Jehova Tanúi szerint egyáltalán van 'lelke' az embernek? (részletek a kieg. Ben)
A minap az utcán sétáltam amikor két elegáns hölgy megszólított. Rögtön levágtam, hogy Jehova Tanúi, de mivel nem siettem sehova (és szimpik is voltak :P), gondoltam beszélgetek velük egy kicsit. Amúgyis már annyit hallottam róluk, kíváncsi voltam mivel hozakodnak elő. Egy próféciákról szóló füzetet kaptam és beszélgettünk is 20-30 percet. Elég sok témát érintettünk, többek közt a lelket is, amire nem tudtak nekem kielégítően válaszolni.
Szerintük a Bibliában a lélek szó magára az életre utal. Azt bizonygatták nagyon, hogy ez a 'lélek' nem lehet halhatatlan. De engem az érdekelt, hogy egyáltalán van-e valamilyen anyagtalan része az embernek. Erre nem tudtak biztosan válaszolni..
Pontosabban azt mondták adjam meg a címem és felkeresnek a válasszal. Ettől inkább elzárkóztam, de a válasz érdekelne. Csak ezért az egy kérdésért nem akarom felkeresni őket, annyi furát hallottam róluk :P De ha itt lennének JT-i, válaszolhatnának.
A "klón" nem jó példa, mert az csak valóban egy másolat. Isten az öntudatot is másolni tudja, mely mint mondtam, nem kell, hogy a fizikai testünktől külön létezzen - valami szellemként -, sőt hát jelen racionális ismereteink szerint, nem is létezik külön. A fizikai testünk része az agy, melyről még mindig nagyon keveset tudunk. Egész biztos, hogy mindarra képes, amit mi a szellemiségünknek, érzelemvilágunknak és öntudatunknak hívunk.
Attól, hogy valaki mindezt nem hiszi el, még nem kell többet belemagyaráznia a Szentírásba, mint amit az mond.
Sőt, most jutott eszembe Vízi E. Szilveszter agykutató (aki hívő) egyik előadása, melyben alaposan kitért az agy személyenkénti egyéni felépítésére, ami személyiségünk fontos meghatározója. Ezért nem lehet elvárni, hogy mindenki ugyanúgy gondolkodjon valamiről.
A szélsőséges határokon belül nagyon csodálatos dolog ez Jehovától, hogy így alkotott meg bennünket, hiszen elmondhatjuk, hogy nem vagyunk egyformák - ez még az agykutatóknak is feltűnik. Tehát a különbözőség oka, amit én nem tudok megnevezni, régen láttam már.
Ezért mondta, hogy "lehet egyszerre tapsoltatni, lehet egyszerre meneteltetni, de nem lehet egyszerre gondolkodtatni".
jár az agyam ezen az egészen, de folyton paradoxonokba fullad a gondolatmenetem.
azt mondod, a "szellem" [ru'ach-pneu'ma] az a dolog amitől azok vagyunk akik vagyunk, vagyis az öntudatunk, ami akármilyen testhez párosul, a saját öntudatunkkal folytatódik. Ez lenne szinonímája életerőnek?
Életerő.. Nem értem akkor mi lehet ez..
Ilyen aspektusban valami olyasminek kell lennie mint a klasszikus értelemben vett "lélek", az anyagtalan rész. Ez nem jelenti azt, hogy ennek a "dolognak" halhatatlannak kell lennie, hisz a "test halott szellem nélkül" (Jakab 2:26). De, hogy elkerüljük a "klónos" zsákutcát, valamilyen formában MEG KELL MARADNIA halál után. Különben megint ott van a felvetés, hogy akkor a feltámasztott személyben nincs semmi a halála előtti voltából, ergo nem lehet ugyanaz a személy.
Ez lenne a szellem, életerő? De ez már tuti nem fér be a Tanúk tanításába, talán még magába a Bibliába sem.
Vagy ez a szellem akár megfelelője lehet az agyi tevékenységnek, vagy az egész testünk biológiai működésének. Életerő, mert működésben van a test, jár az agyunk, aktívak vagyunk. De ebben az aspektusban viszont ez egy "elméleti" dolog. Valójában nem létezik, hanem egy állapotra utal, vagyis a test aktivitására.
Ettől az "elméleti" nem is létező dologtól viszont nem várhatjuk, hogy megőrzi az ötudatunkat, ergo a feltámasztott személy élete megint nem a mi tudatunkkal folytatódik.
Bennem nem vetődött fel, hogy ennek a "dolognak" halál után tovább kell "tevékenykedni", csupán maga a megléte foglalkoztat. hogy egyáltalán van-e. és szerintem egyértelmű, hogy lennie kell valami ilyesminek.
egy példa: forma1.. az autók jelképezzék a testet, a pilóta az anyagtalan részt ami megőrzi az öntudatunkat. Az autóból készülhet tucatnyi másolat, amíg az a pilóta ül benne, addig az ő nevével jelzik azt az autót. Sőt az a pilóta beülhet egy másik autóba is (pl ha átigazol egy másik istállóba :)), de ugyanúgy az ő győzelme lesz, ha nyer. senki sem feltételezi, mert más autóba ült, attól már nem is ő vitte végig a versenyt.
De amíg ez a pilóta nincs az autóban, nem aktív a versenn szempontjából. mondhatni "halott".
Akárhogy gondolkodok, muszály lennie egy ilyen "pilótának" bennünk.. különben megintcsak, ha semmi nincs a mostani létedből a feltámasztottban, akkor te nem fogsz semmit érzékelni a feltámasztás után. Az öntudatod véget ér a haláloddal.
Az sem biztos, hogy ennek a jelképes pilótát muszály a "szellem" vagy "lélek" jelentéseibe beleerőltetni. lehet, hogy ez egy azoktól független dolog. De itt már megint kilóg a lóláb, mintha ez sem egyezne a Bibliával.
Isten valóban mindenre képes. Ezért képes egy tökéletes "klón" létrehozására is nem? Itt modelekről beszéltem. ahogy a kör/gömb is csak egy model (hisz tökéletes kör/gömb nincs), a tökéletes klón is egy model. ahol minden egyes atom tökéletesen ott van ahol az eredeti személyé. De ezt végülis Isten meg tudja tenni. Ezért volt jó példa a klón :P
De remélem nem igaz, hisz ha most azért kellene szenvedve jót tennem, hogy a jövőben egy rólam készült "klón" élvezze az életet, az elég lehangoló lenne nemigaz?
Nagyon sokfelé elkalandoztam, bocsánat. lehet, kicsit zavaros-érthetetlen az írásom :) de csak úgy kavarognak a fejemben a gondolatok. Még mindig nem tudom mit higyjek..
te az eredeti kérdésre egyértelműen megerősítetted, hogy az ember csak "por", semmi több. A biokémia tréfája lenne az öntudatunk?
Végülis ha Isten eredetileg ilyennek szánt minket.. hogy a bonyolult agyunk maga generálja az öntudatot.. elképzelhető, de ilyesztő is. Ez sem fér össze Isten szeretetével.
Arról a szellemről, amiről a 1Mózes 2:7 beszél - mint az "életnek leheletéről" -, a Biblia nem állít többet, mint azt, hogy egyfajta speciális energiával tölti meg az embert és az állatot. Ezt "életerőnek" értelmezhetjük. Ezt én az elektromos áramhoz hasonlítottam. Hogy miért? Mert a Biblia feltárja, hogy mind az emberben, mind az állatban "egyazon" szellem biztosítja az életet. Ez szerintem szintén logikus is.
A láthatatlan áramot különféle célokra lehet felhasználni, attól függően, hogy milyenfajta készüléket működtet. A kályha például hőt termelhet, a számítógép információt dolgozhat fel, illetve számításokat végezhet, a televízió pedig képeket és hangokat alkothat az áram segítségével. Az elektromos áram viszont soha nem veszi fel az általa működtetett készülék jellegzetességeit. Egyszerűen végig egy erő marad. Ehhez hasonlóan az életerő sem veszi fel az általa éltetett teremtmény egyik jellemvonását sem. Nincs személyisége, nem képes gondolkodni. Az emberekben és az állatokban egyaránt „ugyanazon egy szellem van” (Prédikátor 3:19). Ezért amikor valaki meghal, a szelleme nem létezik tovább szellemteremtményként valamilyen másik birodalomban.
A Bibliában a „szellemnek” fordított szavak alapjelentése ’lélegzet’. De a légzés folyamatánál sokkal többre utal. Jakab, a bibliaíró például kijelenti: „a test halott szellem nélkül” (Jakab 2:26). A testet tehát a szellem teszi elevenné.
Ez az éltető erő nem lehet csupán a lélegzet, vagyis a tüdőn átáramló levegő. Miért? Azért, mert miután a légzés leáll, az élet még egy rövid ideig — a The World Book Encyclopedia szerint „több percen át” — megmarad a test sejtjeiben. Ezért lehetnek sikeresek az újraélesztési kísérletek, és ezért lehet átültetni különböző szerveket az egyik emberből a másikba. Ámde amint az élet szikrája kialszik a sejtekben, hiábavalóvá válik mindenféle újraélesztési kísérlet. A világ összes levegője sem tud újraéleszteni egyetlen sejtet sem. A szellem tehát az a láthatatlan életerő (vagyis az élet szikrája), amely életben tartja a sejteket. Ezt az életerőt a légzés tartja fenn (Jób 34:14, 15).
Igen, szerintem minden jel szerint az agyunk fizikai, biológiai, kémiai, elektromos jellemzői hozzák létre a szekerünk "pilótáját", a szellemiségünket, az érzelemvilágunkat. Ez kisebb részt örökölt hajlam, de meghatározórészben a saját magunk által tudatosan irányított és általunk befolyásolható.
Ha belegondolsz, az agy millióféle sérülése, milyen rengeteg különféle tünetben nyilvánulhat meg. Ezek viszont végtelen módon kombinálódhatnak egymással. Az emberi tulajdonságok és képességek minden területe - még a hitre való hajlandóság is - változhat bizonyos esetekben. Az agysebészek már rengeteg racionális tapasztalat birtokában, jól látják ezt.
Ha az öntudat, a "szellem" nem szorosan kapcsolódna a fizikai agyhoz és nem az generálni, akkor az nem sérülhetne!
Én is dolgoztam Traumatológián, van rálátásom erre. Ténylegesen elmondható, hogy az agyunk valami fantasztikus és különleges "szerkezet"!
Szerintem az a gondolat, hogy létezik egy halhatatlan lélek vagy szellem, mely túléli a test halálát, szorosan összefügg azzal a felfogással, mely a fizikai testet alacsonyabb-rendűnek, eleve bűnösnek és tökéletlennek állítja be. A magukat keresztényeknek tituláló egyházak mind azt a felfogást vallják, hogy a "bűnös" hústestből menekülni kell és majd milyen jó lesz a mennyországban. És persze minden jó ember a mennybe megy.
De nem a fizikai testünk a bűnös, azzal magában semmi baj nem lenne!
Ma valóban tökéletlen a hústestünk, de a Biblia szerint ez csak átmeneti állapot, hiszen Ádámnak és Jézusnak nem ilyen volt. Nem a fizikai testtel van gond, hiszen az a jelenkori halandóságot leszámítva tökéletes szerkezet és eredetileg örök életre tervezett a Biblia szerint.
Nem is hinnénk, hogy milyen csodálatos!
azt mondod tehát az egyetlen kézzel foghatatlan dolog maga a test aktivitása: agyfunkciók, vérkeringés, lélegzés, miegymás ami nélkül a testünk egy kupac élettelen atomhalmaz.
Az öntudat meg csak az agyunk tréfája, ami bonyolult felépítése miatt képes erre. Mint egy több százezer, millió, milliárd, algoritmusból álló program, amibe szinte minden helyzetre be van programozva egy vagy több kimenetel, ami a sok környezeti tényező miatt lehet más és más szinte minden embernél. Az is be van programozva, hogy erről gondolkodjunk. Ez pedig egy olyan egészet hoz létre, ami elhiteti velünk, hogy van öntudatunk, és hogy nem csak előre programozott, hanem új gondolatokat is létrehozhatunk..
Kicsit tudományos-fantasztikus elképzelés, hasonlít az eleve elrendeléshez. És kicsit becsapva is érzem magam ha ez igaz. De akkor valahol ez is szerepel az algoritmusok között, hogy erre a témára ilyen körülmények mellett így fogok reagálni xD
Ha gondolkozunk ezeken, rájöhetünk, hogyan is keletkeztek az egyes vallási elképzelések mint a lélek halhatatlansága vagy az eleve elrendelés. És lényegében mind azért jött létre mert az ember keresi a választ arra, hogy többek vagyunk-e anyagi dolognál.
Szerintem úgy dönthetjük el melyik áll közelebb az igazsághoz, ha figyelembe vesszük, melyik egyeztethető össze Isten tulajdonságaival, pl a szeretettel, igazságossággal.
A fenti elmélet tuti nem vall Istenre.
Az sem, hogy klónokkal helyettesítse a halott embereket.
Klónok kapcsán :p (bocs ez foglalkoztat):
Ha téged tökéletesen lemásolnának az utolsó atomig, elindítanának a másolat életfunkcióit, lehetne őt egyenértékű emberként tekinteni? Lenne valami eltérés?
Így menne az Isten által irányított feltámasztás?
De most képzeld el. A tökéletes másolatoddal együtt kettő van belőled. Mégis a másolat lesz akit elvisznek az örök életre. Te meg mész a levesbe.
Miért hiszed, hogy ha te meghalsz, a tudatod automatikusan kapcsolódik majd a másolatéhoz?
Végsősoron ti ebben hisztek nem?
Vagy akkor ilyen megközelítésben hogy is történt Jézus földre való születése, és mennybemenetele?
Bpory az első link hibás, a második érdekes. Valami ilyet gondolok én is. Amúgy ez milyen vallási csoport?
Kedves kérdés feltevője!
Eszméletlen jó gondolataid vannak! Ezt meg fogom mutatni a lelkipásztorunknak, Ő nagyon szereti, ha valaki használja a fejét.
A három link mind az Apológia Alapítvány oldala, csak az egyik a főoldal, kettő meg aloldal. Nem baj ha hibás az egyik, mindhármat el tudod érni a főoldalról. Azért megpróbálom még egyszer az elsőt. Ja, most látom hogy lehagytam a legutolsó "l" betűt.
Az Alapítvány jelenlegi képviselője Kenéz Tünde.
A Kuratórium tagjai a következők (ábécé sorrendben):
Fekete Zoltán (Református Egyház)
Győri Tamás (Evangélikus Egyház)
Herjeczki Kornél (Baptista Egyház)
Jávor Ferenc (Metodista Egyház)
Kenéz Tünde (Golgota Keresztény Gyülekezet)
Paul W. Carden (Presbyterian Church)
Tehát nem egy felekezetről van szó, hanem több felekezet együttgondolkodásáról. Többféle nézőpont, több ötlet, több vélemény, ergo szélesebb rálátás, jobb válaszok.
Céljuk:/Idézet tőlük:/
"Napjaink vallási mozgalmainak egyre színesebb és állandóan változó palettáján az átlagos kereső, hívő, teológus vagy lelkész számára igen nehéz a tájékozódás. Ráadásul egyre több kihívás éri a keresztény hitet, és ezek többsége megfelelő válasz nélkül marad. Ezért az Apológia Alapítvány - külföldi példákat követve - egy olyan szolgálat támogatására jött létre, amely hitvédelemre szakosodott teológiai ismeretterjesztést végez. A szolgálat nevét adó apológia szó bibliai kifejezés, jelentése védőbeszéd vagy hitvédelem."
Egy szóval szakemberek. Teológusok, nyelvészek, stb.
Hát, most egész nap a gondolatmeneted fog a fejemben járni! Már régen olvastam ilyen újszerű gondolatot!
Üdv, Bpory!
Áldás, Békesség!
Na jó menjünk sorba a válaszaidon:
"azt mondod tehát az egyetlen kézzel foghatatlan dolog maga a test aktivitása: agyfunkciók, vérkeringés, lélegzés, miegymás ami nélkül a testünk egy kupac élettelen atomhalmaz."
Végtelenül leegyszerűsíted, mondhatnám: leminősíted szerintem az egészet (ha netán mégsem így gondolnád, javíts ki nyugodtan). Pont az a lényege ennek, hogy végtelenül komplexebb és bonyolultabb annál, mintsem hogy teljesen átlássuk és megértsük.
Egyébként nem én állítom, hanem a Bibliából tűnik ki. Ezenkívül a mindennapi gyakorlati tapasztalatunk, megfigyelésünk is ez. ezért írtam a példákat.
"Az öntudat meg csak az agyunk tréfája..."
Ha te mindenáron ragaszkodsz ahhoz, hogy "tréfának" nevezd... Még csak "illúziónak" sem hívnám, mert attól, hogy az élő agyból ered, az agyhoz kötődik és attól elválaszthatatlan tulajdonság, még komoly dolog. Miatta tudunk magunkról és igen, ez is Isten "hasonlatosságára" van teremtve bennünk.
És itt kell újra megjegyeznem, hogy az első emberpár esetében tudjuk azt, hogy nem kellett volna meghalniuk, ha nem szegülnek ellen Istennek. A már többször idézett 1Mózes 2:7) szerint nem véletlenül vagyunk így felépítve, ahogy, hiszen SEMMI SZÜKSÉG NEM VOLT arra a fantázia szülte mesére, hogy "halhatatlan lélekkel" lettünk teremtve, mely a halálunkkor tovább él egy másik birodalomban. A halál nem is kellett volna, hogy a képbe kerüljön, hiszen csak az ember rossz döntése miatt került bele. A halál "ELLENSÉG" a Biblia szerint, nem egy boldogabb élet kapuja, mint a pogány világ mítoszai vallották és amit a hitehagyott kereszténység átvett.
A nemzeteknél érthető volt az elmúlást ellensúlyozandó halhatatlan valamibe való kapaszkodás, de a zsidóknál megvolt a feltámadás reménysége az "utolsó napon", ami nem tette szükségessé a lélek halhatatlanságát. Később ezt a két gondolatot egyesítették és főztek belőle egy nagy kotyvaszt.
"Mint egy több százezer, millió, milliárd, algoritmusból álló program..."
Ahogy később írtad, "új gondolatokat is létrehozhatunk", sőt ettől még sokkal többet is tehetünk vele, éppen ezért nem tartom szerencsés hasonlatnak a "programot".
"... hasonlít az eleve elrendeléshez. És kicsit becsapva is érzem magam ha ez igaz. De akkor valahol ez is szerepel az algoritmusok között, hogy erre a témára ilyen körülmények mellett így fogok reagálni xD"
A determinizmus gondolata semmiképpen nem jön a képbe, szabad akaratunk van és az agyunk nem programszerűen él és működik. Miért kellene becsapva érezned magad?
"Ha gondolkozunk ezeken, rájöhetünk, hogyan is keletkeztek az egyes vallási elképzelések mint a lélek halhatatlansága vagy az eleve elrendelés. És lényegében mind azért jött létre mert az ember keresi a választ arra, hogy többek vagyunk-e anyagi dolognál."
Ahogy az előbb utaltam rá, valahol logikus volt ez a nemzetek mindennapi valóságából adódóan. De a lélekhalhatatlanság gondolata nagyon ősi gyökerű elképzelés, valószínűleg az emberiség korai szakaszában megjelent már. Emlékezz arra, hogy mit mondott a kígyó (Sátán) Évának! Isten egyértelmű figyelmeztetését cáfolva azt mondta: "Bizony nem haltok meg"
Azóta azért már tudjuk, hogy Sátán hazudott, igaz? A lélekhalhatatlanság mítosza LÉNYEGÉBEN ugyanezt állítja, igaz?
Azzal döntheti el mindenki - a saját őszinte vizsgálódása alapján -, hogy mi az igazság, ha ragaszkodik Isten Szavához. Hiába akarunk belehallani többet a szövegekbe, mint ami van bennük, csak saját magunkat csapjuk be vele.
"Miért hiszed, hogy ha te meghalsz, a tudatod automatikusan kapcsolódik majd a másolatéhoz?
Végsősoron ti ebben hisztek nem?"
Megint visszatértél a klónokhoz és a másolatokhoz. Mi az, hogy "ti ebben hisztek"? Már az előző írásomban is írtam, hogy Isten amikor megteremtette az embert, akkor a testével együtt természetesen az öntudata is megszületett - miután az "élet leheletét" belefújta. Na most, ha arra akkor képes volt, hogy a porból létrehozzon és öntudattal életre keltsen minket, akkor miért ne lenne képes a halálunk után ránk emlékezve "újra felállítani" bennünket a feltámadáskor?
"Vagy akkor ilyen megközelítésben hogy is történt Jézus földre való születése, és mennybemenetele?"
Jézus szellemszemélyből fizikai testbe született, mint valódi hús-vér ember. A feltámadása természetesen szellemszemélyként történt, hiszen ugyanabba a szellemszemélyi állapotába került vissza, amiben előtte is volt.
1Pét 3:18: „Krisztus is meghalt egyszer s mindenkorra a bűnökért, egy igazságos személy igazságtalanokért, hogy az Istenhez vezessen titeket; ő, akit halálra juttattak a testben, de aki megeleveníttetett a szellemben („lélek szerint”, Kár., Kat., ÚRB; „a Lélek életre keltette”, B.—D.).
Feltámadásakor Jézus szellemi testet kapott. A görög szöveg szembeállítja a ’testet’ és a ’szellemet’, s mindkettő részes esetben van, ezért ha egy fordító ezt úgy adja vissza, hogy „lélek szerint”, akkor következetesen azt kell mondania, hogy „test szerint”, vagy ha úgy fordítja, hogy „testben”, akkor azt is kell mondania, hogy „szellemben”.
Igen, megjelent fizikai testet öltve a tanítványainak, de a Biblia azt mondja világosan, hogy szellemben támadt fel. Arra is van példa a Bibliában, hogy angyalok fizikai testet öltve az emberek között jártak, tehát ez az esemény még Isten Szavában sem egyedülálló.
"Végülis ha Isten eredetileg ilyennek szánt minket.. hogy a bonyolult agyunk maga generálja az öntudatot.. elképzelhető, de ilyesztő is. Ez sem fér össze Isten szeretetével."
Miért? Az eleve elrendelés miatt képzeled? De mi köze kellene ennek lennie ahhoz?
Arra szeretnélek kérni kedves kérdező, hogy ha válaszolsz, vedd figyelembe azokat a főbb pontokat, melyekről már eddig írtam, de főleg azokat, melyeket igazoltam - az ellenkező véleményekkel szemben.
Tagadhatatlan, hogy van ilyen pont már, nem is egy.
Úgy látszik nem akarod megérteni a lényegét a felvetésemnek. Az a baj, hogy nem tudsz elvonatkoztatni a "lélek halhatatlanság"-tól. holott én egyáltalán nem erről beszélek. ha meghal a test, semmi sem indokolja, hogy az "anyagtalan rész" önmagában tovább éljen. nem is állítottam ezt. (lehet, hogy hasonló gondolatot eleresztettem, de mint írtam eléggé kavarognak bennem a gondolatok, néha talán homályosan fogalmaztam)
Bpory szerintem érti miről beszélek. Nem ismerem a Tanúk összes tanítását, de úgy néz ki ezek a tanítások nincsenek a hasznotokra amikor új felvetéseket kell kezelnetek. Azt tudom, hogy a lélek halhatatlanságát totálisan tagadjátok. De emiatt ha hasonló dolgokról (pl csak magáról a lélekről) van szó, nem tudtok elvonatkoztatni a "halhatatlan lélek" tagadástól. és akármiről beszél az ember, mindent erre vonatkoztattok vissza. holott én egyáltalán nem is erről beszéltem.
Ne haragudj ha támadóan fogalmaztam, lehetséges, hogy nincs igazam. Csak az előző válaszod szinte egyedül a lélek halhatatlanság tagadása körül forog.
Most hagyom az összes példámat, gondolatmenetem, és csak egyesével teszem fel a kérdéseket:
Mi volt az a "dolog" a földön megszületett Jézusban, ami előtte az égben meg volt Benne?
Érthető a kérdés remélem.
még egy apró megjegyzés.
azt írtad: "Pont az a lényege ennek, hogy végtelenül komplexebb és bonyolultabb annál, mintsem hogy teljesen átlássuk és megértsük."
Ezt az én (szerinted) "túlságosan leegyszerűsített" "életerő" definíciómra mondtad.
Most visszautalnék egy korábban átalad leírt "érvelés szabályaira":
"(2. c) Ködös, általános megfogalmazásokat használni, amelyek eleve lehetetlenné teszik, hogy az állítást cáfolni lehessen."
Szóval esély nincs rá, hogy választ kaphassak a kérdésemre, mert emberi elmével felfoghatatlan a magyarázat?
Megmondom őszintén te vagy a harmadik Tanú akivel életemben beszéltem (az utcán térítő két hölgy volt az első), és az a tapasztalatom, hogy logikus, bárki számára felfogható magyarázataitok vannak. Mint Jézusnak annak idején-
Szóval nem jön képbe ez a "..bonyolultabb annál, .. hogy megértsük" válasz.
Úgy tűnik, mintha makacsul "eltusolnád" a problémát, semmint beismerd, hogy logikában ütköznek a tanítások. A 2.c tipikus esete.
Még egyszer hansúlyoznám, hogy én meg akarom érteni, választ akarok kapni a kérdésemre, nem kötekedni szeretnék. Nyilván vitázók között kialakulhat kicsi feszültség, de ez természetes. Ne rekedjen be a beszélgetés emiatt. (Jelen esetben nincs erről szó, csak tudom egyes gondolatcserék mibe képesek fulladni :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!