Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha azt se tudjuk, hogy mekkora...

Ha azt se tudjuk, hogy mekkora a világegyetem, akkor miért becsülik meg a tudósok, hogy kb. hány csillag, galaxis van benne? És főleg mi alapján állapítják meg a tömegét (a v. egyetemnek)?

Figyelt kérdés
És még: Honnan tudják, h az egész világegyetem tágul, és nem csak a közeli galaxisok itt lokálisan?
2009. júl. 1. 01:45
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
94%

Utolsó kérdésre: azt tudjuk, hogy az a rész tágul, amit mi látunk.

Abból tudjuk, hogy a távoli galaxisok fénye is eltolódik - arányosan a távolságukkal.

2009. júl. 1. 02:10
 2/16 ceri ***** válasza:
100%

Mondhatnám röviden, mert ez a dolguk, ez érdekli őket.

Különben van elképzelésük a méretéről, és ennek alapján a benne lévő anyag mennyiségéről is.

A gond inkább az, hogy a kiszámolt tömeg nem egyezik meg a látható anyag tömegével. Ezért feltételezik, hogy kell lennie ún. sötét anyagnak is.

A hozzánk közeli (Androméda) galaxis közeledik a mi galaxisunkhoz, össze fogunk ütközni vele, tehát ebből nem a tágulásra lehetne következtetni, hanem épp az ellenkezőjére. Csakhogy ennél messzebbre látunk, mind időben, mind térben.

A tágulásra a galaxisok színképének vöröseltolódásából következtetnek (Doppler hatás).

Ha érdekel a téma ajánlom : Steven Weinberg Az Első Három Perc c. könyvét.

2009. júl. 1. 06:20
 3/16 anonim válasza:

Ha a világegyetem végtelen, akkor hogyan tágul? Vagy mégsem végtelen? Mi van azontúl?

Nagyon érdekes kérdéseket tettél fel, kedves kérdező, ne haragudj, h engem is sarkallt a fenti kérdésekre. Amúgy láttam egy érdekes műsort erről a spektrumon, a címe vmi olyasmi volt, h a superstringektől a... nem tudom meddig, sajnos nem emlékszem rá. Keress rá így, háta vhol megvan!

2009. júl. 1. 09:04
 4/16 anonim válasza:

igen ez tényleg érdekes, de ezt nem is nagyon lehet felfogni, h meddig van... és mi van azután???? és azután??? a nagy semmi? és mi az a semmi???

szóval ezekre szerintem senki nem tudja a választ :S

2009. júl. 1. 09:25
 5/16 anonim ***** válasza:

kedves 3. és 4.!

nincs olyan, hogy azután. nem arról van szó, hogy utána semmi lenne, hanem egyszerűen nincs tovább.

nem végtelen, mérete adott és növekszik, csupán nincs vége.

2009. júl. 1. 10:23
 6/16 anonim ***** válasza:
Nem a világegyetem tágul, a világegyetem egy végtelen tér. A benne lévő anyag (bolygók, csillagok, rendszerek, galaxisok) egy közös középpontból (ősrobbanás) tágul bele a végtelen térbe. Olyan mintha a szabadban elkezdenél fújni egy hatalmas lufit, egyre nagyobb lesz, de sose fogja kitölteni az egész eget:)
2009. júl. 1. 11:16
 7/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat, de kérném, hogy figyeljünk a kérdésre. Volt már ilyen fórumkérdés, hogy ha a világegyetem végtelen, akkor hogyan tágul. A kettő valójában nem zárja ki egymást, mert semmi közük sincs egymáshoz. Egyrészt a tágulást értelmezhetjük úgy, hogy a galaxiscsoportok közötti távolság növekszik. Ez a tény független attól, hogy maga a világegyetem végtelen-e. Másrészt a világegyetemet hasonlítják is egy 4 dimenziós lufihoz is: a lufi felszíne végtelen, de a lufi maga tágul. Amit mi látunk a világegyetemből, az tehát lehet a felszíne annak a 4 dimenziós hipervilágegyetemnek, amit mi nem érzékelünk az agyunkkal.

Másik dolog: A világegyetem lehet véges, míg maga a világűr lehet végtelen. Attól függ, hogy hogyan definiáljuk ezeket a fogalmakat. És hogy mi van azután? Miért? Kéne hogy legyen valami utána? Attól, hogy feltesszük ezt a kérdést, még nem törvényszerű, hogy legyen valami utána. De köszönöm a lelkesedést :D!

Kérek még válaszokat!

2009. júl. 1. 11:34
 8/16 anonim ***** válasza:
Azt azért ne felejtsd el, hogy ez csak egy elmélet a sok közül, bár kétségkívül a legismertebb. Vannak elméletek amik szerint nem tágul a világegyetem, hanem pl. a fénysebesség "öregszik" és lassul, és ez adja a doppler hatásnak titulált jelenséget.
2009. júl. 1. 11:38
 9/16 A kérdező kommentje:
Igen, 11:16-os, a te válaszodat még nem láttam, mikor el kezdtem írni, de köszi a helybeigazítást :).
2009. júl. 1. 11:39
 10/16 A kérdező kommentje:
Ú, 11:38-as, ez nagyon érdekes, erről még nem hallottam! De kétségtelenül igaz is lehet :).
2009. júl. 1. 11:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!