Szerintetek durván reagáltam le, vagy megérdemelte?
Lányom 6 éves, eddig elég szófogadó volt de mostanában elő-elő fordul, hogy figyelmen kívül hagyja amit kérek tőle, vagy mondok neki. Ha leszidom látszólag megbánja, de szerintem sokszor mintha csak "megjátsszaná" ezt a megbánást.
Na de a konkrét helyzet most az volt, hogy eszembe jutott hogy nem vettem tejet. Itt lakunk a bolttól fél utcára, első emeleten, a teraszról szinte rálátni a boltra. Mivel már le volt fürödve, pizsibe volt mondtam neki, hogy most ne jöjjön le velem mindjárt jövök (máskor is már egyszer-egyszer előfordult, hogy 5-10 percre egyedül maradt fent, az apja is hagyta már párszor egyedül). Mondtam neki, hogy zárja be az ajtót, elmagyaráztam neki hogy jövök nemsokára nézze addig a mesét, rajzoljon de az erkélyre ne menjen ki. ELmondtam neki többször is, hogy maradjon a lakásban...erre jövök vissza a boltból, ahogy kilépek, befordulok az utcára már hallom az ordibálását az erkélyről, ott sírt kint, meg ordibált a járókelőknek, hogy ő fél egyedül. Úgy felment a pumpa az agyamba, hogy ennyire nem lehet megbízni benne, ennyire nem lehet megkérni hogy ne mászkáljon ki az erkélyre hogy nagyon leordibáltam és bezavartam a szobájába aludni. Értem én, hogy fél (bár nem tudom miért, mert eddig nem csinálta), de szörnyen felbosszantott, hogy hiába mondtam neki, hogy ne jöjjön ki egyszerűen elöntötte a .... az agyamat. A hétre eltiltottam a biciklijétől is (más nagyon nincs amivel hatni lehet rá), hirtelen ez jutott eszembe...ti hogy reagáltatok volna? Ilyenkor azt érzem feleslegesen erőlködök, teszek a kedvére, megyünk játszótérre, próbálok a kedvében járni és ennyire nem képes...
enyém 5 éves és úgy gondolom, hogy még nem lehet egyedül hagyni. szerintem a vízválasztó 7 éves kor körül van, mikor már iskolás, tud írni, olvasni, tehát tudja kezelni a telefont megbízhatóan.
te lányod még mondta is, hogy nem szeretne egyedül maradni, tehát azt gondolom, hogy nem érdemelte meg a büntetést.
és nem is gondolom ebben a helyzetben súlyosnak a tettét, hisz félt, megkereste azt a helyet ahol tud segítséget kérni- ezt megtette, kiment az erkélyre és kiabált a járókelőknek.
nekem ebből az jön le, hogy helyesen lett neki megtanítva, hogy kérjen segítséget.
és igen, ha szeretett volna egyedül maradni akkor nagyon helytelen lett volna, de így ésszerűnek mondanám, itt te hibáztál, nem a lány.
egyébként nem attól alakul ki a félelem érzet ha nem hagyod egyedül :D engem kicsi koromtól (5 éves koromtól) egyedül hagyta órákra hétköznap esténként. baromira féltem mindig, mai napig félős vagyok...
egyébként nekem megdöbbentő, hogy ennyiszer van egyedül hagyva a gyerek. mert azt még aláírom, hogy nagy ritkán valami nagyon kell, leszaladsz a boltba, talán még belefér ha ő is belemegy. de hogy apa is többször és nagyi is rendszeresen, ez már nekem nagyon sok.
Azt, ami veled történt, úgy reagálénám le, hogy ne haragudj, kislányom, butaságot csináltam, többet nem hagylak egyedül.
A fiktív sztorik között óriási különbség van, pl. mejigejdt és elszaladt nem ugyanaz, mint poénból kimászott a kocsiból. Minden esetben elmondanám, hogy amit csinált, az veszélyes, nagyon. Biztos le is szidnám. DE a valós és a fiktív sztori között az a lényeges különbség, hogy az egyiknél a nemtörődömséged miatt került majdnem bajba, a fiktívnél pedig a körültekintő magatartásod ellenére. Körültekintő magatartás esetén is történhet baj, igen. Erre akartál kilyukadni? Ez nem mentesít a felelősség és a kötelezettség alól, hogy a lehető legkörültekintőbb módon vigyázz a gyerekedre.
a te fiad azért ment ki a földekre, mert neveletlen gyerek.
a kérdező gyereke azért ment ki az erkélyre kiabálni, mert félt, hiszen egyedül hagyta az anyja.
Én annyit mondtam volna, hogy ebből a szituból kiderült, hogy ő még mennyire kislány és egy percig sem lehet felügyelet nélkül hagyni. Te azt hitted, hogy már nagylány, de tévedtél. (ez így is van)
Büntinek semmi értelme ebben a szituban, mert nem fogja attól megtanulni az ilyen helyzetek kezelését. El kell magyarázni még egyszer, hogy mit kell tenni, ha ilyen előfordul és elkezd félni. (pl azonnal felhív téged)
Majd tegyetek próbaköröket, amikor egy-egy percre kimész a házból úgy, hogy ő is ezt vállalja, nem kényszer. Majd meg lehet nyújtani ezt 5, majd 10 percre szép lassan.
Szépen megtanulja kezelni a helyzetet. A bünti butaság volt, nem volt haszna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!