Honnan lehet tudni hogy egy csillag amit éppen figyelek a Tejútrendszerben van-e vagy azon kívül?
Egyszerű: távcsővel megfigyelik, hogy a fénypont csillag-e, vagy nem. A második esetben galaxisról beszélünk, ami ugyanúgy csillagnak néz ki, mint a többi fénypont. Ahhoz, hogy fennálljon a lehetősége annak, hogy keverjük a saját, és más galaxisok csillagjait, ahhoz ütközni kéne egy másik galaxissal, ami nemsokára be is fog következni: az Androméda galaxis szédítő sebességgel közeledik felénk.
(De ne félj, a nemsokára csillagászati léptékben rengeteg idő.)
A leközelebbi csillag a legközelebbi galaxisban van, azon belül teljesen mindegy, túl messze vannak, hogy egyenként azonosíthassuk a csillagaikat.
Viszont most gondban vagyok a legközelebbi galaxissal, mert én úgy tudtam, az Androméda az, de most nézek egy wikipedia oldalt, és egy rakás másik is fel van sorolva, amiknek nagy része szerintem a Tejútrendszer gömbhalmaza. A Nagy Magellán köd is közelebb van, de az (ha jól értem) ugyancsak a Tejútrendszer körül keringő társgalaxis. Ha valaki tudja a jó választ az utolsó kérdésre, én is kíváncsi vagyok. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!