Miért NEM gyilkosság az abortusz? Az válaszoljon, kérem, aki úgy gondolja, hogy nem az.
Nem értem, miért gondolod az, hogy ez egy eldöntendő kérdés, amire csak egy válasz létezik, és természetesen csak az a válsz helyes, amit te állítasz.
A gyilkosság szót és fogalmat emberek alkották meg, a köznyelvben él, és bizony egyéni értékrend kérdése, hogy ki mit vesz annak.
Ez olyan, mintha azt a kérdést tennéd fel, hogy egy csók megcsalás-e? Valaki szerint igen, valaki szerint meg nem.
A jog pedig különveszi az emberölést, a magzatelhajtást és a terhességmegszakítást. És ha a jog külön veszi, akkor értelem szerűen a jogban nem ugyanazt takarja a 3 fogalom.
Egyébként mire is akarsz kilyukadni?
Azt szeretnéd, hogy minden nő, aki abortuszon átesett, jöjjön ide és vallja be, hogy ő márpedig gyilkos?
Egyébként fizikailag nem is a nő "gyilkol", hanem az orvos. Akkor ki is a gyilkos igazából? És ha az orvos a gyilkos, akkor a nő mi?
És ha a nő gyilkos, akkor miért, hiszen te már leírtad egyszer, hogy az a gyilkos, aki egy élő embert megöl, a terhes nő pedig nem teszi ezt meg, csak az orvos.
Miért lesz az jobb a lelkednek, hogy gyilkosnak kiáltasz ki nőket?
Akiket megviselt az abortusz, azokba miért kell ezzel még egyet belerúgni?
Ha meg valakit nem viselt meg, az magasról le fogja szarni a véleményedet, és tökre nem fogja érdekelni, hogy szerinted gyilkos.
Nem jogi, nem is szemantikai kérdés az abortusz. A jog egyébként nem is ismeri a gyilkosság kategóriáját, csak az emberölését. Továbbá, ha megfigyelted, én azt hangsúlyoztam, hogy az abortusz gyilkosság, nem pedig azt, hogy aki ezt teszi, az gyilkos.
Ha az életben az nem objektív fogalom, hogy ki ember és ki nem, vagy, hogy ki él, és ki nem, akkor semmi.
Értem én, hogy a ma embere mindent relativizál, de ezt a két fogalmat lehetetlen másképp értelmezni, mint ahogyan vannak.
Nem tagadom, hogy voltak a történelem folyamán olyan eszmék, amik kétségbe vonták, hogy minden ember ember, mert voltak, akik munkagépek voltak, vagy kísérleti alanyok, de ezeket régen és egységesen elítélte a világ.
Újfent mondom viszont, a két kiindulópont cáfolatának lehetősége számodra is adott.
És hogy mi értelme beismerni? Például az, hogy nem finomítunk, nem eufemizálunk, nem hazudunk el semmit a dolgok lényegéből, hanem ki merjük mondani azt, ami az igazság. Végső soron pedig mindenki erre kíváncsi.
"Nem jogi, nem is szemantikai kérdés az abortusz. A jog egyébként nem is ismeri a gyilkosság kategóriáját, csak az emberölését."
Mintha én is éppen ezt írtam volna...
Pont azt írtam, hogy a gyilkosság egy KÖZNYELVI kifejezés, ami megállapodás vagy épp egyéni értékrend kérdése, hogy mit takar. Ahogy a megcsalás is.
A jog pedig pont ezért használja az EMBERÖLÉS kifejezést, amit különvesz a MAGZATELHAJTÁSTÓL és a TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁSTÓL.
"Továbbá, ha megfigyelted, én azt hangsúlyoztam, hogy az abortusz gyilkosság, nem pedig azt, hogy aki ezt teszi, az gyilkos. "
De a második az elsőből következik. Tehát olyat nem mondhatsz, hogy a terhességmegszakítás gyilkosság, de aki elköveti az nem gyilkos....
"Ha az életben az nem objektív fogalom, hogy ki ember és ki nem, vagy, hogy ki él, és ki nem, akkor semmi. "
Hát pedig bizony az élet és a halál kérdéséről is elég sokáig filóztak. Nem is egyféle halál létezik, hanem van biológiai halál, klinikai halál.
Arról, hogy mi az élet definíciója, szintén elég sok a vita. Kicsit olvass bele egy biológiakönyvbe.
"És hogy mi értelme beismerni? Például az, hogy nem finomítunk, nem eufemizálunk, nem hazudunk el semmit a dolgok lényegéből, hanem ki merjük mondani azt, ami az igazság. "
És mire is megyünk vele? Mi is történik akkor, ha kimondjuk, hogy az abortusz gyilkosság?
Mivel lesz ettől neked vagy bárki másnak jobb?
"Végső soron pedig mindenki erre kíváncsi."
Igazából senki nem kíváncsi rá. Ugyanis semmin nem változtat az, hogy minek nevezzük.
Ennyi erővel írj egy petíciót arról, hogy ezentúl a villát ne villának hanem állivnak nevezzük.
Az elején normálisan kifejtettem a véleményem, még részben egyet is értettem veled, mert személy szerint az ÉN ÉRTÉKRENDEMBEN az abortusz olyan gyilkosság, ami bizonyos helyzetekben elfogadható, és bizonyos helyzetekben nem büntetendő.
De egyszerűen már annyira irritál a stílusod, hogy az valami borzalom. Nem is értem igazán, hogy minek írogatok, minek fecsérlem rád az időm.
Talán azért, mert az elején még reméltem, hogy képes vagy normálisan vitatkozni, és nem csak a saját igazadat hajtod.
A halál, a vég azt jelenti, hogy megszűnnek az életfunkciók. Az ember meg attól ember, hogy genetikailag az emberi fajba tartozik. Pont.
Ha e kettőt cáfolod, visszavonulót fújok.
Ha viszont úgy érzed, időfecsérlés, ami teszel velem, akkor nyilván eldöntöd majd, mi legyen a folytatás.
Ha pedig beismerjük, hogy az abortuszban egy nő a gyereke életét oltja ki, talán kevesebb lesz ebből a borzalomból idővel Magyarországon.
"A halál, a vég azt jelenti, hogy megszűnnek az életfunkciók. "
Szerinted. Nálad okosabb emberek szerint meg van klinikai halál, biológiai halál és agyhalál is.
"Ha pedig beismerjük, hogy az abortuszban egy nő a gyereke életét oltja ki, talán kevesebb lesz ebből a borzalomból idővel Magyarországon."
Ha ezt gondolod, akkor borzalmasan naiv vagy.
Maximum több lelki sérült lesz tőle, mert akit megvisel az abortusz, az nyilván nem jókedvéből ment el a műtétre. Ha egy ilyen embernek azt mondod, hogy gyilkosságot követett el (azaz gyilkos), akkor még inkább belerúgsz.
Akit meg nem érdekel, és évente jár kapartatni, azt nem fogja meghatni, hogy gyilkosságnak nevezed.
Nem ezzel lehet csökkenteni az abortuszok számát. Azt megfelelő felvilágosítással és megfelelő politikával lehet.
Álszent vagy. Úgy állítod be magad, mintha te akarnál tenni valamit annak érdekében, hogy kevesebb legyen az abortusz, de igazi segítséget nem nyújtasz hozzá.
"Ha pedig beismerjük, hogy az abortuszban egy nő a gyereke életét oltja ki, talán kevesebb lesz ebből a borzalomból idővel Magyarországon."
Ja. Lehet. Majd a csecsmeogyilkossagok szama no. Az biztos jobb szerinted.
Neki az mindegy.
Kérdező, Magyarországon évről-évre csökken az abortuszok száma. Gondolom, te is tudod.
Hogyne! És meséled már el, ha valakit feltrancsíroznak, akkor a klinikai, vagy az agyhalál állapotába kerül? Mit változtat az, ha besorolod a halál stádiumát akkor, amikor már elvált a törzstől a fej? Szerinted annak, akit megölnek, lényeges az, hogy a klinikai halál, vagy az agyhalál állapota révén jut el a teljes megsemmisülésig?
Nem szánalmas az, ha valaki felnőtt ember létére úgy próbálja menteni az irháját, ha primitív hazugságokkal (nem ember a magzat) keni el saját döntésének a súlyát?
Én vagyok naiv? Igen? És te mihez járulsz hozzá azzal, ha beállsz a sorba? Csak nem abba, hogy akkor a következő tini is elhiszi, mert elhitetik vele és mert ő maga is el akarja hinni ezeket a minden alapot nélkülöző, gyáva hazugságokat, szintén kapartat? Mert az semmiség? Mert nem ember volt, akit kinyíratott? És különben sem ölette meg, csak a klinikai halál állapotába juttatta a felkoncolással?
Belegondoltál te abba, hogy amit képviselsz, annak is van következménye? Hogy életek múlhatnak egy-egy efféle tanácson, vagy véleményen? Hogy aki nem az abortusz ellen van, az mellett áll?
Miért nem elég neked, hogy jogod van abortálni? Miért ragaszkodsz még ahhoz is, hogy aki tisztában van vele, mit is jelent e jog, az veled együtt elhazudja a lényeget? Miért kell azoknak, akik valóban tisztelik az életet, kussolni, és belemenni abba a rangon aluli, piti játszmába, ami elhiteti az emberekkel, hogy az abortusz nem bűn? Miért annak a lelkét kell ápolni, aki él a joggal, hogy életet vetessen el? Miért nem lehet a halálos áldozatokkal empatikusnak lenni? Miért az az emberiség alja, aki kimondja, ami tény? Miért az válik áldozattá a szemedben, aki tettes?
"Mit változtat az, ha besorolod a halál stádiumát akkor, amikor már elvált a törzstől a fej? "
Min változtat az, ha a terhességmegszakítás fogalmát gyilkosságra írod át? Az eredmény ugyanaz lesz.
Vagy te arra gondoltál, hogy a gyilkossággá minősítéssel a jogi megítélése is egyenlő legyen az emberöléssel? Mert a kérdésben erről nem volt szó.
Egy kifejezés megváltoztatása pedig semmit nem ér.
"Nem szánalmas az, ha valaki felnőtt ember létére úgy próbálja menteni az irháját, ha primitív hazugságokkal (nem ember a magzat) keni el saját döntésének a súlyát? "
Az abortuszon átesett nők jellemzően nem azzal "mentik az irhájukat", hogy azt mondják: "nem tettem semmi rosszat, hiszen még nem volt ember". Hanem azt mondják, hogy megvolt az alapos okuk arra, hogy így döntöttek.
"Igen? És te mihez járulsz hozzá azzal, ha beállsz a sorba? "
Miért állnék be a sorba? Azzal szerinted beállok a sorba, ha azt mondom, hogy nem az elnevezésen kellene változtatni, hanem a problémát kezelni?
"Belegondoltál te abba, hogy amit képviselsz, annak is van következménye? "
Elolvastad egyáltalán azt, hogy én mit "képviselek"? Úgy látom, hogy nem. Segítek: 20. komment. Javaslom, hogy a következő reagálásod előtt olvasd el.
"Hogy életek múlhatnak egy-egy efféle tanácson, vagy véleményen?"
Soha senkit nem buzdítottam abortuszra. Soha.
"Hogy aki nem az abortusz ellen van, az mellett áll? "
Ezt csak te látod ilyen fekete fehéren.
"Miért nem elég neked, hogy jogod van abortálni? Miért ragaszkodsz még ahhoz is, hogy aki tisztában van vele, mit is jelent e jog, az veled együtt elhazudja a lényeget? "
Tessék? Ezt miből szűrted le?
"Miért kell azoknak, akik valóban tisztelik az életet, kussolni, és belemenni abba a rangon aluli, piti játszmába, ami elhiteti az emberekkel, hogy az abortusz nem bűn?"
Tessék? Láttál te már olyan kampányt valahol, hogy "Ne védekezzetek emberek, kapartassatok, hisz az abortusz nem bűn"
"Miért annak a lelkét kell ápolni, aki él a joggal, hogy életet vetessen el? "
Mert ha már egy életet kioltottunk, nem kell még egyet tönkretenni. Nem szoktam senki vállát megveregetni, hogy "jaj de ügyes voltál kislányom, hogy abortuszra mentél", csak szimplán nem rúgok bele még egyet az amúgy is szarul lévő emberbe. Empátia, tudod.
"Miért az az emberiség alja, aki kimondja, ami tény? "
Gondolom a tény az, amit te állítasz. Ebben az esetben: Mondtam én olyat, hogy az emberiség alja vagy? Másold már be légyszi:)
"Miért az válik áldozattá a szemedben, aki tettes?"
Egy szóval se mondtam, hogy áldozat.
Annyit mondtam, hogy olyan dolgon lovagolsz, ami nem változtat semmin. Nevezhetjük gyilkosságnak. Attól, hogy gyilkosságnak nevezzük, nem lesz kevesebb abortusz.
Azt mondtam álszent vagy, és ezt most is tartom.
Egyrészt azt gondolod (szerintem), hogy hős vagy, amiért az abortusz ellen "küzdesz", holott csak felesleges vitát generálsz valódi tettek helyett.
Másrészt empátiáért kiáltasz, de az embertársaid iránt egy csöpp empátiát nem mutatsz!
Jah, és hogy megválaszoljam az "És te mihez járulsz hozzá" kérdést:
Orvosnak tanulok, nőgyógyász szeretnék lenni. Egyetemistaként is számos felvilágosító órát tartottam általános- és középiskolásoknak, osztogattam nekik az ingyen kotont, és ezt a tevékenységet orvosként is szeretném folytatni. Emellett kötelességemnek érzem azt, hogy a majd hozzám forduló pácienseknek segítsek a megfelelő védekezés kiválasztásában, hogy a nem kívánt terhességet elkerüljék, és ne abortuszra menjenek.
Hozzáteszem, hogy egyelőre úgy gondolom, hogy nem szeretnék majd orvosként terhességmegszakítást végezni,(csak orvosi indok alapján), de az ilyen kéréssel hozzám forduló pácienseket nem fogom leköpni és gyilkosnak nevezni, mert nem az én tisztem ítélkezni. Mivel nem tudom vállalni, hogy az összes nem kívánt terhességből született gyermeket örökbe fogadom, vagy az összes rászoruló anyának anyagi támogatást nyújtok, így marad az a verzió, hogy megpróbálok nekik segíteni a számukra helyes döntés meghozatalában, elfogadom azt, és segítek, hogy máskor ne kerüljön hasonló helyzetbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!