Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Frissdiplomások röghözkötése?...

Frissdiplomások röghözkötése? Ez valami vicc?!

Figyelt kérdés

nem hittem volna, higy ezt be meeik vezetni. és miért nem tiltakozik senki???

orvosira akarok menni állami finanszírozottra, és az volt a terv, hogy ha sikerül lediplomáznom, a rezidens éveimet külföldön töltöm. erre nost bevezetnek egy olyan törvényt, hogy 20 évből 15-öt itthon kell ledolgozni? EZEK NORMÁLISAK?? mert én megértem, hogy például egy orvos kinevelése ca. 12 millió forint. de ettől függetlenül az a 80e forint (kb) amivel a rezidensek s*ggét kitörlik (már bocsánat) semmit nem ér. akkor adjanak olyan fizetést, hogy megérje itthon maradni, és ne erőszakkal kelljen itthon tartani a diplomásokat. 15 év!! úristen... de akkor mi a halálért akarják ennyire erőltetni a nyelveket? hogy min. két nyelvvizsga, meg 3 nyelv az iskolásoknak. ha leállítják a munkaerő exportot, akkor miért kap olyan nagy hangsúlyt a nyelv?? rohadt fidesz! nem. hittem volna, hogy valaha ilyet mindok, de visszasírom a baloldalt minden ocsmányságuk ellenére. mert ezek aztán végképp nem politikusok, habem egy rakás kontár idióta!

2011. szept. 8. 00:52
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
 61/222 ava87 ***** válasza:
81%
Már elnézést, de az általános iskolások, a középiskolások, a szakiskolások, szakmunkásképzőbe járók mind mind az állam pénzén tanulnak. Miért csak az egyetemet végzetteknek kellene visszafizetni azt, amit a taníttatásukra költöttek?Az oké, hogy az kerül a legtöbbe, de akkor egy mondjuk villanyszerelő miért mehet ki külföldre dolgozni úgy, hogy nem kell visszafizetnie a képzése árát? Ő talán nem ott fogja hasznosítani a tudását? Nem ott fog adózni?
2011. szept. 8. 09:06
 62/222 anonim ***** válasza:
39%

Hát én is ezt mondom. Figyeld meg, ha Viktor bejelenti ,hogy

a szakmunkásokat is meg mindenki mást is "meg akar reformálni", hirtelen mindenki másképp fog majd gondolkodni ebben a topikban.

Vajon miért ..

2011. szept. 8. 09:07
 63/222 anonim ***** válasza:
32%
ez tényleg szemétség
2011. szept. 8. 09:22
 64/222 anonim ***** válasza:
33%
Nehogy már a villanyszerelők és az orvosok elvándorlását egy lapon említsük! Ha nincs elég villanyszerelő, attól még az ország nem roppan össze, legfeljebb pár napot várni kell, amíg egy túlterhelt mester ráér. Ha viszont nincs orvos, aki életeket mentsen, mondjuk pont a tiédet, az már nagyobb probléma.
2011. szept. 8. 09:23
 65/222 anonim ***** válasza:
71%

17-18 éves korig egyöntetűen mindenki tanulhat az állam ppénzén, van, aki villanyszerelőnek tanul, mert az szeretné.

Az orvosi elhivatottséág mindig is más volt, az orvosok képzése kerül a legtöbbe, ezért is éppen róluk esik szó.

A beteg állampolgárok pedig joggal várhatják el, hogy lehetőleg magyar orvos kezelje őket, ha már az ő pénzükön is tanult, hogy orvos legyen.

Aki most sír, hogy a gyereke orvos akar lenni, de külföldre menne utána, majd megnézném, hogy érezné magát, ha a magyar kórházakban mondjuk kongói orvos kezelné, aki nem is bírja teljesen a magyar nyelvet, mert a magyarok elhúztak külföldre.

Ha nehéz a helyzet, akkor rögtön meg kell futamodni, ahelyett, hogy javítanánk a helyzeten azzal, hogy itt maradunk, és harcolunk azért, hogy rendbe jöjjenek a dolgok.

Változatlanul azzal értek egyet, hogy fizessenek tandíjat, leglább 50 %-ot, vagy most, vagy amikor elvégezték az egyetemet és külföldre mennek jó pénzért, vagy pedig maradjanak itthon X évig.

2011. szept. 8. 09:24
 66/222 anonim ***** válasza:
83%

Cicabogár, azt kérd inkább számon az államon, hogy miért enged be 2-3-4-szer annyi embert a felsőoktatásba, mint ahányra igény van és miért képzi feleslegesen a jogászokat, bölcsészeket, média szakosokat..stb., akiknek a tizedére van szükség.

Ha állam bácsi nem pazarolná rájuk a pénzt (mert ma már mindenki bekerülhet, akármilyen képességű és akármilyen rossz tanuló, ráadásul munkájuk se lesz , eleve felesleges pusztán hiúságból elvégezni egy noname szakot) és a tehetségesebbeket taníttatná, akkor lenne pénz és munkahely minden diplomásnak és a medikusok sem vándorolnának ki.

Vágod ?

Előbb kérdezd meg állam bácsit, miért nem vágja ki a felsőoktatásból a nem oda való 50-60%- nyi diákot.

2011. szept. 8. 09:36
 67/222 anonim ***** válasza:
27%

Még annyit hozzátennék , Cicsbogár, hogy azok a szakmunkások, akik kijárnak Nyugat-Európába hetekre - hónapokra minden évben, és nem fizetnek adót, tudod, hogy legalább annyi pénzt elvesznek az államháztartásról, mint a külföldre menő orvosok ?

Ehhez mit szólsz ?

Nem csak az itt a probléma, hogy ha elmegy a villanyszerelő/ orvos ,akkor ki szereli az áramot / ki gyógyít, hanem az is, hogy ők is elviszik a tudásukat és megvonnak egy csomó pénzt az államtól.

Remélem, tőlük is beszednétek az évi két forintotokat.

2011. szept. 8. 09:41
 68/222 anonim ***** válasza:
64%

Nem vagyok fideszes, nagyon nem! Viszont ez az egyetlen rendelkezésük, amivel nagyon egyetértek.

Te- meg még sok más egyetemista is államilag finanszírozottan tanul - tehát azt hiszitek ingyen van, közben egy-egy diplomás tanítatása az államnak súlyos milliókba kerül. Tehát nem járja, hogy valaki ingyen tanuljon éveken át, utána meg kimenjen külföldre kamatoztatni a tudását.

Persze mondhatod a másik oldalt, hogy sz_r a gazdasági helyzet, és nem lehet boldogulni ilyen fizetésekkel. Csak éppen gondoljatok már bele, hogyha minden értelmiség fogja magát és elmegy az országból, csak azért mert itt csak nagy nehézségek árán lehet boldogulni- akkor mégis mi lesz az országgal? Ki fogja rendbe tenni, ha gyakorlatilag nem lesz már diplomás réteg Magyarországon?!

Lehet amúgy siránkozni, de a legtöbb nyugati országban meg kizárólag csak fizetős egyetemek vannak. Tehát valamit valamiért: itt ingyen tanulhatsz, de akkor vállald, hogy utána még évekig ebben az országban maradsz dolgozni.

Tegéd kedves kérdező meg különösen nem értelek. Itt sír a szád, amikor orvosi diplomád lesz! Mindenki tisztában van vele, hogy egy magyar orvos kevesebbet keres, mint egy nyugat - európai. Attól még az orvosok itthon is kiváltságos helyzetben vannak. Lehet siránkozni, de tény, hogy az orvosok jobban keresnek, mint más hasonlóan felelőségteljes munkát végző közalkalmazott (ápoló, szociális munkás), ráaadásul ti nyithattok magánrendelőt, kaptok hálapénzt...

Rezidensként (kvázi gyakornokként) 80 ezer forintot fogsz kapni, és még sír a szád? Na ne nevettess! Tudod az előbb felsorolt hasonlóan felelőségteljes és megterhelő munkát végző közalkalmazottak egész életükben kapnak ennyit, és még se siránkoznak. A kulcs meg ott van, hogyha emberekkel akarsz foglalkozni, ilyen jellegű munkakörben, akkor hivatást választasz, és azért csinálod, mert neked ez a meggyőződésed, hogy csinálnod kell!Kvázi nem a pénz motivál, hanem mivel hivatásod van - igy megtanulsz egyes dolgokról lemondani a cél érdekében.

Nekem most indul a főiskolai gyakorlatom ( 1 év nálunk a szakmai gyakorlat. Fél éven keresztül heti 3 nap hétköznaponként, majd fél éven keresztül heti 4 nap hétköznaponként). Na és kapaszkodj meg, teljesen INGYEN! Pedig ennyi gyakorlat mellett még munkát se lehet vállalni, mert amikor nem szemináriumokon és nem a gyakorlaton vagyok, akkor készülehetek a szigorlatokra és az államvizsgára. Még se sír a szám, mert ezt én választottam, ezt akartam /akarom csinálni egész életemben, tudtam mibe vágok bele, tehát vállaltam a felelőséget is!

2011. szept. 8. 09:51
 69/222 son of satan ***** válasza:
75%
Arról meg már ne is beszéljünk, hogy egy nem kezdő orvos, aki minimum adjunktus, a fizetése mellett a magánrendelésein is igen sokat keres, nem beszélve azokról akik hetente vagy 6 műtétet hajtanak végre, már ez minimum 500 ezer hetente zsebbe a normál kereseteik mellett. Igenis maradjanak csak itthon, tegyék el a hálapénzt, és mentsék meg az itthoni embereket, amíg a helyzet nem javul. A pályakezdő orvosok meg először tegyenek le valamit az asztalra, én sem voltam még huszonéves koromban gazdag, csak 35 éves koromra lettem az. Az meg külön tetszik hogy van aki 16 éves de már azon sír hogy itthon milyen rossz az élet. Ha az én valamelyik gyerekem majd az orvosit választja, fizetném neki a képzés költségeit, legyen az bármekkora is, pontosan ezért egyet értek azzal hogy minimum 50 % - át a képzésnek saját maguknak kellene állniuk, vagy kifizetni ha kimegy egy jó állásra külföldre. A 69 % - os válaszoló minden szavával egyetértek.
2011. szept. 8. 09:55
 70/222 anonim ***** válasza:
80%

Te milyen épületes marhaságokat írsz ?

Nekem is volt 4 hónap gyakorlatom, te szerencsétlen, de egyáltalán nem zavart, hogy nem fizetnek, mert ez az oktatásom része, hogy legyen képem arról, hogy a leendő munkahelyemen mit kell majd csinálni . Aki nagyon akar, az egyébként tud találni fizetőset is ! Egyébként a legtöbb helyen - tekintve, hogy nem az alkalmazottjuk vagy - nem napi 8 órában dolgoztatnak halálra, ahogy azt te vízinálod, csak annyit várnak, hogy legyél ott és 1-2 kisebb feladatot elvégezzél. Nem azt, hogy robotolj nekik ingyen reggeltől estig.

ja, azt tudtad, hogy az orvosi egyetem alatt a hallgatók minden nyáron kórházi gyakorlaton vannak ?????????????????

A másik marhaság : "Lehet amúgy siránkozni, de a legtöbb nyugati országban meg kizárólag csak fizetős egyetemek vannak." Jópár nyugat-európai országban van ingyenes felsőoktatás , uniós állampolgároknak (tehát - sajnos - neked is , édesem) , a költségtérítésesek pedig sok helyen alig magasabbak, mint nálunk. És azt tudtad,hogy az Egyesült Államokban is ingyenes az összes állami egyetem - tehát csak a legflancosabbak - legnívósabbak fizetősek ?

2011. szept. 8. 09:59
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!