Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Világegyetem mérete?

Világegyetem mérete?

Figyelt kérdés
Tényleg egyetlen fizikatanárnak és tudósnak sem tűnik fel, hogy a világegyetem nem lehet 13,7 mrd éves, ha a legtávolabbi objektumok fénye 13,7 mrd évvel ezelőtt indult hozzánk?? Vagyis azok ott voltak 13,7 mrd évvel ezelőtt, de oda el is kellett jutniuk: ez is legalább 13,7 mrd, az összesen 27,4!!
2010. jan. 28. 21:35
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 101/104 anonim ***** válasza:

Az, hogy az univerzum mely része látható, a mi szempontunkból van megítélve.

Ez miért meglepő?

De bármi máshoz viszonyítva is ekkora jelenleg.

"A látható világegyetem alatt nem csupán az értendő, ameddig a szem vagy akár a legnagyobb teljesítményű teleszkópok ellátnak, valójában van egy alapvető korlátja az általunk észlelhető univerzumnak, függetlenül műszereink fejlettségétől. Az elméletek szerint a világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtt jött létre, tehát ha a fény rögtön az ősrobbanás után elindult felénk, a legnagyobb távolság, amit megtehetett, 13,7 milliárd fényév. Az univerzumnak azonban lehetnek olyan részei is, amik ennél távolabbra esnek, mi viszont nem látunk tovább annál, mint amit a fény meg tud tenni az univerzum teljes kora alatt."

2010. febr. 2. 15:37
 102/104 anonim ***** válasza:

Erre most megint rá fog harapni a kérdező, mert nem tudja megemészteni többek között azt sem, hogy a kezdeti szakaszban az univerzum tágulásának gyorsasága meghaladta a fénysebességét.

De ez már nagyon unalmas.

Ez volt ennél a kérdésnél az utolsó kommentem.

2010. febr. 2. 15:40
 103/104 anonim ***** válasza:

Még egy megjegyzés.

Ha a látható univerzum lenne az egész univerzum, és ha az univerzum fénysebességgel tágult volna, az ősrobbanáskor akkor is minden irányba 13,7 milliárd fényévre tágult volna.

Persze ilyen esetben a bolygónkhoz képest nem minden irányban lenne 13,7 milliárd fényév az univerzum távolsága, hacsak nem a közepében lenne.

2010. febr. 2. 15:48
 104/104 anonim ***** válasza:
Bocs, ha közben már írta valaki, de pikantériája a dolognak a fényelhajlás. Nem is ott van, ahol mi látjuk. Az elhajlás mértéke pedig valószínűleg bizonytalan, hiszen nem tudni mennyi gravitációs tér hat rá útja közben. Persze, lehet butaság. Kezdő vagyok még. :)
2010. márc. 11. 19:57
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!