Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a bűn Isten szemében?

Mi a bűn Isten szemében?

Figyelt kérdés

Egy mindenható, mindent tudó Teremtőt hogyan tudunk megbántani/csalódást okozni? Hiszen azt is tudja, mire vagyunk képesek, igazából születésünk pillanatától nyitott könyv számára az életünk.

Hiszen minden lehetőséget Isten teremtett, amit csak meg tudunk élni/tenni életünkben, a jó és "rossz" (bár ezek relatív fogalmak) döntés lehetőségét is Tőle kaptuk. Olyan ez, mintha egy töltött fegyvert adnánk a gyerekeknek, hogy játsszanak vele.

Ha vannak olyan dolgok, amiket nem követhetnénk el (holott a lehetőséget megteremtette rá), akkor miért nem úgy születünk, hogy ezeknek a dolgoknak a tudatában vagyunk? Honnan tudhatnánk, hogy melyik vallás által állított szabályrendszer a hiteles, melyiknek kell megfelelni?

Ha tudatlanságunkban (hiszen teljes tudatlanságban születünk) bűnt követünk el, akkor milyen alapon von felelősségre minket Isten? Amikor megteremtette az embert, tudatában kellett lennie, hogy hibázhatunk, ugyanis ezzel jár a szabad akarat.

Véleményem szerint hiába van szabad akaratunk, ez nem azt jelenti, hogy Isten meglephető lenne, mert nincs megírva előre az életünk. Igazából akárhogy is döntünk, mindig csak a teremtett lehetőségek útját járhatjuk. A mindent tudás magába foglalja ezeknek az utaknak (az összes lehetőségnek) az ismeretét, rögtön az teremtésünk pillanatától.

2016. aug. 23. 23:00
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/138 anonim ***** válasza:
Megvan írva hogy aki a bűnt cselekszi az a Sátánból van, mert a Sátán kezdettől (az emberiség kezdete) fogva bűnben leledzik. Aki pedig az Istentől született az nem vétkezik. Innen ismerhetők meg a sátán fiai és az Isten gyermekeri. Aki nem születik víztől (az Ige az élő víz) és Szent szellemtől(maga az Istenség) nem mehet be az Isten országába. Ezt Jézus mondja Nikodémusnak.
2016. szept. 2. 21:00
 52/138 A kérdező kommentje:

"Csak felnőtt volt Ádám ha feltudta ismerni hogy csopntomból való csont, testemből való test (Évát)."

Egy gyermek is felismeri a másik gyermeket.

"Az eredendő bűn egy állapot, nem személyes bűn mint a te kövér szívűséged."

Nem, az eredendő bűn egy vallási dogma, ami minden ésszerűséget és józan észt nélkülöz. Lényegében ezzel bárkire rá lehet húzni, hogy "bűnös vagy". Egy a sok hazugság közül, ami végül összeomlasztja azt a kártyavárat, amit a félelem vallásai az évszázadok során felépítettek.

"Megvan írva hogy aki a bűnt cselekszi az a Sátánból van, mert a Sátán kezdettől (az emberiség kezdete) fogva bűnben leledzik. Aki pedig az Istentől született az nem vétkezik."

A bűn, "tévedés" még vallási értelemben is a cselekedeteid/döntéseid következménye. A születés mindig megelőzi a cselekedeteidet, hiszen születésed előtt nem tudsz dönteni, nem tudsz tévedni sem. Tehát mindenki Istentől születik, mivel Isten a teremtő, nem Sátán.

"Aki nem születik víztől (az Ige az élő víz) és Szent szellemtől(maga az Istenség) nem mehet be az Isten országába. Ezt Jézus mondja Nikodémusnak."

A Biblia szerint.

2016. szept. 2. 21:51
 53/138 Girgoy ***** válasza:

#46. Bakker, Kérdező, hangsúlyozod, hogy mennyi mindent nem tudunk, de azt a nemtudást olyan szemellenzősen védelmezed, hogy ihaj! Nem az lenne logikusabb, hogy ha szerinted nagy homályban élünk, akkor esetleg képes legyél befogadni egy icipici fényt, ami kaotikus világképedben esetleg rendet tenne? Mit mondjak én Neked? Úgyse fogadod el, mert nagyon konokul védelmezed a nem-tudásodat, amiben mégis meg vagy győződve arról, hoyg léteznek opárhuzamos univerzumok, amikben egyszerre élünk (huvazz... :) a tudományos M-elmélet azért nem erről szól, ez csak scifi, fantázia) meg hogy a világvallások között nem lehet rendet rakni, mert mindegyik másról beszél és azt se tudjuk, melyiket kövessük, meg kinyilatkoztatsz még egy csomó dolgot ellentmondást nem tűrve, de aztán ugyanígy bebújsz mögé keményen, hogy márpedig semmit sem tudunk és a Biblia sem logikus, mert ellentétben áll a tudománnyal (ami most tud valamit vagy nem, - de a lényeg, hogy azt nagyon!)

Mi lenne, ha esetleg magadban akarnál rendet tenni? Ha egy kicsit rendeznéd valamifajta logika szerint saját magad világképét? Vagy ha ez nem megy, akkor esetleg elfogadnád azt, ha másnak rendezett a világképe és erről beszél?

A helyzet az, hogy rendet lehet rakni a tudományban, a vallások között is, az emberi vágyainkban, és lehet növelni a tudásunkat. Ugyanis azért igen sokmindent tudunk, meg tudtak nálunk nagy emberek, amik nem voltak olyan zagyvák, mint amiket Te itt összehordasz innen-onnan válogatva. És Isten is csak azt kéri rajtunk számon, amit kinyilatkoztatott nekünk. Melyik vallásban? erre is minden gond nélkül lehet válaszolni, ha elszakadunk saját képzelgéseinktől és megnézzük a tényeket... Kérdés az, hogy tudsz-e még követni olyan gondolkodást, ami a tényeken és logikáén alapszik, de mégsem olyan zagyvalék következik belőle, amit Te védelmezel? Na, mi legyen?

2016. szept. 3. 17:06
 54/138 anonim ***** válasza:
"Nem, az eredendő bűn egy vallási dogma, ami minden ésszerűséget és józan észt nélkülöz. Lényegében ezzel bárkire rá lehet húzni, hogy "bűnös vagy". Egy a sok hazugság közül, ami végül összeomlasztja azt a kártyavárat, amit a félelem vallásai az évszázadok során felépítettek. " Hogyha tisztába vagy ezzel az alapvető ténnyel, akkor miért a kérdés?
2016. szept. 3. 17:30
 55/138 anonim ***** válasza:
Anyám, így lepontoztak? Hàt igen, sajons sok a birka!!! 😅
2016. szept. 3. 17:31
 56/138 A kérdező kommentje:

Girgoy: "Bakker, Kérdező, hangsúlyozod, hogy mennyi mindent nem tudunk, de azt a nemtudást olyan szemellenzősen védelmezed, hogy ihaj!"

Talán nem tény, hogy minden ember tiszta lappal születik, már ami a tudást illeti? A saját testedet sem tudod eleinte irányítani, idő míg megtanulod koordinálni a mozgásod is.

A Bibliában található "parancsolatokról" nem is beszélve! Azzal vagy megismerkedsz életed során, vagy nem. Létezik egy csomó vallás, és csak egy lehet igaz, ha hihetünk a vallásoknak, hiszen mindegyik azt állítja magáról, hogy ő az igaz vallás.

Vagy talán cáfolod ezeket a tényeket? Te a bibliai parancsolatok (már ha egyáltalán ez az igaz vallás és ezek a hiteles parancsok) ismeretével születtél? Ha nem, akkor szerinted miért nincs igazam?

Azt, hogy az egész életed a tudatlanság állapotában éljük le, nem úgy értettem, hogy az ember NEM KÉPES tanulni. Úgy értettem, hogy SOHA de SOHA NEM lehetsz BIZTOS abban, hogy az a vallás, amihez vonzódsz, az lenne a HITELES vallás és tényleg Isten "elvárásait" követed. Már ha vannak ilyenek, mert az alapkérdésben kifejtett logikai összeférhetetlenségek nem nagyon engedik meg! Életed végégig bizonytalan, tudatlan maradsz Isten elvárásait illetően! Választhatsz egy vallást, de NEM TUDHATOD biztosan, hogy az e az igaz vallás! Van aki az iszlám, van aki a kereszténység, van aki a buddhizmus tanait követi...

"De az sem biztos, hogy egy utat jársz végig csak (lásd párhuzamos univerzumok elmélete)."

"a tudományos M-elmélet azért nem erről szól, ez csak scifi, fantázia"

Ismered annak a szónak a jelentését, hogy elmélet? Senki sem mondta, hogy tény. A párhuzamos univerzumok elmélete lehet, hogy csak scifi, fantázia, de nem bizonyítható kevésbé a létezése, mint pl Istené. Elméletileg akár létezhet is. Azért használtam én is feltételes módot.

"világvallások között nem lehet rendet rakni"

Cáfolod, hogy mindegyik vallás azt állítja magáról, hogy ő képviseli egyedüli igazságot és utat Istenhez?

"kinyilatkoztatsz még egy csomó dolgot ellentmondást nem tűrve"

Nyitott vagyok bármi nemű vitára, ami nem bibliai sorok másolgatásáról és a vak hitről szól. Logikus eszmefuttatásokra lennék kíváncsi. Kezdetnek cáfold meg, amit írtam.

"Biblia sem logikus, mert ellentétben áll a tudománnyal"

Cáfolod, hogy a bibliai történetek (pl teremtés könyve, vízözön, de még sorolhatnám) ellentmondanak a tudományos ismereteinknek (evolúció, föld keletkezése, csillagászat)?

"ami most tud valamit vagy nem"

Tanulj meg olvasni barátom. Sajnálom, hogy elsőre nem sikerült megérteni, hogy miféle tudatlanságról beszéltem.

"Ha egy kicsit rendeznéd valamifajta logika szerint saját magad világképét?"

Mivel nem értesz egyet, az általam leírtak közül. Számomra rendezett, ha nem értesz valamit, vagy más a véleményed, vitázzunk.

"Vagy ha ez nem megy, akkor esetleg elfogadnád azt, ha másnak rendezett a világképe és erről beszél?"

Ha a "rendezett" világképed nem a vak hitről és feltétel nélküli befogadásról szól, szívesen meghallgatom.

"lehet növelni a tudásunkat"

Senki sem cáfolta, hogy a tudást lehet növelni, DE a vallásban, Isten mivoltában, vak hit nélkül sohasem lehetsz BIZTOS. A vak hit pedig nem vár el logikus következtetéseket. Ezáltal nem lehet biztos az elvárásaiban sem, ugyanis csak világi, más emberek által megfogalmazott információk állnak rendelkezésre, amik erősen megkérdőjelezhetők és láss csodát, megint csak vak hitet követel az elfogadásuk!

"Ugyanis azért igen sokmindent tudunk, meg tudtak nálunk nagy emberek, amik nem voltak olyan zagyvák, mint amiket Te itt összehordasz innen-onnan válogatva."

És kik ezek a nagy emberek, akik bizonyíthatóan kapcsoltban álltak Istennel, tehát hiteles források? Mi a zagyva konkrétan, mit nem értesz? Én tényeket soroltam (a párhuzamos univerzumok kivételével persze!), logikus érveket, mi nem volt érthető?

"És Isten is csak azt kéri rajtunk számon, amit kinyilatkoztatott nekünk."

Mire gondolsz, csak nem a Bibliára? Mivel igazolod, hogy Isten nyilatkoztatta ki nekünk? Csak nem azért mert páratlan mű, fennmaradt az idők folyamán, sok millió hívője van, stb? Ne nevettess! :)

"Kérdés az, hogy tudsz-e még követni olyan gondolkodást, ami a tényeken és logikáén alapszik, de mégsem olyan zagyvalék következik belőle, amit Te védelmezel?"

Na melyik vallás, ne kímélj! Nyilván nem a Biblián alapul, mert az már eleve kudarcra van ítélve azok alapján, amit leírtam és te "zagyvaléknak" neveztél, de konkrétan semmit sem cáfoltál. Ha mégis, akkor kezdd azzal, hogy megválaszolod meg az alapvető logikai problémákat, amit a kérdésben megfogalmaztam! Köszönöm!

2016. szept. 3. 18:20
 57/138 anonim ***** válasza:
Olyan rég óta küzdesz ezzel a kérdéssel, és felnézek rád, mert logikusan érvelsz, és okos dolgokat írsz, és ez a 22 es csapdája, mert a tanult dogmák ellen küzdesz, mej az emberi duraságot tükrözi, és mellette az ,Isten teremtő erejét is. Mert akármit elérhetünk, mert teremtők vagyunk de ez más téma! A biblia szinbólumkönyv mint irtam régebben, ebből kifolyólag az eredendő bűn létezik, mert velünk születik a lehetősége, de ugyan úgy a jóra való fogékonyság is! Isten nem fog elítélni téged, ha rosszat teszel és megbocsájtasz magadnak, és más is megbocsájt neked, mert igy Isten buta lenne! Isten a teremtő, aki nem jó nem rosz TEREMTŐ! Az se bizos h tudja h itt vagyunk. Az, hogy az élő lélek által élünk, az is csak szinbólum, kialakultunk az istán által teremtett lehetőségek mitiádjábol, és a tudatunk, által Istenekké váltunk, mert lehetőségünk van megérteni őt, az általa magábol teremtett világban, és muvel őbelőle értelmes lényként kifejlődtünk, így ők vagyunk. Neki nem kell tudni hogy itt vagyunk, lehet hogy tudja, de tök lényegtelen! 🙃
2016. szept. 3. 19:07
 58/138 anonim ***** válasza:
Így a bűn aza a tett mikor az embertársad ellen rosszat teszel, de az megbocsájt te is megteszed ezt magadnak, és Isten boldog! Ne foglalozz Istennel élj teljesítsd ki önmagad, lény boldog ne árts másnak! Ennyi meg a bambi 😅 az Istennel való törödés csak viszafog, a lelkiismereted ugyi üvölt ha gáz van ne fossá 😅
2016. szept. 3. 19:53
 59/138 anonim ***** válasza:

Én voltam 51-es.

Ha szerinted nincsen jó és rossz. Akkor miért kérdezed azt hogy mi a bűn Isten szemében?? Hiszen te úgysem fogadod el az a világnézetet ami szerint van jó és rossz. Szellemileg (nem értelmi dolgokat értek ezen) be vagy drogozva. Mint egy hippy gyerek.

2016. szept. 3. 20:02
 60/138 anonim ***** válasza:
Én voltam 59-es. Ha én azt mondom rád hogy homoszexuális vagy akkor az jó vagy rossz??
2016. szept. 3. 20:03
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!