Ateisták, miért hiszitek magatokat intelligensebbnek?
-Akinek nem inge, ne vegye magára, kérlek titetek :)
Rengetegszer hallom (ateistáktól), hogy szerintük a teisták (vallásosak) butábbak náluk. Azonban azt sem tartom valósabbnak a teremtésnél, hogy "egyszer csak megjelentek az egysejtű élőlények, baktériumok stb., majd ebből mutációk által létrejöttek egyre bonyolultabb életformák, végül a mai ember". Ez több sebből vérzik, ha szkeptikus szemmel nézzük. Az evolúció cáfolásába most ne menjünk bele (de bármelyik "bizonyítékát" meg tudom cáfolni a makro-evolúciónak), a hangsúly az elején van. Mégpedig senki nem tud jobbat mondani, mint hogy "megjelent" az élet, vagy "idekerült" - de ha valahonnan idekerült, ott is meg kellett "jelennie". Ez pedig eléggé hasonlít arra, hogy Isten / teremtő / Allah akárki létrehozta az első életformákat.
De ez csak egy példa. Az érdekelne, hogy miért néznek a vallásos emberekre úgy, mintha ők könnyebben manipulálhatóak lennének? Nem veszik észre, hogy őket is rengetegszer megvezetik, tényként állítanak be egyes tudományos mítoszokat (pl.: Kontinens vándorlás mértéke).
OFF :
1. Könyörgöm, az " Isten teremtette a világot" dologból hagyjuk már ki az evolúciót, semmi köze hozzá. Csak azért írom ezt, mert rengetegen , ateisták, vallásosok is az evolúció igazával / nem igazával érveltek a másik ellen. Tudtommal az evolúció elmélete egy szót sem szól az élet kialakulásának hogyanjáról, előfeltétele az, hogy van élet ami evolálni ( tudom, hülye szó )tud. A világ [ Univerzum ] kialakulásáról ( bolygók, csillagok stb. )pedig még annyit se mond.
2. Kedves vallásosok ( én nem vagyok az, de ateista se igazán ),igaz az, hogy az ősleves elmélet nem bizonyított, csupán egy feltevés, még az elmélet szintet sem üti meg az, amit nem kreacionista szemmel nézve tudunk az élet kialakulásáról. DE ! csak azért , mert nincs rá elfogadott magyarázat, az nem rögtön azt jelenti, hogy csak Isten teremtésével jöhetett létre a világ és az élet. Egyébként Isten létezése az ateisták számára ugyanolyan elképzelhetetlen tűnik szerintem, mint a vallásosoknak a spontán kialakulás. ( Egyébként , még egy kicsit offolva, Isten hogyan jött létre ? A mindig is létezett szerintem kb. annyira értelmes mint az ,hogy " há csakkú kijalakult az éjet, oszt no ".
ON:
A kérdésre válaszolva :
Nem hiszem , hogy a vallás és az intelligencia összefüggenének. Kérdező, egyáltalán , mit értesz intelligencia alatt? Logikus gondolkodást, probléma megoldó készséget vagy lexikális tudást?
OFF ( megint... )
Egyébként csak úgy felteszem , ha mindenki a saját szíve jóságáért cselekszik jót ( jajj de idealista :D )az nem jobb erkölcsileg , mintha csak azért mert fél Istentől, fél attól amit Isten tehet vele?
Na mindegy, egy kicsit sokat offoltam, de mondjuk az utolsó 200 hozzászólás szinte mind off volt ( sőt, már a vita elejétől kezdve.
Istvan35
" És ezért ugye nem Istent okolod, talán nem az emberek csinálják maguknak??"
mai modern jogban létezik olyan hogy gyűlöletbeszéd, és bűnrészesség.
Máté:10 34-36, de a környezetét is szó szerint értjük akkor kimerít pár emberiség elleni bűntettet.
Más nézőpontból:
ha egy ember akinek meg van a lehetősége és képessége hogy szeme előtt történő bűneseteket megállítson,megelőzze ám ezek helyett nem tesz semmit, azt te pl minek mondod?
Bölcs,szerető jó embernek? hát erre sok félét mondunk de ezeket nem.
"ha egy ember akinek meg van a lehetősége és képessége hogy szeme előtt történő bűneseteket megállítson,megelőzze ám ezek helyett nem tesz semmit"
Sőt, nem csak nem tesz semmit, hanem még elő is idéz ilyeneket (lásd: Biblia sok-sok része, pl. a tíz csapáskor háromszor is megkeményítette Isten a fáraó szívét, hogy megmutassa, ki a jani, holott a fáraó már rég engedett volna. Vagy amikor Éli házát megbüntette, ő maga vette rá Éli fiait, hogy folytassák a neki nem tetsző életet. Vagy lásd az özönvizet, Szodoma és Gomorra elpusztítását, a rengeteg felesleges áldozatot, meg az olyanokat, akiket a Biblia elintéz annyival, hogy Istennek nem tetszett, amit csinált, ezért meghalt. Onan pl... De valóban, bölcs és jóságos, aki szereti az embereket, tiszta szeretet...)
Emberek, komolyan, ha egy ember ilyeneket tenne, felbujtana másokat bűnre, gyilkolna, nem akadályozna meg katasztrófákat, holott megtehetné, jóságosnak mondanátok? A fenéket, halálbüntetést kérnétek rá, de minimum életfogytiglanit...
Persze mindez akkor áll fenn, ha igaznak véljük a Biblia szavait. Na most vagy a Biblia igaz, vagy Isten jóságos, és szeret minket. A kettő együtt nem megy.
Istvan35 :
""Betartani Isten törvényeit? Ez azokra is
vonatkozik, amelyek arról szólnak hogyan
tartsunk rabszolgát vagy hogyan öljük meg a nõket, akik nadrágot hordanak?
Vagy ezekrõl ciki beszélni, mi?"-Már egyszer írtam, hogy az Ó-szövetség törvényei csak az akkori zsidókra vonatkoztak."
Ne haragudj, de te el tudod dönteni magadtól, hogy mi rossz cselekedet? Igen? Pedig az ember még objektíven sem ítélkezhet, nem? A világon nem tudnánk eldönteni Isten nélkül, hogy mi a rossz és mi a jó? Többek közt te is mondtad ezt ( még egy jóval korább hozzászólásodban ) sok más vallásossal egyetemben... De ha ez így van , akkor miért veted el a rabszolgatartást és a nők elnyomását ( remélem , hogy elveted ) ha ez ráadásul BENNE VAN a Bibliában? És nem érdekel, hogy csak Ószövetség blablabla..., benne van. DE ha nem lenne benne, akkor is, talán azt gondolnád , hogy jó dolog? Hiszen csak Isten döntheti el, mi a jó és mi a rossz... ( Jó néhány vallásos elképzelése szerint).
Grim Reaper
Jelen, bár én csak tegnapelőtt kapcsolódtam be, akkor is már a 22. oldal környékén járt a vita, így nem olvastam el mindet (még) :) Igazából akkor csak azért írtam, hogy lássam a kérdést később, és fokozatosan olvasgathassam az adott válaszokat. Érdekel a téma, sokszor olvastam a Bibliát, sokszor előveszem csak úgy, de ugyanúgy olvastam a Koránt is, illetve most a Talmudot szeretném beszerezni magyarul. Sok teológus, hívő ember könyvét/cikkét olvastam/olvasom, ahogy sok ateista, tudós könyvét/cikkét. Én teljes mértékben ateistának vallom magam (de nem materialistának), viszont elfogadom mások hitét, amíg ésszerű keretek között marad.
Nagyon egyetértek a következővel, amit nem is tudom már, ki mondott...
"Vannak jó és rossz emberek. A jó emberek jó dolgokat tesznek, a rossz emberek rosszakat. De hogy egy jó ember rossz dolgot tegyen, ahhoz vallás kell."
(Nem pontos, csak a lényege, emlékezetből írtam, de több vallással kapcsolatos könyvben olvastam már az idézetet)
Azaz nem egészen értek egyet, mert nem gondolnám, hogy vannak jó és rossz emberek. Azt gondolom, hogy vannak emberek, akik jó és rossz dolgokat egyaránt tesznek, csak a mérték és a minőség változik. De azért az idézet jól szemlélteti, hogy mit tehet egy vallás az emberrel, ha belebolondul teljesen...
Na és, nem szerette. Ha már valaki nem szeret valakit, akkor mindjárt meg kell ölni?
Különben a 2, vh áldozatai nem 10 %, hanem 1,-2 ezrelék körül mozgott, néha elnézem, írok hülyeségeket, amin magam is meglepődök, mikor elolvasom, fene tudja nem figyeltem oda, bocsi...
"Írtam ide egy olyat ami tényleg igaz volt és bántotta a sok ateista szemét és kitörölték. Így törlik ki a világból ami igaz és csodálkozunk, hogy a hazugság marad!"
Tévedés, a kommented egyértelműen provokatív volt. Az igazságtartalma más kérdés. Te igaznak hiszed, szerintem meg nem az. De csupán azért, mert valakinek nem tetszik a véleményed, azért még a moderátorok nem fogják azt törölni. Ahhoz komoly indok kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!