Hány százalék esély lenne rá hogy véletlenül akkár több milliárd év alatt ki alakuljon egy űrhajó, autó, óra homokszemekből?
"Miért használ az egy szem Isten olyan kifejezést, hogy MI? Királyi többesszám? És a többi... "
Éppen azért, amiért Jézus is:
"Az Úr Isten lelke van én rajtam azért, mert fölkent engem az Úr..."
Nem részesítettem előnyben a második teremtés verziót, te kérted, hogy vázoljam fel : "Ha el lehet, akkor mutasd meg, hogy hogyan".
Na, tudtál újat mutatni.
Bocsika, de miért ne használhatná jogosan Jézus a MI személyes névmást?
Van egy sokkal egyszerűbb magyarázat is. (egyúttal sokkal összetettebb is):
ELOHIM (Isten egyik "neve" a Bibliában), valójában a kánaánita El istenek többesszáma, ugyanakkor nagyon zavaros ez a Bibliában:
Egy összefoglaló máshonnan:
"Amikor a héberek először letelepedtek Kánaánban, a helyi Istenek és Istennők titulusai és attribútumai mind Baal-é lettek. A Biblia számos ilyen titulust felsorol, mint El Shaddai, El Ohim, El HaNe'eman, El Yisrael, El HaShamayim, El De'ot, El El-yon, és még több tucatot, melyek eredetileg kánaánita Istennevek voltak. A kánaánita és zsidó vallásban Elohim, vagy El lett a Főisten, az Istenek Atyja, Asherah párja.
Ezek a változások jól nyomonkövethetőek a helyi agyagtáblákon, melyek i.e. 1300-1200-ből származnak. A táblákat a régészek a régi Ugarit-i Könyvtár romjai közt találták."
Én, mint hitetlen, inkább arra gondolok, hogy amikor az egyistenhit kialakult, akkor a korábban imádott istenek kezdtek egy istenné összeolvadni, és ebből fakad a kavalkád a Bibliában.
De hozzáteszem, hogy ez alapvetően nem tartozik ahhoz a témához, hogy Isten evolúcióval teremtett-e, vagy sem, és igazándiból ez a témaferdítés az én feleslegesen felemlegetett mellékvágányom volt.
Én is több verziót olvastam már, olyat is, amit te írtál, hogy az első egy kánaániták által írt teremtéstörténet, de olyat is, hogy először a szellemi ember lett teremtve férfivá és nővé.
A hittörténészek szerint a Genezis csak az egyike a sok ősi közel keleti teremtéstörténetnek. Ezért is gondolják úgy sokan, hogy a Biblia sem több, mint egyike ezeknek a régi, babonás hiedelemből fakadó mítoszoknak. Viszont Jézus azt mondta: "A szombat lett az emberért és nem az ember a szombatért, annakokáért az Embernek Fia a szombatnak is ura". Ez a 6 napos teremtést erősíti meg. Érdemes tehát összefüggéseket keresni az Íráson belül, az egyes könyveket, a prófétákat és az Újszövetséget egyaránt felhasználva, sok egybehangzó és egymást megerősítő történetet, információt lehet felfedezni. Erről könyvet lehetne írni, ezért inkább Jó éjt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!