Miért NEM gyilkosság az abortusz? Az válaszoljon, kérem, aki úgy gondolja, hogy nem az.
Kérdező, én vagyok a kötődős.
Na mármost, én sem azt mondom, hogy ez dönti el, van.e joga élni, csak magát a jelenséget vizsgáltam. Mert ez valós dolog.
A vetélő nők többsége, ha el is siratja a magzatot, nem fogja fel akkora tragédiaként, mint a megszületett gyermeke halálát. Magam is írtam, hogy kivétel, aki megbánja az abortuszt (az általad hozott példa) és aki annyira szeretne gyereket, hogy tökéletesen beleélte magát. Mivel a terhességek tekintélyes része spontán megszakad az első 3 hónapban, jobb is, ha az átlag nem veszi annyira szívére, és könnyebben túllép rajta, mint a megszületett gyerek halálán. Ami ritkább dolog a fejlett világban.
Mint már mondtam, ha nem lenne ez a kötődési különbség, senki nem vetetné el arra hivatkozva, hogy na de később már nem tudná örökbeadni. Ja, az újszülöttet nem tudja odaadni, az embriót megöletni kvázi tudja. Ha ugyanaz a kötődés lenne az általános az embrióhoz, akkor ilyen indokkal nem lennének abortuszok.
És itt nem arról volt szó, hogy ez jogos-e, csak magáról a kötődésről, mint jelenségről.
"Tök lényegtelen, kinek van igaza; engem egy dolog érdekel: hogy mik a tények. "
Akkor a tenyek:
1, A terhesseg elso trimesztereben meg nem magzatrol beszelunk, hanem embriorol. Az embrio -sot, kesobb a magzat is, altalaban a 24-26. hetig- onmagaban eletkeptelen.
2, A koran felismert terhessegnel meg embriot sem mindig latnak, max petezsakot.
3, Magyarorszagon -ahogy a vilag szinte minden orszagaban, egy ket kiveteltol eltekintve- legalis az abortusz.
4, A gyilkossag definicioja: emberoles. A petezsak, az embrio, a magzat nem ember, csak lehet, megfeleo korulmenyek kozott.
Vegkovetkeztetes: az abortusz nem gyilkossag
Köszönöm ezt a választ. Én úgy tudom, hogy MINDEN élőlény EMBER, akinek humán DNS-e van. A zigótának, embriónak, magzatnak humán DNS-e van. Ebből kifolyólag ember. Függetlenül attól, milyen fejlettségi stádiumban van. Ez az egyetlen alapinformáció, a DNS az, ami a taxonómiai, vagyis rendszertani besorolását, hogy t.i. milyen fajba tartozik, megadja.
Ha veszel egy embriót mondjuk 6 hetesen, megnézed a DNS-ét, születése után, a két minta között 100% azonosság tapasztalható. Visszafele gondolkodva, ha az újszülött ember, akkor ugyanaz a lény 7 hónappal korábban is ember.
Kedves kérdező! Én nem szeretnék beléd kötni, vagy veszekedni, azért emelem ki, hogy véletlenül se érts félre.
Szerintem a kérdést nem helyesen tetted fel, vagy legalábbis hiányosan.
A kérdésed megfogalmazása arra enged következtetni (bár lehet csak én látom így), hogy nyitott vagy a válaszokra, kész vagy esetlegesen elfogadni-vagy ha ezzel túl sokat mondok, akkor csak megfontolni őket.
De a válaszaidból én nem ezt szűröm le. Nem egy ember írt KONKRÉT érveket, nem érzelmi alapú válaszokat, de azokat valahogy figyelmen kívül hagytad. Vagy nem volt elég? Mert konkrét érveket, tényeket száz ember is írhat, azok ugyan azok lesznek, azért tények. Ha többféle válaszra várunk, akkor azok már érzelmi/egyéb alapúak lesznek, azokat pedig, ha jól olvastam, nem kértél.
Amire szerettem volna kilyukadni az az, hogy úgy kellett volna a kérdést megfogalmazni,hogy kiegészíted annyival, hogy elmondhatjátok ugyan az abortusz miért NEM gyilkosság, de nem fogom elfogadni, nem fontolom meg, elutasítom; csupán kíváncsi vagyok. Így legalább az ember eldöntheti az elején, hogy szeretne-e időt és energiát fordítani a válaszadásra úgy is, hogy csak süket fülekre talál.
Valamint valaki kérdezte, de nem találtam ráválaszt (lehet elkerülte a figyelmem): súlyosan beteg magzat esetén is gyilkosság? Vagy ha gyilkosság, akkor "kisebb"mértékű, mintha valaki önszántából veteti el a magzatát? De lehet-e különbséget tenni gyilkosság és gyilkosság között? Ha nem, akkor ugyan úgy elítéled azt is, ha valaki ilyen helyzetbe kényszerül?
Vagy nemi erőszak esetén? (Persze ott van a 72 órás tabletta, de előfordulhat /ritkán/, hogy nem hat, vagy az áldozat nincs olyan állapotban, hogy erre gondoljon).
Amúgy én egyik oldalon sem állok, se abortusz ellenes nem vagyok, "pártoló" főképp nem, és abban is biztos vagyok, hogy senki sem "pártolja", mert ez nem szórakozás, normális esetben senki sem örömében teszi. Csak elfogadjuk, mint lehetőséget vészhelyzetben. Én azt ítélem el, aki szántszándékkal tojik a védekezésre, mert úgyis ott van az abortusz.
24/N
Még valami kiegészítés:
Én is 16 évesen vesztettem el a szüzességem,egy másfél éves kapcsolatban, az első szerelmemmel. Utána volt egy hat évig tartó párkapcsolatom, ma már az igazival vagyok együtt, ha mondhatom így :)
Soha nem volt abortuszom. Nem minden 16 éves éretlen, buta vagy felelőtlen. Mások nevében ugyan nem tudok száz százalékosan nyilatkozni, de a baráti társaságomban sem fordult elő senkivel,hogy abortuszra kellett volna mennie. Tudtuk, hogy védekezni kell, ha nem akarunk gyereket.
Kedves Holdbársony, arra valódi választ, hogy miért nem gyilkosság az, amikor egy élő embrió életét kioltja az abortusz, nem kaptam.
Mondtak olyat, hogy élőlény, de nem ember, ami nem fedi a valóságot. Hogy miért, leírtam.
Mondtak olyat, hogy önállóan életképtelen, ami igaz egy ideig, de ettől még él az anyaméhben, amíg meg nem ölik. Kaptam olyan választ, hogy egy embrióhoz nem kötődik az ember, de ezek közül egy sem cáfolja - szerintem - a gyilkosság tényét.
Amit én tudok, az az, hogy az embrió emberi DNS-sel él, tehát nem lehet más, mint ember, ill. mielőtt megölik, egy UH-leletre kötelezően ráírják, hogy él, hogy embrió és hogy szívhangja van.
Ebből kiindulva, ha él az abortusz előtt, utána pedig nem mutat életjelenséget, akkor elpusztítják, és ha elpusztítják azt, aki ember, azt a magyar nyelv gyilkosságnak nevezi.
És igen, ebben a vonatkozásban, hogy erőszakos halálról beszélünk-e, nem szempont, hogy akit megölnek, beteg-é, vagy egészséges.
Feltett kérdésre pedig nem kötelező válaszolni. Ilyen kényszer nincsen. Én éppen az ellenkezőjét tapasztalom annak, amit mondasz: nekem még az is válaszolt, aki azt vágta a fejemhez, hogy nem fecsérli rám a drága idejét. Aztán meg mégis...
Ott kaptam megerősítést, amikor az egyik válaszadó beismerte, hogy az abortusz mégiscsak gyilkosság, aminek, amint itt is látható, rengetegféle motivációja képzelhető el.
Nem érzem vitának ezt a beszélgetést, sokkal inkább információk cseréjének, ami szerintem hasznos. A józan és higgadt, de tárgyilagos kommunikáció az egyetlen kulturált eszköz ahhoz, hogy dolgokat megvitassunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!