Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták, miért hiszitek...

Ateisták, miért hiszitek magatokat intelligensebbnek?

Figyelt kérdés

-Akinek nem inge, ne vegye magára, kérlek titetek :)

Rengetegszer hallom (ateistáktól), hogy szerintük a teisták (vallásosak) butábbak náluk. Azonban azt sem tartom valósabbnak a teremtésnél, hogy "egyszer csak megjelentek az egysejtű élőlények, baktériumok stb., majd ebből mutációk által létrejöttek egyre bonyolultabb életformák, végül a mai ember". Ez több sebből vérzik, ha szkeptikus szemmel nézzük. Az evolúció cáfolásába most ne menjünk bele (de bármelyik "bizonyítékát" meg tudom cáfolni a makro-evolúciónak), a hangsúly az elején van. Mégpedig senki nem tud jobbat mondani, mint hogy "megjelent" az élet, vagy "idekerült" - de ha valahonnan idekerült, ott is meg kellett "jelennie". Ez pedig eléggé hasonlít arra, hogy Isten / teremtő / Allah akárki létrehozta az első életformákat.

De ez csak egy példa. Az érdekelne, hogy miért néznek a vallásos emberekre úgy, mintha ők könnyebben manipulálhatóak lennének? Nem veszik észre, hogy őket is rengetegszer megvezetik, tényként állítanak be egyes tudományos mítoszokat (pl.: Kontinens vándorlás mértéke).

2013. ápr. 1. 22:14
❮❮ ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... ❯❯
 171/464 selender ***** válasza:
100%
Na igen, mondtam én, hogy még nincs szilárd lábaza a dolognak...de mondjuk az RNS lánc szétszakadása már replikációnak számít, nem? Nem tudom mennyire ismered a chemotonokat, de bennük az RNS szétszakad és az utód chemotonok kapnak belőle...nem azon van a lényeg, hogy mi az RNS bázissorendje, hanem jelenleg a mennyiség kódol. Hogy miért azt inkább nem fejtem most ki, eltartana egy ideig. :D
2013. ápr. 4. 22:19
 172/464 anonim ***** válasza:
100%

Műszaki ember lévén én ugatom a mikrobiológiát, de az a véleményem, hogy lehetett olyan forma, ami a dns nek és az rns nek az elődje volt és azok között a körülmények között volt létjogosultsága, de mára eltűnt.

Mindezt a komputervírusokkal támasztom alá, amelyek már a sokadik generációjukat élik, a mai módszerek cseppet sem hasonlítanak a régi eljárásokhoz és bár tisztában vagyok vele, hogy a hasonlóság csekély, de a dns kialakulásának is kellett lennie előzményének, ami mára eltűnt, nem megfigyelhető és ezért nem is modellezhető.

Belátom, hogy mindez feltételezés, de hát a világban annyi minden megeshet és az evolúció későbbi történései alapján lehet a feltételezésnek alapja.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a példám hallatán a kreosoknak felcsillan a szeme, de az ember alkotta eszközre nyilván az ember ír programot és különben sincs a komputer kitéve extrém körülményeknek, nincs bekapcsolva néhány milliárd évig és ráadásul ez egy összetett algoritmus, meghatározott céllal, nincs a véletlennek kitéve.

A felhozott hasonlat ellenben érthető, mert csak azt példázza, hogy mindennek van egyszerűbb előzménye, bár elismerem, hogy ennek a bizonyítására koncepció felállítása és kísérleti igazolás szükséges, de általánosságban nem lehetetlen, még ha én magam zöldfülű is vagyok hozzá.

Ha már a műszaki életből akarok példát adni, megkérdezem, mi az auto elődje?

Világos, hogy a lovaskocsi, a hintó ennek tekinthető, de ez is sok apró találmányból áll össze, nevezetesen a kerék, a rugó, a csavar és sorolhatnám egészen az egyszerűkig, mert a komplex szerveződésnek előzményei vannak és ez esetben sem a tervezés a lényeg, hanem az előzmény. Ha a dns annyira összetett, hogy nehéz elképzelni a kialakulását, magától, akkor nyilván itt is erről van szó, előzményei voltak, de ezt ma már nem lehet megfigyelni.

Őszintén szólva ezekben a kérdésekben elég járatlan vagyok és kiváncsi lennék egy hozzáértő magyarázatára, hogyan alakul ki egy érzékszerv, látás, hallás, vagy akár a halak oldalvonala, esetleg a csörgőkígyó infraszeme?

Van erre valami koncepció?

A műszaki példáimból ne a tervezés maradjon meg, hanem az evolúciós jellegű folyamat, hogy amire szükség van, az bekövetkezik.

Nyilván a természet is hasonló módon jár el.

2013. ápr. 4. 23:02
 173/464 selender ***** válasza:
100%

A szemhez ezt tudom mutatni neked. Ha esetleg nem kielégítő, akkor szövegbe öntöm neked.

http://www.youtube.com/watch?v=Nwew5gHoh3E

2013. ápr. 4. 23:25
 174/464 fairi1 ***** válasza:
100%

tzolko

jó helyen tapogatsz

PNA, TNA világ elképzelések, és ezek kompatibilisek a közismert nukleinsavakkal is.

amire kiváncsi vagy

[link]

pár szó itt is feltételezett pre-rns lehetőségekről

[link]

Pár emészthető cikk, picit más témában

[link]

[link]

Mélyvíz:

[link]

Pár cikk,és diasor a témáról, persze előismeret nélkül nehéz megérteni, sok helyen kemény matek is van, érdemes belerágni ha érdekel ez a téma

2013. ápr. 5. 00:11
 175/464 fairi1 ***** válasza:
92%

Ám hogy alakult ki az élet vagyis mi történt a földön több mint 3 milliárd éve, arra sose fogunk válaszolni, az összes nyom eltűnt!

majd ha elkezdjük járni az univerzumot,és fiatal bolygókat vizsgálunk, akkor tuti meg fogjuk érteni mi történHETett nálunk, ez még tényleg a távoli jövő.

és ha kutatni akarjuk a témát, egy óriási falba ütközünk,é évmilliókig zajló eseményt kéne elvégezni 1-2 év alatt és eredményt produkálni.

Ám egy óriási különbség van az abiogenezis és teremtéselmélet közt.

teremtést definíció szerint lehetetlen vizsgálni birkapásztorok hagymázas meséiből kéne valódi következtetést levonni vagy mi a fene. már magával az alapgondolattal is baj van, de nagy. ha élet annyira komplex hogy képtelen abiogenezissel létrejönni és kell egy teremtő, akkor maga a teremtő is elképesztően komplex, vagyis neki még lehetetlenebb hogy létrejöjjön, kivéve ha vki megteremtette. Ám ha teremtőnek nem kell teremtő, akkor magának az életnek se kell, az is kialakulhat segítség nélkül."Isten" mindig létezett ellenválasz jön erre, na ezel mártényleg a hagymázas hülyeségek világába csöppenünk.

Abiogenezis minden nehézség ellenére vizsgálható,részfolyamatait próbálhatjuk megérteni, számítógéppel modellezhetünk,és ahogy első földönkívüli létformát megvizsgálhatjuk azonnal felgyorsulhat ennek megértésének folyamata. Ahogy telnek az évek, úgy lesz egyre kidolgozottabb és letisztultabb.

harmadik lehetőség pánspermia, vhol természetes folyamattal kialakult az élet és onnan véletlenül vagy irányítottan szétszóródott, sok sci-fi szereti ezt feldolgozni, főleg az irányított pánspermia. egy idegen faj szétszórta a csírákat a megfelelő bolygókon és ott evolúcióval kialakult a változatosság. gaz ez az elmélet se választ az ÉLET eredetére.

2013. ápr. 5. 00:35
 176/464 anonim ***** válasza:
100%

Köszi, a szemről találtam németül is egy sereg videót, az jobban megy, mint az angol, de nagyjából az is érthető volt.

Rendkívül érdekes az anyag, amit adtál, tanulmányozom.

Sosem gondoltam, hogy a genetikai kódnak páros paritása van, majd hanyatt estem, mikor elolvastam.

Programozással magam is foglalkozom és ez a része különösen érdekes számomra. Érdekes volt a sejt és a vírus kapcsolatának az elemzése és az a gondolatom támadt, hogy a korai őssejt kialakulása is hasonló folyamat eredménye lehetett, vagyis a szaporodó képesség egy ősi, a mai sejtnek csak részben megfeleltethető bázisnak egy mai vírushoz hasonló képződmény szolgáltatta a reprodukáló képességet és a sejt igazából ekkor vált élővé. Amint a vírus élőlény voltát kétségbe vonó érdekes fejtegetést olvastam, rögtön ez jutott az eszembe, ez az az előzmény, ami gyanítható és a mai vírus igazából az élet keletkezésének maradványa. Természetesen nem a mai formájában, hiszen évmilliárdok alatt az is evolválódott. Az idők folyamán mind a vírus, mind a sejt már sokkal bonyolultabb lett és természetesen az is kérdés, hogyan keletkezhet egy vírushoz hasonló szerveződés, de ezt is nyilván fel lehet és kell bontani kisebb lépésekre, amiben a programozási ismeretek segítségünkre lehetnek. Van egy barátom, aki MI kutatással foglalkozik, az Infoparkban van a cége, beszélek vele ezzel kapcsolatban, hogy a mai computer vírusok kialakulhatnak e spontán, ha néhány egyszerű, akár magától is kialakulható kód variációjára hagyatkozunk. Természetesen itt biztosítani kell egy alapkódolást, amit rekurzívan meghív a szegmens, és ezzel modellezni lehet egy ősi kaotikus rendszert, ahol kialakulhat egy egyszerű spontán szerveződés. A komputer itt is adhat elvi segítséget, a rendkívül gyors és hatalmas adatmennyiséget mozgató számítások simán leképezhetnek milliárd évek alatt lejátszódó eseményeket, természetesen elvi alapon.

Mindegy, egyenlőre nem ezzel foglalkozok, a továbbiakban alaposan átolvasom a biokémiai anyagot, mert tényleg érdekel, most csak vázlatosan átfutottam.

Köszi

2013. ápr. 5. 02:46
 177/464 anonim ***** válasza:
0%

Hiába kutatjátok tudományosan az élet dolgait, Istent nem lehet kifürkészni!

DNS, RNS, isteni részecske, stb. Holnap megint mást mondotok és mást gondoltok.

2013. ápr. 5. 07:43
 178/464 anonim ***** válasza:
90%
Az intelligencia szólt személyesen... :)
2013. ápr. 5. 08:05
 179/464 anonim ***** válasza:
21%

Intelegancea 4evör! X)

Azért jó látni, hogy kb 4 ember mennyit irkál itt össze fölöslegesen.

Ki nem szarja le, hogy van isten vagy nincs?

Inkább menjetek el mosogatni, vagy söpörjétek fel az udvarotokat, annak több haszna lenne!

2013. ápr. 5. 08:59
 180/464 anonim ***** válasza:
67%

Ha az időt nem lináris vonalként fogjuk fell hanem a lineritást csak a részecskék korára értjuk ugy nem egységes idő lene a világegyetemben. Ráaádásul a technika fejlődésével létrejőhet az idő utazás bár előte a halhatatlanság lene elérve mert lemásolhatnánk egy mindjárt megpusztuló ember tudatát egy miliárd év mulva ez sokal nehezeb mint a DNS et és akor egy másolat lehet róla

job testel mert sokal sportosab alakot adunk neki mint ami volt azéletébe ehez a multbol kéne inót kinyerni ami az idő utazáshoz szükséges ha nem akarunk egy falba vagy roszab hejen ki kőtni . Ha létezhet idő utazás visza mehet valaki a multba teremteni. De mullti dimenziós elmélet a nagyapa paradoxon megoldáas miat nem maagyarázat az életre . Mert ha valaki viszamegy megváltozatatni a multat akor azal lehetetlené tehetné a visza menést és azt csak a tőb dimenzó létzése oldja meg dimenzó alat alternativ valóságokat értek nem olyat mint a fől vagy jobra.. Tehát a tulvilághoz sem szükséges isten.

2013. ápr. 5. 09:47
❮❮ ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!