Szerintetek durván reagáltam le, vagy megérdemelte?
Lányom 6 éves, eddig elég szófogadó volt de mostanában elő-elő fordul, hogy figyelmen kívül hagyja amit kérek tőle, vagy mondok neki. Ha leszidom látszólag megbánja, de szerintem sokszor mintha csak "megjátsszaná" ezt a megbánást.
Na de a konkrét helyzet most az volt, hogy eszembe jutott hogy nem vettem tejet. Itt lakunk a bolttól fél utcára, első emeleten, a teraszról szinte rálátni a boltra. Mivel már le volt fürödve, pizsibe volt mondtam neki, hogy most ne jöjjön le velem mindjárt jövök (máskor is már egyszer-egyszer előfordult, hogy 5-10 percre egyedül maradt fent, az apja is hagyta már párszor egyedül). Mondtam neki, hogy zárja be az ajtót, elmagyaráztam neki hogy jövök nemsokára nézze addig a mesét, rajzoljon de az erkélyre ne menjen ki. ELmondtam neki többször is, hogy maradjon a lakásban...erre jövök vissza a boltból, ahogy kilépek, befordulok az utcára már hallom az ordibálását az erkélyről, ott sírt kint, meg ordibált a járókelőknek, hogy ő fél egyedül. Úgy felment a pumpa az agyamba, hogy ennyire nem lehet megbízni benne, ennyire nem lehet megkérni hogy ne mászkáljon ki az erkélyre hogy nagyon leordibáltam és bezavartam a szobájába aludni. Értem én, hogy fél (bár nem tudom miért, mert eddig nem csinálta), de szörnyen felbosszantott, hogy hiába mondtam neki, hogy ne jöjjön ki egyszerűen elöntötte a .... az agyamat. A hétre eltiltottam a biciklijétől is (más nagyon nincs amivel hatni lehet rá), hirtelen ez jutott eszembe...ti hogy reagáltatok volna? Ilyenkor azt érzem feleslegesen erőlködök, teszek a kedvére, megyünk játszótérre, próbálok a kedvében járni és ennyire nem képes...
Te meg nem food fel, hogy ez nem a félelem dédelgetése? 6 éves gyerekről van szó. Az a helyes szerinted, hogy jól meg kell büntetni? Az érthető, hogy a 18 éves gyereked nem ül a szoknyád mellett. De azért jobban tennéd, ha nem lennél annyira büszke magadra, mert előfordulhat, hogy azért ilyen, mert a jogos félelmeit nem kezelted úgy, ahogy szülőként kellett volna. Próbáld már felfogni amit írunk. Ha a gyerek jelzi, hogy nem akar egyedül maradni, hagyom a fenébe azt a nyomorult tejet, nemhogy utána még meg is büntetem. Ez olyan, mintha bár tudom, hogy fél a kislányom a vihartól, de hogy kemény legyen, kiteszem a viharba, nehogymár dédelgessem.
41.voltam
104: te el vagy marhára tévedve. 1. Az én gyerekemnek kutya baja, semmilyen lelki sérülése nem származott semmiből se. 2. Okom van rá, h büszke legyek rá, és a nevelésemre, pláne, h apja helyett apjának is kellett lennem. Mivel az apja sajnos meghalt mikor még pici volt. Így egyedül neveltem fel.
3. Nincs olyan, hogy jogos félelem. Jogosan lehet tartani dolgoktól, amit ésszerűen fel kell tudniuk mérni az embereknek, és ezt már kezdetektől kezdve lehet szoktatni a gyerekekre is...pl. a veszélyeket a valós veszélyeket bírja felmérni, és bírja eldönteni, hogy belevágjon-e vagy se, max. az jogos, de a félelmek semmilyen formája se jogos, és azok dédelgetése sem.
És végül megint más megérteni vmit, ha még is fél a gyermek, és megint más dédelgetni azt, de te eddig ezt a két fogalmat is egy kalap alá vetted.
De igen, van jogos félelem, hatéves korban, és általában óvodás korban, legjellemzőbb a fájdalomtól való felelem. Ami teljesen jogos és érthető, ösztönös dolog, mindenki fél a fájdalomtól, max megszokja vagy uralkodik a testén (mire felnő). A kérdező által felsoroltak tényleg jelentkezni szoktak másoknál is, igen, egyik vagy másik, egyszer-egyszer, de ez így együtt már nagyon soknak tűnik. Én tuti nem zavarnám el a gyerekem éjjel ha átjön. Mert szeretem.
Ha irreális a félelem, pl csukott ajtó mellett fél, az komolyabb dologba is torkollhat. Az ilyen félelem elveszíhteti a tárgyát, álatlánossá válhat, ez a szorongás, de lehet belőle durvább dolog is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!