Honnan tudjuk, hogy a világegyetem tágul?
Igen. Az anyag tömegvonzása miatt a tágulás sebességének csökkennie kellene - ezzel szemben azt tapasztaljuk, hogy a Világegyetem egyre gyorsabban tágul. Úgy vélik, hogy a sebesség növekedése a sötét energia hatásának tudható be.
Pedro
Még senki nem válaszolt a kérdésre :
Tudjuk, hogy bizonyos csillagok milyen frekvenciájú elektromágneses sugarakat bocsát ki (megfelel, hogy milyen színeket tartalmaz, ugye a fehér az összes fény, csak még bocsáthatnak ki nem látható sugárzást, ilyen a rádió vagy a röntgensugárzás). Belenéztünk a távcsőbe, és felismerjük, hogy ez bizony ugyanaz, mint a mi Napunk (példa, lehet más típus is). Viszont amikor olyan távcsővel nézünk bele, ami felbontja a sugárzást különböző frekvenciákra (pl. a fényt átengedjük a prizmán, akkor a szivárvány színeit látjuk. Itt azt fedezték fel, hogy bár szinte teljesen megfelel a mi Napunk "spektrumának", az egész eltolódótt egy picit az hosszabb hullámhossz felé (vöröseltolódás). Ezt tapasztalták minden csillagnál. Ekkor mondta (talán Hubble) hogy ez nagyon hasonló a Doppler effektushoz (amikor elmegy melletted egy kocsi, először mély, majd magas hangot hallasz, az a Doppler effektus), mivel a fény hullám is, ezért rá is igaz lehet ez. Végülis ebből vonták le, hogy minden távolodik tőlünk.
A sötét energia pedig nem nagyon van bizonyítva, ez is csak egy elmélet, ami leírja, miért is tágulhat a Világegyetem egyre gyorsulva. Ezért nem is nagyon tudjuk, hogyan csinálja azt, amit csinál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!