Mi a bűn Isten szemében?
Egy mindenható, mindent tudó Teremtőt hogyan tudunk megbántani/csalódást okozni? Hiszen azt is tudja, mire vagyunk képesek, igazából születésünk pillanatától nyitott könyv számára az életünk.
Hiszen minden lehetőséget Isten teremtett, amit csak meg tudunk élni/tenni életünkben, a jó és "rossz" (bár ezek relatív fogalmak) döntés lehetőségét is Tőle kaptuk. Olyan ez, mintha egy töltött fegyvert adnánk a gyerekeknek, hogy játsszanak vele.
Ha vannak olyan dolgok, amiket nem követhetnénk el (holott a lehetőséget megteremtette rá), akkor miért nem úgy születünk, hogy ezeknek a dolgoknak a tudatában vagyunk? Honnan tudhatnánk, hogy melyik vallás által állított szabályrendszer a hiteles, melyiknek kell megfelelni?
Ha tudatlanságunkban (hiszen teljes tudatlanságban születünk) bűnt követünk el, akkor milyen alapon von felelősségre minket Isten? Amikor megteremtette az embert, tudatában kellett lennie, hogy hibázhatunk, ugyanis ezzel jár a szabad akarat.
Véleményem szerint hiába van szabad akaratunk, ez nem azt jelenti, hogy Isten meglephető lenne, mert nincs megírva előre az életünk. Igazából akárhogy is döntünk, mindig csak a teremtett lehetőségek útját járhatjuk. A mindent tudás magába foglalja ezeknek az utaknak (az összes lehetőségnek) az ismeretét, rögtön az teremtésünk pillanatától.
"Most ülök a buszon, beírtam h bibliai idézetek egy oldalon görgettem, és itt állt meg : Bízzad az Úrra a te dolgaidat; és a te gondolatid véghez mennek! Ez basszus tök durva szinbólum, ez anyit tesz hogyha a problémámat meg akarom oldani és töprengek gondolkodok rajta akkor a megoldás ösze fog álnina fejembe! SZINBOLUM! Ezért csodás a biblia"
Ehhez a végtelenül nagy bölcsességhez számomra nem volt szükség Bibliára, magamtól is tudtam. Lehet, hogy velem van a baj?
"Ne próbálj hüjének beállitani, én sem tettem veled egyszer se!"
Nem állítalak be hülyének, egy szóval sem mondtam, hogy az lennél.
"Igaza volt az egyik hozzászolonak, igy érdemben nem lehet társalogni, hogy kiemelt mondatokra reagálsz! Egy kolegám mondta egyszer az ilyenekre, h túlműveltek, nah megyek szarni"
Kedves Barátom! Mégis honnan a fittyfenéből tudnád, hogy mire reflektálok az 1 oldalas írásodból, ha nem emelem ki a lényeget? Egyébként meg az tévhit, hogy csak kiragadott részekre reagálnék. Végigvettem az egész hozzászólásodat folyamatában, nem maradt ki semmi!
"Noé története nem vénasszonyos mese hanem valóság. És a föld 5776 éves."
Hiszel amit akarsz, senki sem fogja számonkérni rajtad a hülyeségeket, amit ész nélkül elfogadsz (amiben vakon hiszel) az életben.
Kedves Kérdező! Én kétszer megpróbáltam szép kereken kifejteni, hogy mi az ábra, de reakcióidból úgy látom, alapvető nehézségeid vannak az egyszerű dolgok megértésében is. Remélem, másnak talán hasznára vált volt ez a befektetett energia részemről. Beleolvastam és láttam, hoyg másoknak is kommunikációs gondjai vannak Veled.
Nézd: hidd nyugodtan a benemavatkozó istent, hogy nincs jó és rossz és ezért nincs is büntetés. Olyan tök egyszerű dolgot se tudsz megérteni, hogy ha Isten önmagától különböző teremtményeket hoz létre, akkor azok nem azonosak Vele, hanem bizony el tudnak Tőle távolodni.
Ha az alapok nem mennek, persze hogy nem érted a magasabb igazságokat sem, csak dobálózol itt uncsi dogmával meg ilyenekkel, holott azt se tudod, mit nevezünk dogmának. Te kéred rajtam számon a logikát, amikor tök logikátlanul forgatod saját ellenérveidet is, elkezded cáfolni azt, aminek én pont az ellentétét mondtam, stb.? Na ne fárasszuk egymást, talentumainkat nem kútba kell dobni, hanem olyan helyen kamatoztatni, ahonnan hozamot remélhetünk, mert számon kérik rajtunk. ;)
Kedves Girgoy!
Egyik válaszod sem a kérdésben felsorolt logikai problémákat próbálta feloldani. Sajnálom, hogy nem sikerült felfognod, hogy mi a kérdés. Elterelted a szót az "igaz" vallás meghatározásának lehetősége felé, de még ebben is csak dogmatikus (igen DOGMA) érveket sikerült KÉSZ TÉNYKÉNT tálalnod (tudod, a "szerintem", "véleményem szerint" azok hasznos szavad), logikai érvelés HELYETT. Ha az lett volna a kérdésem, hogy melyik az igaz vallás, azt tettem volna fel. De mindegy, belementem a játékba, mert azt hittem, hogy van értelmes mondanivalód.
"Beleolvastam és láttam, hoyg másoknak is kommunikációs gondjai vannak Veled."
50-esre gondolsz, aki szerint én "hüJének" próbálom őt beállítani, illetve nem vagyok képes értékelni a "sziNbólumrendszerét"? Szerény véleményem szerint, neki nem csak velem van problémája ilyen téren...
Vagy BBQ-ra (11) gondolsz, akivel egész értelmes beszélgetést sikerült a témában a végére kialakítani privátban (igaz következtetések helyett ő is visszazökkent a jól bevált vallási dogmáihoz).
"Olyan tök egyszerű dolgot se tudsz megérteni, hogy ha Isten önmagától különböző teremtményeket hoz létre, akkor azok nem azonosak Vele, hanem bizony el tudnak Tőle távolodni."
Nézd, ha te egy olyan "istenben" akarsz hinni, aki terv nélküli, ahogy esik úgy puffan világot hányt ki magából, csak azért, hogy ha rosszra fordulnának a dolgok, szabadon megbüntethesse a világába zárt teremtményeit, akkor hidd azt. De ez az "isten" nem csak logikátlan, hanem végtelenül korlátolt és rosszindulatú is lenne olyan formában, ahogy a Bibliából megismerhetjük.
Én abban hiszek, hogy a teremtés ajándék és nem pedig próbatétel egy felelősségre vonáshoz.
"Ha az alapok nem mennek, persze hogy nem érted a magasabb igazságokat sem, csak dobálózol itt uncsi dogmával meg ilyenekkel, holott azt se tudod, mit nevezünk dogmának."
Hú, de kemény vagy. Nem mennek az alapok? Az én alapkérdéseimre nem is válaszoltál, egyszerűen ignoráltad őket és előálltál egy vallási dogmákra alapozott meseáradattal, amit valamelyik egyház szült meg, teljesen légből kapott alapokra helyezve. Nyilván isteni kinyilatkoztatás volt! Hát persze!
"Mert ha tovább mennénk a bűn útján, annak vége a végső gyötrelem. Itt viszont egy kis testi szenvedés is elég lehet, hogy visszaforduljunk. De Isten Maga is vállalta ezt az utat, maga is szenvedett, bár nem volt rá szüksége bűntelensége miatt. De egy idő után véget vet ennek. A három érvet még mindig nem gondoltad át, ismételd át, amíg meg nem érted, mert csak ez vall egy szerető Istenre, és ezért a kereszténység Istene az igaz Isten."
Ez minden, csak nem logika. Olyan vallási tételekre alapozol, amik állítólag isteni ihletettségűek, elfogadod tényként őket és idevágsz egy orbitális baromságot, amit azokból következnek szerinted. Nem is értem, hogyan vagy képes összeegyeztetni józan paraszti ésszel JHVH-t a "szerető Istennel"...
Ajánlom figyelmedbe:
Többször kifejtettem, hogy a Biblia szerintem hasznos iromány, de véleményem szerint nem Isten szava, azaz NEM isteni ihletettségű, csupán azt tartalmazza, amit az akkori emberek gondoltak az őket körülvevő eseményekről/világról. Azóta eltelt 2000 év...
"Te kéred rajtam számon a logikát, amikor tök logikátlanul forgatod saját ellenérveidet is, elkezded cáfolni azt, aminek én pont az ellentétét mondtam, stb.?"
Abból kiindulva, hogy összevissza ködösítesz és nem nevezted meg a számodra érthetetlen ellentmondást, azt kell gondolnom, hogy megint csak üres frázisokat pufogtatsz... Én tételesen reagáltam az összes felvetésedre, pontos forrásmegjelöléssel. Erre te jössz egy ilyen dologgal, hogy "elkezded cáfolni azt, aminek én pont az ellentétét mondtam", szerintem meg sem akartad érteni, amit mondani szerettem volna... Nem engedi a vak hited?
"Na ne fárasszuk egymást, talentumainkat nem kútba kell dobni"
Abból, amit leírtál, úgy tűnik, hogy a Te talentumaid a hazugság talentumai (hamisak), nem sokat érnek, jobban járnál, ha kútba dobnád őket, hátha szerencsét hoznak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!