Miért NEM gyilkosság az abortusz? Az válaszoljon, kérem, aki úgy gondolja, hogy nem az.
"Én továbbra is azt hiszem, hogy aki éretlen egy gyereket felnevelni az éretlen a szexre is. Ez van. 16 évesen meg pláne ne szexeljen senki."
Sőt, 30 évesen sem, ha nem akar gyereket... Ha soha nem akar, akkor soha ne szexeljen... Így gondoltad?
Hogy jön ide az éretlenség? Háromgyerekes anyuka is éretlen a szexre, ha nem akar negyediket?
Kedves 60-as.
Meg tudod indokolni, miért gondolod, hogy nem gyilkosság? Pontosan milyen érvek támasztják ezt alá?
Annak, aki kicsit ironikusan kérdezte, hogy a 30 évest is éretlennek tartjuk-e a szexre, ha nem akar gyereket, merthogy a 16 évest igen.
Jó esetben a 30 éves karrierje nem törik teljesen derékba egy gyerektől, mégha ő maga úgy is gondolja. A 16 évesnek az érettségije is veszélybe kerül, ha kimarad az iskolából babázni, és nem elég erélyesek a szülei, hogy visszazavarják idővel tanulni. A 30 évesnek van valami jövedelme alapesetben, a 16 évesnek nincs, másnak kell őket eltartani. A tabletta, ami az egyik legbiztonságosabb módszer, egy 16 éves hormonháztartásába jobban belenyúl, igazából azért írják fel nekik, mert kisebb rossz egzisztenciálisan, mint a becsúszó terhesség.
Egy 16 és egy 30 éves közt ez a lényegi különbség, és nem teszi egyenlővé őket a gyerek-nem-akarása azon a téren, hogy érettek-e a szexuális életre. Rengeteg tini a legalapvetőbb kérdésekkel sincs tisztában, aminap isbeírt egy 15 éves kiscsaj, hogy többször szexelt a barátjával megszakításosan, és legutóbb nem vette ki időben, lehet-e terhes?
Miért kell 15-16 éveseknek feltétlenül szexelni, pláne ha még a védekezéssel sincsenek tisztában? Az a minimum szerintem, hogy a kis tizenéves ne pont azzal a módszerrel "védekezzen" ami azoknak való, akik nem éreznék igazán bajnak, ha mégis jönne a gyerek. Aki annyira éretlen, hogy még ezeknek se nézzen utána, annak való a szex?
Nekem is az a véleményem, hogy 16 évesen nem hogy felesleges, de hátránnyal jár, ha valaki nemi életet él.
Eleve olyan lehetőséggel él, aminek a következményeit gyakorlatilag nem tudja vállalni. Önállóan semmiképp. Sok lánynak nincs szexuális élete ebben az életkorban és nem hal bele ebbe a helyzetbe. Sőt!
Egyébként én vagyok az a válaszoló, aki felvetette, vajon milyen döntések születnének, ha az embrió áthelyezhető lenne más méhébe?
Kérdezte kérdező, mi a különbség az örökbeadás és eközött? Nos szerintem a kötődés mértéke. Egy embrióhoz a nők többsége nem úgy kötődik, mint egy megszületett, vagy a terhesség utolsó szakaszában lévő kisbabához. Ennek érthető biológiai okai vannak. A terhességeknek egy igen komoly hányada véget ér spontán az első 3 hónapban. Na mármost, ha a kötődés ugyanaz lenne, mint a megszületett gyerekhez, rengeteg megroppant, fájdalomban élő nő lenne. Aki utólag mondja, hogy ő már embrióként is úgy kötődött, az részben azért van, mert tervezgette a gyereket, részben meg azért, mert nem tudatosan, de visszavetíti a megszületett gyereke iránti érzéseit is, tehát tényleg azonosítja az embriót utólag a mgeszületett gyerekkel, így könnyebben érzi a kötődést az iránt az állapota iránt is a gyerekének.
De valójában egy vetélés után más lenne a gyászreakciója, mint a megszületett gyerek halála esetén. A megszületett gyereket egy életen át gyászolnak valamilyen formában. Az embrió/korai magzat esetében szomorúan gondolnak ugyan rá egy ideig, de nincs egy életen át tartó gyász, sírlátogatás, megemlékezések a születésnapján, halála napján stb. Sőt, sokan minél előbb belevágnak az új terhességbe. Magzatot egy életen át az gyászol, aki nagyon sokat küzd a gyerekért, vagy aki nagyon megbánt egy abortuszt. Ezek azonban nem alapesetek.
Ha az embrióhoz olyan kötődés lenne általánosságban, mint a kisbabákhoz, akkor nem lenne annyi abortusz azon az alapon, hogy "inkább elkapartatom, amíg egy sejtcsomó, mintsem odaadjam már kisbabaként másnak, mert arra nem lennék képes." Tehát egy embrióhoz nem kötődik annyira, hogy ne vessen véget az életének egy döntéssel, de a kisbabához már kötődne annyira, hogy ne tudja odaadni másnak, akkor sem, ha tudja, hogy jó helyre kerül. Mert a baba nem kismacska, hogy oda lehessen csak úgy adni, de az embrió az csak egy sejtcsomó, amit el lehet kapartatni. Hogy lényegében ugyanarról az élőlényről van szó, csak más fejlődési szakaszban, az racionális gondolat, míg ilyen döntéseknél az érzelmek döntenek. Tehát ebbe nem gondol, nem tud/akar ilyenkor belegondolni az ember lánya, szerintem.
És itt van a lényegi kérdés: emberi lény-e a magzat, embrió, vagy csak az élveszületéssel válunk azzá? Hiszen az abortuszt akkor lehet gyilkosságnak tartani, ha az embriót/magzatot embernek tekintjük. Aki szerint nem az, az sohasem fog gyilkosságként tekinteni az abortuszra, aki szerint meg az, az igen.
De ez egy szubjektív eszmefuttatás volt részemről, szívesen olvasnék még véleményeket erről. :)
63-as,
Én egyáltalán nem azt kérdeztem. Teljesen félreértettél.
Én azzal a véleménnyel vitázok, hogyha valaki nem akar gyereket, ne is szexeljen, mert aki éretlen felnevelni egy gyereket, éretlen a szexre is.
Arra próbáltam rámutatni, hogy nemcsak 16 évesek járnak abortuszra, akik tényleg éretlenek felnevelni egy gyereket, és...egye fene...talán a szexre is.
Huszonévesekkel, harmincasokkal, negyvenesekkel is megesik, hogy becsúszik a terhesség, mert 100 százalékos védekezés nincs. Olyanoknál, akik még nem akarnak, már nem akarnak, vagy egyáltalán nem akarnak gyereket. És nem azért mert éretlenek a gyereknevelésre, hanem, mert így döntöttek.
Kedves 66-os, érdekes a felvetésed. De egyetlen szemszögből láttatod a dolgokat. A nő szempontjából. Ha ebből indulok ki, azt kell, hogy mondjam, az életünk orosz rulett: akit nem ölnek meg az anyaméhben, túléli a fogantatást. Hosszan túléli.
Nem tudom elfogadni azt vízválsztóként, ahogy akihez kötődnek, joga van élni, akihez meg nem, annak sorsa: halál.
Az, hogy ki ember és ki nem, biológiai tény. Egyetlen dolog határozza meg: a DNS-spirál. Akinek humán DNS-s van: ember, még, ha 2 sejtből áll is, akinek nem humán DNS-e van: nem ember. Tudományos szempontból tehát nem kérdés: ember-e a zigóta, az embrió, a magzat.
Azt puszta pszichológiának, és alapvetően hitetlenségnek tartom, ha valaki számára az ember, aki emberszerű külsővel bír. Mert ezen az alapon az orángután is az, aminek DNS-e az emberével 98%-ban azonos.
Azt tehát ténynek kellene tekinteni, hogy a pete és a hímivarsejt találkozásából, e találkozás pillanatában új, teljesen egyedi EMBERI élet fakad.
Kedves 67-es: a szex olyan, mint a közúti közlekedés. Hiába vagy vétlen, mégis szenvedhetsz balesetet. Ahogy egy esetleges, vétlenül szerzett közlekedési balesetben sincs kinek reklamálni, a gyermekáldásnál sincs ilyen morális lehetőség.
Amit te mondasz, az magyarul annyit tesz: egy férfi és egy nő szexjogai felülírják egy e testiségből fogant új ember élethez fűződő jogait. És szerintem ez, ebben a formában nincs rendben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!