Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves hívők, imádkoznátok az...

Kedves hívők, imádkoznátok az istenetekhez, hogy közölje veletek, mit kellene mondanotok nekem, hogy a ti vallásotokra megtérjek?

Figyelt kérdés
Ha valódi isten az akiben hisztek, ő biztosan tudni fogja, mi az amit én olvasva azonnal a ti vallásotokra térnék meg. Imádkozzatok, kérlek, hogy tudassa veletek azt az üzenetet, ami hívővé tenne engem és a többi ateistát is. Azonnal le lehet majd tesztelni az eredményt, mert ígérem, amint vallásossá válok, megírom nektek.

2022. márc. 26. 14:09
 351/370 A kérdező kommentje:

#342 Az eltévedt bárányok visszacsalására utaltam. Bár én soha nem voltam hívő. egész életemben ateistaként éltem.

#350 Valóban úgy tűnik, hogy csak Isten aktív lépése változtathat a hitemen (illetve annak hiányán). De ha létezik és valóban jóságos, jó szándékai vannak velem, akkor nincs kétségem, hogy mindenhatóként ez számára semmiség.

A Bibliában fellelhető inkonzisztenciákról én is tudok, de mivel emberek írták és emberek értelmezték, ami nem zárja ki azt, hogy egy része vagy akár az egésze hibás legyen, így logikai úton mégsem tudom kizárni, hogy létezhet-e az ábrahámi isten.

Igazából nehéz megmondani, hogy a keresztény isten milyen. Mert ahány hívőt megkérdezel, annyi fajta választ kapsz. Még abban sem értenek egyet, hogy mi az isten szó definíciója. Vagy olyan fontos kérdésben, hogy Isten milyen elvárásokat támaszt a hívőivel szemben. Ezért aztán azt sem tudni, valójában szembemegyek-e az elvárásaival, amikor megkérdőjelezem a keresztények által lefestett képét. Lehet, hogy létezik, de nem olyan, mint amilyennek a keresztények hiszik?

Olvastam korábban egy tudományos-fantasztikus könyvet, ami egy idegen civilizáció moráljáról vitt végig egy szálat. Megjelentek az emberek előtt istenekként és megmondták nekünk, hogy helytelenül éljük az életünket. Visszatérnek x év múlva, és amennyiben a helyes útra térünk, nem lesz gond. Az emberek megtettek mindent, hogy a lehető legjobban kiírtsák maguk között az erőszak és gonoszság csíráját is. A visszatérő istenek végül mégis bepöccentek, mert ők ebben a gyengeséget látták, azt várták volna, hogy az emberiség fejlődése érdekében mindig csak az erősebb éljen túl, stb stb. Szóval ha tudjuk, létezik vagy léteznek istenek, nagyon fontos lenne azt is tudni, hogy mit várnak tőlünk.

2022. jún. 26. 21:06
 352/370 anonim ***** válasza:
Lelki tisztaságot, a gyerekkorunkéhoz hasonlót.
2022. jún. 26. 22:48
 353/370 anonim ***** válasza:
0%

"M"

329.

Kezdem a végéről.

Ha valaki az istenhitet a Télapóban való hithez hasonlítja, az számomra megszűnik komoly embernek lenni. Az már csak játszik.

De egyelőre mondjuk, hogy spongyát rá.

1. "olyan személyhez beszélni, akiben még csak nem is hiszek, nekem lehetetlennek tűnik."

Rendben van.

2.

""...az emberi létezés síkjairól"

Valóban lehet, hogy nem értem amit mondani akarsz, mert számomra logikátlanul hangzik. Olyan érzésem van tőle, mintha a spiritualitás szó csak arra lenne, hogy esernyőként megvédje azokat a vélekedéseket, amiket semmilyen racionális érvvel nem lehet megvédeni."

Nem arra van, annak könnyen utánanézhetsz, mi a spiritualitás.

Vannak olyan elképzelések, mely szerint nem minden ember él spirituális életet (bár azt mondtad, hogy te igen). Vannak, akik szerint van spirituális intelligencia, ami lehet alacsony. Nem mondom, hogy ez igaz, csak egyesek szerint.

3. "Te milyen módszert használsz, ami a tudományos módszernél hatékonyabban működik?"

Nem lehet mindent racionálisan eldönteni. Ez biztos. Ezt kilenszázezerötvennyolc kommenttel ezelőtt már megbeszéltük. Ahogy azt is, hogy sok mindent nem lehet természettudományos módszerrel megvizsgálni, és azt, hogy létezik-e isten, biztos nem. Kb. háromszor írattad le velem, és mondtam, hogy többször már nem szeretném.

4. "statisztikailag te nagyobb eséllyel tévedhetsz mint én"

Nem éppen. Mert vagy van isten vagy nincs. Te egyik mellett sem foglalsz állást, és ez a semleges álláspont 100%, hogy téves. Mondjuk 50%, hogy én tévedek. Bár engem a dolognak ez a része egy cseppet sem érdekel.

5. "Honnan tudod, hogy tényleg az igazságot hiszed?"

Nem tudom. Pont ez a lényeg. Ha tudnám, akkor tudás lenne, nem hit. Ha te ezt tudni akarod, akkor sosem fogod tudni. Ez HIT.

6. Azt viszont lehet modern tudományos módszerrel tudni, hogy a vallást gyakorló emberek boldogabbak, egészségesebbek és tovább élnek a nem vallásos embereknél. Olyan, mintha "beoltanának boldogtalanság ellen", és "ha ez valami molekula lenne, akkor hatóságilag belekevernénk az ivóvízbe".

Nem hiszem, hogy ez téged különösebben befolyásolna, nem is azért írom. Csak azért, hogy ha már van valami, amit meg lehet tudományosan tudni, akkor ez az. Tehát azért a tudatért cserébe, hogy te racionálisan akarod tudni, van-e isten, boldogtalanabb vagy, mintha vallásos lennél.

Valamilyen pozitív élményed azért mégis származik abból, hogy erről vitázol, mert nagyon serényen csinálod. Nem tudom, mi - mert az ateisták jó nagy részének tudom, hogy nem akörül forognak a gondolatai, hogy akik hisznek, miért hisznek, miért tévednek. Nem nézik a Dillahunty tanácsadó videóit arról, mit hogyan mondjanak egy hívőnek egy "vitában". De remélem, kompenzálja a hátrányodat.

2022. jún. 26. 23:14
 354/370 anonim ***** válasza:

"gyerekkorunkéhoz hasonlót"

Gyermeki jóság. Mikor már óvodában is van bulling.

Így nem lesz nehéz teljesíteni.

2022. jún. 27. 08:08
 355/370 anonim ***** válasza:
100%

"Azt viszont lehet modern tudományos módszerrel tudni, hogy a vallást gyakorló emberek boldogabbak, egészségesebbek és tovább élnek a nem vallásos embereknél."

Ez elég vallás és vallás követés függő.

Tudnál küldeni tanulmányt ami ezt vizsgálta? Pontosan miket vizsgáltak?

Melyik vallást? Mennyire követték a hívők az adott vallást?

Te azért hisszel hogy boldogabb legyél?

Feltehetően segít bizonyos embereknek a stresz kezelésében az ha hissznek benne hogy minden rendben lesz mert isten majd segít. De ez pont ugyan ennyire működik egy varázserővel bíró képzeletbeli Pisti barát esetén is.

Tanulmány nem tudom mennyire tért ki erre mert nem küldted el de felteszem leginkább két csoportnál érvényesült igazán:

Azoknál akik csak akkor foglalkoztak szinte a vallással amikor baj volt

és azoknál akik annyira bele zombultak már ebbe hogy még akár ha istenért megkorbácsolják magukat is boldogok lesznek közben.

"Olyan, mintha "beoltanának boldogtalanság ellen", és "ha ez valami molekula lenne, akkor hatóságilag belekevernénk az ivóvízbe"."

Ha elmész egy elmegyógyintézetbe ott is találsz majd pár olyan embert akik mindig boldogok. Ez nem jelent semmilyen isteni dolgot.

Van pár ehez hasonló tanulmány a vallással kapcsolatban ami elsőránézésre azt mutatja hogy mennyire jó. De ha jobban megnézzük őket akkor kiderül hogy pont az ellentétét írja le.

2022. jún. 27. 08:21
 356/370 A kérdező kommentje:

#353 "M"

"Ha valaki az istenhitet a Télapóban való hithez hasonlítja, az számomra megszűnik komoly embernek lenni."

Magad is pontosan tudod, hogy nem ezt tettem. Nem vagy őszinte.

2. "Vannak, akik szerint van spirituális intelligencia, ami lehet alacsony"

Lehet nekem nincs vagy kórosan alacsony. Remélem, ez nem akadály.

3. "Te milyen módszert használsz, ami a tudományos módszernél hatékonyabban működik?"

A kérdésemre nem válaszoltál. Ellenben valamiért félreértetted, azt hitted, tudományos módszert várok tőled, holott világosan megírtam, hogy nem.

4. "statisztikailag te nagyobb eséllyel tévedhetsz mint én"

"Nem éppen. Mert vagy van isten vagy nincs. Te egyik mellett sem foglalsz állást, és ez a semleges álláspont 100%, hogy téves. Mondjuk 50%, hogy én tévedek."

A matematika nem így működik, tévedsz. Többezer csak az ismert istenhiteknek a száma, az 50%-od bőven tizedestörtté szelídül ennek fényében. Ez olyan, mintha azt mondtad volna, hogy 50% esélyed van a lottón, mert vagy nyersz, vagy nem.

6. "Azt viszont lehet modern tudományos módszerrel tudni, hogy a vallást gyakorló emberek boldogabbak, egészségesebbek és tovább élnek a nem vallásos embereknél."

Megkérdezéses tesztek alapján. Statisztikailag az USA vallásos területein nagyobb a bűnözés, a prostitúció, tinédzserkori terhesség. Szerintem hagyjuk.

"a tudatért cserébe, hogy te racionálisan akarod tudni, van-e isten, boldogtalanabb vagy, mintha vallásos lennél"

Nem érzem magam boldogtalannak. Te most kivetítettél egy statisztikát egyetlen emberre. Szerinted ez mennyire hiteles?

Az utolsó bekezdésedre nem válaszolok, mert alaptalan személyeskedés megint. Ha te ettől boldogabb leszel, hogy hazug módon vádaskodsz, hát hajrá.

2022. jún. 27. 14:17
 357/370 anonim ***** válasza:

"M"

355 356

Bár látatlanban elhessentettétek, az mindenki által, tudományos körökben és ateisták által is elfogadott tény (!), hogy a vallást gyakorlók tovább élnek, szignifikánsabban boldogabbak, egészségesebbek, enyhébbek a fájdalmaik, kevesebbet szoronganak, ritkábban lesznek depressziós betegek, és könnyebben túljutnak az élet krízisein.

Csak abban különböznek, hogy az ateisták megpróbálják kideríteni, mi állhat a hátterében, és megpróbálják vallástól függetlenül reprodukálni (egyelőre sikertelenül).

Az utóbbi évek kutatásai mind azt mutatják, hogy azok a hívők, akik vallást gyakorolnak (mindegy, milyen vallás), legalább havonta egyszer tehát templomba mennek, azokra vonatkozik ez a pozitív hatás. Azoknál, akiknek van hitük, de nem gyakorolják, nem annyira nagy a különbség.

Time: [link]

APAPsycnet: [link]

AZUSA Pacific University: [link]

Independent: [link]

Time: [link]

Independent: [link]

Guardian: [link]

Guardian: [link]

"Te azért hisszel hogy boldogabb legyél?"

nem

2022. jún. 30. 19:26
 358/370 anonim ***** válasza:

"Bár látatlanban elhessentettétek,"

Egyáltalán nem. Írtam is hogy írhatnál forrást is.

Ezenfelül én arra tértem ki hogy a "vallást gyakorlók tovább élnek,..." nem jelent még önmagában semmilyen természet feletti dolgot. Ez így annyit jelent hogy ha elhiszed hogy a képzeletbeli barátod segít akkor sok minden könnyebb lesz. Nem sértésképpen írtam képzeletbeli barátot hanem arra akarok azzal is utalni hogy valószínűleg ugyan ez a hatás elérhető akkor is ha nem istenségben hisszel hanem csak egy képzeletbeli barátodra hagyatkozol akinek ugyan olyan módon elhiszed a létezését.

Még ki is emelted az egyik lényeges részt "(mindegy, milyen vallás),".

""Te azért hisszel hogy boldogabb legyél?"

nem"

Akkor most miért hoztad elő ezt a tanulmányt? Mi ezzel a célod?

Mintha az lenne a "mindent" eldöntő érved hogy legyenek az emberek hívők mert attól boldogabbak lesznek.

Köszi a linkeket. Majd később megnézem.

Így látatlanban még annyit hogy sok olyan eset is van amikor a vallás rontott az emberek életén. Ezt egyenlőre nem tudom mennyire vették figyelembe de feltételezem annyira nem. Majd kiderül.

2022. jún. 30. 19:57
 359/370 anonim ***** válasza:

Az egyik linkelt oldalon külön leírták hogy nem velejárója a vallásosságnak a hosszabb élet csak olyan helyeken ahol ezt értékelik is. Ez is azt mutatja hogy semmi természetfeletti nincs benne.

Feltehetően csak a vallásos környezetben a hívők könnyebben dolgozzák fel a stresszt mert "Isten majd megsegít", "biztosan okkal történt" és hasonló dolgokkal elterelik a nehézségeket és mert ha tehetetlenek akkor lekötik magukat az imával.

Stressz csökkentő módszereket azonban ateisták is tudnak alkalmazni. Ezért nem kell megtérni.

Minél többet olvasom ezeket annál inkább az jön át hogy semmi természet feletti nincs az egészben. Nem értem továbbra sem. Mit akarsz ezzel elérni?

A másik fontos dolog:

" szignifikánsabban boldogabbak, egészségesebbek, enyhébbek a fájdalmaik, kevesebbet szoronganak, ritkábban lesznek depressziós betegek, és könnyebben túljutnak az élet krízisein."

Amiket eddig olvastam azok mind azt írták, hogy azt vizsgálták, hogy az emberek meddig éltek. Honnan jöttek akkor a feljebb írt eredmények?

Lehet hogy nem jutottam még el addig de jelenleg nem látom értelmét tovább olvasni őket, mert egyáltalán nem látom mi a célod.

Kíváncsian várom a válaszod.

2022. jún. 30. 20:09
 360/370 anonim ***** válasza:

Mire várod a válaszomat?

Nem azért írtam, mert ez bizonyítja Isten létét.

Leírtam, hogy miért írom.

2022. jún. 30. 20:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!