Ez valami rossz vicc?
Nem lenne kompenzáció, tehát az egyéni körzetekben minden nem a győztesre leadott szavazat(Egy forduló lévén valószínűleg a szavazatok többsége.)teljesen elveszne? EZEK NORMÁLISAK???!!!
Fideszék nem szoktak viccelni, ezt már tudhatnád.
Ebben a rendszerben csak az 5%-os küszöböt nem tudom értelmezni. Azt az 5%-ot a területi listákra leadott szavazatokból számolják. Ha az kikerül a rendszerből (márpedig a tervek szerint kikerül), akkor minek az 5%-a lesz a küszöb?
"Fideszék nem szoktak viccelni, ezt már tudhatnád."
Hát azt tényleg nem... Bár olyat szoktak, hogy bejelentenek valami nagyon durvát, aztán nem csinálják meg végül, és így még ők a rendesek, hogy nem csinálták meg. Őszintén bízom benne, hogy itt is erről van szó...
"Ebben a rendszerben csak az 5%-os küszöböt nem tudom értelmezni. Azt az 5%-ot a területi listákra leadott szavazatokból számolják. Ha az kikerül a rendszerből (márpedig a tervek szerint kikerül), akkor minek az 5%-a lesz a küszöb?"
Az országos listára leadott szavazatoké. Egyetlen lista lenne, arra szavazna mindenki, függetlenül attól, hogy hol lakik. Ennek az 5%-a.
Ebben a legérdekesebb a külföldiek szavazása.
Azt még értem,hogy személyesen szavaznak a nagykövetségeken.
De hogyan lehet ellenőrizni,hogy aki levében szavaz,az jogosult-e szavazni,személyesen szavaz-e,vagy valaki más szavaz helyette?
Egyáltalán hogyan akarják a szavazásra jogosultak listáját össze állítani?
Remek lehetőség a választási csalásra.
Jaa, értem.
De az sem mindegy ám, hogy hány képviselő kerül be a listáról, és hány egyéniben!
Egyébként meg a következő választáson már az is kérdéses, hogy érvényes lesz-e (elmegy-e annyi birka szavazni, amennyi kell). Sőt, ha mondjuk lesz 40%-os részvétel (még jóindulatú voltam), és a 200-ból 80 képviselő kerül be listáról (ez sem túl valószínű, kevesebbre tippelnék), akkor az összes választópolgár akár 15%-a elegendő lenne az abszolút többséghez (101 képviselő). Vagyis a "demokratikus többség" (tizenöt százalék!) győzedelmeskedne a "kisebbség" (85%) akaratával szemben. Ez, kérem szépen, demokrácia... Habár most is ez van: a Fidesz a választók egyharmadával kétharmados többséget szerzett. No comment.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!