Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták, miért hiszitek...

Ateisták, miért hiszitek magatokat intelligensebbnek?

Figyelt kérdés

-Akinek nem inge, ne vegye magára, kérlek titetek :)

Rengetegszer hallom (ateistáktól), hogy szerintük a teisták (vallásosak) butábbak náluk. Azonban azt sem tartom valósabbnak a teremtésnél, hogy "egyszer csak megjelentek az egysejtű élőlények, baktériumok stb., majd ebből mutációk által létrejöttek egyre bonyolultabb életformák, végül a mai ember". Ez több sebből vérzik, ha szkeptikus szemmel nézzük. Az evolúció cáfolásába most ne menjünk bele (de bármelyik "bizonyítékát" meg tudom cáfolni a makro-evolúciónak), a hangsúly az elején van. Mégpedig senki nem tud jobbat mondani, mint hogy "megjelent" az élet, vagy "idekerült" - de ha valahonnan idekerült, ott is meg kellett "jelennie". Ez pedig eléggé hasonlít arra, hogy Isten / teremtő / Allah akárki létrehozta az első életformákat.

De ez csak egy példa. Az érdekelne, hogy miért néznek a vallásos emberekre úgy, mintha ők könnyebben manipulálhatóak lennének? Nem veszik észre, hogy őket is rengetegszer megvezetik, tényként állítanak be egyes tudományos mítoszokat (pl.: Kontinens vándorlás mértéke).

2013. ápr. 1. 22:14
❮❮ ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... ❯❯
 301/464 anonim ***** válasza:
93%
Így van, én is láttam azt a kommentet. Én sem értek veled egyet, és az írásmódja kifejezetten bicskanyitogató volt, csak provokálni akartál vele. Ezért lett törölve.
2013. ápr. 10. 12:07
 302/464 anonim ***** válasza:
100%

A kérdés elég egyszerű volt, némileg provokatív és nem is túl okos. Hamar meg lehetett válaszolni és számtalan egyéb dolog megvitatásra került, amikből kiderült az, amit mindig is sejtettem, hogy aki elfogadja a vallás egyszerű magyarázatait, annak nincs szüksége arra, hogy a tudományokban elmélyüljön. Még azok is, akik viszonylag tájékozottak egyes kérdések alapjaiban, azok sem a tudás megszerzésére törekszenek, hanem hogy cáfolhassák azt.

Sajnálatos.

2013. ápr. 10. 12:20
 303/464 anonim ***** válasza:
84%
A 400. hozzászóló nyer valami ajándékcsomagot? ;)
2013. ápr. 10. 13:34
 304/464 anonim ***** válasza:
100%

"Egy szóval sem mondtam, hogy nem lennének igazak, azomban Jézus új parancsolatokat adott a követőnek, amik nyilvánvalóan fölülírták a régieket."

Tehát a tévedhetetlen Isten tévedett, és korrigálnia kellett magát?

Nincs több kérdésem...

2013. ápr. 10. 14:11
 305/464 anonim ***** válasza:
Azért az "azomban" befigyel!
2013. ápr. 10. 15:30
 306/464 anonim ***** válasza:
0%

"ha egy ember akinek meg van a lehetősége és

képessége hogy szeme előtt történő bűneseteket

megállítson,megelőzze ám ezek helyett nem tesz

semmit, azt te pl minek mondod?

Bölcs,szerető jó embernek?" Itt konkrétan kiről beszélsz? Mert ha rólunk, akkor tudatlak, hogy én nem hagynám egy társamat, vagy nem társamat sem a bajban. Ha pedig Istenről beszélsz, akkor csak arra kérlek, hogy olvasd el a vitakérdéssel kapcsolatos linkemet, nem olyan hosszú és rögtön meg fogod érteni. " De ha ez így van ,

akkor miért veted el a rabszolgatartást és a nők

elnyomását ( remélem , hogy elveted ) ha ez

ráadásul BENNE VAN a Bibliában?" Először is, Krisztus követőitől távol ált a rabszolgatartás, hogy Isten az akkori Zsidóknak mit engedett meg, az az ő dolga. A nők pedig akkor sem voltak elnyomva, bár tény, hogy szigorúbban vettek egyes törvényszegéseket. " DE

ha nem lenne benne, akkor is, talán azt gondolnád , hogy jó dolog? Hiszen csak Isten

döntheti el, mi a jó és mi a rossz... ( Jó néhány

vallásos elképzelése szerint)." Nem arról van szó, hogy ki dönti el mia jó és rossz, hanem arról, hogy az ember hiába van ennek tudatában, ha a rosszat teszi. ""Egy szóval sem mondtam, hogy nem lennének

igazak, azomban Jézus új parancsolatokat adott a

követőnek, amik nyilvánvalóan fölülírták a

régieket."

Tehát a tévedhetetlen Isten tévedett, és

korrigálnia kellett magát? Nincs több kérdésem..." Szó sincs róla. Az ő dolga, hogy mit vár el a követőitől, s hogy kinek mit ened meg. Amúgy is többször volt már rá példa, hogy enyhített a törvényein, de ezt csak azért tette, mert tudta, hogy tökéltetlenségük miatt sokan nem fogják betartani.

2013. ápr. 10. 20:09
 307/464 Jack the Ripper ***** válasza:
91%

Istvan35-nek

"Nem arról van szó, hogy ki dönti el mia jó és rossz, hanem arról, hogy az ember hiába van ennek tudatában, ha a rosszat teszi."

De, de pontosan erről van szó...

1., Ha ugyanis csak Isten tudhatja mi számít jónak és mi számít rossznak, akkor az ember ( saját szempontjából )sosem cselekszik rosszat. Vagy az számít igazán rossz cselekedetnek, ha tudod , hogy rossz amit tenni akarsz, mégis megteszed?

2., Nyilvánvaló , hogy a jó és rossz relatív fogalmak ( valamilyen szinten ). Pl. ha egy barátod súlyos testi sérüléssel fekszik a kórházban,csak gépek tartják életben, örökre nyomorék lenne, egy tehetetlen roncs, fájdalmai vannak, és megkér , hogy " szabadísd meg tőle ",és te megteszed, ez szerinted jó vagy rossz dolog? [Hiszen a gépek nélkül meghalna, tehát még azt se lehet mondani, hogy öngyilkosság] ( Komolyan érdekel egy vallásos véleménye az eutanáziáról. )

Ja, és még egy kérdés , te a Bibliából csak Jézus tanításait vonatkoztatod magadra? Ha igen, mi alapján?

2013. ápr. 10. 20:56
 308/464 anonim ***** válasza:
94%

"Amúgy is többször volt már rá példa, hogy enyhített a törvényein, de ezt csak azért tette, mert tudta, hogy tökéltetlenségük miatt sokan nem fogják betartani."

De ha ezt ő tudta, akkor már nyilván a kezdetekkor tudta, hiszen Isten mindent tudó.

Ezek után miért nem eleve így hozta meg a törvényeit, ahogy azok betarthatóak lesznek, hiszen ezzel tökéletesen tisztában kellett volna lennie.

Ismételten: a tévedhetetlen Isten többször is tévedett volna?

2013. ápr. 10. 21:31
 309/464 anonim ***** válasza:
100%

"284-nek Ezt már elmagyaráztam egyszer, hogy csak az akkori Zsidókra vonatkoztak ezek a törvények."

Érdekes álláspont. És mégis mikor szűnt meg az érvényességük? Visszavonták valaha a Biblia egyes részeit? Kik tették ezt és mikor? Valamilyen zsinat helyezte hatályon kívül hogy a Biblia egyes bekezdéseit? Vagy mégis, honnan lehetne kikeresni, hogy a Biblia mely részei érvényesek még most is és melyik bekezdések érvénytelenek? Vagy ez csak úgy van, hogy ami neked pont tetszik az ISten szava, ami meg neked éppen nem tetszik azt meg nem kell betartani? Mert akkor érdekelne, hogy a teremtéstörténetek miért nem évültek el időközben, ha a szöveg más részei igen?

2013. ápr. 11. 11:21
 310/464 anonim ***** válasza:
92%

Na pont erre való a vallás... hogy az ember idejét elvegye.

Ki nem szarja le, hogy van-e vagy nincs isten.

Ha van, akkor úgy a belső értékeid alapján fog dönteni, nem azért, hogy hányszor olvastad el a Bibliát, vagy azért hogy elmondtál 10 "Miatyánkat".

Képzeld el, ha akik nem épp azt a vallást gyakorolnák, akkor mind egy rosszabb helyre kerülnének?

Inkább menjetek ki egy kicsit napozni... én kint vagyok és épp laptopozok! X)

2013. ápr. 11. 11:38
❮❮ ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!