Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Világegyetem mérete?

Világegyetem mérete?

Figyelt kérdés
Tényleg egyetlen fizikatanárnak és tudósnak sem tűnik fel, hogy a világegyetem nem lehet 13,7 mrd éves, ha a legtávolabbi objektumok fénye 13,7 mrd évvel ezelőtt indult hozzánk?? Vagyis azok ott voltak 13,7 mrd évvel ezelőtt, de oda el is kellett jutniuk: ez is legalább 13,7 mrd, az összesen 27,4!!
2010. jan. 28. 21:35
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯
 91/104 anonim ***** válasza:
A kettő közt van vagy 0,0001 másodperc különbség. Számít az valamit?
2010. febr. 1. 13:00
 92/104 anonim ***** válasza:

Miből vagy biztos abban, hogy csak annyi? Kiszámoltad?

Egyébként a kérdés teljesen elméleti, és hangsúlyoztam, hogy szupercivilizációról lenne szó, ezen esetben mi lenne az akadálya annak, hogy az űrteleszkópjukat valóban jelentős távolságra küldjék el?

2010. febr. 1. 13:06
 93/104 A kérdező kommentje:
Nem, nem látom be, hogy ne lenne jogos a kérdés.
2010. febr. 1. 17:15
 94/104 anonim ***** válasza:

" ... ezen esetben mi lenne az akadálya annak, hogy az űrteleszkópjukat valóban jelentős távolságra küldjék el?"

:) Nos ha elküldenénk egy teleszkópot mondjuk 1 milliárd fényévnyire, az valóban előbb meglátná azt amit a Föld csak egymilliárd év múlva. Csak az a bökkenő, hogy ilyen esetben a teleszkóptól a látott dolgok adatai, is minimum 1 milliárd évig utaznak mire a Földre továbbítódtak, magyarul nem nyertünk az ügyön semmit sem :)

És visszatérve az eredeti kérdéshez, a világegyetem ha 13.7 milliárd éve keletkezett, nem lehet ennél nagyobb átmérőjű, hiszen a maximális tágulási sebessége nem lehet nagyobb mint a fény sebessége. Magyarul, olyan objektum aminek ennyi idő alatt nem ér el a fénye a Földre egészen egyszerűen nem létezhet. Értelemszerűen ennél nagyobb távolságú észlelés sem születhet. És bizony ennél nagyobb vöröseltolódást sem fogunk észlelni soha.

A másik dolog amit sokan nem vesznek figyelembe. Én egy pl 13.1 milliárd éves Gamma Burst esetén ( ez valahol a post elején említődött) nem azt látom, hogy az objektum hol volt 13.1 milliárd éve ( ha így volna nyilván azóta jó eséllyel messzebb is jutott volna a bűvös 13.7 milliárdnyi fényéven is), és nem is azt, ahonnan a fény elindult annakidején ...

Te meg kedves kérdező, vegyél nagy levegőt és nyugodj bele ezek a dolgok így vannak, és akármilyen hihetetlen, a fizikatanárok és a tudósok továbbra is okosabbak nálad (is :D)

2010. febr. 1. 17:59
 95/104 anonim ***** válasza:

Akkor a távcsöves elméletemnek annyi, bocsánat, erre valóban nem gondoltam.

"Én egy pl 13.1 milliárd éves Gamma Burst esetén ( ez valahol a post elején említődött) nem azt látom, hogy az objektum hol volt 13.1 milliárd éve ( ha így volna nyilván azóta jó eséllyel messzebb is jutott volna a bűvös 13.7 milliárdnyi fényéven is), és nem is azt, ahonnan a fény elindult annakidején ... "

De azt tudod, hogy a fény kiindulási pontjaÉn egy pl 13.1 milliárd éves Gamma Burst esetén ( ez valahol a post elején említődött) nem azt látom, hogy az objektum hol volt 13.1 milliárd éve ( ha így volna nyilván azóta jó eséllyel messzebb is jutott volna a bűvös 13.7 milliárdnyi fényéven is), és nem is azt, ahonnan a fény elindult annakidején ... re v hány fényévan, nem?

Erről mi a véleményed?

"A mozgásért felelős szerkezeteket olyan távolságba tolta ki a felfúvódás, hogy becslésem szerint több százmilliárd fényévnyire lehetnek,"

[link]

2010. febr. 1. 18:06
 96/104 anonim ***** válasza:

"És visszatérve az eredeti kérdéshez, a világegyetem ha 13.7 milliárd éve keletkezett, nem lehet ennél nagyobb átmérőjű,"

Dehogynem, minden irányba terjedhetett ennyit, tehát nyilvánvalóan lehet kétszer ekkora az átmérője.

Az előbb említett honlapján lévő dolgokat nem is említve...

2010. febr. 1. 18:08
 97/104 anonim ***** válasza:

Az előbb valamit bekavart a rendszer.

"A másik dolog amit sokan nem vesznek figyelembe. Én egy pl 13.1 milliárd éves Gamma Burst esetén ( ez valahol a post elején említődött) nem azt látom, hogy az objektum hol volt 13.1 milliárd éve ( ha így volna nyilván azóta jó eséllyel messzebb is jutott volna a bűvös 13.7 milliárdnyi fényéven is), és nem is azt, ahonnan a fény elindult annakidején ...

De azt ugye tudjuk, hogy a fény kiindulási pontja milyen távolságra van?

2010. febr. 1. 18:16
 98/104 anonim ***** válasza:

Gyakorlatilag mindegy milyen vonatkoztatási rendszert nézünk. Ha elfogadjuk, hogy anyag nem lépheti túl a fény sebességét, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy az anyagi világban, azaz az univerzumban nem lehet anyag egymástól messzebb fényévekben mérve, mint a saját létezésük kora.

És igen, a fény kiindulási pontját magát, azt látjuk, amikor nagy messzeségekbe nézünk.

2010. febr. 2. 09:54
 99/104 anonim ***** válasza:

"az univerzumban nem lehet anyag egymástól messzebb fényévekben mérve, mint a saját létezésük kora."

Nem azt akartad írni, hogy az univerzumban két dolog közti fényév értéke nem lehet több az univerzum korának értékénél?

Szerintem így akartad, de ez sem jó, mert a látható univerzum sugara 13,7 milliárd fényév, nem az átmérője.

És a kozmosz látható részen túli részéről akkor még nem is beszéltünk...

2010. febr. 2. 11:22
 100/104 anonim ***** válasza:
Nem, nem így akartam írni. Ha a sugara lenne 13.7 milliárd fényév, az azt feltételezné, hogy a Föld, vagy naprendszer lenne a világegyetem középpontjában:) DeJaVu ... valami hasonlót már mintha állított volna valaki (mármint hogy a Föld a középpontja mindennek), igaz kicsit régebben és kicsit kisebb léptékben. És ezen elmélet szépen meg is bukott :)
2010. febr. 2. 15:28
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!