Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a bűn Isten szemében?

Mi a bűn Isten szemében?

Figyelt kérdés

Egy mindenható, mindent tudó Teremtőt hogyan tudunk megbántani/csalódást okozni? Hiszen azt is tudja, mire vagyunk képesek, igazából születésünk pillanatától nyitott könyv számára az életünk.

Hiszen minden lehetőséget Isten teremtett, amit csak meg tudunk élni/tenni életünkben, a jó és "rossz" (bár ezek relatív fogalmak) döntés lehetőségét is Tőle kaptuk. Olyan ez, mintha egy töltött fegyvert adnánk a gyerekeknek, hogy játsszanak vele.

Ha vannak olyan dolgok, amiket nem követhetnénk el (holott a lehetőséget megteremtette rá), akkor miért nem úgy születünk, hogy ezeknek a dolgoknak a tudatában vagyunk? Honnan tudhatnánk, hogy melyik vallás által állított szabályrendszer a hiteles, melyiknek kell megfelelni?

Ha tudatlanságunkban (hiszen teljes tudatlanságban születünk) bűnt követünk el, akkor milyen alapon von felelősségre minket Isten? Amikor megteremtette az embert, tudatában kellett lennie, hogy hibázhatunk, ugyanis ezzel jár a szabad akarat.

Véleményem szerint hiába van szabad akaratunk, ez nem azt jelenti, hogy Isten meglephető lenne, mert nincs megírva előre az életünk. Igazából akárhogy is döntünk, mindig csak a teremtett lehetőségek útját járhatjuk. A mindent tudás magába foglalja ezeknek az utaknak (az összes lehetőségnek) az ismeretét, rögtön az teremtésünk pillanatától.

2016. aug. 23. 23:00
 81/138 A kérdező kommentje:

77: "Úgy vélem, hogy mindenki ismeri a fájdalmat, így az ember tökéletesen tisztában van azzal ha fájdalmat okoz másoknak"

A fájdalom rossz lenne?

"az hogy fájdalmat okozok másnak azzal tökéletesen tisztában vagyok"

Pedig nagyon egyszerű a képlet, akárcsak a rabszolgatartóknál, a rabszolgákat nem nézték teljes értékű embernek. Azt mondták, nincs is lelkük. Még vadászengedélyt is adtak ki bennszülöttekre. Egész kontinensnyi embert mészároltak így le szemrebbenés nélkül. És ezeknek az embereknek nem volt bűntudata... A papoknak sem, akik ártatlan nőket égettek el. A pápáknak sem, akik elindították a keresztes háborút.

"Igy a lelkiismeretfurdalás által Isten mindig figyel!"

Még "Isten földi helytartóinak" sem volt lelkiismeret furdalása amiatt, hogy sokakat halálba küldtek. Csak ették a finom falatokat és paráználkodtak, míg a nép éhezett.

"De bele nem szól, miért szolna, még bennünk se fogja korlátozni magát, a szabad akarat miatt!"

Ebben egyetértünk!

2016. szept. 5. 21:42
 82/138 anonim ***** válasza:
Isten földi helytartója a SZENT SZELLEM! Nem a pápák. A Szent Szellem van itt Jézus helyett met Ő (Jézus) az Atyánál van és főpapi szolgálatot tesz. Ez az IGAZSÁG. Én vagyok BBQ12
2016. szept. 5. 22:00
 83/138 anonim ***** válasza:
Mindnyájan Krisztus ítélőszéke elé kerülünk hogy ki-ki a maga jutalmát elvegye a cselekedetei szerint. Jézus mondja: Imé eljövök hamar. Ő ember volt tehát személyiség. Ami számára jó és rossz az az igazság. Ezt a feltámadása igazolja. Mondta is hogy Ő az út, az IGAZSÁG, és az örök élet.
2016. szept. 5. 22:05
 84/138 A kérdező kommentje:

BBQ12: "Isten földi helytartója a SZENT SZELLEM! Nem a pápák."

Nyilván azért tettem idézőjelbe a kifejezést, mert én sem tartom őket annak, viszont így hívatták/hívatják magukat.

Mondjuk az is igaz, hogy az általad emlegetett "SZENT SZELLEM" sem értelmezhető számomra, de még mindig jobban hangzik, mint a pápák :)

2016. szept. 5. 22:18
 85/138 anonim ***** válasza:
Biblia szerint ez így van. Én protestáns vagyok. A biblia sehol nem írja hogy kéne pápának lennie.
2016. szept. 5. 22:31
 86/138 A kérdező kommentje:
Hihetetlen ez a Biblia, képes volt 4-5 vallás is kifejlődni belőle úgy, hogy egymást hiteltelennek tartják, míg maga a könyv, amire a vallások épülnek, ugyanaz... érdekes...
2016. szept. 5. 22:51
 87/138 anonim ***** válasza:
Nem vallások hanem felekezetek.
2016. szept. 5. 22:58
 88/138 A kérdező kommentje:
Igazad van, az úgy még rosszabb...
2016. szept. 5. 23:00
 89/138 anonim ***** válasza:

"Egész kontinensnyi embert mészároltak így le szemrebbenés nélkül, ezeknek az embereknek nem volt bűntudata"

Mint írtam, nem a látszat a lényeg, hanem mikor egyedül maradunk! Szerintem nem tudhatod, így nem lehet biztosan kijelenteni! Én is mikor rosszat tettem gyermekként, tudtam hogy rossz viszont az osztálytársaim szemébe jónak számított, röhögtünk rajta, és nem is volt bűntudatom, estig... De azt nem mondtam el nekik 😉

2016. szept. 6. 03:29
 90/138 A kérdező kommentje:

"tudtam hogy rossz"

Nehogy azt hidd, hogy mindenkiben van annyi intelligencia, hogy "tudja hogy rossz". Ez a belső "lelkiismeret", az erkölcsi iránytű, amit te etalonként kezelsz, tanult tulajdonságunk...

2016. szept. 6. 09:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!