Mi a gond a mai világban az oktató jellegű pofonnal? 21/F
"Ahogy te is írtad, nálatok is elfordult, hogy "elsült" a tenyér. Nyilván nem napi szinten, esti mese helyett. Mert AZ a gyerekbántalmazás és a verés. Vagy akkor te is verted a gyereket, amikor eldurrant az a bizonyos? Nem érzel itt ellentmondást? "
Nem, miután a szüleimről írtam. Tán meg kéne tanulni olvasni...Pontosan tudom, mennyire nem tett hozzá semmit a nevelésünkhöz a pofon, épp ellenkezőleg, és - többek között - ezért sem fordulhatott elő nálunk, a saját gyerekeimmel szemben.
Magam részéről feladom.
Az az érdekes, hogy a "liberális" oldalról az érvek kimerülnek annyiban, hogy "tilos", "verés", "gyerek jogai".
Kár, hogy nem minden fekete és fehér, csak ezt nem mindenki éri fel ésszel. Vannak árnyalatok. Azért majd nem kell csodálkozni, ha egyszer a nagyon szép szóval nevelt gyereket egyszer valaki pofán vágja iskolában/utcán/akárhol, mert olyan stílust engedett meg magának valakivel szemben, amit otthon eltűrnek szó nélkül, vagy "beszélgetéssel". Csak szólok: az sokkal nagyobb pofon lesz, mint egy atyai. De lehet, hogy valakinek az kell. Ám legyen.
További szép napot kívánok!
egy "gyerekverő" anyuka (25 év - 3 gyerek - 1 pofon)
A gyerekneveles szerintem egy halott vita kerdes, hisz mindenki jobban tud mindent a masiknal es abban hisz az adott ember, amiben o maga is felnott vagy eppen nem...
De , hogy ki csinalja jol azt majd evek fogjak bebizonyitani.
A lenyeg, hogy olyan not vagy ferfit adjuk at a tarsadalomnak (globalisan ertem) aki annak hasznara valhat vagyis letezese inkabb elony, mint hatrany minden szempontbol(ertsd: nem egy olyan aki, a sarki bolti lopasokbol el naprol napra peldaul).
"Az az érdekes, hogy a "liberális" oldalról az érvek kimerülnek annyiban, hogy "tilos", "verés", "gyerek jogai". "
Liberalis? Te teljesen hulye vagy? Ennek semmi koze a liberalizmushoz, azt sem tudod mit jelent ez a szo. Lehet teljesen szigoruan es konzervativan nevelni veres nelkul, sot egy hangos szo nelkul.
Valojaban nem merulnek ki ebben az ervek, tobbszor el lett mondva hogy a pofon nem hasznal, sot kifejezetten karos a szulo-gyermek kapcsolatban, semmifele pozitiv hatasa nincs, es max. annak lehet orulni ha nincs karos hatasa (de altalaban van). Csakhogy az eszerveket nem ertitek, ezert jon vegso ervkent az hogy ha nem eritek fel esszel, akkor legyen nektek eleg annyi hogy tilos.
"olyan stílust engedett meg magának valakivel szemben, amit otthon eltűrnek szó nélkül, vagy "beszélgetéssel". "
Megint latszik hogy rettento egybites vagy. Nalad vagy nulla neveles es szabadjara engedes van, vagy pofon. Nincs koztes ut, mert nem ismersz semmilyen mas eszkozt a gyereknevelesre.
Fent valaki irta hogy kibringazott a kisgyerek az utra az anyja meg utanarohant es jol megverte. A sok birka meg bologat hogy igen, igy kell, ebbol tanul. Hat a fenet. ELEVE NEM KERULUNK olyan helyzetbe, hogy a gyerek kibiciklizzen az utra, mert vigyazunk ra, odafigyelunk, elore gondolkodunk, es nem varunk olyasmit egy 3 eves gyerektol, amire nem kepes. Itt az anyuka a sajat hibaja miatt erzett frusztraciot es duhot vezette le a gyereken, ennyi a tortenet.
Minden ilyen sztori mogott ott van a szulo nevelesi hibaja, ami akar honapok-evek ota tart, es ezt probalja meg feltuntetni a gyerek hibajakent, es egy "atyai pofonnal" kijavitani. De ez nonszensz, logikatlan hulyeseg. Amikor a kamasz nem tiszteli a szuleit az nem azert van mert "rossz tarsasagba keveredett" meg "liberalisan neveltek" hanem azert mert azon a szulon valoszinuleg nincs mit tisztelni, nem hiteles szulo, nem hiteles ember. Ha szajba vagod akkor sem fog tisztelni, hanem egyszeruen felni fog toled, a velemenyet pedig megtartja maganak utana, es eselyed sem lesz megismerni a sajat gyereked...
A legalapvetobb ismereteitek sincsenek meg a gyereknevelesrol, annyit tudtok hogy jol szajba kell vagni oszt kesz.
Ez baromi nagy f**zság utolsó. De tényleg...
Saját példát tudok felhozni, 21 éves vagyok, szóval azért még nem olyan rég voltan tini.
Én nagyon sokszor feszegettem a saját határaimat, és nem azért mert utáltam a szüleimet vagy nem becsültem meg őket eléggé(sok magát mintaszülőnek tartó egyénnél sokkal jobbak voltak,persze voltak hibáik de mindig mi voltunk az elsők a testvéreimmel). Egyszer úgy orditottam velük, hogy még a ház is zengett, apám lekevert egyet, duzzogtam egy kicsit aztán rájöttem, hogy hülye voltam. Mert nem érdemelték meg ezt. Apám 24 órából, 24-et dolgozott, anyu 40 évesen munka mellett tanult a diplomáért, ott volt neki a háztartás, a súlyos értelmi és testi fogyatékos bátyám és a tanulási nehézségekkel küzdő öcsém és a hisztiző tini, aki nem akart besegíteni semmiben. :)
Mellesleg "kedves" #65: Kikérem magamnak a sértegetést ("hülye", "egybites"), én ezt speciel nem tettem, sem veled, sem senkivel, aki más véleményen van.
Na, ez a nagy különbség köztetek és a szélesebb látókőrű emberek között. Ti csak azt tudjátok elfogadni, ami szerintetek az egyedül üdvözítő. Mi meg nem. Mert többségünk tapasztalatból tudja, több gyereket felnevelve, hogy minden gyerek más, hiába kapja ugyanazt a nevelést, nem feltétlenül reagál ugyanúgy. Szerencsére nincs két egyforma ember, így gyerek sem. Ami az egyiknél beválik, a másiknál nem, a harmadiknál meg egy harmadik megoldás lehet a nyerő, meg a negyedik,huszadik századik stb. ISMERNI kell az embernek a saját gyerekét, és az alapján el tudja mindenki dönteni, hogy mire lesz/lehet szükség.
Az továbbra is vicces, hogy aki még nem került problémás helyzetbe kiskamasz/kamasz/fiatal felnőtt gyerekével, mert még NINCS is neki olyan, az már előre tudja, hogy nem is lesz ilyen. Az ilyen menjen jósnőnek, biztosan jól keresne vele (csak ha nem jön be a jóslat, akkor vigyázzon, nehogy számon kérjék rajta) :-D
Nyilvan nem szep dolog a szemelyeskedes, de egyszeruen nem tudom maskepp nevezni a felfogasod a vilagrol. Beideztem azokat a gondolataidat, amiket egybitesnek nyilvanitottam, es sajna nem tudom masnak nevezni a "liberalis" fejtegetesedet, mint hulyesegnek. Pont te vagy egysiku, vicces hogy kozben szeles latokorunek hiszed magad :)
"aki még nem került problémás helyzetbe kiskamasz/kamasz/fiatal felnőtt gyerekével, mert még NINCS is neki olyan, az már előre tudja, hogy nem is lesz ilyen. "
Ez megint egy tipikus erv: te nem tudhatod, mert te nem voltal ilyen helyzetben. Gondolom a gyerekednek is ezt nyomod: te meg gyerek vagy, majd ha felnott leszel megtudod :)) Aztan csodalkozol hogy kamaszkent meg ordit veled es xarba se nez.
A helyzet az hogy tudhatom, ugyanis itt elvi es gyakorlati kerdesekrol van szo, es ahogy korabban mar irtam: a veled egy plattformon levok 3-6-9-12 eves gyerekeket is utnek, ha ugy tartja kedvuk (lasd a korabbi peldat az utra kiszaladt kisgyerekrol) . Ott is az az erv, hogy hat nem megy maskepp. Igy van, nekik nem megy maskepp, mert nincsenek meg a szukseges eszkozeik hozza.
12 eves a gyerekem, soha nem utottem meg es nem is fogom. Lekopnem sajat magam ha ilyet tennek, aki egy gyerekre kezet emel az szerintem egyszeruen egy patkány. Remelem ez eleg egyertelmu.
" apám lekevert egyet, duzzogtam egy kicsit aztán rájöttem, hogy hülye voltam. Mert nem érdemelték meg ezt."
Pofanveres nelkul is rajottel volna. Igy meg arra is rajottel hogy apad agressziv, komoly gondjai vannak a konfliktuskezelessel. Ezt valoszinuleg sikeresen beled nevelte, ugyhogy majd te is utni fogod a gyereked, mert nem ismersz mast.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!