Kedves hívők, imádkoznátok az istenetekhez, hogy közölje veletek, mit kellene mondanotok nekem, hogy a ti vallásotokra megtérjek?
"Más részről a hit nem egy valódi döntés. Mert nem tudod eldönteni azt, hogy mondjuk holnaptól azt hidd, az igaz isten Zeusz."
A hívő azt a döntését, hogy melyik Istenben hisz többnyire készen kapja. Az, hogy ezután te egy hipotézissel érvelsz, az azt jelenti hogy feltevés, ami éppenhogy nem valódi, csak feltételezett. Felejtsd el a mi lenne ha...kezdetű érvelést, mert szürrealista labirintusba viszed az emberi tiszta logikát.
Attól függetlenül lehet mindkét döntésében mesélni azt, hogy a hit valódi döntése volt. Mint ahogy jellem fejlődés is létezik, úgy hitbeli fejlődés is létezik, mindkét döntését valodinak fogja érezni ezért.
Persze értem, te Isten beazonosításában gondolkodva írtad ide a Zeusz példát. De nem. Nem kell beazonosítanod. Úgy mint te is, az ateista ott keresi az Istent ahol nincsen. Ezért nem találja meg és kijelenti nincsen.
A hited nem döntés kérdése, hanem a tudás megszerzéséhez használt út során tapasztaltak eredménye."
Nem értem az okfejtésed, mit akartál mondani.
Azt sem értem, miért vádolsz azzal, hogy én kijelentettem volna, hogy nincs Isten. Ilyet nem csak itt nem mondtam, hanem sehol máshol sem.
#320 "M"
Amikor Titusszal kapcsolatos válaszaimat kritizáltad, ott például így éreztem.
Oks, világosan kifejtem.
A világban sok Isten megközelítés van, és vannak amelyek kihaltak, például a görög politeizmus.
A világ folyamatainak megértésére alakult ki az, hogy felismerték hogy az embertől független folyamatok vannak és ezek megismerésére pl. A görög, isteni történeteket talált ki emberi tulajdonságokkal felruházva. Így néha gonoszak tévednek és vitatkoznak a görög Istenek.
A zsidók Istene tanító jellegű, az emberi élet jobbítását akarja. A tizparancsolatban jelenik meg konkrétumokban.
Ezt a tizparancsolatot valóban érdemes betartani, nyilván egy kettőt fájlal az emberiség és ma is szívesen él vele mint például a paráznaság és a más házastársakhoz való viszonyt.
Azért mondom neked, hogy a vallásban nem kizárólag egy domináns Isten imádat az egyedüli, hanem annak a hite, hogy az avval járó életmód előbb utóbb meghozza a boldogságot.
A kereszténységben az a fájdalmas, hogy az örök boldogságot a halál utánra teszi, de annak feltétele a szabályok betartása.
A keresztények többsége legbelül ezt nem fogadja el, és athágja a parancsolatokat.
Végül is Isten adta pl. a nőt, avval szexszelj ne magaddal például.
Ezt a földi boldogságot kínálja Isten.
A zsidó-keresztény vallás azért terjedt el az összes népcsoportban, mert őszintén beszél azokról az emberek közötti problémákról és tanító jelleggel szabályoz, aminek fejlettségét, erkölcsi szintjét nem érte el egyetlen másik vallás sem.
Választhatod a görög kihalt isteneket, de nem tud jobb emberré változtatni. Választhatod a kihalt azték vallást, de el kell fogadnod hogy te vagy lányod, csak egy kannibál Istennek az élelmiszerei vagytok.
"A világ folyamatainak megértésére alakult ki az, hogy felismerték hogy az embertől független folyamatok vannak és ezek megismerésére pl. A görög, isteni történeteket talált ki emberi tulajdonságokkal felruházva. Így néha gonoszak tévednek és vitatkoznak a görög Istenek."
Tehát az összes isten csak emberi kitaláció?
"A kereszténységben az a fájdalmas, hogy az örök boldogságot a halál utánra teszi, de annak feltétele a szabályok betartása."
De ha az egész csak kitaláció akkor a halál után nem vár boldogság. Így az egész csak az itteni boldogság elpazarlása.
"A zsidó-keresztény vallás azért terjedt el "
Erről tudtommal könyvek szólnak. Nem olyan dolog amit 3 sorban össze lehetne foglalni.
" erkölcsi szintjét nem érte el egyetlen másik vallás sem."
Ez szerinted most is igaz?
"tanító jelleggel szabályoz"
Elég nagy eltérés van hogy ki szerint mit kell betartania egy kereszténynek. Kifejtenéd hogy szerinted mik a szabályok?
"Választhatod a görög kihalt isteneket, de nem tud jobb emberré változtatni. Választhatod a kihalt azték vallást, de el kell fogadnod hogy te vagy lányod, csak egy kannibál Istennek az élelmiszerei vagytok."
Sok keresztényt és egyéb vallás követőjét ismerem és ismertem. Egyikőjük sem lett jobb attól hogy valamilyen vallást követett. A vallástól függetlenül olyanok voltak amilyenek. Ezen nem javított a vallás. Inkább olyan volt akin rontott. (például a kereszténység)
"erkölcsi szintjét nem érte el egyetlen másik vallás sem"
Ki szerint?
Nincs egy abszolút kódex amiben benne van hogy mi az ami erkölcsös és mi az ami nem. Ez nagyon eltérő lehet különböző ember csoportokban különböző területeken.
Egyébként mire gondoltál mikor azt írtad hogy "erkölcsi szintjét nem érte el"? Melyikek azok a nézetek amik erkölcsileg a többi fölé emelik szerinted?
"A világban sok Isten megközelítés van, és vannak amelyek kihaltak, például a görög politeizmus."
Ez nem teljesen igaz, a görög isteneknek, ha nagyon kevesen is vannak, még mindig léteznek hívei.
"a vallásban nem kizárólag egy domináns Isten imádat az egyedüli, hanem annak a hite, hogy az avval járó életmód előbb utóbb meghozza a boldogságot."
Lehet félreértelek, azt akarod mondani, hogy nem csak az fontos, hogy imádd azt az istent, amiben hiszel, hanem annak a reménye, hogy így hátha boldoggá válsz? Ha nem válok boldoggá, az azt jelenti, hogy nem hittem eléggé vagy nem imádtam eléggé? Nekem ez nem tűnik hihetőnek, tele a világ olyan mélyen hívő kereszténnyel, aki nyomorúságos életet élt, súlyos családi tragédiák vagy betegségek tették tönkre a boldogságukat. Nem hiszem, hogy ez ilyen egyszerű lenne, mint ahogyan te leírtad, vagy félreértettelek.
"A kereszténységben az a fájdalmas, hogy az örök boldogságot a halál utánra teszi, de annak feltétele a szabályok betartása."
Nem tiszta számomra, hogy milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a halálunk után örökké boldogok lehessünk. Te találtál erre biztos módszert a Bibliában?
"Végül is Isten adta pl. a nőt, avval szexszelj ne magaddal például."
Egy nő nem feltétlen gondolkodik olyan tárgyias formában magáról, mint ahogyan te leírod.
"A zsidó-keresztény vallás ... fejlettségét, erkölcsi szintjét nem érte el egyetlen másik vallás sem."
Ezt hogyan tudod bebizonyítani? Az objektív moralitás szerint több olyan vallás is létezik, amely ennél magasabb erkölcsi mércét tudott felmutatni.
A hozzászólásod alapján úgy tűnik, hogy a Biblia alapján eldöntötted, hogy a homoszexuális emberek együttélése helytelen. Azért tartod a kereszténységet felsőbbrendűnek, mert az általa bűnösnek kijelentett paráznaságot tiltja. Ez olyan, mint egy körkörös érvelés.
"Választhatod a görög kihalt isteneket, de nem tud jobb emberré változtatni. Választhatod a kihalt azték vallást, de el kell fogadnod hogy te vagy lányod, csak egy kannibál Istennek az élelmiszerei vagytok."
Nem tudom másképp értelmezni amit írsz, csak mint hogy adott x darab vallás, és én válasszam ki közülük, melyik az, amelyik nekem a legjobban megfelel és higgyek abban. De ennek így nincs semmi értelme. Ebből az következik, hogy a legszebb mesét kellene elfogadnom a leginkább valódi valóságnál.
Engem nem a vallások összehasonlítása érdekel, mert nem az alapján hiszek valamiben, mert az szebb vagy csúnyább. Ha hiszek valamiben, olyanban szeretnék, ami közelebb áll a valósághoz.
"Ez nem teljesen igaz, a görög isteneknek, ha nagyon kevesen is vannak, még mindig léteznek hívei."
Bizonyíték? De mondhattam volna aztékot is.
"Lehet félreértelek, azt akarod mondani, hogy nem csak az fontos, hogy imádd azt az istent, amiben hiszel, hanem annak a reménye, hogy így hátha boldoggá válsz?"
Persze! Nem tudtad?
"Ha nem válok boldoggá, az azt jelenti, hogy nem hittem eléggé vagy nem imádtam eléggé?"
Nem.
"Nekem ez nem tűnik hihetőnek, tele a világ olyan mélyen hívő kereszténnyel, aki nyomorúságos életet élt, súlyos családi tragédiák vagy betegségek tették tönkre a boldogságukat. Nem hiszem, hogy ez ilyen egyszerű lenne, mint ahogyan te leírtad, vagy félreértettelek."
Igen. De nézdd csak meg azokat akik tragediákat szenvedtek és ennek hatására sem tört meg az Isten hitük? Nézd azokat. Azok nyomoruságukban is boldogak. (Azokról most nem tudunk duskurálni akik emiatt elhagyták hitüket.)
Igen, nem egyszerű, igaz. Nem az ateisták vannak próba alatt, hanem az erős hívők. Pio atyát a Sátán megverte. A Sátán már meghódítása az ateistákat, avval már nincs dolga. Megfigyelted éppen a keresztények nyomorúságosak? Mert a Sátán folyamatosan térdre kényszeríti, szolgáljon neki. Persze most csóválod a fejed, értem. És tudom semmiképpen sem fogod ezt elfogadni,
Megfigyelted, hogy aki akár emberéleteken keresztül is, de mindenképpen a pénznek szolgál, semmi baja?
Szerinted melyik a boldogabb, aki feltétlen Istenben hisz, de nyomorúságos, egyszerű ember, vagy aki a pénz hatalma szerint él?
>> "Ez nem teljesen igaz, a görög isteneknek, ha nagyon kevesen is vannak, még mindig léteznek hívei."
"Bizonyíték?"
BBC: [link]
Guardian: [link]
Dokumentumfilm: [link]
Nem látom jelentőségét a dolognak, pusztán kijavítottam egy téves állításod.
"De mondhattam volna aztékot is."
Az azték vallás is fennmaradt, ha csak töredékeiben is: [link]
Egy vallás nem válik hamissá csak azért, mert elfogynak a követői. Ezért nincs jelentősége, hogy vannak-e még hívői és ha vannak, akkor hányan.
"De nézdd csak meg azokat akik tragediákat szenvedtek és ennek hatására sem tört meg az Isten hitük? Nézd azokat. Azok nyomoruságukban is boldogak."
Ez biztosan nem igaz mindenkire. Lehet te ismersz olyat, aki viccelődni tud pl. a fiatalon elveszített gyerekei halálán, de nem ez az általános.
"Nem az ateisták vannak próba alatt, hanem az erős hívők."
Miért teszi próbára az istened az erős hívőket? Ha erős hívők, az nem azt jelenti, hogy a legteljesebb módon megteszik azt, amit az istenük elvár tőlük? Ha Isten mindentudó, miért van szüksége egy ilyen felesleges és kegyetlen tesztre? Ha nem Istennek van szüksége a próbára, hanem a hívőnek, akkor mi értelme a tesztnek, ha a hívő egyértelműen mélyen hisz? Nem úgy lenne logikus, hogy Isten a gyenge hitűeket tegye próbára, hogy azon keresztül megerősödhessen a hitük?
Az én esetemre gondolva, minthogy ateista vagyok, miért nem tesztel engem Isten? Nem akarja, hogy higgyek benne? Vagy rólam már lemondott és nincs szüksége rám?
"A Sátán már meghódítása az ateistákat, avval már nincs dolga."
Garantálom, hogy engem semmilyen sátán nem hódított meg. Az eddigi ismereteim a vallásodról abba az irányba visznek, hogy már a feltételezésed is sértő.
"Megfigyelted éppen a keresztények nyomorúságosak? Mert a Sátán folyamatosan térdre kényszeríti, szolgáljon neki."
Nem értem amit írtál. Azok az emberek, akiket keresztényként ismerek, általában nem nyomorognak. Korábban az mondtad, hogy a hitetekben boldoggá váltok. Tehát te boldog, de nyomúságos életet élsz? Ellentmondásosnak érzem amit írtál, nem értem.
"Megfigyelted, hogy aki akár emberéleteken keresztül is, de mindenképpen a pénznek szolgál, semmi baja?"
Nem az a tapasztalatom, hogy a gazdag embereknek ne lenne semmi bajuk. Eltekintve néhány szerencsés flótást, a legtöbb feje fölött folyton ott lóg Damoklész kardja.
"Szerinted melyik a boldogabb, aki feltétlen Istenben hisz, de nyomorúságos, egyszerű ember, vagy aki a pénz hatalma szerint él?"
Ez egy hamis dichotómia. Nem csak ez a két opció létezik. Vannak gazdag és boldog keresztények, szegény és boldog keresztények, gazdag és átkozott keresztények, szegény és nyomorgó keresztények. Ugyanez létezik ateista formában is. Ez máris 8 opciót jelent.
Engem például a pénz abszolút nem vezérel. Ateista vagyok, tehát nem hiszek istenekben. Nem nyomorgok, boldog embernek tartom magam. Honnan gondolod, hogy aki nem hívő, az a pénz vagy a sátán szolgája?
Miért teszi próbára az istened az erős hívőket? Ha erős hívők, az nem azt jelenti, hogy a legteljesebb módon megteszik azt, amit az istenük elvár tőlük? Ha Isten mindentudó, miért van szüksége egy ilyen felesleges és kegyetlen tesztre? Ha nem Istennek van szüksége a próbára, hanem a hívőnek, akkor mi értelme a tesztnek, ha a hívő egyértelműen mélyen hisz? Nem úgy lenne logikus, hogy Isten a gyenge hitűeket tegye próbára, hogy azon keresztül megerősödhessen a hitük?
Az én esetemre gondolva, minthogy ateista vagyok, miért nem tesztel engem Isten? Nem akarja, hogy higgyek benne? Vagy rólam már lemondott és nincs szüksége rám?
Isten betartja saját szabályait. Mint mindenki által észlelhető nem mutatkozik.Erre az ateisták méghozzá döntését nincs. Isten meghozta a döntését legyen az embernek szabad akarata. Aki viszont keresi és kinyilvánítja van Isten az érezni fogja a segítséget a kisebb nagyobb nehézségekben. Segít és próbára teszi. Mert az ő szabad akarata az, hogy Istenhez közel kerüljön és ezt meg is kapja. Ilyen volt az Izraeli nép, "Nektek nagyobb hatalmasabb Istenetek van mint a miénk." Mondták róluk az ókori népek. Aki jó úton közelíti Istent az megtalálja.
De Isten próbára is teszi híveit.
Rád is szüksége van Istennek. Különböző életkorban akár különféleképpen. Most pl. Ugyancsak a mi próbánk vagy te.
A Sátán nevét ne úgy értsd hogy gonosz, hanem eredeti jelentőségének ellentmondó jelent.
Azok is akik ellentmondanak Istennek.
Én csak 40 éves koromtól lettem igazán hívő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!