Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Világegyetem mérete?

Világegyetem mérete?

Figyelt kérdés
Tényleg egyetlen fizikatanárnak és tudósnak sem tűnik fel, hogy a világegyetem nem lehet 13,7 mrd éves, ha a legtávolabbi objektumok fénye 13,7 mrd évvel ezelőtt indult hozzánk?? Vagyis azok ott voltak 13,7 mrd évvel ezelőtt, de oda el is kellett jutniuk: ez is legalább 13,7 mrd, az összesen 27,4!!
2010. jan. 28. 21:35
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/104 anonim ***** válasza:

A kérdező azt nem érti, hogy 13,7 milliárd éve 13,7 milliárd fényév távolságból hogy indulhatott el fény.

Bevallom, már én sem értem az egészet. Van itt olyan valaki, aki ért hozzá, és el tudja magyarázni ezt?

2010. jan. 28. 23:27
 32/104 anonim ***** válasza:

De elindulhatott.

Csak a távolság 13,7 milliár fényév. Az nem jelenti feltételenül, hogy annyi idő kellett, hogy ideérjen.

Egy fényév valóban az a távolság, amit a fény egy év alatt tesz meg.

Viszont az univerzumban az idő minden dolog számára máshogy telik.

Az idődilatáció miatt valójában nem kell, hogy a fény 13,7 milliárd évig utazzon, csak a távolság annyi a mi szemszögünkből.

[link]

2010. jan. 28. 23:38
 33/104 anonim ***** válasza:
90%

Nekifutottam még egyszer az egésznek.

Mondjuk az utolsó hozzászóló hozzászólása elég érdekesnek tűnik.

De azért úgy döntöttem, hogy besegítek picit a kérdezőnek a problémája megfogalmazásában, mert egy valóban érdekes problémát vetett fel, csak nem nagyon sikerült neki közérthető formában megfogalmazni azt.

Az a probléma, hogy a tőlünk legtávolabbi objektum fénye 13,7 milliárd éve 13,7 milliárd fényévnyi távolságból indult meg felénk.

Ha pedig ez az objektum már 13,7 milliárd éve 13,7 milliárd fényévnyi távolságra volt tőlünk, akkor nem lehetséges az, hogy 13,7 milliárd éve történt az ősrobbanás, mivel ahhoz is idő kellett, hogy a legtávolabbi objektum hozzánk viszonyítva 13,7 milliárd fényévnyi távolságra kerüljön.

2010. jan. 29. 03:08
 34/104 anonim ***** válasza:

Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy neked van igazad.

A 23:38-as komment elég érdekes.

Nézd meg ezt is: http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

Egy kis adalék:

"# Sugárzás-időszak; kb. 380 000 évig; H, He, Li jön létre;

# Anyag-időszak; máig; az atommagok befogják az elektronokat, az anyag átláthatóvá válik, csillagok és galaxisok jönnek létre;"

Tehát 13,7 milliárd éve még nem is voltak csillagok.

És arról sem találtam megerősítő infót, hogy a legtávolabbi objektumok 13,7 milliárd fényévnyi távolságra lennének.

Ezeket a megjegyzéseket laikusként tettem, kíváncsian várom a vita folytatását.:)

2010. jan. 29. 03:16
 35/104 anonim ***** válasza:
Ezt a megjegyzést tekintsd semmisnek- És arról sem találtam megerősítő infót, hogy a legtávolabbi objektumok 13,7 milliárd fényévnyi távolságra lennének.
2010. jan. 29. 03:21
 36/104 anonim ***** válasza:
Kérdező, látszik, hogy fiatal vagy. A választ én sem tudom a kérdésre, viszont ha úgy teszed fel a kérdést, hogy "nem értem, valaki magyarázza meg", és nem úgy, hogy "hülye az összes tudós, ééééén felfedeztem valamit", akkor esetleg pozitívabb fogadtatásra találna. Feltételezz már egy kis észt a tudosokról (azért ők kutatnak, és nem te), és egy jó adag balfékséget az újságírókról (mert általában a szakújságírok is fost írnak), és akkor kevesebb konfliktusod lesz a józan ésszel.
2010. jan. 29. 07:56
 37/104 anonim ***** válasza:

Szerintem is nagyobb a világegyetem,pont azért mert az objektum mostani VALÓDI helyzete 13,7 milliárd év alatt rengeteget távolodott már tőlünk azóta.

(messzebb van már "ténylegesen" időben most).

De semmiképpen sem dupla a távolság,mert fénysebességgel nem tud távolodni tőlünk.Igen komoly számításokat kellene végezni,ahhoz hogy ezt kiszámoljuk,mert ügye fokozatosan gyorsulva távolodik tőlünk,legalábbis az amit most látunk,az van így.

Így csak azt tudjuk biztosan amit látunk,valószínűleg vannak még távolabbi galaxisok is amelyek fénye egyszerűen annyira gyenge,hogy már a Hubble sem látja.

Így az ember csak találgat,hogy is működik a végtelen univerzum.

2010. jan. 29. 08:22
 38/104 anonim ***** válasza:
56%

Az kell, hogy megértsétek vagy elfogadjátok, hogy az idő relatív és csak a fény sebessége az ami állandó.

A fény távolságra valóban megtett 13,7 milliárd fényévet, viszont ez neki nem 13,7 milliárd évbe telt, hanem jóval kevesebbe, mivel a fotonnak a saját ideje lassabban telt mint a mi időnk. Ezért lehetséges, hogy megtett ugyan 13,7 milliárd fényévet de nem 13,7 alatt tette meg.

Ezt a jelenséget hívjuk idődilatációnak. [link]

Ugyanez a jelség teszi lehetővé például, hogy a vannak olyan részecskék a kozmikus sugárzásban, amiknek az élettartama kisebb mint amennyi idő kell, ahhoz hogy elérjék a földet, mégis ideérnek pedig a mi időnk szerint el kellett volna pusztúlniuk. Ez azért van mert a részecske baromi gyorsan mozog ezért az a saját ideje nagyon lelassul a miénkhez képest és az élettartama az ő idejében számít nem a miénkben. Viszont a mi időnkben és terünkben nézve a részecske az élettartamának a sokszorosát éli meg és ez alatt képes elérni a földet pedig ha csak a mi időnket nézzük és nem vesszük figyelembe a relativitást, akkor el kellett volna pusztúlnia mielőtt eléri a légkör felső részét.

2010. jan. 29. 08:51
 39/104 A kérdező kommentje:

A kérdező egyáltalán nem fiatal, csak tudja, ha így fogalmazza meg a kérdést, többen ugranak és lám, már 28 hsz...

3:08-as jól leírta, mit akarok kérdezni.

Állítás: az univerzum 13,7 mrd éves (mert hogy akkor volt az ősrobbanás)

Szintén állítás ugyanazoktól: vannak objektumok melyek fénye több, mint 13 mrd éve indult el felénk (nem kétlem, hogy olyat is találunk majd, ami 13,7 mrd éve).

Hab a tortán: a wikipediás cikkek szerint az univerzum "átmérője" 93 mrd fényév, ebből talán még jobban látszik az aggályom: hogyan került az anyag 13,7 mrd év alatt, mondjuk 40 mrd fényév távolságba??

2010. jan. 29. 09:32
 40/104 A kérdező kommentje:

Nézelődtem közben más fórumokon is.

Nos, másnak is feltűnt, pl:

[link]

2010. jan. 29. 09:42
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!