Miért vannak olyan keresztények, akik elfogadják az ősrobbanást és az evolúciót?
Ezek alapvetően cáfolják meg az egész kereszténységet, egyszerűen szemben állnak vele.
Szerintük Isten volt az, aki elindította az ősrobbanást, de ha ez így van, akkor mi értelme volt annak a 14 milliárd évnek, amikor nem volt ember a világban? Vagy miért foglalkozna éppen velünk, amikor olyan aprók vagyunk a teljes, létező Univerzumhoz képest? Majd gondolom pont az fogja lesni, hogy Jóska maszturbál-e, amikor ilyen nagy világot teremtett.
Vagy ha tényleg van evolúció, amit lényegében a pusztulás visz előre és a halál táplál, akkor ezt hogy lehet összeegyeztetni a kereszténységgel, ami szerint csak azóta és azért van szenvedés és halál, mert megtörtént a bűnbeesés?
„Én nem vagyok vallásos, de úgy látszik csak a két véglet van erőltetve”
Oh, a toleráns ember! Igen, a kérdező egyszerűen felvetett egy gondolatkísérletet, amelyben feltételezzük, hogy létezik Isten, és ennek tükrében nézzük a tudomány és a kereszténység állításait. Ha pragmatikusan szemléljük a lehetséges összefüggéseket, attól még maradhatunk ateisták is meg hívők is.
„Ádám és Éva könnyen lehet metafora az összes létező emberre. Előbb vagy utóbb mindannyian hibázunk, vétkezünk. Mert nem vagyunk tökéletesek.”
Igen. Erre gondoltam én is a #43 végén. Azonban ha megpróbálunk gondolkozni egy mélyen hívő keresztény ember fejével, nem elégedhetünk meg pusztán a metaforával (egy olyan esemény valóságát vettük górcső alá, ami alapvető oszlopa a keresztény hitnek). Valahogy el kell képzelni a dolog kivitelezését gyakorlatiasan. Amennyiben az ember miatt találta ki a halált az Isten, és amit össze kell vetnünk a tudomány azon állításával, hogy a halál már jóval az ember megjelenése előtt is létezett, és az a célunk, hogy a két kijelentés között harmóniát teremtsünk, akkor nem igen marad más lehetőségünk, mint azt kijelenteni, hogy Isten előre tudta, hogy a majdan megjelenő ember meg fogja érdemelni a halált.
Az ilyen gyakorlatias megközelítés logikájával próbált megbirkózni kérdező barátunk is a #26-ban, bár akkor senki nem szállt be mellé az általa megteremtett szellemi edzőgépbe.
Amit mi állítunk persze kompromisszum a javából. Hol van mindebben a paradicsom? Vehetnénk úgy is, hogy már az első roppant egyszerű halhatatlan lények (nekik a környezetük maga a paradicsom volt) magukban hordozták az ember képletét, csak még alapformában, és amit a tudomány úgy mondana, hogy a lehetőségét hordozta magában az evolúció tükrében. Ha Isten azt látta volna előre, hogy az ember nem fog vétkezni, akkor halhatatlanokból állna ma is az élővilág (hogy Isten miképpen oldotta volna meg a túlszaporodásból adódó… – ez egy másik ügy).
Újabb probléma, hogy az ember képes-e elfogadni igazságos büntetésként egy olyan Isteni előre hozott döntést, amikor a bűnelkövetőként megjelölt ember még nem is létezett. Persze az Isten mindenható. Láthatta előre, de azért… szóval akárhogy, de emberi dimenziókból ránézve erre a döntésre, nagy valszeggel fanyar szájíz marad vissza…
Érdekes lenne egy olyan teológiai elemzést olvasni erről a keresztény teista evósok részéről, ahol feloldják ezt a kényes problémát, de nem találtam eddig ilyet (bár nem is nagyon kerestem). Ez azért érdekes, mert a kérdezőnek nagyon-nagyon igaza van abban, hogy ha ez nincs jól tisztázva, akkor kérdés, hogy a keresztény teista evósok vajon milyen teológiai levezetés alapján vallják magukat kereszténynek? Vagy miért nem fontos egy keresztény teista evósnak ezt tisztáznia magában?
„hogy a Bűn zsoldja a halál és hogy bünbeesés nélkül örök életünk lett volna, az szerintem simán magyarázható azzal, hogy Isten a már értelmes embernek örök életet ajánlott, ha engedelmes lesz felé.”
Úgy érted, hogy alaphelyzetben mindig is volt halál, csak eljött az az idő, amikor Isten felajánlotta az embereknek az örök életet? Illetve a többi lény is megkapta volna ezt az ajándékot?
Hmmm… Huszáros vágás. Nem állítom, hogy mindent megold, de nekem tetszik… :) – mármint a logika…
Persze mindent aligha leszünk képesek logikailag összebuherálni (Biblia versus tudomány), de erről sajna maga a Biblia is tehet, mivel már a teremtés beszámolójában is van önellentmondás. Pl. Mózes I. könyvének második fejezetében már arról értesülhetünk, hogy a korábbi állítással szemben nem az ember lett utoljára megteremtve, hanem éppen hogy legelsőnek, és a fákat (növényeket) csak utána teremtette, valamint ezután következtek az állatok is.
Nem könnyíti meg a dolgunkat a Biblia sem… :D
Köszönöm.
Miután a Biblia leírja, hogy már az első emberek is halandók voltak az édenben... olvasd csak el.
Isten csak azt ígérte nekik, hogy ha betartják a parancsait, akkor örök életük lesz.
Ezt valószínűleg úgy értette, hogy mindig meghosszabbítja az életüket.
Az állatoknak már akkor sem ígérte ezt.
"meghosszabbítja az életüket vs örök élet" #57
Nem "úgy értette". Az aggok házában mást sem tesznek, mint könyörögnek, hogy vegye már magához Isten őket.
Ez a kettő tudatállapot szempontjából nem egy ontológiai és gnoszeológiai szinten van.
*
#56. A Kezdet Embere - Adam Kadmon - az Első. Ami a sor végén jelenik meg, már Ádám, a bűnbe esett ember.
„Miután a Biblia leírja, hogy már az első emberek is halandók voltak az édenben... olvasd csak el.”
Bibliából:
„De a jó és gonosz tudásának fájáról, arról ne egyél; mert amely napon ejéndel arról, bizony meghalsz.”
Háááát… max. azt mondanám, hogy az Édenkert lakói ismerték a halál fogalmát. Mondjuk Isten elmagyarázta nekik, hogy mi az, de hogy tapasztalatból is tudták volna?
"#56. A Kezdet Embere - Adam Kadmon - az Első. Ami a sor végén jelenik meg, már Ádám, a bűnbe esett ember."
Öööö... ez mennyiben válasz az #56-ra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!