Frissdiplomások röghözkötése? Ez valami vicc?!
nem hittem volna, higy ezt be meeik vezetni. és miért nem tiltakozik senki???
orvosira akarok menni állami finanszírozottra, és az volt a terv, hogy ha sikerül lediplomáznom, a rezidens éveimet külföldön töltöm. erre nost bevezetnek egy olyan törvényt, hogy 20 évből 15-öt itthon kell ledolgozni? EZEK NORMÁLISAK?? mert én megértem, hogy például egy orvos kinevelése ca. 12 millió forint. de ettől függetlenül az a 80e forint (kb) amivel a rezidensek s*ggét kitörlik (már bocsánat) semmit nem ér. akkor adjanak olyan fizetést, hogy megérje itthon maradni, és ne erőszakkal kelljen itthon tartani a diplomásokat. 15 év!! úristen... de akkor mi a halálért akarják ennyire erőltetni a nyelveket? hogy min. két nyelvvizsga, meg 3 nyelv az iskolásoknak. ha leállítják a munkaerő exportot, akkor miért kap olyan nagy hangsúlyt a nyelv?? rohadt fidesz! nem. hittem volna, hogy valaha ilyet mindok, de visszasírom a baloldalt minden ocsmányságuk ellenére. mert ezek aztán végképp nem politikusok, habem egy rakás kontár idióta!
Egy jó tanács: ha azt akarod, hogy végigolvassuk a véleményed, akkor ne írj ennyit. A felénél abbahagytam :)
És amióta a kérdést kiírtam, változtattak a szerződésen, csak a képzési idő kell itthon ledolgozni, ami így már egészen korrekt.
Mire aláírtam a szerződést, már azzal sem volt különösebb bajom, hogy külföldi letelepedés esetén vissza kell fizetnem a tandíjat, mivel annyit keresnék kint, hogy bőven beleférni. Mondjuk ez az orvosi pályára vonatkozik, a többivel annyira nem vagyok tisztában.
Másodéves fejjel most már másban látom a hibáját a szerződésnek. Abban, hogy amennyiben valaki elkezdi a második évét az egyetemen, onnantól érvénybe lép az, hogy vissza kell fizetnie a tandíjat (vagy az 50%-át?) amennyiben otthagyja a szakot. Na most nálunk orvosin a legtöbben átverekszik magukat az első éven, akármennyire motiválatlanok/dilettánsok, de a másodév hatványozottan nehezebb, és itt jönnek rá sokan, hogy ők nem ezt akarták/nem megy ez nekik. De nem hagyhatják ott, mert több millió forintot kellene kifizetniük.
Ráadásként még a helyeket is bővítették, így több gyenge képességű gólya került be (példa: a mostani elsőévesek egyik I. féléves anatómia vizsgáján nyolcvanvalahány emberből 15-20 embert engedtek át, ez kb. mélyrekord), ami a fentiek miatt nem túl előnyös (sem az egyetemnek, sem a hallgatóknak).
Az állam érdeke, hogy több orvos legyen, ezért bővítik a helyeket, csökkentik a ponthatárt. Az egyetem viszont nem akar engedni a színvonalból, így is sok olyan végzi el a szakot, akiknek nem kellene, tehát szigorítanak, így viszont hiába emelik a felvettek számát, mert arányosan nő a kiesők/passziválók száma is. Ez viszont nettó pénzpocsékolás. Úgyhogy vannak hibák, bár én nem elsősorban abban látom, mint te.
Igen, hasonlót írtam kb. le. Tudom, hogy milyen szabályok vannak, hiszen benne vagyok.
Nem tudom, mennyi volt nálad az első fele, de megpróbálom pontokba szedni, ha valamelyik bővebben érdekel valakit, meg tudja keresni.
- ingyenes felsőoktatás? nem teljesen
- munkahelyek, hogy tudjunk dolgozni? nincs, az meg már luxus lenne, hogy a szakmánkban tudjunk itthon majd tevékenykedni
- aki külföldről jön ide tanulni, aztán az egyetem után visszamegy a saját országába, annak miért nem kell fizetni? ugyanúgy kihasználja az államot, csak gerinc nélkül.
- ha nem akarsz éhenhalni (jó pár ilyen szakma, és élethelyzet van), akkor keresel munkahelyet külföldön, ha pedig kapsz is, akkor lehetsz igazán boldog
- röghöz kötés = pszichikai kényszer, nyomás, az emberek részéről ellenállás
- röghöz kötés = korlátok, lehetőségek elvesztése
- fiatalok már egyetemi kivándorlása = ki fogja megtermelni a nyugdíját rengeteg embernek
Abban viszont egyetértünk, hogy túl sokat képeznek egyes szakokon, van olyan szak, ami mondvacsinált. Hozzáteszem, nyugathoz képest még így is elég alacsony arányú nálunk a diplomások száma,mert oké, sokat felvesznek, de elég sokat ki is szórnak (szakonként más arányban).
Igazából az én véleményem az, hogy nagyon sok sebből vérzik az egész mostani rendszer. Rendben, a probléma felismert, de a megoldás rá irreális, és morbid. :(
A bőrömön tapasztalom a váltást is, hiszen én még feltétel nélküli képzésben kezdtem. De a mesterszakot (igen, nekem ez a szakmámban feltétlenül kell!!!), azon már gondolkodom. Elképzelhető, hogy párom kint fog munkát kapni, ugyanannál a cégnél, csak más országban, ha pedig költözik, egyértelmű, hogy költözök én is. Innentől pedig dilemma az egész suli - munka kérdés. Ez az eset pedig máris példa az egyik fent említett problémára.
- Tényleg meg fogja-e kapni a melót?
- Ha igen, és remélhetőleg hosszú távra, hol kezdjem el az MSC-t?
- Ha külföldön, akkor köthetem fel a gatyámat, anyagilag, lelkileg, mindenhogyan.
- Ha még itthon, mert a kimenetel később lesz esedékes, akkor állami, vagy költséges?
- Egyáltalán azután kint fogunk élni vagy itthon?
- Ha itthon, és kifizettem az egyetemre a lóvét, akkor felesleges volt, mert hazajövök a megszabott 20 évben, és ledolgozom azt a két félévet. Akkor jobb lenne az állami?
- De mi van, ha kint maradunk?
- Ha nem megyünk ki, de itthon nem lesz munkám, mert nincs hely sehol, akkor mit csinálok?
Hozzáteszem, a tanulmányaim legelején kénytelen voltam felvenni DH-t, így alapból minusszal indulok az életben, ezért kell megnéznem minden forintot, hogy hova teszek, nem azért, mert pénzéhes, zsugori alak vagyok.
Megint hosszúra nyúltam, bár most nem annyira tömény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!