Keresztények miért nem úgy imádkoznak ahogy Jézus tanította?
Az alábbi Újszövetségi versből kiderül hogy Jézus arccal a földre borult és így imádkozott:
Máté 26:39 Egy kissé továbbment, arcra borult, és így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te."
Ószövetségi versekből kiderül hogy a próféták és a zsidó nép is arccal a földre borulva imádkoztak:
Mózes 2. könyve, 34:8 Mózes sietve letérdelt a földre, leborult,
Mózes 1. könyve, 17:3 Ekkor Abrahám arcra borult, Isten pedig így szólt hozzá:
Mózes 4. könyve, 20:6 Mózes és Áron pedig elment a gyülekezet elől a kijelentés sátrának a bejáratához, és arcra borultak.
Mózes 2. könyve, 4:31 A nép pedig hitt. Amikor meghallották, hogy az ÚR gondjaiba vette Izráel fiait, és hogy meglátta nyomorúságukat, meghajoltak, és leborultak.
Egyértelműen kiderül a Bibliából hogy Isten parancsa szerint arccal a földre borulva kell imádkozni, de keresztények mégsem így imádkoznak. Muszlimok imádkoznak arccal a földre borulva.
Találtam egy érdekes videót ezzel kapcsolatban:
https://www.youtube.com/watch?v=wqwkGnMSJAI
Az első imádkozó férfi ortodox zsidó vallást követi és arccal a földre borulva imádkozik. A mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. Úgy tudom ma már csak kevés zsidó imádkozik így. A második imádkozó férfi arámi keresztény.Itt is látható hogy a mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. A harmadik imádkozó férfi pedig szintén keresztény. Nem tudom pontosan melyik irányzat, de ő is nagyon hasonlóan imádkozik ahogy a muszlimok. A negyedik imádkozó férfi pedig muszlim.
Tehát ha nem is sokan, de vannak zsidók és keresztények akik úgy imádkoznak ahogy azt a Biblia írja, a muszlimok viszont mind és mindig így imádkoznak.
Tehát kérdés, keresztények többsége miért nem követi Jézus tanítását az imával kapcsolatban? Másik kérdésem, keresztények szerint miért muszlimok imádkoznak úgy ahogy a Jézus tanította és ahogy a Biblia írja?
"Az eredendő bűn sehogy sem lehet logikus. Olyan nincs hogy én bűnösen születek mert Ádám megevett egy gyümölcsöt..."
Először azt mondod, hogy az eredendő bűn nem lehet logikus, aztán az eredendő bűnnek pont azt az egy értelmezését írod le, ami szerinted nem logikus, pedig van több is. Én úgy hiszek az "eredendő bűnben", hogy az ember az emberi mivolta végett bűnös és követ el bűnöket, a tudás miatt lett az ember bűnös. Az nem azt jelenti, hogy a csecsemő is bűnös, mert Ádám megevett egy gyümölcsöt, ennek sokkal mélyebb értelme van.
Egyébként az eredendő bűn nem is fogalom a Bibliában.
"Én pedig remélem egyszer te is elolvasod a Koránt keresztény előítéletek nélkül objektíven megközelítve."
Én sosem közelítettem meg a muszlimokat előítéletekkel.
"Királyok 1. könyve 8:44 Ha majd néped hadba vonul ellensége ellen, olyan úton, amelyen te küldöd, és imádkozik az ÚRhoz, e város felé fordulva, amelyet kiválasztottál, és e ház felé, amelyet neved tiszteletére építettem,"
Ezt elmagyaráztuk már, itt a fohász szó szerepel, nem az ima, logikátlan lenne Jeruzsálem felé fohászkodni. Azt nem írja, hogy kötelező Jeruzsálem fele imádkozni. Kérlek olvasd el egybe a Bibliát, de legalább részeket belőle, hogy megértsd a teljes képet és megértsd milyen lélekkel szóltak a próféták! Itt Salamon nem egy konkrét dolgot ír le az imában, hogy kötelező lesz arra fordulni, hanem ez arról szól, hogy az emberek emlékezzenek meg a bűnbánatukban arról a városról, amit az Úr adott nekik. Isten ugyanúgy meghallgatta az imáikat, ha nem Jeruzsálem fele fordultak. Azt fogod mondani, hogy kifogásokat keresünk megint, de tényleg meg kéne értened a próféták és Jézus lelkületét ahhoz, hogy ezeket teljesen megértsd, ahhoz meg egybefüggően kell elolvasni a próféták beszédeit. A próféták beszédei arról szóltak, hogy az emberek távolodjanak el a bűntől és a képmutatástól, aztán bűnbánatot tartva térjenek vissza Istenükhöz. A próféták nem a Gipsz Jakabokat vonták felelősségre, akik egy-két dolgot rosszul tartottak be a törvényből, hanem azokat a vezető embereket, akik azt állították, hogy a törvény birtokában vannak és nagyon betartják azt, amikor az egy ujjal sem akarták érinteni. Ugyanazok a vezetők voltak, aki ma az iszlámot és a kereszténységet vezetik.
"Nem, a Korán nem teszi az égi kertbe, csak az aki a magyar fordítást készítette. Egyszerűen kertnek kellett volna fordítani." Oké, és ami utána van? Szálljatok le vagy menjetek le? A földön lesz lakóhelyetek?
9:54 körül a hölgy felteszi a kérdést, hogy a Koránban milyen büntetés járt a bűnért? Mire Dr. Shabir Ally azt mondja, hogy Isten megbocsát, megtanítja őket imádkozni és nem egyértelmű, hogy pluszba kaptak-e büntetést.: https://www.youtube.com/watch?v=HMGdt9ajXxc
Dr. Shabir Ally ebben a videójában azt mondja 10:15 körül:
"Két nézet van a muszlim hittudósok körében elterjedve, az eredeti kerttel kapcsolatosan, ahova Ádám és Éva helyeztetett. Az egyik, hogy valami mennyei tartózkodási hely volt, és letaszítattak erre a földre, így ez egyfajta büntetés volt számukra. Vagyis megkapták a megbocsátást, de azért a bűnüknek lett egyfajta következménye. De, más muszlim hittudósok, a bibliai narratívát követik, vagyis, hogy a teremtés itt a Földön zajlott le, mert néhány hadísz még arra is kitér, hogy különböző földből lett Ádám összerakva." Valamint folytatja, hogy ő is ezt a nézetet vallja, vagyis a bibliai verziót és hogy milyen egyéb indoka van erre. Szóval, ne mond azt, hogy a Biblia állít ilyet. Nem, a Koránból lehet hasonlóra következtetni.
Egyéb példa iszlam.com oldalról A próféták története című kiadványa, ami a következőt írja Ádámról: "Allah tehát kiűzte az első emberpárt a Paradicsomból, s Adamot első küldöttként helyezte a Földre. Adam (a.s.) tanult hibájából, s soha többet nem követett el bűnt. Adam Indiában ért Földet, a Budh-hegyen. Magával hozta a Paradicsom illatát, ami rátapadt India fáira, folyóvölgyeire, parfümmel árasztva el őket. Adam annyira szomorú volt, hogy 40 napig nem evett, nem ivott, s 200 évig keserűen gyászolta mindazt, amit bűne miatt elveszített. Hawwa (Éva) Mekka közelében ért Földet. Elkezdték keresni egymást, s végül az Arafat hegyen találkoztak (Mekka közelében). Minden ember az ő leszármazottjuk."
Ez tényleg csak azért írom, hogy ne keringjenek pontatlanságok. Nem azt állítom, hogy szándékosan írtad, de lehet, hogy te is félreértettél valamit a saját hiteddel kapcsolatosan. A Bibliával kapcsolatosan biztosan.
Az etedendó bűn nem logikus? A tudomány sem logikus?
Nem logikus hogy amit ma tesznek az emberek azt esetleg örökli fiad egy génmodosulás révén?
1993-as holland felmérések szerint a férfiak közel harminc százalékában megtalálható a gyilkosság hajlamának génje.
És a többi bűn, lopás stb?
"Az, hogy azt állítod a keresztények nem imádkoznak a Biblia tanítása szerint. Tehát nem hogy a Koránt nem követik, de még a saját vallásukat sem."
Ez így is van. Még ha azt is mondod nem kötelező így imádkozni, akkor is az van hogy nem követed Jézus imáját.
"Az embernek van lelkiismerete, ami tudás nélkül is helyes irányba vezérli, ha hallgat rá."
Igen, valóban az embereknek van lelkiismerete ami helyes irányba vezérli, de aki például ateista az nem hallgat a lelkiismeretére sem.
"Azok akik nem értették meg a kereszténységet, vagy csak részben értették meg, vagy életükben nem is hallottak róla, szerintem a belső állapotuk alapján, a igazságoságra való törekedésük alapján, a békességre való törekvésük alapján, hogy könyörületes szívűek-e stb. lesznek megítélve."
Különböző dolgokat keversz. Ezek eltérő kategóriák. Ha valakihez nem jutott el az üzenet, nyilván Isten nem fogja számon kérni és akkor marad a lelkiismeret. Ha nem értette meg akkor kérdés hogy miért. Lehet nincs azon az értelmi szinten, ami megint egy külön kategória. Amit én kérdeztem az egy normál értelmi képességű de más vallású ember például muszlim vagy buddhista.
"mondjuk csak azt, amit a szüleitől tanult, akik pont mondjuk muszlimok voltak. Egy ilyen emberen ne könyörülne meg Isten, csak azért, mert nem imádta őt előírás szerint?"
Egy muszlim nem imád bálványokat. Kizárólag az egyetlen Istent imádja. Egy muszlim sokkal több időt fordít imára mint egy keresztényt. Egy muszlim sokkal többet böjtöl mint egy keresztény. Igazából keresztények nem is böjtölnek mert az nem böjt hogy 1-2 napig nem eszel húst. Egy muszlim sokkal inkább erkölcsösebb mint egy keresztény. Ezek után kedves tőled hogy úgy látod a muszlimok nem biztos hogy a pokolba kerülnek :)
"Jóbról az igaz emberről sehol nem írja a Biblia, hogy zsidó volt. Jónás és a niniveiek történetének egyik lényege, pont az, hogy "Én pedig ne szánjam Ninivét, a nagy várost, a melyben több van tizenkétszer tízezer embernél,"
Persze, mivel Isten minden néphez küldött prófétákat, de a kereszténység ezt nem mondhatja ki. Ha kimondja akkor megint az van hogy el kellene ismerni hogy a muszlimoknak van igazuk.
"Egyébként azért annyira nem vagyok egyedül ezzel a nézetemmel, pl. még a katolikusok, aki azért a kereszténység egy jelentős részét alkotják is hisznek abban, hogy pogányok is üdvözülhetnek. Akik tudatlanságból nem vették fel a kereszténységet, de vágykeresztség, meg vágyegyház által stb... amikor azt mondják, hogy az egyházon kívül nincs üdvösség, akkor nem arra gondolnak, hogy aki nem katolikus az nem üdvözülhet."
De, elégé egyedül vagy ezzel. A legtöbb keresztény irányzat szerint örök kárhozatra van ítélve az aki nem fogadja el Jézus istenségét és megváltó kereszthalálát. Meg ahogy látom te is csak azokkal teszel kivételt akihez nem jutott el a keresztény vallás vagy értelmileg nem képes felfogni.
Az iszlám szerint akihez nem jutott el a Korán és az iszlám tanítás az a korábbi kinyilatkoztatás alapján lesz számonkérve. Akihez pedig egyáltalán nem jutott el Isten üzenete az a lelkiismerete alapján lesz megítélve.
"Az előzőekhez még annyit. Mit is mondhatnék? Talán tévedek, de mégis nekem valahogy az az érzésem, hogy Isten alapvetően nem akarja elkárhoztatni az embereket, szeretné, hogy minél több ember megmeneküljön, ezért akinek lehet, annak szerintem könyörülni fog. Ő nem csak egy nép istene, hanem mindenkié."
És szerinted azok mire számíthatnak az ítélet napján akik nem az igazságot keresik, tagadják a bizonyítékokat és mindenféle butaságot hordanak össze, csak hogy valamivel tagadhassanak, mert saját egójukat többre tartják mint az igazságot?
"Először azt mondod, hogy az eredendő bűn nem lehet logikus, aztán az eredendő bűnnek pont azt az egy értelmezését írod le, ami szerinted nem logikus, pedig van több is. Én úgy hiszek az "eredendő bűnben", hogy az ember az emberi mivolta végett bűnös és követ el bűnöket, a tudás miatt lett az ember bűnös. Az nem azt jelenti, hogy a csecsemő is bűnös, mert Ádám megevett egy gyümölcsöt, ennek sokkal mélyebb értelme van."
Isten szabad akaratot adott az embereknek amiben benne van hogy bűnt követsz el. Ezt nem válthatta meg Jézust mert az emberek Jézus után is hajlamosak maradtak bűn elkövetésére. Ez a magyarázat is ugyanúgy értelmetlen.
"Ezt elmagyaráztuk már, itt a fohász szó szerepel, nem az ima, logikátlan lenne Jeruzsálem felé fohászkodni. Azt nem írja, hogy kötelező Jeruzsálem fele imádkozni. Kérlek olvasd el egybe a Bibliát, de legalább részeket belőle, hogy megértsd a teljes képet és megértsd milyen lélekkel szóltak a próféták!"
Innentől mindenre az a válaszotok hogy olvassam el a Bibliát? :) Elég egyértelmű hogy a jeruzsálemi templom felé kell imádkozni és nem csak akkor ha hadba vonulnak. Mindegy melyik szó szerepel itt, erre már adtam magyarázatot.
"A próféták beszédei arról szóltak, hogy az emberek távolodjanak el a bűntől és a képmutatástól, aztán bűnbánatot tartva térjenek vissza Istenükhöz."
Többek között erről is szóltak a próféták beszédei, igen, de ettől még rituális imát vár tőled Isten. Ez nem zárja ki a kötelező rituális imát.
"A próféták nem a Gipsz Jakabokat vonták felelősségre, akik egy-két dolgot rosszul tartottak be a törvényből, hanem azokat a vezető embereket, akik azt állították, hogy a törvény birtokában vannak és nagyon betartják azt, amikor az egy ujjal sem akarták érinteni."
Ezt is rosszul tudod. A próféták mindenkit meghallgattak és mindenkinek szóltak ha valamit rosszul tartottak be. Mohamed prófétához folyamatosan érkeztek hétköznapi emberek akiket mindig meghallgatott.
"Ugyanazok a vezetők voltak, aki ma az iszlámot és a kereszténységet vezetik."
Az iszlámnak nincs vezetője. Egyrészt nincs olyan hierarchikus egyház mint a keresztényeknél, másrészt már száz éve kalifa sincs.
"Oké, és ami utána van? Szálljatok le vagy menjetek le? A földön lesz lakóhelyetek?"
Már évekkel ezelőtt utánanéztem ennek a versnek. Ez a szó más versekben is szerepel a Koránban. Például Noé történetében mikor azt írja szálljatok le a hajóról. Tehát semmi olyan jelentése nincs a szónak ami azt jelentené hogy a mennyből ereszkedjenek le a Földre. A másik verseben pedig a kert szó szerepel.
"Az egyik, hogy valami mennyei tartózkodási hely volt, és letaszítattak erre a földre, így ez egyfajta büntetés volt számukra. Vagyis megkapták a megbocsátást, de azért a bűnüknek lett egyfajta következménye. De, más muszlim hittudósok, a bibliai narratívát követik, vagyis, hogy a teremtés itt a Földön zajlott le, mert néhány hadísz még arra is kitér, hogy különböző földből lett Ádám összerakva." Valamint folytatja, hogy ő is ezt a nézetet vallja, vagyis a bibliai verziót és hogy milyen egyéb indoka van erre."
A Korán alapján egyértelműen kijelenthető hogy az a kert ahonnan Ádámot kitetet Isten az nem a Mennyországbeli Édenkert. A Korán azt írja hogy az ember földből lett teremtve, így nyilván itt történt a Földön. Ami pedig még inkább bizonyítja az hogy a Korán szerint a Mennyországbeli Édenkert a hívők jutalma lesz és az Ítélet napja után kerülnek oda és örökre ott lesznek. Ott már nem lesz semmiféle próbatétel se gonosz teremtmény. Ádámot viszont Isten próbára tette, abban a kertben ott volt a Sátán ami egy igencsak rosszindulatú teremtmény, és Ádám ki lett téve. És ugye még nem volt az Ítélet napja sem. Tehát biztosan nem a Mennyországbeli Édenkertben történt Ádám esete.
"Szóval, ne mond azt, hogy a Biblia állít ilyet."
Leírnád hogy te mire alapozod ezt? Mert keresztényektől én azt hallom folyton hogy a Mennyországgbeli Édenkertben történt Ádám bűnbeesése.
"Ez tényleg csak azért írom, hogy ne keringjenek pontatlanságok. Nem azt állítom, hogy szándékosan írtad, de lehet, hogy te is félreértettél valamit a saját hiteddel kapcsolatosan. A Bibliával kapcsolatosan biztosan."
Amit látod én alaposan utánajárok és meg is indoklom. Ha van olyan muszlim aki ettől eltérőt állít az téved, vagy akkor indokolja meg és bizonyítsa.
A Bibliával kapcsolatban kifejtenéd hogy miből gondolod hogy a Földön történt? Mi erre a bizonyíték?
"Nem logikus hogy amit ma tesznek az emberek azt esetleg örökli fiad egy génmodosulás révén?"
Nem. Egyáltalán nem logikus. Ha te lopsz, akkor a gyerekeid is lopni fognak? Ha így is történik az nem egy génmodosulás miatt lesz hanem mert ezt látják a szüleiktől.
"1993-as holland felmérések szerint a férfiak közel harminc százalékában megtalálható a gyilkosság hajlamának génje.
És a többi bűn, lopás stb? "
Én nem hallottam ilyesmiről és nem is tartom igaznak. De ha igaz is, Jézus hogy váltotta meg ezt? Ha vannak ilyen gének akkor azt Jelenti Jézus nem változtatott semmin tehát így sincs értelme.
"A Korán alapján egyértelműen kijelenthető hogy az a kert ahonnan Ádámot kitetet Isten az nem a Mennyországbeli Édenkert." Az lehet, hogy te így gondolod, de közben van egy csomó ember, aki meg mást gondol. Ha tévednek, azt velük vitasd meg, én csak azt mondom, amit hallottam. Egy másik példa 12:40 Ők a Magyarországi Muszlimok Egyházának a tagjai és mondom, amúgy a kiadványaikban is ez szerepel: https://www.youtube.com/watch?v=HYVs8GRgQ7Y&list=PLlgTK99c5X..
"Mert keresztényektől én azt hallom folyton hogy a Mennyországgbeli Édenkertben történt Ádám bűnbeesése." Az elég meglepő. Szerintem félreértettél valamit, vagy ők értette félre valamit. Kicsit furán érzem magam, hogy nekem kell bizonyítanom, hogy a keresztények nem ezt gondolják. Nem neked kellene bizonyítanod valamivel, hogy bárki is ezt állítja?
Ha elolvasod a Biblia elejét, teljesen egyértelmű. Pár példa: "Azután megáldotta őket Isten, és ezt mondta nekik Isten: Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet, és hajtsátok uralmatok alá! Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a szárazföldön mozgó minden élőlényen!" 1Móz 1:28
"Azután megformálta az ÚRisten az embert a föld porából, és az élet leheletét lehelte az orrába. Így lett az ember élőlény.
Ültetett az ÚRisten egy kertet Édenben, keleten, és ott helyezte el az embert, akit formált." 1Móz 2:7-8
"Édenből pedig fakadt egy folyó, hogy a kertet öntözze; onnan aztán szétágazott, és négy ágra szakadt. Egyiknek Písón a neve. Ez megkerüli Havílá egész földjét, ahol arany van. Ennek a földnek az aranya jó. Van ott illatos gyanta és ónixkő. A második folyónak Gíhón a neve. Ez megkerüli Etiópia egész földjét. A harmadik folyónak Tigris a neve. Ez Assúr keleti részén folyik. A negyedik folyó pedig az Eufrátesz.
Fogta tehát az ÚRisten az embert, és elhelyezte az Éden kertjében, hogy művelje és őrizze azt." 1Móz 2:11-15
"Az embernek pedig ezt mondta: Mivel hallgattál feleséged szavára, és ettél arról a fáról, amelyről megparancsoltam, hogy ne egyél, legyen a föld átkozott miattad, fáradsággal élj belőle egész életedben! Tövist és bogáncsot hajtson neked, és a mező növényét egyed! Arcod verejtékével egyed a kenyeret, míg visszatérsz a földbe, mert abból vétettél! Bizony por vagy, és vissza fogsz térni a porba!" 1Móz 3:17-19
"kiűzte az ÚRisten az Éden kertjéből, hogy művelje a földet, amelyből vétetett. És miután kiűzte az embert, odaállította kelet felől az Éden kertjéhez a kerúbokat és a villogó lángpallost, hogy őrizzék azt az utat, amely az élet fájához vezet." 1Móz 3:23-24
"Ezután elment Kain az ÚR színe elől, és letelepedett Nód földjén, Édentől keletre." 1Móz 4.16
Szóval mindenféle mélyebb magyarázat nélkül, hogy ez most szó szerint értendő vagy hogyan, mi lett a kerttel stb., magából a szövegből, annyit azért megtudunk állapítani, hogy az ember a Földön teremtetett. A föld porából teremtetett, ennek a világnak a része. A tettei erre a világra vannak kihatással. Éden, a Földön volt és amikor kiűzettek a kertből, nem az égből estek le a Földre, hanem a kerttől keletre költöztek. A föld amibe vissza térnek, amiből vétettek, ez a föld.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!