Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Megrögzött ateistaként gyakran...

Megrögzött ateistaként gyakran kifigurázom a vallást és a vallásos embereket. Szerintetek rossz amit teszek?

Figyelt kérdés
2010. okt. 4. 21:51
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/138 anonim ***** válasza:
40%
Mindenkire jellemző? A lóf*szt.
2010. okt. 5. 18:04
 22/138 anonim ***** válasza:
58%

A módszered rossz!

Előttem többen leírták: a hit azon alapszik, hogy ésszel nem kérdőjelezik meg (már ha van). Ők abban hisznek, de nem tudják, vagy nem merik maguknak bevallani, hogy miért.

Figyeld meg, általában a kevés önbizalommal rendelkezőkből, vagy magányosokból, magukra nem találtakból áll össze a hívők tábora. Nekik a vallás - bármelyik - a "ments vár". Ott érzik jól magukat, van kivel beszélgetni, elmondhatják örömüket, bánatukat és kapnak rá valamilyen választ. Ezért nem őket okolom, hanem a rendszert.

Nos a módszer: egy kicsit pszichológusnak kellene lenned. A "lelki sérült" embereket nem szabad kifiguráznod - a hívők szerint megalázod őket. Az ilyen embereknek kell egy kis biztatást, egy kis löketet adni a hitük erősítésében és ezért mindig csak kérdezzél!!

A saját vallásukat biztosan jól ismerik és ha ezzel kapcsolatban "felkészülten" érdeklődsz, akkor előbb - utóbb kiderül, hogy mit nem tudnak. Akkor mondhatod neki, hogy illő lenne felkészülni mielőtt leáll vitatkozni veled. Legközelebb, ha találkozol vele már megkérdezheted, hogy felkészült-e és folytathatod-e a vitát.

Akkor többet nem fogsz vele találkozni.

2010. okt. 5. 18:14
 23/138 anonim ***** válasza:
19%
Ez akár működhetne is, de hívőkkel vitázni teljesen felesleges, egyrészt mert a teljesen elferdült világképüknek köszönhetően annyira tele vannak téveszmékkel, hogy még a legegyszerűbb dolgok megvitatása is problémás, enyhén szólva.
2010. okt. 5. 18:34
 24/138 anonim ***** válasza:
78%

Kedves Kérdező!

Attól függ kinek a szemszögéből nézzük Isten oldaláról akkor nem, mivel nem tudsz ártani neki a hitetlenséged ellenére létezik és számÁra semmilyen hatással nem bír viselkedésed, őt nem az emberek találták ki.

A te szemszögedből nézve már kicsit más a helyzet magadnak elég ártó ez a magatartásforma és nem mentesíted magad a számonkéréstől azért mert ateistaként élted le az életed.

Ma éppen a Pál apostol a Rómaiakhoz írt levelének magyarázatát hallgattam és éppen az ilyen helyzetre vonatkozó igét tudok neked idézni.

Rómaiakhoz írt levél 2,6-12:

6. A ki megfizet mindenkinek az ő cselekedetei szerint:

7. Azoknak,a kik a jó cselekedetben való állhatatossággal dicsőséget,tisztességet és halhatatlanságot keresnek, örök élettel;

8. Azoknak pedig,a kik versengők és a kik nem engednek az igazságnak, hanem engednek a hamisságnak,búsulással és haraggal.

9. Nyomorúság és ínség minden gonoszt cselekedő ember lelkének,zsidónak először meg görögnek;

10. Dicsőség pedig,tisztesség és békesség minden jót cselekedőnek, zsidónak először meg görögnek:

11. Mert nincsen Isten előtt személyválogatás.

12. Mert a kik törvény nélkül vétkeztek, törvény nélkül vesznek is el:és a kik a törvény alatt vétkeztek, törvény által ítéltetnek meg.

Shalom

2010. okt. 5. 19:01
 25/138 A kérdező kommentje:

Nekem igazából sose azzal volt az igazi bajom, hogy valaki hisz valami feljebb álló spiritualitásban, hanem a mesével ami ki van találva köré, és ami megvezeti az embereket. Tehát zavar, hogy (másképp sajnos a gondolkodásmódomnak köszönhetően nem tudom megfogalmazni) az alapján élik az életüket, ami egy kitalált mese.

Ha mondjuk úgy lenne, hogy este otthon lefekvés előtt az ágyban valaki egy kitalált személyhez imádkozik, hogy "Jaj, akárki, segíts nekem a holnapi dolgozatnál, vagy egyéb másban!"

De nem, nem így van. A vallás konkrét korlátokat állít az embereknek, olyan mint egy fasiszta rendszer, hogy van egy meghatározott cső, amiben haladhatsz, abból ki nem térhetsz, mert akkor a pokolra kerülsz. Regulák vannak, amiket kötelező betartani.

Mint a 19:01-es üzenetben is olvashatjuk:

"7. Azoknak,a kik a jó cselekedetben való állhatatossággal dicsőséget,tisztességet és halhatatlanságot keresnek, örök élettel;

8. Azoknak pedig,a kik versengők és a kik nem engednek az igazságnak, hanem engednek a hamisságnak,búsulással és haraggal."

Semmiféle logika szerint nem állítja fel, hogy miért ez az amiért jutalmat kapsz és miért az amiért megbűnhődsz. Csak kitalálták, hogy ha ezt csinálod, akkor jót kapsz, ha azt akkor meg rossz. Ugyanaz a logika szerint, mint hogy azok akiknek barna haja van, örök életet kapnak jutalmul, akiknek meg szőke, azok meg bűnhődni fognak. Így már kicsit nevetségesnek tűnik.

"9. Nyomorúság és ínség minden gonoszt cselekedő ember lelkének"

Az istenfélőket ez tartja vissza ugyebár, hogy ne cselekedjenek rosszul. Ateistaként nekem max. a saját lelkiismeretemmel kell elszámolnom, ha rosszat cselekedek. De ha úgy jövök ki jobban akkor úgy csinálom. Nem pedig az alapján mérlegelek, hogy Isten berág-e rám, vagy nem.

Majd még biztosan folytatódik ez a vita, egyelőre ennyi jutott eszembe.

2010. okt. 5. 19:57
 26/138 anonim ***** válasza:
19%

Istentől ne félj! Mert mindent megbocsát - hiszen szerető, gondoskodó atya. Isten előtt mindenki egyforma!!! Mindegy, hogy hogyan éltél.

Egyébként igazad van, a hitétől nagyon nehéz megválni mindenkinek. Hátha még a "tarisznyája" is üres. A papokat és tanítványaikat az isten "szájába adott" bűnös élet eszméi és a megfélemlítések tartanak kordában. Egy középkori közmondás szerint "Akiben a vallás tanai bűntudatot ébresztenek, az élete végéig lelki nyomorék".

Lehet, hogy te is már túljutottál ezen és ezért vagy ateista. Én meg kiegészítettem egy szép magyar közmondást és aszerint élek "Segíts magadon Isten is megsegít...segítettem magamon, én vagyok az Isten." Még nem szólt érte.

2010. okt. 5. 20:11
 27/138 anonim ***** válasza:
74%
Ha Isten mindent megbocsát, mert annyira szerető atya, akkor ki a túró van a Pokolban? Lucifer egyedül malmozik ott vagy mi?
2010. okt. 5. 20:14
 28/138 anonim ***** válasza:
53%
20.14: tudod ebben az a szép, hogy a Bibliában sehol nem találsz az időre konkrét adatot. Lucifer állítólag angyal volt, csak bukott egy nagyot. Akkor Isten megbüntette és megtette főnöknek a pokolba. De szereti, gondoskodik róla és majd "valamikor" megbocsát neki is. Meg a hit!
2010. okt. 5. 20:40
 29/138 anonim ***** válasza:
100%

Kedves ateisták, bárcsak tudnátok, hogy miről, mi ellen vitáztok! Ez így olyan szalmabáb érvelés...

Szerintem sok ateista sokkal inkább lelki sérült, mint egy hívő. (Még magára Darwinra is igaz lehet ez, mivel sohasem tudta túltenni magát 10 éves kislánya halálán!) Sokan közülük valami nagy lelki trauma miatt "tagadják" egy szerető Isten gondolatát, mivel azokban az egyházakban, melyekről tudomása volt neki, semmiféle épkézláb és hihető magyarázatot nem adtak arra, hogy miért van a szenvedés a földön.

Pl. gyakran olyan - még bibliailag is hazug - mesékkel "vigasztalják" szegény gyászoló anyát, vagy apát, ha elveszíti kicsi gyermekét, hogy "Isten magához vette őt", "jobb neki ott", stb.-stb.

Ezek és sok más tanítások, hazugságok és egy kegyetlen, szívtelen Teremtőt láttatnak általa.

A valóság tényleg az, hogy mint sok hívő, az ateisták túlnyomó többsége is érzelmi alapon dönt a kérdésben - magyarán hiszékenyek.

Erről is szól a tudományos igényességgel megfogalmazott és levezetett tanulmány, amit az első oldalon ajánlottam,

Tudás, hit, hiszékenység címmel!

Érdemes elolvasni, mielőtt itt beszélnénk a semmiről.

2010. okt. 5. 21:19
 30/138 A kérdező kommentje:
Azt mondod, az ateisták a hiszékenyek, nem pedig a hívők? Ahaokéjó
2010. okt. 5. 21:21
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!