Jehova Tanúi szerint egyáltalán van 'lelke' az embernek? (részletek a kieg. Ben)
A minap az utcán sétáltam amikor két elegáns hölgy megszólított. Rögtön levágtam, hogy Jehova Tanúi, de mivel nem siettem sehova (és szimpik is voltak :P), gondoltam beszélgetek velük egy kicsit. Amúgyis már annyit hallottam róluk, kíváncsi voltam mivel hozakodnak elő. Egy próféciákról szóló füzetet kaptam és beszélgettünk is 20-30 percet. Elég sok témát érintettünk, többek közt a lelket is, amire nem tudtak nekem kielégítően válaszolni.
Szerintük a Bibliában a lélek szó magára az életre utal. Azt bizonygatták nagyon, hogy ez a 'lélek' nem lehet halhatatlan. De engem az érdekelt, hogy egyáltalán van-e valamilyen anyagtalan része az embernek. Erre nem tudtak biztosan válaszolni..
Pontosabban azt mondták adjam meg a címem és felkeresnek a válasszal. Ettől inkább elzárkóztam, de a válasz érdekelne. Csak ezért az egy kérdésért nem akarom felkeresni őket, annyi furát hallottam róluk :P De ha itt lennének JT-i, válaszolhatnának.
Azt ajánlom hogy olvasgasd a Prédikátor könyvét.:) Ott majd rájössz hogy nincs lelke az embernek. Egyébként a Bibliai lélek szó tényleg magát az életet jelenti, azaz a te életed az a te lelked... Vagy magát téged is jelenthet, pl: A város 5ezer lélekszámú, akkor az emberek számára értik...:)
Ja, amúgy nem vagyok vallásos, de néha-néha unalmamba beleolvasok a Bibliába és tanulságos dolgokat olvasok benn. Nekem kifejezetten a Prédikátor könyve és Salamon példabeszédei a kedven részeim belőle. Szerintem azokban van a legtöbb bölcsesség, azokól sokmindent lehet tanulni, de ezt mindenki maga dönti el hogy melyik a kedvenc része belőle:)
Konkrétan olyan valaki válaszára várok aki Jehova Tanúja, és az ő vallásának tanítása szerint bizonyítja az állítását.
De azért köszi a választ :)
1Móz 2,7 "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké."
A lélek maga az élő, eleven, ember vagy állat, melyet Isten teremtett. A szó nagyon jó, csak amilyen értelmet kapott az évszázadok alatt, az tette értelmetlenné...
Hogy miért állat is? Néhány példa:
1Móz 7,15 "Kettő-kettő méne be Noéhoz a bárkába minden testből, melyben élő lélek vala."
1Móz 1,30 "mindenféle állatoknak, a melyekben élő lélek van"
És akkor jöhet ezek után a kérdés, hogy "és a szentlélek?".
Ez a görög pneuma szó, gyakorlatilag a jelentése: fuvallat, lehelet, lélek, szellem
Itt gyakorlatilag inkább Isten szelleméről beszélhetnénk, mintsem a lélek szóról.
Nem vagyok J.T, de azért jó válaszoló vagyok, mert régebben egy évig tanulmányoztam velük a Bibliát:) Azóta csak néha-néha olvasgatom. De mielőtt elkezdtem velük tanulmányozni, már azelőtt világos volt nekem hogy külön lelke nem lehet az embernek, a Biblia nyíltan leírja hogy az ember maga a lélek. Olvasd el a Prédikátor könyvének 9edik fejezetét, ott írja le igazán hogy mi van a halál után, abból látni fogod hogy semmi... Itt is egy idézet, ami sztem egyértelműen bizonyítja, de még rengeteg van ilyen a Prédikátor könyvében:
Préd. 9:7 "Mert az élők tudják, hogy meghalnak; de a halottak semmit nem tudnak, és azoknak semmi jutalmok nincs többé; mivelhogy emlékezetök elfelejtetett."
Számos bibliakutató elismeri, hogy a vele született halhatatlanság, valamint a „test feltámadása” tanát nem tanítja a Biblia. A Szentírás francia szakértője, a katolikus Georges Auzou professzor ezt írja: „ A ’lélek’-nek mint a ’testtől’ független, csupán szellemi, anyagtalan valóságnak fogalma . . . nem található meg a Bibliában.” „ Az Újszövetség sehol sem beszél a ’test feltámadásáról; hanem a ’halottak feltámadásáról’.”
Hasonlóképpen az Immortality of the Soul or Resurrection of the Dead? [A lélek halhatatlansága vagy a halottak feltámadása?] című könyvében a francia protestáns professzor, Oscar Cullmann ezt írja: „ Alapvető különbség van a halottak feltámadásának keresztényi reménysége és a lélek halhatatlanságának görög hiedelme között . . . Bár a kereszténység később összekapcsolta ezt a kétféle tanítást és egy mai átlagkeresztény teljesen összekeveri a két fogalmat, nem akarom eltitkolni, hogy jómagam és a kutatók többsége mit tekintünk igazságnak ezen a téren . . . az életet és az Újszövetség gondolatát teljesen áthatja a feltámadásba vetett hit . . . az, hogy az egész ember, aki valóban halott, az kerül vissza az életbe Isten újrateremtő cselekedete által.”
Ha az "anyagtalan részre" nem tudtak biztosan válaszolni, akkor nagyon kezdők lehettek. Ez nem nagy kérdés, a fent idézett szakértők is elismerték, hogy ilyen fogalom nincs a Bibliában.
A lényeg: a közismert "lélek" és "szellem" szavak a Bibliában is két - azaz négy (héber és görög) - külön szóval szerepelnek.
A lélek a héber "nephes" és a görög "pszükhé" szavakból ered. Ahogy a fenti hozzászólók már gyönyörűen leírták, jelentése végül is kettő van: a teljes embert (vagy állatot) magát nevezi a Biblia léleknek, vagy annak az életét. Ezért ha azt olvassuk, hogy "kimegy belőle a lelke", akkor egyszerűen arról van szó, hogy az "élete" megy ki belőle. De a legalapvetőbb, amikor te magas vagy az "élő lélek", ha meghal valaki, "holt lélek" lesz belőle. Milyen messze van ez a "halhatatlan lélek" mítoszától!
A szellem jelentése sokkal tágabb, de semmiképpen sem keverhető össze a lélekkel, mint a magyarban. Nem ugyanazt jelentik. A héber "ruah" és a görög "pneuma" szavak ezek.
A "szellem" legalább hat jelentést takar, kezdve a széllel. De jelentheti a földi teremtmények tevékeny életerejét, vagy az ember jelképes szívéből fakadó indítóerőt, esetleg a láthatatlan forrásból származó ihletett kijelentést, vagy még utalhat szellemszemélyekre és Isten tevékeny erejére, a szent szellemre.
Egyik jelentésében sem szerepel azonban egy "láthatatlan", sőt "halhatatlan" anyagtalan "testrészünk".
22:22
Te akkor most Jehova Tanúja vagy, és megerősíted azt, hogy a Jehova Tanúi egyház tanítása szerint az embernek nincsen anyagtalan része? Tehát az ember szerintük kizárólag 'por', vagyis 35l víz, 20kg szén, 4l ammónia, 1,5kg mész, 250g só, 100g salétrom, 80g kén, 7,5g fluor, 5g vas, 3g szilícium, és kb még 10-15 alkotóelem. Ez így helytálló?
A két hölggyel az volt a gondom, hogy konkrétan nem mondták ki azt, hogy az embernek semmilyen anyagtalan része nincs.
Ők is ugyanúgy beszéltek a Bibliában szereplő 'lélek' szó valódi jelentéséről, (ugyanezeket a bizonyítékokat is hozták fel: 1Móz 1,30 7,15 ) valamint a lélek halhatatlanságának cáfolásáról is (ez kapcsán elhangzott a Préd. 9:7 is)
ÉS! Teszem hozzá ez mind olyan érvelés ami szerintem is megállja a helyét. De a kérdésem nem erre vonatkozott.
Tehát 22:22 amit az elején írtam az helytálló?
köszönöm, több kérdésem nincs ;)
Csak erre voltam kiváncsi, megy a zöld kéz.
" Halhatatlan lélek mítosz ??? "
1 Péter 1,9.:
" Elérvén hitetek célját, a lélek üdvösségét."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!