Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nagyon nehéz lett volna...

Nagyon nehéz lett volna Istennek rögtön a végítélet utáni állapotokkal kezdeni a teremtést?

Figyelt kérdés
Isten útjai kifürkészhetetlenek, rendicsek, de azért gondolkodni szabad?

2018. jún. 13. 10:46
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/115 A kérdező kommentje:

Korlátozni magát?

Miért? Vagy hogyan?

Ha egyszer semmire nem lenne szükség, ami a Bibliában le van írva, meg ami azóta történik teljesen értelmetlenül, a sok bűn, a sok nyomorúság, az neked korlátozás?

2018. jún. 13. 17:22
 22/115 anonim ***** válasza:
Onnan indultunk, hogy te azt feltételezted, mi ismerjük a végcélt. Szerintem nem ismerjük. Mivel nem ismerjük, azt sem mondhatjuk meg minek lenne vagy nem lenne itt értelme. Szerinted Isten vagy tehetségtelen vagy szadista, amiért nem teremtett mindent tökéletesnek. Gondolhatod ezt. A szerinted tökéletes világban nem gondolhatnád. Nekem egy olyan világ nem tetszene, de ha már abban lennénk nem tudnám hogy nem tetszene. Nem azért mert eleve abban léteznék és nem ismerném ezt a másikat, hanem mert ahhoz értenem kellene mitől lettem megfosztva. Nem gondolnám, mert nem gondolnám, hogy gondolhatom. A szabad akarat valójában ennyi, nem sok, de ettől lesz kiszámíthatatlan a rendszer működése. Azt mondod Istennek látnia kellene mi történhet, benne minden rosszat, és lehet így is van. Az viszont még a saját rendszerünkben is igaz, hogy mikor meg akarod ismerni valami tulajdonságát, csak úgy teheted meg, hogy nem avatkozol be. Amint odanézel, beavatkozol, és már nem tudod megfigyelni milyen lenne ha nem néznél oda. Ezt jelenti, hogy bekorlátozza magát. Úgy figyel meg, hogy nem avatkozik közbe.
2018. jún. 13. 18:42
 23/115 Ozmium42 ***** válasza:
79%
Még olyan nyalánkságokig is elvezet ez a kérdés, hogy Isten miért csinál bármit egyáltalán a semmi helyett, elvégre ő maga nincs (nem lehet) híján semminek, ráadásul időtlen, változhatatlan. Számomra értelmezhetetlen, hogy egy ilyen lénynek miért van akarata, szándéka, hangulatingadozásai, vágyai, jövőre vonatkozó tervei. Nyilván úgy, hogy a bibliai JHWH nem abszolútum, hanem egy ember, egy láthatatlan ókori uralkodó. Így nézve teljesen logikussá válik az egész.
2018. jún. 13. 18:47
 24/115 Ozmium42 ***** válasza:
72%

"Nekem egy olyan világ nem tetszene, de ha már abban lennénk nem tudnám hogy nem tetszene."

Mint ahogy azt is mondhatnád, hogy örülsz, hogy szárazföldi emlős vagy, mert tengeri halnak lenni biztos szívás, kivéve a tengeri halak szerint. Ennek semmi értelme.

"Az viszont még a saját rendszerünkben is igaz, hogy mikor meg akarod ismerni valami tulajdonságát, csak úgy teheted meg, hogy nem avatkozol be."

Lehet, hogy szőrszálhasogató vagyok, de a valóságban pont az ellenkezője igaz: minden fizikai mérés alapja a kölcsönhatás, amely kölcsönhatás egyszersmind meg is változtatja a megfigyelt dolgot. A részecskefizikában ennek óriási jelentősége van, a makrofizikában szinte semmi, talán ezért nem tulajdonítasz jelentőséget neki. Ennek fényében:

"Amint odanézel, beavatkozol, és már nem tudod megfigyelni milyen lenne ha nem néznél oda."

Isten akkor most mit játszik szerinted? Megfigyel, nem figyel? Beavatkozik, nem avatkozik? Számít neked a Biblia tudósítása, vagy önállóan találtál ki valamit? Meg különben is, számít? Se így, se úgy nem látom semmi értelmét. Nem lenne szabad, hogy Istennek bármi bármilyen módon újat tudjon mutatni.

2018. jún. 13. 18:59
 25/115 A kérdező kommentje:

"Onnan indultunk, hogy te azt feltételezted, mi ismerjük a végcélt."

Nem feltételeztem semmit. hanem ragaszkodtam a valósághoz.

Nevezetesen a Bibliához, mivel Isten léte, tevékenysége csak az abban leírtakra hagyatkozik.

Nem valami sok, amit ebből le lehet szűrni, valamiért feltételezik, hogy Isten jó, meg megbocsátó és egyebeket, de ez mind nem számít, ha Istennek további tevékenységet, vagy tulajdonságot feltételezel, akkor támogasd meg a Bibliával, mert csak az utal a keresztény Isten létére, vagy másképpen, ha tudod, bevallom én ezt eleve kizártam, mert nem tudok más keresztény Istenes elmélkedésről, mint a Bibliában leírtak, illetve minden erre épül.

Ha bármi egyéb dolgot feltételezel, az pusztán annyi, mint egy scifi alapgondolat, mondjuk mint a sertéstenyésztő, aki szintén szereti a hízóit, mert megkedveli az ember a gondozott élőlényeket és a sonkát is szereti.

Sajnálom, de meg kell maradnod a Biblia keretei között, mellesleg be kell látnod, ez a saját érdeked, mert különben nagyon el tudnál tévedni, saját gondolataidra hagyatkozva.

Tudtommal megvan a végcél, a túlvilág, amivel a jámbor halandó kecsegtetve van ezzel, mellesleg minden alap nélkül, ám eddig talán kellett valami több, akartál e messzebbre tekinteni?

Ha már nem elég ez neked, akkor már történt valami, kezd kinyílni a szemed, lám csak, talán nem is ez a cél, a mennyország.

Talán van más is, vagy nincs az sem, amit a Biblia kijelent, nincs sem mennyország, sem Isten és túlvilág sem létezik, csak régi legendák vannak, amiben hinni a 21, században anakronisztikus.

Azt látom, hogy van benned értelem, hát gondold végig.

2018. jún. 13. 20:40
 26/115 anonim ***** válasza:

Lehet ez probléma ilyen kérdésekben, de nekem nincs fix álláspontom ilyenekről, hogy miért meg hogyan lehet értelme. Én úgy vagyok vele, hogy aki tényleg reálisan nézi a világot, az belátja milyen kevesek vagyunk ahhoz, hogy ezt bármelyikünk is akár csak megközelíthetné, legalábbis kintről begyűjtött adatokkal, logikai úton ez mindenkor képtelenség volt és lesz is. Szerintem úgy lehet jobban ráközelíteni ezekre a kérdésekre, ha nem zárunk ki valamit csak azért mert a mi rendszerünkben mi csak így tudjuk értelmezni. A másik ami nagyon bekorlátozza a gondolkodást, azok a szavak. Ilyenek, hogy "mindenség". Ozmium42 úgy értelmezi, hogy abban hiány nem lehet, és lehet igaza van. De miért zárnánk ki, hogy azért mindenség, mert minden belőle lett? És miért kellene azt gondolni, hogy nem érezheti ez a mindenség valaminek a hiányát ami még nem lett belőle? És tudom, hogy időtől függetlenül nincs olyan, hogy "még nem lett" mert az már van vagy sosem volt, de csak amiatt, hogy én a saját korlátolt rendszeremben ezt nem tudom értelmezni, még nem fogom kizárni, hogy amiből nem hiányozhat semmi, annak ne hiányozhatna valami. Azt sem gondolom, hogy ami állandó, az változhatatlan. Nem tudom "Isten mit játszik" de szerintem képes úgy megfigyelni, hogy nem avatkozik be. És igazad van, azt akartam írni, hogy ahhoz hogy mi vizsgálhassunk valamit be kell avatkoznunk, ezért sem tudjuk hogyan viselkedik egy rendszer amikor épp nem vizsgáljuk. Nem tudom mitől mondana ez ellent a Bibliában leírtaknak. Nem tudsz újat mutatni Istennek, ez igaz lehet, de számunkra szintén értelmezhetetlen, hogy mit jelent mindent egyszerre látni, mikor folyamatosan változik. Ettől még működhet.

Kérdező, akkor a Bibliát látod a vallásos világban a valóságnak. Szerintem nem így van, de kérdezz meg róla vallásos embereket. Azt írják ott, hogy mikor az ember meghal mi lesz vele. Azt nem írják, hogy az élet célja meghalni és mennybe jutni. Az van benne, hogy az ember test és lélek. A halál után már nem test és lélek. Akkor ember? Nem írnak róla. A Biblia embereknek szól az emberről, hogy kb. hogyan működünk. Majdnem másról sem szól mint erről a kétféleségről, hogy részben anyag, részben meg ki tudja mi van oda bezárva, de az kapcsolatban áll Istennel. Mondhatod, hogy igazán lehetne ennél konkrétabb, de hiába lenne ha képtelenek lennénk megérteni. A vallásos ember nem a Bibliának hiszi el, hogy van Isten és jó, hanem saját magán keresztül tapasztalja meg az anyagi világ mögötti életet. És kérdezheted, hogy miért nem olyannak teremtett, hogy ezt alapból lássuk. Ha nem ilyennek teremtett volna, ezt soha nem is kérdeznéd meg, pedig akkor is szabad lenne megkérdezned, csak nem akarnád. Miért lenne az jobb szerinted?

Nem értem Ozmium42 ezzel kapcsolatban a tengeri halas példádat. Azt írtam, hogy fel sem tűnne számunkra ha nem lenne szabad akaratunk. Ettől még nem lenne tökéletesebb egy ilyen világ. Végülis itt a fő kérdés majdnem ahhoz lenne hasonló, hogy élnél-e inkább boldog tudatlanságban.

2018. jún. 13. 23:29
 27/115 A kérdező kommentje:

Elég zavarosak a szavaid (hm szavak...), de értem a lényegét. Lehetne pár gondolatom Ozmium42nek szóló soraidhoz, de majd megoldja ő maga, ha akarja, meghagyom neki a válasz lehetőségét, maradok a saját kérdésemnél, amely alapjaiban cáfolja a kereszténységet.

"Kérdező, akkor a Bibliát látod a vallásos világban a valóságnak"

Természetesen nem így van, hiszen éppen cáfolom annak lényegét.

A sakkozó is bele tudja élni magát az ellenfele gondolataiba, ezt hívják empátiának, de én most nem egy vallásos szemével néztem a helyzetet, hanem magának Istennek a szemszögével közelítettem meg a kérdést. A Biblia ezt soha nem teszi meg, csak látszólag, azt emberek írták embereknek és eszükbe sem jutott, hogy Istennek is joga, kedve, akarata, lehetősége lenne másképpen viselkedni, mint a Biblia írói azt kiagyalták. (Mindezt részben magad is kifejtetted.)

Ezért hemzsegnek a Biblia könyveiben a logikai hibák, amik a keresztény hitvallás alapjaiban is megtalálhatók.

Amit a lélekről írsz, az maszatolás, a keresztény hitvallás világosan arra támaszkodik, hogy földi, evilági életünk, ebben a 'siralomvölgyben' csupán előkészület a túlvilági életre. Az a célja, a túlvilági élet.

Amit a lélekről elrebegtél a továbbiakban, annak nincs sok értelme, én személyesen nem hiszek a lélek létezésében, ezt a keresztények nevezték el így tudtommal, de ha akarod, nevezd másképpen, úgymond kereszteld át kedved szerint, adj neki más nevet, vagy töröld el a lélek fogalmát és mond azt helyette, hogy 'izé', akkor természetesen nem leszünk addig egy hullámhosszon, amíg meg nem értetem veled, hogy arra az 'izére' gondoltam, amire te.

Te egyszerűen más terminológiát akarsz használni, mint én, hogy kibújhass a logikai bukfenc alól, amire felhívtam a fegyelmet, de ez nem megy, mert én a keresztény terminológiát használom, ha azt elhagyod, akkor egy új vallást alapítasz.

"A vallásos ember nem a Bibliának hiszi el, hogy van Isten és jó"

De, a Bibliának hiszi el. Illetve a papoknak, a szülők nevelésének, akik a hitüket, az érveiket, a gondolataikat a Bibliára alapozzák.

" saját magán keresztül tapasztalja meg az anyagi világ mögötti életet"

Hogyan tapasztalja meg? Visszajön a túlvilágról?

Nem olyan régen beszélgettünk a kényszerképzetről, nos hát az általad vázolt tapasztalás csupán doxazma, így hívják az orvosok.

"miért nem olyannak teremtett, hogy ezt alapból lássuk"

Nem csak arra értendőek a soraid, amire szántad, hogy tudniillik sejtelmed sincs róla, mi fog történni a halálod után abban a túlvilágban, ahová szeretnél kerülni és amiről lila gőzöd sincs, hogy milyen, de az Istenedről sincs sejtelmed sem, arról sem, hogy milyen valójában, mik a céljai, szándékai. Még ezen felül is van értelme a soraidnak, mert ha olyan vagy, vagy stílszerűen olyannak teremtett meg az Isten, hogy nem fogod fel, amit írtam, akkor nincs mit tenni, nem fogod megérteni a lényeget.

A válaszaid alapján azonban úgy vélem, van neked annyi eszed, hogy megértsd, csak nem akarod megérteni, hogy ostobaság a kereszténység alapgondolata, a túlvilág, ahová a lelkek kerülnek földi életünk végeztével.

Azt próbáltad ugyan elkerülni, hogy ne ismételd meg a magyarázó szövegben leírt 'Isten útjai kifürkészhetetlenek' szlogent, és más szavakkal jutottál idáig, rendben értékelem, mert ehhez gondolkodnod kellett, az is valami.

2018. jún. 14. 01:38
 28/115 anonim ***** válasza:

#11: Nem érted előző, hogy nem kell pedofil, nem kell kisgyerek, semmi, de semmi nem kell ahhoz, ami Isten végcélja. Nem kellünk hozzá!"

Kivéve ha mi vagyunk a végcél.

Ha lenne hatalmad, úgy alakítanád, hogy újszülött gyermeked rögtön érett felnőtt esetleg haldokló aggastyán legyen?

...ja nem félreértettem. Nem is akarod, hogy gyermeked megszülessen.

2018. jún. 14. 11:22
 29/115 anonim ***** válasza:

28

Hülyeség. Egy mindenható lény bármikor teremthet bármit, ami tökéletes.

Ja, nem, ő a végcélt olyannak szánta, hogy háborúk, haldokló gyerekek, szenvedés, nyomor, gyermekrák, nemi erőszak, a bolygó elszennyezése és a többi ... Milyen perverz alak élvezkedik ezen?

2018. jún. 14. 11:57
 30/115 A kérdező kommentje:

"Ha lenne hatalmad, úgy alakítanád, hogy újszülött gyermeked rögtön érett felnőtt esetleg haldokló aggastyán legyen?"

Az emberi élet semmi a túlvilágihoz képest a keresztény hit szerint és a lélek nem öregszik az örökkévalóságban. A mindenható Istennek nincs szüksége az emberekre, a lelkek kellenek neki a keresztény hitvallás szerint, azokkal lesz majd együtt örökkön örökké. Azt meg meg is teremtheti, pont olyanra, amilyenre akarja, ha egyszer Isten és mindenható.

"...ja nem félreértettem. Nem is akarod, hogy gyermeked megszülessen."

Nekem vannak gyermekeim, ám nem értem, hogyan jön ez ide, megmagyaráznád? Pillanatnyilag aljas orvtámadásnak értékelem ezt a mondatot, de nem haragszom, sőt, lehet, hogy igazam sincs, de nem jut más az eszembe.

2018. jún. 14. 12:11
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!