Frissdiplomások röghözkötése? Ez valami vicc?!
nem hittem volna, higy ezt be meeik vezetni. és miért nem tiltakozik senki???
orvosira akarok menni állami finanszírozottra, és az volt a terv, hogy ha sikerül lediplomáznom, a rezidens éveimet külföldön töltöm. erre nost bevezetnek egy olyan törvényt, hogy 20 évből 15-öt itthon kell ledolgozni? EZEK NORMÁLISAK?? mert én megértem, hogy például egy orvos kinevelése ca. 12 millió forint. de ettől függetlenül az a 80e forint (kb) amivel a rezidensek s*ggét kitörlik (már bocsánat) semmit nem ér. akkor adjanak olyan fizetést, hogy megérje itthon maradni, és ne erőszakkal kelljen itthon tartani a diplomásokat. 15 év!! úristen... de akkor mi a halálért akarják ennyire erőltetni a nyelveket? hogy min. két nyelvvizsga, meg 3 nyelv az iskolásoknak. ha leállítják a munkaerő exportot, akkor miért kap olyan nagy hangsúlyt a nyelv?? rohadt fidesz! nem. hittem volna, hogy valaha ilyet mindok, de visszasírom a baloldalt minden ocsmányságuk ellenére. mert ezek aztán végképp nem politikusok, habem egy rakás kontár idióta!
Jön egy még nagyobb vicc, mint a röghözkötés és a diplomaadó :
idézem a lényeget :
"Radikálisan csökkentené a felsőoktatásban tanulók számát, jogászok és közgazdászok képzésére pedig egyáltalán nem adna állami forrást az oktatási államtitkárság"
"A természettudományos, mérnöki és informatikus felsőoktatási helyek 50 százaléka működhetne állami finanszírozással, a többit piaci alapon - vagyis a szakember-utánpótlásban érdekelt vállalkozások bevonásával - kellene finanszírozniuk a főiskoláknak, egyetemeknek. A jelentkezési népszerűségi listákat évek óta vezető közgazdász, turizmus-vendéglátás, jogász és kommunikációs (illetve sok más bölcsész) képzésre viszont egyáltalán nem adna támogatást az állam a koncepció szerint. Ilyen képzési formákat kizárólag önköltséges formában indíthatnák az egyetemek"
Mondom én, hogy mindenkire szép lassan átterjed ez az egész. Nemsokára jönnek a nemdiplomások is. Akkor majd biztos nem támogatjátok ennyire a szankciókat.
nagyon bírom az itteni "kedves " kommentelőket, leszedette valak ia tegnap esti második hozzászólásom, pedig semmi bántó vagy trágár ...stb. nem volt benne.
Mivel szólásszabadság van ás utálom a kicsinyességet, leírom még egyszer a VÉLEMÉMYEM.
Nah, szóval, miután megvolt az orvosok röghözkötése, jött a diplomaadó,és a legújabb az, hogy nemsokára már csak fizetős képzésen lehet valaki jogász, közgazdász, bölcsész,turizmus.vendéglátás szakos.
A Viktor csomag szép lassan elér mindenkit, az itthon élő diplomásokat, a leendő diplomásokat, és majd a nem diplomásokat is.
Akik itt kárörvendtek a külföldre menő orvosok esetén, azok meg megehetik , amit főztek, ők is megkapják a csomagjukat.
"Arról azonban tájékoztattak bennünket, hogy A TÖRVÉNYKEZÉSI ELJÁRÁS IMMÁR VÉGLEGES FÁZISBA ÉRKEZETT, érdemi változtatásokra már nincs lehetőség.
A képzések finanszírozásának drasztikus átalakítására, a bújtatott tandíj bevezetésére és az intézményi és a hallgatók röghözkötésére irányuló törekvések láttán joggal feltételezhetjük, hogy az Oktatási Államtitkárság a felsőoktatás minőségi megújulását véglegesen a kormány fiskális politikai céljai alá rendelte.
Értetlenül állunk az előtt, hogy a kormány a felsőoktatást, mely a nemzeti kultúra fennmaradásának egyik legfontosabb záloga, a szakmai vélemények és a fontosabb szereplők javaslatainak mellőzésével, érdemi párbeszéd nélkül kívánja reformok alá vetni. "
Ez szörnyű..
Jól tették.
Maradj Magyarországon.
Hello!
Teljesen megértelek téged is, de ettől függetlenül én továbbra sem tartom jogosnak a röghözkötést ami egyébként most már mindenkire vonatkozik aki államilag támogatottan jár egyetemre. Azt akarják h itt maradj és dolgozz ja h munka helyed nem biztos h lesz?? se baj dögölj éhen csak nehogy elhord az állam pénzét és kihasználd szegény irigy adófizető állampolgárokat és a drága kormányunkat... Am írod is h az adófizetők pénzén tanulsz akkor őket is gyógyítsd, hát nem tudom hivatás ide vagy oda( én aláírom,h ha valaki orvos akkor ne csak pénzért legyen körültekintő és normális ez teljesen oké, de h ne fogadja el a hála pénzt amikor egy nem kezdőorvos is 150e ft körül keres hát nem tudom...) én nem fogok éhbérért robotolni mert nem fogom kihasználni az embereket, de a fizetésemből itt nem tudnék megélni ha családot akarnék, egyébiránt egymagam se nagyon ha egy normális életszínvonalat szeretnék fenn tartani... de valószínűleg ha Magyarországra megyek egyetemre én is visszafizetem a pénzt és elfelejtem h mi is az a Magyarország kiviszem a családom és ennyi... Egyébként lassan kifizetődőbb elmenni már tanulni is innen...
Azóta eltelt lassan másfél év, mióta utoljára válaszoltatok ide, és megkaptuk, hogy mi lett az eredménye.
Én egyetemista vagyok, így testközelből élem át a dolgokat, gondolom a kérdező is már felsőoktatásban tanul, ha tanulhat.
Röghöz kötés igenis jogos lenne, ha... Munkát keresek, akár diákmelót a középiskola eleje óta, tehát kb. 10 éve, és nem lehet találni. Nem, nem büdös a meló, hanem mert nem kapok visszajelzéseket az önéletrajzok alapján. Most már 6 éve, hogy befejeztem a gimit, szóval ez az időszak is sok azért.
Szerintetek ingyenes az oktatás. Hátőőő, abszolút nem. Ingyenes lenne, ha állambácsi tudná segíteni (nem kifizetni!) a lakhatást, és a megélhetést is egy szegényebb családból származó delikvensnek, de az már nem oké, ami azért havi 40-50 ezerre kirúg, még akkor is, ha egy kisvárosban van az ember, és a létminimumon él. Aha, hogy a suliért nem kell fizetni. Hát az lehet, hogy közvetlen a tandíjat nem perkálod ki, de az iskolához hozzátartoznak a jegyzetek, amik sokszor darabonként kb. 100 oldalas a5-ös formátumban több ezer forintok, nem beszélve a megszigorított pótleadási díjakról, IV, UV díjakról, nem jelensz meg vizsgán díjakról, többszöri tárgyfelvételi díjak stb!!!! Mert az egyetem ezzel hajtja be a kiesett jövedelmet. És akkor nem beszéltünk azokról a szakokról, ahova esetleg egy rakat plusz költség is járul... Azt mondjátok erre, hogy tanuljunk többet, és ne kerüljünk perkálós helyzetbe? Elárulom, hogy ez lehetetlen. Vannak olyan szakok, ahol lehet, de nagyon sokon ezt nem tudod megjátszani. Első vizsga, reggel arra ébredsz, hogy lázas vagy, hánysz, szóval beteg vagy. Leadni már nem tudod a vizsgát. Második alkalommal bemész, kifogsz egy olyan vizsgasort, vagy tételt, amit szivatásként tett be a tanár, mert kell a bukási arány neki, előtte lévő vizsgákon túl sok ember ment át (igen, vannak ilyen helyek, ahol ez kell, és meg van szabva, mennyinek KELL buknia, vagy ami rosszabb, hogy a presztízse miatt csinálja!!!). Elment a második alkalmad is, és a harmadiknál már fizetsz.
Sokan azt mondjátok, hogy ha itt tanul, dolgozzon is itt. Ezek alapján hogyan? Nincs munkahely, csökkennek a lehetőségek, "bezzeg" közmunka van, ami egy hazugság a rátában, hiszen ezek alkalmi munkák, jobb esetben idény jellegűek.
Ennyi erővel mondhatná a diplomával rendelkező közmunkás is azt, hogy oké, elvállalja, de kapja meg érte a diplomás alapfizetést, ami lehet, hogy 120.000 nettó, de az sem 80! És igenis, itt tanul? Itt dolgozik? Állambácsiban legyen annyi, hogy meghálálja, hogy itt dolgozik, vagy ami jobb lenne: Ne szüntesse meg közvetetten a munkahelyét, hogy tudjon dolgozni, és meghálálni a taníttatási költségeit.
De itt a másik véglet. Külföldön váratlanul felkínálnak, vagyis van lehetősége kimenni dolgozni, háromszor akkora fizetésért, mint itthon, beszáll a munkáltató a szállás költségeibe. Szerintem teljesen egyértelmű, melyiket választja a normális, gondolkodó ember. Itthon maradni, és napról napra tengetni, vagy kimenni, és esetleg évek múlva hazajönni, amikor már van egy kis tartaléka.
Ki mondta, hogy minden ember, aki kimegy, nem fog, akar hazajönni majd egyszer? Hogy esetleg itt dolgozzon? Itt élje le öregkorát, stb. Vannak ilyenek, bár hozzáteszem nem pályázom vissza Magyarországra, ha ki tudok majd menni. Ha csak a határ mellé, de kimegyek.
Van egy jó példám erre a kimegyek, bemegyek, stb.
Azokat nem kell csesztetni, akik külföldről jönnek ide tanulni és mi pénzeljük a taníttatását, de utána hazamegy dolgozni? Rájuk nincs semmi ilyen kötés bizbaz, és egyre többen lesznek ilyenek.
Kérdem én. Azt már észre sem veszik állambácsiék, hogy az osztrák, német, francia, szlovén, stb. ki tudja, ki nem ide jön, hogy megcsináltassa a fogát? Nem mindenki, de elég sok ilyenről tudok. Igen, most erre lehetne reagálni, hogy de magánorvosokhoz mennek. Ebbe ne folyjunk bele, úgysem érti meg sok ember.
Visszatérve az eredeti kérdésre.
Felnőtt, és fiatal is azért megy ki, mert ott nem fog éhen halni legkésőbb pár év múlva. Anyu is most ment ki Ausztriába dolgozni lassan két éve, mert itthon egészségügyis diplomával nem volt elég munkája, nem tudott pénzt keresni, de adózni, járulékot fizetnie ugyanúgy kellett. És ha nem akarta beadni a kulcsot, minket elveszíteni, és tönkremenni, akkor kénytelen volt máshol megélhetést keresni.
Másrészt ez a röghöz kötés alapból egy pszichikai ellenállást fejt ki az emberekben. Jó, lehet, hogy van akit nem zavar, mert mindenképpen itthon akar dolgozni, és fog is tudni, amiről már az illető az egyetem elején tud.
De mi van azzal, aki kétes körülmények között van érettségikor, nem tudja, hogy hol fog munkát találni (direkt nem az általatok szétcincált kapott kifejezést használom), itthon, vagy külföldön, de jelenleg nincs pénze tanulásra. Oké, felveszi a Diákhitelt, amiből a sulit fizeti. Aztán utána az egyetem után itthon tud dolgozni. Akkor meg jön az, hogy rohadtul feleslegesen vette fel a hitelt, mert itthon tud dolgozni.
Itt nem magával a kötöttséggel van baja sok embernek, hanem a lehetőségek elvételével, a korlátokkal. Ha itthon fogok bárminemű munkát találni, és ledolgozni az időt, oké, aláírom a szerződést. De tudjanak felkínálni lehetőséget, amit meg tudok pályázni, meg tudok keresni, és el tudok vállalni, legyen az kb. bármi. Tudja nekem bárki is garantálni, hogy találni fogok munkát, ha végzek a sulival? Nem! És ez itt a probléma.
Azt mondjátok, menjenek ki ezek a fiatalok. Akkor a ti nyugdíjatokat ki fogja megtermelni? Nyugdíjpénztárak csak magánban vannak, az állami nyugdíj meg pf.. hát ne is beszéljünk róla. Legyen annyi elég, és fogadjuk el, hogy olyan nincs. Amikor mi nyugdíjba mehetünk, arra már nyugdíj sem lesz.
Ellenben ha kimegyek dolgozni esetleg, és ott maradok? Még félretenni is fogok tudni, és nem kell emiatt aggódnom.
Fúú, ez nagyon hosszúra sikeredett, és még tudnék írni róla kisregényt, de remélhetőleg most, két évvel később már mindenki jobban látja a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!