Miért vannak olyan keresztények, akik elfogadják az ősrobbanást és az evolúciót?
Ezek alapvetően cáfolják meg az egész kereszténységet, egyszerűen szemben állnak vele.
Szerintük Isten volt az, aki elindította az ősrobbanást, de ha ez így van, akkor mi értelme volt annak a 14 milliárd évnek, amikor nem volt ember a világban? Vagy miért foglalkozna éppen velünk, amikor olyan aprók vagyunk a teljes, létező Univerzumhoz képest? Majd gondolom pont az fogja lesni, hogy Jóska maszturbál-e, amikor ilyen nagy világot teremtett.
Vagy ha tényleg van evolúció, amit lényegében a pusztulás visz előre és a halál táplál, akkor ezt hogy lehet összeegyeztetni a kereszténységgel, ami szerint csak azóta és azért van szenvedés és halál, mert megtörtént a bűnbeesés?
Na, hirtelenjében találtam egy összefoglalót, hogy Jézus tényleg olyan szelíd volt-e.
Hozzáteszem, hogy szerintem itt sok kigyűjtés erőteljes túlzásba esik, de némelyike tényleg ütős. Alapjában véve, aki le akar igázni egy népet, mindebből találhat rá magának mentséget, főleg ha az a másik nép más vallású, vagy másképpen imádja Jézust, mint kellene (már a hódító szerint).
99-cerivel egyetértek. A félreértések forrása szerintem, az, hogy helyesen az ÓSZ-i Istenkép és Úsz-i Istenképről beszélhetünk csak, az pedig különbözik. Ezért is kínozták halálra Krisztust az akkori vezetők: mert egy diadalittas vezető vártak, aki földi uralomra viszi a népét - erre Krisztus megbocsátásról, szegénységről beszélt, lemondásról, szeretetről, "úgy szeressétek egymást, ahogy én szeretlek titeket"... nem evilági dicsőségről, diadalittas kiválasztott népről, ami múlandó. És arról hogy Isten országa TIBENNETEK van. És ma már mindenki kiválasztott - lehet, ha megérti, követi Krisztust. Ma már mindenki kiválasztott. Ez a megváltás - ahogy Hamvas mondja "az egyetlen mű, a megváltás" Egy befelé vezető szellemi út. Semmi nép földi dicsősége, uralma (amit azért az ÓSZ-hívők még ma is akarnak:)
Tehát a kép - ami sajnálatos módon sohasem nem Az, hanem valaminek a képe.
De hát JN1,18 Istent soha senki sem látta: az egyszülött Isten, aki az Atya kebelén van, az jelentette ki őt.
θεὸν οὐδεὶς ἑώρακεν πώποτε· μονογενὴς θεὸς ὁ ὢν εἰς τὸν κόλπον τοῦ πατρὸς ἐκεῖνος ἐξηγήσατο.
Akinek problémái vannak a fordításokkal, annak az eredetit kell megközelíteni. És ha ez megvan, feltehetjük a következő kérdést Canterburyi Szent Anzelmmel: Miért lett Isten emberré? [link]
-aa-
Micsoda meglepetések érnek itt... :)
Sose gondoltam volna, hogy vannak keresztények, akik ennyire élesen kettéválasztják az Ó- és Újszövetséget...
(hát pedig de:) AZ ÓSz megjövendölte a próféták által, hogy megtestesül a Szó (Logosz). De hát nem úgy történt, ahogy az Ő Istenképük sugallta nekik. Ami pech számukra: ez a bűnbak a rárakott terhekkel nem némán távozott a pusztába, hanem megszólalt, mellette állt a szeretett tanítvány: János. Ez a Jó Hír =Evangélium. (ezt az aspektusát egy most már végre magyarul is megjelent ragyogó könyvből lehet megérteni, ajánlom:
René Girard A bűnbak
Jézus olyannyira nem tartotta Jahvét (ez az Ószövetség Istenének neve) az Atyjának, hogy még a neve is azt jelenti: Jahve a megmentő/szabadító.
Máté 1:21 (Csia ) "Fiat fog szülni, s te majd nevezd annak nevét Jézusnak, ami ezt jelenti: Jahve megment, mert ő fogja népét vétkeitől megmenteni!”
"A név eredeti héber formája יֵשׁוּעַ (Jesua), mely az arámi nyelvben is használt rövidebb változata volt az Ószövetségben található יְהוֹשֻׁעַ (Jehosua) formának. A név jelentése „Jahveh a szabadító”." Forr.: [link]
Sőt, az Újszövetségben a Jelenések könyvében (amit szintén János evangélista írt) is négyszer megtalálható az Ószövetség Istenének neve, és nem úgy, mint aki az Ördög lenne, hanem akit dicsőítenünk kell:
Jel 19:1 "Ezek után hallottam, mintha nagy sokaság hatalmas hangon szólna a mennyben: „Halleluja, az üdvösség, a dicsőség és a hatalom a mi
Istenünké"
Jel 19:1 WHNU μετα ταυτα ηκουσα ως φωνην μεγαλην οχλου πολλου εν τω ουρανω λεγοντων αλληλουια η σωτηρια και η δοξα και η δυναμις του θεου ημων
meta tauta ékúsza ósz phónén megalén okhlú pollú en tó úranó legontón allélúia é szótéria kai é doxa kai é dünamisz tú theú émón
G239 ἁλληλουϊά (hallélúia) - dicsérjétek Jah(vét)!, Halleluja! (felkiáltás)
A Hallelujah az eredeti héber szó görög átírata, ami a Thayer Görög Lxikon meghatározása szerint két héber szóból tevődik össze. Az egyik az 1984 Strong számú: H1984 הָלַל (hálal). A másik pedig a 3050 Strong számú héber szó: H3050 יָהּ (jáhh) - jelentése Úr, Örökkévaló; Isten négybetűs nevének (JHWH, tetragrammaton) rövid formája, számos tulajdonnév eleme.
Etimológia: a H3068 rövid formája; vö. pl. G239 αλληλουια
Ugyanezt a felkiáltást megtalálod még a Jel 19: 3; 19:4 és 19:6-ban is.
"Jézus még csak zsidó sem volt -kérdezd meg az illetékeseket a zsidókat."
Itt épp egy zsidó fickó (nneddudgi) nyilatkozik arról, hogy Jézus zsidó volt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__7..
Idézet a 47-es válaszából:
"( Lukács 1:26 - 36 ) szerint Jézus anyja, Mária ( Mirjam ) zsidó volt, a zsidó vallási jog ( halacha ) szerint pedig "zsidó nõ gyereke akkor is zsidó, ha az apja pogány" ( r. Simeon bar Yochay, igaz, 2. sz., de a Tórából vezeti le, vagyis akkor már rég ez volt a szabály )."
"Nem, sőt még a zsidókkal sem vállal vérségi vagy nemzeti közösséget. Ti atyátokat, ti zsidók-at emleget. Sosem mond olyat, hogy mi zsidók."
Természetesen Jézus zsidónak vallotta magát:
"Ti azt imádjátok, akit nem ismertek, mi azt imádjuk, akit ismerünk, mert az üdvösség a zsidók közül támad." (János 4:22)
Pál apostol is leírja, hogy zsidó volt:
,,Igazat mondok Krisztusban, nem hazudok, lelkiismeretem tanúskodik mellettem a Szentlélek által, hogy nagy az én szomorúságom, és szüntelen fájdalom gyötri a szívemet. Mert azt kívánom, hogy inkább én magam legyek átok alatt, Krisztustól elszakítva, testvéreim, az én test szerinti rokonaim helyett; akik izráeliták, akiké a fiúság és a dicsőség, a szövetségek és a törvényadás, az istentisztelet és az ígéretek, akiké az ősatyák, és akik közül származik a Krisztus test szerint, aki Isten mindenekfelett: áldott legyen mindörökké. Ámen." (Pál levele a rómaiakhoz 9. fejezet 1-5)
"Ez spekuláció. Eleve azt feltételezed, hogy Isten csakis a zsidók által imádott, a ma igaznak hitt Jhvh lehet. Ebből pedig egyenesen következik minden további tévedés vagy manipulálás."
"Ne állítsátok, hogy én vádollak majd benneteket az Atyánál; van a ki vádol titeket, Mózes, a kiben ti reménykedtetek. Mert ha hinnétek Mózesnek, nékem is hinnétek; mert én rólam írt ő. Ha pedig az ő írásainak nem hisztek, mimódon hisztek az én beszédeimnek?" (János 5:45-47)
"Jézus a Lélek erejével visszatért Galileába, és elterjedt a híre az egész környéken. Tanított a zsinagógákban, és dicsőítette mindenki. Amikor Názáretbe ment, ahol felnevelkedett, szokása szerint bement szombat napján a zsinagógába, és felállt felolvasni. Odanyújtották neki Ézsaiás próféta könyvét, ő pedig kinyitotta a könyvet, és megkereste azt a helyet, ahol ez van megírva: „Az Úr (Jahve) Lelke van énrajtam, mivel felkent engem, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek; azért küldött el, hogy a szabadulást hirdessem a foglyoknak, és a vakoknak szemük megnyílását; hogy szabadon bocsássam a megkínzottakat, és hirdessem az Úr kedves esztendejét.” Ekkor összegöngyölítve a könyvtekercset, átadta a szolgának, és leült. A zsinagógában mindenkinek a szeme rajta függött; ő pedig szólni kezdett hozzájuk: „Ma teljesedett be
ez az írás fületek hallatára.” (Lukács 4:14-21)
Egyértelmű, hogy Isten szava alatt az ószövetségi próféták írásait értette. Mózes és Ézsaiás Jahve prófétája volt, vagyis Jahvét tekintette Jézus az Atyjának. És ott van még egy rakás példa a másik kérdésben is, amit korábban linkeltem. Jézus rengetegszer hivatkozott az Ószövetségben írtakra, mint Isten szavára, nem lehet ezt kimagyarázni.
"Na de még ha régi is, az összes tekercsről csak az biztos, hogy valamikor valakik megírták, és azt mondták, hogy ezt isten sugallta, stb. stb. Emberek mondták és vagy igaz vagy nem. Olyat nem találtak, amit isten írt."
Nem kell elfogadnod, illetve a te döntésed, hogy elfogadod e Isten szavának az Újszövetség ránkmaradt kéziratait. Természetesen te hihetsz abban is, hogy az egész csak emberek írása ami még szanaszét is van hamisítva. Én viszont egy olyan Istenben hiszek, aki képes volt megőrizni épségben a szavát számunkra. És hozzátenném még, hogy a vitatéma jelenleg a Biblia és a kereszténység, a Bibliában pedig az áll, amit mutattam. Ezt fogadja el a kereszténység. Hogy szerinted a Biblia nem Isten szava, az most teljesen OFF ennél a kérdésnél.
"Jézus pedig a 77- szer is megbocsájtó bárgyú lélek."
Jézus Feltámadása után minden hatalmat megkapott, azt mondta, hogy ítélkezni fog az emberek felett, az Atyja ezt a feladatot ugyanis rábízta. János a Jelenések könyvének 19. fejezetében ítélő bíróként mutatja be Őt:
"És láttam a megnyílt eget: íme, egy fehér ló, és aki rajta ül, annak neve Hű és Igaz, mert igazságosan ítél és harcol, szeme tűz lángja, és fején sokágú korona és ráírva egy név, amelyet senki sem tud rajta kívül; és vérbe mártott ruhába volt öltözve. Ez a név adatott neki: az Isten Igéje. A mennyei seregek követték őt fehér lovakon, tiszta fehér gyolcsba öltözve. Szájából éles kard jött ki, hogy megverje vele a népeket: mert ő vasvesszővel fogja pásztorolni őket, és fogja taposni a mindenható Isten búsult haragjának borsajtóját. Ruhájára és derekára az a név van írva: Királyoknak Királya és uraknak Ura. És láttam, hogy egy angyal áll a napban, aki hatalmas hangon kiáltott minden madárhoz, amely az ég közepén repül: „Jöjjetek, gyülekezzetek össze az Isten nagy vacsorájára, hogy királyok, vezérek és hatalmasok húsát egyétek, lovak húsát és a rajta ülőkét, minden szabad ember és rabszolga húsát, kicsinyekét és nagyokét”. És láttam, hogy a fenevad meg a föld királyai és seregeik gyülekeznek, hogy harcra keljenek a lovon ülő és serege ellen, de foglyul esett a fenevad és vele együtt a hamis próféta, aki a csodákat tette az ő nevében, amelyekkel megtévesztette azokat, akik a fenevad bélyegét magukra vették, és imádták az ő képmását: élve vettetett mind a kettő a kénnel égő tűz tavába. A többiek pedig megölettek a lovon ülő kardjával, amely a szájából jött ki, és a madarak mind jóllaktak az ő húsukból." (Jelenések 19:11-21)
Itt róla van szó, ez kiderül a Máté 24-25. fejezetéből, ahol szintén úgy beszél magáról, mint aki meg fogja ítélni a gonoszokat.
Istvan35 !
Ha csak 1 irányból, a hamisított -értem ez alatt a bizánci és Római keresztények által többször manipulál- bibliából indulsz ki, akkor persze, hogy erre jutsz. Erről már írtam. De a biblia kb annyira igaz, amennyire a föld 6000 éves. Talán ismerkedj meg a kopt, manicheista és a többi ősi kereszténységek tanaival is. Persze ha csak a hazugságot látod, és kritika nélkül elfogadod, akkor nem is juthatsz másra, csak oda ahol most tartasz.
Hol volt Jézus 30 éves koráig? Miért tűnt el ez is? Hallotál róla, hogy pl. Egyiptomban vagy a távoli Indiában is? Vajon miért lyukas a történet?
Jézus zsidók közé született. Erdélyben románok közé születnek magyarok. Bár néha sokan lerománozzák az ottani magyarokat is. Mária nem volt zsidó!
Ha tudni akarsz tájékozódj. Ha tudás nélkül hinni, akkor csak nyald be nyugodtan a hivatalos verziót, amelynek nevében népeket, kultúrákat irtottak ki - és teszik ezt ma is ugyanazok más, puhább módszerekkel.
Cerevisiae !
Nem mosolyogsz magadon? Szerinted megróni a tanítványokat a rosszért, vagy 1 esetben kizavarni a kufárokat a templomból ugyanaz, mint megtámadni városokat, legyilkolni a legszadistább módon csecsemőtől aggastyánig mindenkit -csak mert mást, másban hisz- ez a 2 dolog 1 lapon említhető?
Úgy látom szerinted igen. No comment.
"Jézus mondta: Ha levetkőzitek szemérmeteket, és veszitek ruháitokat, lábaitok
alá teszitek azokat, mint kicsiny kisgyerekek, s rátiportok azokra, akkor
[fogjátok meglátni] az Élő fiá[t], és nem fogtok félni."
Ki ez az Élő? - Miért nem JHVH-t mond?
"A tanítványok mondták neki: Ki vagy te, aki ezeket mondod nékünk?
<Ő mondta:> Amit mondok nektek, azokból nem ismeritek meg, hogy ki vagyok én?
Sőt, olyanok lettetek, mint a zsidók, hogy szeretik a fát, gyűlölik a
gyümölcsét, és szeretik a gyümölcsöt, gyűlölik a fát. "
Mint a zsidók? Akkor ki beszél itt kinek többes szám 3. sz-ben?
"Nem iszik az ember óbort, és (nem) kíván rögtön új bort inni; és nem öntenek
új bort régi tömlőbe, hogy ne feszítsék szét (azt), és nem öntenek óbort új
tömlőbe, hogy ne tegye tönkre azt. Nem varrnak régi foltot új ruhára, mert
szakadás fog keletkezni (azon)."
Miről van itt szó, csak nem a régi és új tanokról, amiket még véletlenül sem szabad összekeverni.
Direkt nem jelöltem meg a forrást, és nem idézgetek többet. Leírtam már azt is, aki egyszer is hazudik az hazug. A papok a kanonizálások, zsinatok által ezerszeresen meghamisították a bibliát. Vagy van itt olyan, aki egyenesen a tekercsekből tájékozódik? No és milyen tekercsekből? Amit egy jól felkészült teológus simán tudna hamisítani? Vagy látta itt valaki azokat a tekercseket, elvégezte a kormeghatározásukat?
Tudjátok Irakban tömegpusztító fegyverek vannak -mondta az agresszor. Jól le is bombázták Irakot, anyákat, csecsemőket, öregeket. Ahogy sikerült. -Ja tévedtünk- mondta az agresszor, miután nem találtak tömegpusztító fegyvert. így működnek ma a hazugok. És így működtek régen is. Mi meg finn-ugorok lettünk 200 éve. Bizony ám -tudomány! hiteles.
"Szerinted megróni a tanítványokat a rosszért, vagy 1 esetben kizavarni a kufárokat"
Én ennél jóval többre mutattam rá (Jézus egyáltalán nem volt olyan szelíd bárány, mint ahogy te mutattad be), és azt mondtam, hogy aki le akar igázni egy másik népet, a legszelídebb szöveget is át tudja úgy értelmezni, hogy abból a saját igaza csengjen ki. Jézus utasítása a mindenáron történő térítésre vonatkozóan ott van, és az is, hogy a gonoszok kezéből ki kell menteni a menthetőt. Ez csak erőszakkal történhet meg. Maga Jézus ezt nem konkretizálja, de aki agyal azon, hogy ezt az utasítást mi másképpen lehet teljesíteni, pont ugyanúgy csak az erőszak mellett lyukadhat ki. Míg Jézus apukája ezt kerek perec kimondta, addig a fia köntörfalazva tette ugyanezt, bár kétségtelen, hogy mellette állandóan szükségesnek tartotta az erőszak elharapódzásának maximális visszafogását. Jézus a farizeusoknál egyértelműen minden általános udvariassági szabályt igen idegesen felrúgott, és lehordott ott mindenkit a sárga földig, úgy hogy semmit se ért el vele, mert a vendéglátói csak mérgesebbek lettek rá. Szerinted ha ugyanezt teszi majd 10000 ember másik 10000 emberrel, nem öldöklés lesz a vége??? Egyébként többször is szörnyű halállal fenyeget… Te nem olvastad, amiket küldtem?
Hihetetlenül naiv vagy, barátom. Komolyan el tudod magaddal hitetni azt a zöldséget, hogyha nem lett volna az Ószövetség, akkor nem igázzák le az amerikai őslakosságot, és nem irtják ki majdnem az összes indiánt É-Amerikában, és közel a negyedüket K. és D-A-ban? Vagy nem lettek volna keresztes háborúk? Vagy nem lettek volna véres leszámolások akár csak a protestánsok és a katolikusok között???
Mutass a világból egy nagyon szelíd vallást, ami soha nem igázott le más kultúrákat, vagy vágott véres rendet más népek soraiban. Még a Buddhizmus is alaposan kivette ebből a részét nemcsak a múltban, de akár most is ("Nem régen a burmai buddhistákat a rohingya muzulmán kisebbség ellen elkövetett etnikai tisztogatással vádolták."). Persze mindig lehet azt mondani, hogy azok nem igazi keresztények voltak, meg nem igazi buddhisták stbstb... de annak nevezték magukat, és mindig ők is a szent szövegekre hivatkoztak. Magyarán, ha azt hiszed, hogy az emberi természetet vagy az éppen alkalmi érdek diktálta politikát befolyásolta az uralkodó hit, akkor igen nagyot tévedsz (ill. valamennyire azért biztosan, de nem mindent eldöntően). A szent iratok ilyenkor mindig csak arra voltak jók, hogy egy ügyes átértelmező addig addig csűrje csavarja a szövegeket, amíg ki nem jött belőle, hogy az agresszió nagyon is helyénvaló.
Igen, naiv vagyok. Mert nem látom bele ami nincs. Nem látom bele a fenyegetést, mert sosem élt ezzel az eszközzel. Nem látom bele, mert én sem vagyok sunyi.
Különben meg félremagyarázni mindent lehet, amint azt most te, és hajdanán a jó keresztények bizonyították. Ki mint él, úgy ítél. Mégis hogyan kellene tanítani? Egy gyerekre is néha rá kell förmedni, pl ha nem akarom, hogy az autó elé rohanjon !!!! Ezekből ezt levonni -amit te- gratulálok. Elmehetsz te is jó zsidónak, vagy kufár kizsákmányoló élősködőnek. De erről nem Jézus tehet, én meg a legkevésbé sem tudok egy nyelven beszélni veled. Ha nem érted a különbséget -te bajod. Hogyan lehetne emberek szemét kinyitni, ha egész életükben nem jöttek rá? Áhhh nem is egy fajhoz tartozunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!