten vagy nincs. Te egyik verziót sem fogadod el.

5. 351

"Valóban úgy tűnik, hogy csak Isten aktív lépése változtathat a hitemen (illetve annak hiányán). De ha létezik és valóban jóságos, jó szándékai vannak velem, akkor nincs kétségem, hogy mindenhatóként ez számára semmiség."

Dehogyis változtatna Isten aktív lépése a hited hiányán. Hiszen akárhányan írtak olyasmit, hogy megjelent nekik Jézus, vagy istenélményük volt, mindig az volt a válaszod, hogy "nem tudhatja az ember, hogy a szelleme játszik vele vagy egy valódi lény válaszol", "mi van, ha ez csak egy érzés és nincs ott semmi és senki?", "nem lehet benne biztos, hogy átélte, vagy csak hiszi, hogy átélte". Nyilván magadtól is ezt kérdeznéd, tehát nem kezdenél hinni. Hiszen Pál apostollal sem történt semmi.

Ezt a beszélgetést szeretném befejezni. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem akarsz istenben hinni, hogy szerinted a hit eleve vak, hogy a kérdésed eleve nonszensz, hogy teljesen elfogult vagy, és nem maradt már téma. Leírtam részletesen, hogy mi a spiritualitás, hogy mi a hit, hogy mi a tudomány hátranya, hogy nem az az okos, aki minél több dolgot megtanul. Nem tudod, mi a hitvita, a felekezet, a vallás, a hit, az egyház, és ha valamiben kiderül, hogy nincs igazad, akkor "hagyjuk ezt, szerintem engedjük el, nem a témához tartozik, ne csináljunk hitvitát, írjATOK ki külön kérdést stb."

Ha van még valami kérdés, olvass vissza, nagy eséllyel megválaszoltam már.

Az eredeti kérdésedre a válaszom továbbra is az, ami legelőször volt: 169, 172, 190

Az ateizmus egy világnézet, semmi több. Divatos az ilyen villogtatása, és az, hogy azt gondolja magáról valaki, hogy okos, csak mert ateista.

Azzal kezdődött az "új ateizmus", hogy Richard Dawkins (akit a párom személyesen is jól ismer) megírta a "The God Delusion" c. könyvét - azért, mert az ügynöke azt mondta, most az amerikai piacon lenne rá kereslet. Akkor választották elnökké ugyanis George W Bush-t, aki ostoba is volt meg vallásos is, és az amerikai ellenzéki választók szívesen megvettek egy vallást elítélő, kigúnyoló könyvet, (amelynek a címe ráadásul egy fals pszichiátriai diagnózissal kapcsolta össze a hitet, hogy nagyobbat szóljon).

Egy politikai és üzleti manipuláció áldozatává válik az, aki beveszi az egészet, és majmolni kezdi a nyugati "bro" ateistákat. "Okossá" biztosan nem válik.

2022. jún. 30. 22:26
 363/370 anonim ***** válasza:
100%

"Dehogyis változtatna Isten aktív lépése a hited hiányán. Hiszen akárhányan írtak olyasmit, hogy megjelent nekik Jézus, vagy istenélményük volt, mindig az volt a válaszod, hogy "nem tudhatja az ember, hogy a szelleme játszik vele vagy egy valódi lény válaszol", "mi van, ha ez csak egy érzés és nincs ott semmi és senki?", "nem lehet benne biztos, hogy átélte, vagy csak hiszi, hogy átélte". Nyilván magadtól is ezt kérdeznéd, tehát nem kezdenél hinni. Hiszen Pál apostollal sem történt semmi."

Te nagyon bénának nézheted az istened. Az hogy mindent tud és mindenre képes nem elég hogy egy egyszerű halandót meggyőze valamiről.

Egyébként lehet hogy azért nem túl hatásos az ha leírjátok hogy:

Láttam Jézust...

Mert ugyan ilyen módon jöhetne valaki aki azt írja látta a jetit. Akkor el kéne kezdenünk hinni a jetiben is? Te elkezdenél hinni a jetiben ha én azt mondanám láttam hogy létezik?

2022. júl. 1. 07:31
 364/370 anonim ***** válasza:
100%

Közben megtaláltam mi volt a lényege a cikknek.

De az nem egy általános dolog.

Arányaiban lehet hogy igaz. De nem egyértelmű. Én például sokkal boldogabb vagyok most mint mikor hívő voltam.

Lehetnek előnyei de koránt sem biztos hogy pozitívabb mindenkinél.

2022. júl. 1. 07:37
 365/370 A kérdező kommentje:

#357 "M"

A várható élethossznak fontos jelentősége van egy ember életében. Mégis, személye válogatja, ki hogyan értékel pl. 5 év pluszt. Én jobbnak tartok 50 egészségben leélt évet, mint 100-at betegségekkel.

Másrészt, amikor a vallásonként különböző várható plusz éveket vizsgáljuk, nem szabad automatikusan azt képzelni, hogy az emberek hite okozza a különbséget. Lehet a kötelező étrendi korlátok, a kötelező koplalási szakaszok, a meditációs-relaxációs rituálék eredménye is. Ha számítana, akkor neked most a hinduizmus lenne az ideális: [link]

Szóval, bár mint érdekesség mindenképpen jó tudni az ilyet, az említett okokból nem látom értelmét a várható élethossz vizsgálatának.

Ami a boldogságot illeti, én nem tartom az egyetlen elérendő célnak a boldogságot. Előfordul, hogy a családban megbetegszik egy nagyszülő, az unokák mégis boldogok, mert nem tudnak a valóságról. Lehet ezen vitatkozni, melyik a jobb egy gyereknek: tudni a bajról vagy elhallgatni a valóságot. Egy felnőtt szereti ezt maga irányítani. Én a valóságot többre becsülöm, mint a hamis boldogságot. Ezért nem használok semmilyen drogot vagy alkoholt sem. Szerintem nem válik hasznosabbá egy hamis vallás azáltal, hogy boldogabbá tesz.

Úgy általában hozzátenném, hogy bár úgy általában hihetők ezek a statisztikák, de a témában készült eredményeket kellő kritikával kell kezelni. Mert ezek önbevalláson alapulnak, illetve a halottak statisztikája a rokonok bevallásán, ami nem feltétlen egyezik a valósággal.

#362 "M"

1. "Mert nem te nézed és linkeled ide Dillahunty videoját arról, hogy hogyan beszéljenek a hívőkkel az ateisták, hogy mi az, ami felé ne hagyják elmenni a vitát, mert akkor már elszúrták? Most ki hazudik?"

Dillahunty videóit nézni, egyelőre, nem tilos és semmit nem jelent. Azért linkeltem be, mert pont arról szólt a videója, amit akkor beszéltünk. Ebből a szempontból nincs jelentősége, hogy arról is beszélt, hogy vigyázni kell, hogy a vitapartnered ne játsszon ki. Több videója kifejezetten a filozófiai érvelés szabályaival foglalkozik. Az érvelési technikák tanítása nem hívőellenes, nem vallásellenes.

A válaszaidban többször lehetett érezni, hogy tájékozatlan vagy az érvelésben. Ez önmagában nem probléma, nem a te hibád, és nem is elvárható mindenkitől, hiszen a legtöbb iskolában ezt nem is tanítják. Ha érvelési technikákról olvaso vagy látsz videót, akkor ezt figyelembe kell venned, mert lesznek olyan részek, amiket félre fogsz érteni.

2. "visszaolvasgattam a 3 hónap terméséből, és le volt ez írva korábban másoknak is, a Télapó, a húsvéti nyuszi meg a fogtündér. Ki hazudik?

Példát írtam egy elképzelt lényre és szándékosan nem Istent írtam, nehogy bárki megsértődjön. Cseréld ki Télapót húsvéti nyuszira, csupakabrára, bármire és ugyanúgy értelme lesz. Nem a te hited támadtam, hanem megpróbáltam elmagyarázni egy gondolatmenetet. Szerintem ez nagyon egyértelmű volt, kifejezett erőfeszítés kell ahhoz, hogy félre tudd érteni.

>> 3."Te milyen módszert használsz?"

"Nem "használok módszert", de tudom, mit csinálok. Mindössze bátorkodtam leírni, hogy a tudomány messze nem a legjobb módja a tudás megszerzésének."

Az emberiség által ismert módszerek közül egyelőre a tudományos módszer az, ami a legmegbízhatóbban működik. Létezhet ennél jobb, de egyelőre nem ismerjük. Pl. az isteni kinyilatkoztatás lehetne jobb módszer, de az csak akkor játszik, ha létezik Isten és kinyilatkoztatást tesz. Egyelőre nem ismerünk olyan esetet, ahol ilyen kinyilatkoztatás történt volna és maga után hagyott volna valamit, amivel olyan tudás birtokába juthattunk volna, amit a tudomány nem ért volna el.

Egy keresztény hívő ezt vitathatja a Bibliára hivatkozva, de mivel komoly hibák és önellentmondások találhatók a szent könyvben, ezért a Biblia nem tekinthető hiteles dokumentációjának bármely isteni kinyilatkoztatásnak.

4. "Nincs többezer istenhit. Egy hit van. Maximum többezer vallás. Vagy van isten vagy nincs."

Nem értem, hogy miért gondolod, hogy csak egyetlen hit létezne. Lehet tényleg mást értünk hit alatt. Még nem találkoztam olyan hit definícióval, ami a te felételezésed megerősítené.

5. "Dehogyis változtatna Isten aktív lépése a hited hiányán"

Miért feltételezed, hogy az általad hitt leghatalmasabb lény képtelen volna olyan módon kapcsolatot teremteni velem, ami meggyőzne engem? Tudom, hogy egyes felekezetekben elterjedt az ateisták ilyesfajta mocskolódó lenézése, de most egy olyan ateistával beszélsz, aki egy kérdést is kiírt pont ebben a témában.

"akárhányan írtak olyasmit, hogy megjelent nekik Jézus, vagy istenélményük volt, mindig az volt a válaszod, hogy "nem tudhatja az ember, hogy a szelleme játszik vele vagy egy valódi lény válaszol", "mi van, ha ez csak egy érzés és nincs ott semmi és senki?", "nem lehet benne biztos, hogy átélte, vagy csak hiszi, hogy átélte"."

Mi a problémád azzal, hogy nem hiszek el bármit bemondásra? Ha te nekik elhiszed amit állítanak, akkor nekem miért nem hiszel el semmit? Lehet azért, mert amit ők mondanak, az egybevág azzal, amit már most hiszel?

Ha az első válaszoló egy Zeusszal kapcsolatos személyes élményt oszt meg, a második Mária-jelenéseket leírva hív a kereszténységhez, akkor mi alapján kellene eldöntenem, melyik hitet válasszam? A te logikád szerint az elsőt vagy azt amelyikben te hiszel? Megérted, miért olyan rendkívül fontos ez?

"Hiszen Pál apostollal sem történt semmi"

Az általam ismert keresztény vallások szerint történt. Az anglikán változatot nem ismerem, de elfogadom, hogy ti másképpen látjátok.

"nyilvánvalóvá vált, hogy nem akarsz istenben hinni"

Ahogyan már számtalanszor kifejtettem: nem azzal írtam ki a kérdést, hogy hinni akarnék egy istenben és mondjátok meg, melyik legyen az, szavazás alapján majd én is abban fogok hinni. Ez abszurd volna.

Azt mondtam, hogy most ateista vagyok, mert nem hiszek egyetlen istenben sem. Viszont nem csak hogy nincs ellenemre, de kifejezettem előnyösnek látom, hogy ha bebizonyosodna, hogy létezik egy konkrét isten (vagy istenek), hogy akkor tudjak róla. Ezért hamis a kijelentésed, miszerint nem akarnék semmilyen istenben hinni.

Itt írtál még egy hosszút arról, mi mindent nem tudok, feltételezve, hogy amit és ahogyan te tudod, az a hiteles. Részemről oké, én másképp gondolom.

"ha valamiben kiderül, hogy nincs igazad, akkor "hagyjuk ezt, szerintem engedjük el, nem a témához tartozik, ne csináljunk hitvitát, írjATOK ki külön kérdést stb.""

Félreértettél. Nem akkor történik, amikor nem értünk egyet. Hanem akkor, amikor messzire kalandozik a szál a kiírt kérdéstől és attól, ami engem érdekel. Pl. a Titus Pullóval történt párbeszédem nem akarom veled folytatni, mert nem lenne hiteles. Vannak olyan gondolatok is, amiket érdekes lenne vele megbeszélnem és érdekelne is mit mondana, de nem ebben a formátumban. Amikor azt kérem, hogy írj ki külön kérdést, azt is azért kérem, mert ennek a honlapnak vannak szabályai, amit a lehetőségekhez mérten követni kell (és érdemes is, mert különben egy katyvasz lenne az egész).

"Ha van még valami kérdés, olvass vissza, nagy eséllyel megválaszoltam már."

Köszönöm a hozzászólásaid. És ez független attól, hogy miben értünk egyet és miben nem.

"Az ateizmus egy világnézet, semmi több. Divatos az ilyen villogtatása, és az, hogy azt gondolja magáról valaki, hogy okos, csak mert ateista."

Biztosan van ilyen ember is. Meg olyan is, aki többre tartja magát, csak mert ő hívő. Csak mert nem ateista.

"Azzal kezdődött az "új ateizmus", hogy Richard Dawkins..."

Gratulálok a párodnak, hogy a kortárs celebek közül Dawkinshoz is volt szerencséje. Dawkinst nem ismerem különösebben, mert bár volt pár vitája, ami gondolatébresztő volt, mégsem éreztem benne visszatükröződni az én világlátásom. Voltak azért kihagyhatatlan interjúi is, mint a Wendy Wright-féle feledhetetlen...

Ha az ateizmust akarod kritizálni, érdemesebb ismert ateisták helyett magát az ateizmust támadnod, ismert ateisták helyett. Ahogyan egy ateista sem szabad, hogy prominens vallási vezetők hülyeségei alapján ítélkezzen.

"Egy politikai és üzleti manipuláció áldozatává válik az, aki beveszi az egészet, és majmolni kezdi a nyugati "bro" ateistákat."

Nem tudom kik azok a "bro" ateisták.

""Okossá" biztosan nem válik."

Ezért érdemes a filozófiával foglalkozni, hogy bárkinek az érvelését meghallgatva meg tudd ítélni, hogy az illető mennyire tudta alátámasztani a kijelentéseit. Ugyanis nem attól válik valami igazzá, hogy ki mondja. Mindig a kijelentés tartalmát kell vizsgálni.

2022. júl. 2. 13:50
 366/370 anonim ***** válasza:

"Mi a problémád azzal, hogy nem hiszek el bármit bemondásra? Ha te nekik elhiszed amit állítanak, akkor nekem miért nem hiszel el semmit? Lehet azért, mert amit ők mondanak, az egybevág azzal, amit már most hiszel?

Ha az első válaszoló egy Zeusszal kapcsolatos személyes élményt oszt meg, a második Mária-jelenéseket leírva hív a kereszténységhez, akkor mi alapján kellene eldöntenem, melyik hitet válasszam? A te logikád szerint az elsőt vagy azt amelyikben te hiszel? Megérted, miért olyan rendkívül fontos ez?"

Valamiért az ilyen fajta kérdésekre nem szokot válasz érkezni.

A kérdés problémája hogy nem a valós istenhez vezeti el a kérdezőt hanem mindenáron be akarja bizonyítani a kérdezőnek hogy ő csak provokálni akar és nem hinni.

""nyilvánvalóvá vált, hogy nem akarsz istenben hinni""

M miért vált nyílvánvalóvá mikor eddig is abból indultál ki? Az indoklásról már nem is beszélve.

2022. júl. 2. 15:49
 367/370 anonim ***** válasza:
48%
/feltétlenül hasznos ez a gondolatmenet, hogy a szőrszálat négyfelé osztjátok és utána azt is négy felé? Nem tudnátok rövidebben és hatékonyabban írni?/
2022. júl. 3. 18:21
 368/370 A kérdező kommentje:
Igazad van, hogy hosszúak, nehezebben olvashatók ezek az üzenetek, de az is igaz, hogy néha jobban érthető ha valamit bővebben írunk le :o)
2022. júl. 3. 18:57
 369/370 anonim ***** válasza:
30%
Csakhogy még csak nem is érdekesek.
2022. júl. 3. 19:08
 370/370 anonim ***** válasza:

Ha valami érdekes reakciót szeretnél akkor először írj valami érdekeset.

Unalmas és logikátlan következtetésekre ne várj érdekes reakciót (akinek nem inge ... az adja vissza a gazdájának)

2022. júl. 3. 21:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!