Keresztények miért nem úgy imádkoznak ahogy Jézus tanította?
Az alábbi Újszövetségi versből kiderül hogy Jézus arccal a földre borult és így imádkozott:
Máté 26:39 Egy kissé továbbment, arcra borult, és így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te."
Ószövetségi versekből kiderül hogy a próféták és a zsidó nép is arccal a földre borulva imádkoztak:
Mózes 2. könyve, 34:8 Mózes sietve letérdelt a földre, leborult,
Mózes 1. könyve, 17:3 Ekkor Abrahám arcra borult, Isten pedig így szólt hozzá:
Mózes 4. könyve, 20:6 Mózes és Áron pedig elment a gyülekezet elől a kijelentés sátrának a bejáratához, és arcra borultak.
Mózes 2. könyve, 4:31 A nép pedig hitt. Amikor meghallották, hogy az ÚR gondjaiba vette Izráel fiait, és hogy meglátta nyomorúságukat, meghajoltak, és leborultak.
Egyértelműen kiderül a Bibliából hogy Isten parancsa szerint arccal a földre borulva kell imádkozni, de keresztények mégsem így imádkoznak. Muszlimok imádkoznak arccal a földre borulva.
Találtam egy érdekes videót ezzel kapcsolatban:
https://www.youtube.com/watch?v=wqwkGnMSJAI
Az első imádkozó férfi ortodox zsidó vallást követi és arccal a földre borulva imádkozik. A mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. Úgy tudom ma már csak kevés zsidó imádkozik így. A második imádkozó férfi arámi keresztény.Itt is látható hogy a mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. A harmadik imádkozó férfi pedig szintén keresztény. Nem tudom pontosan melyik irányzat, de ő is nagyon hasonlóan imádkozik ahogy a muszlimok. A negyedik imádkozó férfi pedig muszlim.
Tehát ha nem is sokan, de vannak zsidók és keresztények akik úgy imádkoznak ahogy azt a Biblia írja, a muszlimok viszont mind és mindig így imádkoznak.
Tehát kérdés, keresztények többsége miért nem követi Jézus tanítását az imával kapcsolatban? Másik kérdésem, keresztények szerint miért muszlimok imádkoznak úgy ahogy a Jézus tanította és ahogy a Biblia írja?
"Ugye nem gondolod komolyan hogy az Evangélium eredetileg görögül íródott? Sem Jézus sem a tanítványok nem beszéltek görögül. Ez nem zavar?"
De, komolyan gondolom. Mivel ez az ezzel foglalkozó szövegkritikusok és szakemberek álláspontja. Én egyedül Mátéra gondolom, hogy valószínűleg fordítás. De, a kérdés szempontjából lényegtelen. Ha fontos lett volna az ima nyelve, megőrizték volna.
"Sem Jézus sem a tanítványok nem beszéltek görögül. Ez nem zavar?" Ezt egyébként honnan veszed? A görög elterjedt nyelv volt. Pál pl. művelt farizeus volt, aki görögül írta a leveleit, még a rómaiaknak írt levelét is vagy pl. az Egyiptomban, Alexandriában élő zsidók görögül beszéltek. A görög volt a közvetítő nyelv. Kiknek is tulajdonítjuk az evangéliumokat? Márk írnok és tolmács volt, Péter kísérője. Máté vámszedő volt, miért ne beszélt volna több nyelvet? Lukács egy görög orvos volt. János pedig Epheszoszban, akkori görög nyelvterületen élt és alapított egyházat. Miért ne tudott volna görögül? Mivel Máté vélhetően a jeruzsálemi gyülekezetnek írt, ezért ő arámi nyelven írta meg a beszámolóját. De, a többiek az evangéliumokat nem jeruzsálemi zsidóknak írták, hanem a diaszpórában élő zsidóknak és pogányoknak, értehető, hogy olyan nyelvet használtak, amit sokan értenek.
"Az mitől logikusabb és jobb, hogy Allah teremt ilyen eleve gonosz szellemi lényeket?"
Nem eleve gonosz szellemi lényeket teremtett mert kezdetben a Sátán is hívő volt. Allah szabad akaratot adott nekik és az embereknek is. Hogy ez jóra vagy rossza használják az egyén felelőssége.
"Imádkoztam már párszor azért, hogy megtudja a teljes igazságot, hogy valóban igazad van-e, egy csomószor gondolkodtam már azon, hogy mi van, ha neked van igazad. Tényleg eltörtem magamban azt a szellemi falat, ami az emberekben van, amikor vitatkoznak valakivel. Az égőjük és a kényelmük miatt az emberek hozzák létre az emberek azt a falt, én ezt valóban megpróbáltam áttörni, Istent is kértem, hogy törje el, ha nekem nem sikerülne. Kész voltam arra, hogy megalázzam magam és ha kell kimondjam, hogy "bocsánat, tényleg igazad volt".
Szép és helyes hogy Isten segítségét kérted, de neked is tenned kell ezért. Ez olyan mintha azt kérnéd Istentől hogy vizsgázz jelesre a matek vizsgán de nem tanulsz semmit, aztán meg nem érted miért lett elégtelen. Ha tényleg az igazságot keresed Isten biztosan segít de neked kell utána járnod. Például úgy hogy elolvasod a Biblia mit ír az imáról, aztán utánanézel az iszlám vallás tanításának és kettőből összerakod mi lehet az igazság.
"Hányszor kértük már, hogy mutass egy olyan rész, ahol a Bibliában le van írva a muszlim rituális ima, erre mindig csak az volt a válasz, hogy "én már leírtam", ezzel referáltál a magyarázatban idézett részekhez, amit már ezerszer mondtunk, hogy ott nem rituális ima van, szimplán csak leborulás."
Az általam eddig mutatott bizonyítékok szerintem bőven elegendőek, de mivel úgy tűnik tényleg az igazságot keresed a kedvedért még jobban utánanéztem a Bibliában az imával kapcsolatos verseknek. Akkor mutatom a további bizonyítékokat:
Dániel próféta könyve 6:10 (6:11) Amikor Dániel megtudta, hogy alá van írva ez az irat, hazament. Emeleti szobájának ablakai nyitva voltak Jeruzsálem felé, és ő napjában háromszor térden állva imádkozott, és magasztalta Istenét, ahogyan azelőtt is szokta.
Azt írja Dániel naponta háromszor imádkozott. Ezért imádkoznak a zsidók naponta háromszor kötelezően. Tehát az ima a Biblia szerint is kötelező.
Zsoltárok 55:16-17 Én az Istenhez kiáltok, és az Úr megszabadít engem. Estve, reggel és délben panaszkodom és sóhajtozom, és ő meghallja az én szómat.
Szintén bizonyíték a kötelező három imára, és itt már az is kiderül napon belül sem mindegy mikor végezzük.
Apcsel 10:9 Másnap, amíg ők úton voltak, és a városhoz közeledtek, Péter déltájban felment a ház tetejére imádkozni.
A pontos időt is megadja ez a vers hogy mikor kell imádkozni.Nyilván ez volt a déli ima ideje, és az már az Újszövetség és Jézus tanítványa.
Apcsel 10:30 Ekkor Kornéliusz így szólt: "Négy nappal ezelőtt körülbelül ebben az órában, délután három órakor imádkoztam,
Apcsel 3:1 Péter és János felment a templomba, a délutáni imádkozás idejére, délután három órára.
Ebből a két versből is kiderül hogy meghatározott időpontban van az ima ideje. A délutáni ima 3 órakor volt, ez egyértelmű. Megtudjuk azt is hogy az ima elvégezhető otthon vagy a templomban.
Mózes 5. könyve, 6:6-7 Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt,
Valamelyik keresztény kérdezte hogy mi értelme megtanulni a Korán verseit és ismételgetni ima alatt. Hát itt a válasz. Ezt parancsolja a Biblia is. Meg kell tanulnod a Biblia verseit és ismételgetned kell, nyilván ima alatt.
Mózes 5. könyve, 11:18-19 Vegyétek azért a szívetekre és lelketekre ezeket az igéket, kössétek jelül a kezetekre, és legyenek fejdíszként a homlokotokon. Tanítsátok meg ezeket a fiaitoknak is.
Szintén azt írja meg kell tanulni a Bibliai verseit és a gyerekeknek is meg kell tanítani. Hány keresztény tudja a Bibliai verseit fejből? Sok muszlim a teljes Koránt memorizálja, az imához pedig több fejezetet tudni kell fejből.
Összefoglalva az alábbiakat tudjuk meg ezekből a Bibliai versekből:
1, Biblia szerint is kötelező az ima, ahogy az iszlám tanítja.
2, Biblia szerint is van egy minimum ima amit minden nap el kell végezned ahogy az iszlám tanítja.
3, Biblia szerint is napon belül meghatározott időpontokban kell elvégezni a kötelező imákat, ahogy az iszlám tanítja.
4, Biblia szerint a kötelező ima elvégezhető otthon vagy a templomban, ahogy az iszlám tanítja.
5, A Biblia verseit meg kell tanulni, és az ima alatt recitálni, és a gyerekeknek is meg kell tanítani, ahogy az iszlám tanítja.
"Ha valaki nem Jeruzsálem felé néz, hanem másik irányba, de közbe arra gondol, hogy mennyit vétkezett a népük és ő maga is, akkor vajon Isten nem hallgatja meg?"
Akkor az nem ima lesz hanem fohász.
"Itt Salamon azt mondja, hogy ha fogságba kerülnek Izrael fiai, akkor Jeruzsálem fel fordulva a bűneikről vallást téve imádkozzanak,"
Ebből nem következik az hogy csak eben az esetben kell Jeruzsálem fel fordulva imádkozni.
"Azt is elmondtuk, hogy a "bárhol, bármikor imádkozhatsz" nem azt jelenti, hogy naponta 20 másodpercben elmotyogsz valamit érzéssel, és akkor készen vagy, ezt akinek tiszta a szíve felfogja."
De igen. A "bárhol, bármikor imádkozhatsz" azt jelenti ha évente egyszer 20 másodpercben elmotyogsz valamit az már elég. Persze nyilván nem, de ha azt állítod nincs kötelező ima akkor abból ez következik.
"Te képes vagy áttörni ezt a szellemi falat?"
Bennem nincsenek falak. Az iszlám a folyamatos tanulást, gondolkodást írja elő. Látod, most is a Bibliában néztem utána.
"Azokról a keresztényekről is ezt gondolod, akik olyan országokban vállalják fel a hitüket, ahol meg is hallhatnak érte, de nem a muszlim rituális ima szerint imádkoznak? Vajon ők is csak azért nem akarnak a muszlim ima szerint imádkozni, mert lusták és csak kifogásokat keresnek?"
Általánosságban gondolom így, fügétlenül attól hogy hol élnek a keresztények.
"de nagyon sok olyan rész van benne, ami nem Isten szava, sőt a többség ilyen. Például, ha egy olyan rész van, hogy xy elment ebből a városból a másikba, akkor az nem Isten szava."
És mit keres a Bibliában olyan szöveg ami nem Isten szava?
"Akkor például az, hogy a hullócsillagok arra vannak, hogy az ördögöket megbüntessék vagy az, hogy dzsinnek léteznek nem tudományellenes. Persze lehet ezeknek is van valami magasabb értelmük,"
A tudomány számára a dzsinnek ismeretlenek (igazából nem azok, csak nem hozzák nyilvánosságra, de ez más kérdés). Ha a tudomány valamit nem ismer nem mondhatod arra hogy tudományellenes. Tehát nem mondhatod hogy a dzsinnek és a hullócsillagok dzsinnekre gyakorolt hatása tudományellenes.
"A Noé történetének mért ne lehetne?"
Mert a Biblia azt írja 4 ezer éve az egész világot elöntötte a víz és minden állatfajból egy pár élte túl. Ez ellentétes a tudománnyal mert tudjuk hogy 4 ezer éve nem volt semmiféle világot elöntő özönvíz és egyetlen pár állat nem tudott volna úja elszaporodni. Tehát amit a Biblia állít az tudományosan bizonygathatóan nem igaz.
"A másik meg, hogy nem minden próféta szavát muszáj szóról szóra szó szerint értelmezni, sokszor direkt költőien fogalmaztak, túlzásokat is használtak."
Lehet allegorikus megfogalmazás, de az kiderül. Viszont Noé egész történetét nem lehet allegorikus.
"Akkor még mindig maradt az a kérdés, hogy azok a keresztények (ők nem így hívják magukat), akik mindent szó szerint vesznek, rengetegszer elolvasták a Bibliát (és mindig nézik az eredeti nyelvű szöveget is), és mindent betartanak mért nem imádkoznak rituálisan?"
Betartják a többszáz ószövetségi törvényt is? Ilyen keresztények biztosan nincsenek. Legfeljebb kedvükre kiválogatnak néhány részt és azt mondják szó szerint értelmezik. Belefutottam ilyen kereszténybe ezen az oldalon is. Elkezdte bizonygatni hogy 4 ezer éve az egész világ víz alá került.
"A Biblia igazolja a Koránt?"
Igen, a Biblia igazolja a Koránt. Például ebben a témában is. A Biblia igazolja hogy az iszlám szerinti ima Isten parancsa.
"A Korán Jézus után 600 körül keletkezett, mégpedig úgy, hogy Mohamed átvett bizonyos részeket a Bibliából, átírta azokat és belerakta a saját könyvébe. A Biblia biztosan nem igazolja ezt a hamisítást."
Na akkor sorold mik ezek a hamisítások? Mit írt át? :)
"Lehet, hogy a muszlimok Istene előírta azt a hajlongást, ahogyan ti imádkoztok, de a zsidók és keresztények Istene semmi ilyet nem írt elő."
Nincs olyan hogy zsidók és keresztények vagy muszlimok Istene. Egy Isten van. Hajlongást pedig valóban nem írt elő Isten, hanem rituális imát.
"A zsidó oldal, amit belinkeltél a templomi liturgiát írta le."
Nem írja hogy csak templomban kell így imádkozni.
"Idézek belőle: „A hajlongás talán a legelterjedtebb és leginkább a zsidó imarendhez társított mozdulatok egyike, annak ellenére, hogy a zsidó törvények ezt nem írják elő, s még csak nem is általában javasolt szokás."
Azt írja a hajlongást nem írja elő a zsidó törvény hiába a legelterjedtebb mozdulat és nem is javasolják. Tehát nincs alapja az Ószövetségben.
"Ennek semmi értelme. A keresztények nem hagyták el az imát, hanem Jézus tanításai szerint gyakorolják. Bemásoltam már neked Jézus tanítását az imáról, olvasd el újra."
A keresztény ima lényege elmondásotok szerint az hogy bárhol bármikor bárhogy elvégezhető. Ezen nincs mit elolvasni. Persze nem igaz.
"Tévedés. Nincs a zsidóknál kötelező rituális ima. A napi háromszori ima csak szokás. A zsidó vallásban az ima nincs korlátozva, nincs kötelezően megszabva sem a tartalma, sem a szövege, sem a stílusa, sem a nyelve, sem az ideje, mivel lényege, hogy szívvel végzett szolgálat, individuális megnyilatkozás, melyet bármikor és bárhogyan meghallgathat Isten."
Akkor nem ismered a saját Bibliádat. További Bibliai versek amik bizonyítják hogy az iszlám szerinti ima a helyes:
Dániel próféta könyve 6:10 (6:11) Amikor Dániel megtudta, hogy alá van írva ez az irat, hazament. Emeleti szobájának ablakai nyitva voltak Jeruzsálem felé, és ő napjában háromszor térden állva imádkozott, és magasztalta Istenét, ahogyan azelőtt is szokta.
Azt írja Dániel naponta háromszor imádkozott. Ezért imádkoznak a zsidók naponta háromszor kötelezően. Tehát az ima a Biblia szerint is kötelező.
Zsoltárok 55:16-17 Én az Istenhez kiáltok, és az Úr megszabadít engem. Estve, reggel és délben panaszkodom és sóhajtozom, és ő meghallja az én szómat.
Szintén bizonyíték a kötelező három imára, és itt már az is kiderül napon belül sem mindegy mikor végezzük.
Apcsel 10:9 Másnap, amíg ők úton voltak, és a városhoz közeledtek, Péter déltájban felment a ház tetejére imádkozni.
A pontos időt is megadja ez a vers hogy mikor kell imádkozni.Nyilván ez volt a déli ima ideje, és az már az Újszövetség és Jézus tanítványa.
Apcsel 10:30 Ekkor Kornéliusz így szólt: "Négy nappal ezelőtt körülbelül ebben az órában, délután három órakor imádkoztam,
Apcsel 3:1 Péter és János felment a templomba, a délutáni imádkozás idejére, délután három órára.
Ebből a két versből is kiderül hogy meghatározott időpontban van az ima ideje. A délutáni ima 3 órakor volt, ez egyértelmű. Megtudjuk azt is hogy az ima elvégezhető otthon vagy a templomban.
Mózes 5. könyve, 6:6-7 Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt,
Valamelyik keresztény kérdezte hogy mi értelme megtanulni a Korán verseit és ismételgetni ima alatt. Hát itt a válasz. Ezt parancsolja a Biblia is. Meg kell tanulnod a Biblia verseit és ismételgetned kell, nyilván ima alatt.
Mózes 5. könyve, 11:18-19 Vegyétek azért a szívetekre és lelketekre ezeket az igéket, kössétek jelül a kezetekre, és legyenek fejdíszként a homlokotokon. Tanítsátok meg ezeket a fiaitoknak is.
Szintén azt írja meg kell tanulni a Bibliai verseit és a gyerekeknek is meg kell tanítani. Hány keresztény tudja a Bibliai verseit fejből? Sok muszlim a teljes Koránt memorizálja, az imához pedig több fejezetet tudni kell fejből.
Összefoglalva az alábbiakat tudjuk meg ezekből a Bibliai versekből:
1, Biblia szerint is kötelező az ima, ahogy az iszlám tanítja.
2, Biblia szerint is van egy minimum ima amit minden nap el kell végezned ahogy az iszlám tanítja.
3, Biblia szerint is napon belül meghatározott időpontokban kell elvégezni a kötelező imákat, ahogy az iszlám tanítja.
4, Biblia szerint a kötelező ima elvégezhető otthon vagy a templomban, ahogy az iszlám tanítja.
5, A Biblia verseit meg kell tanulni, és az ima alatt recitálni, és a gyerekeknek is meg kell tanítani, ahogy az iszlám tanítja.
"Nem eleve gonosz szellemi lényeket teremtett mert kezdetben a Sátán is hívő volt. Allah szabad akaratot adott nekik és az embereknek is. Hogy ez jóra vagy rossza használják az egyén felelőssége."
Akkor lényegében nincs semmi különbség, ugyanúgy szabad akarattal rendelkező szellemi lényekről van szó, mint az angyalok esetében, csak Mohamed inkább ezeket a korai arab mitológiából kölcsönözte.
"De, komolyan gondolom. Mivel ez az ezzel foglalkozó szövegkritikusok és szakemberek álláspontja. Én egyedül Mátéra gondolom, hogy valószínűleg fordítás. De, a kérdés szempontjából lényegtelen. Ha fontos lett volna az ima nyelve, megőrizték volna."
A szakemberek álláspontja az hogy volt egy korábbi szöveg ami alapján a négy evangélista megírta a saját könyvét. Ez lehetett akár az eredeti arámi szöveg is. Az eredeti arámi szövegből semmit nem őriztek meg.
"Ezt egyébként honnan veszed? A görög elterjedt nyelv volt."
Mi a bizonyíték arra hogy Jézus beszélt görögül?
"Pál pl. művelt farizeus volt, aki görögül írta a leveleit,"
Pál nem volt Jézus tanítvány. Mégcsak nem is látta.
"Kiknek is tulajdonítjuk az evangéliumokat? Márk írnok és tolmács volt, Péter kísérője. Máté vámszedő volt, miért ne beszélt volna több nyelvet? Lukács egy görög orvos volt. János pedig Epheszoszban, akkori görög nyelvterületen élt és alapított egyházat. Miért ne tudott volna görögül? Mivel Máté vélhetően a jeruzsálemi gyülekezetnek írt, ezért ő arámi nyelven írta meg a beszámolóját."
Lukács és Márk szintén nem Jézus tanítványai. Mégha tudtak is görögül valamilyen szinten, biztos hogy előbb saját anyanyelvükön írták le, és csak utána görögül.
"De, a többiek az evangéliumokat nem jeruzsálemi zsidóknak írták, hanem a diaszpórában élő zsidóknak és pogányoknak, értehető, hogy olyan nyelvet használtak, amit sokan értenek."
Jézus zsidó volt és zsidóknak tanított, anyanyelvük pedig az arámi volt. Jézus életében szó nem volt arról hogy pogányoknak írnak. Ezt később döntötték el. Nyilván ebből az következik hogy először saját anyanyelvükön írták le. Egyébként is az iszlám szerint az eredeti Evangélium nem emberi iromány hanem Isten szava.
Pál (Saul) apostol látta J3uust ezt már megírtam neked.
91Saul még mindig lihegett a dühtől, és halállal fenyegette az Úr tanítványait. Elment a főpaphoz, 2s arra kérte, adjon neki ajánlólevelet a damaszkuszi zsinagógához, hogy ha talál ott embereket, férfiakat vagy nőket, akik ezt az utat követik, megkötözve Jeruzsálembe hurcolhassa őket. 3Már Damaszkusz közelében járt, amikor az égből egyszerre nagy fényesség ragyogta körül. 4Földre hullott, és hallotta, hogy egy hang így szól hozzá: „Saul, Saul, miért üldözöl engem?” 5Erre megkérdezte: „Ki vagy, Uram?” Az folytatta: „Én vagyok Jézus"
""Itt Salamon azt mondja, hogy ha fogságba kerülnek Izrael fiai, akkor Jeruzsálem fel fordulva a bűneikről vallást téve imádkozzanak,"
Ebből nem következik az hogy csak eben az esetben kell Jeruzsálem fel fordulva imádkozni."
Egyáltalán nem érted miről beszélek! Itt Salamon nem meghatározta az imát. Ha a zsidók fogságba kerülnek, akkor gondoljanak arra, hogy azért történt mindez velük, mert Isten ellen fordultak. Térjenek vissza Istenhez és tartsák meg az Ő útját, fájdalommal gyötrődve gondoljanak bele abba, hogy miket is tettek. Erre mit csináltak a zsidók? Azt mondták még több ima kell, még több állatáldozat, még több Jeruzsálem felé fordulás, meg imádkozzuk napi háromszor is. Aztán amikor még több baj történt velük csak úgy néztek, hogy mért is nem jön a segítség. Hát persze! Azok miatt az emberek miatt, akik naponta 3 helyett néha csak kétszer imádkoztak vagy hetente 25 helyett csak 24 áldozatot vittek.
"Mit kezdjek a sok véresáldozattal? - mondja az Úr. Elegem van az égőáldozati kosokból, a hízott marhák kövérjéből! A bikák, bárányok és bakok vérében nem telik kedvem. Ki kívánja tőletek, hogy eljöjjetek, hogy megjelenjetek előttem, és tapossátok udvaromat? Ne hozzatok többé hazug áldozatot, még a füstjét is utálom! Újhold, szombat, ünnepi összejövetel? Nem tűröm együtt a bűnt és ünneplést! Újholdjaitokat és ünnepeiteket gyűlölöm én, terhemre vannak, fáraszt elviselni." Tényleg ezt mondaná Isten, ha úgy tetszik Neki az imádkozás, ahogy te mondod? Így lehet helyesen értelmezni azokat a verseket, amiket idéztél. Persze semmi baj nem lett volna vele, ha valaki valóban Jeruzsálem fele imádkozik, sőt jó lett volna, de ha valaki nem Jeruzsálem fele imádkozik, vagy nem napi háromszor, de közben teljes szívéből erejéből, lelkéből Istenre gondol, akkor azt már nem hallgatja meg Isten?
Mondhatnád erre, hogy "hát de az már fohász, nem ima", de ez azért nem igaz, hiszen, amikor Salamon elmondta a beszédét és azt mondta, hogy Jeruzsálem fele imádkozzanak, akkor ott a palal szó szerepel, ami szerinted a fohász. A zsoltár amit idéztél, ott se szerepel az ima szó (sem papal sem sachah, csak az szerepel, hogy kiabál Istenhez), de ez sem azt mutatja, hogy ez lenne az ima kötelező módja. Itt simán csak arról Ír, hogy a zsoltár szerzője mindig Istenhez kiáltott. Olyna, mintha azt mondanám, hogy az az alkesz reggel. délbe, este iszik, akkor nyilván ezzel nem konkrétan azt akarom mondani, hogy ebben a 3 időpontban iszsik, hanem hogy megállás nélkül. Az Újszövetségben is egy szó van csak az imára, tehát ott az is imának számít, amikor állnak vagy térdelnek.
Ezt tényleg nem fogod megérteni, ha nem olvasod el a Bibliát. Ha nálad tényleg nincsen szellemi fal, akkor adj neki egy esélyt.
"Általánosságban gondolom így, fügétlenül attól hogy hol élnek a keresztények."
A dolog lényeg nem az, hogy ki hol él, hanem hogy vannak olyan keresztények, akik az életüket is odaadnák, meg minden másukat. Aki mindenét odaadná, vajon ő is lustaságból nem úgy imádkozik, mint a muszlimok?
"És mit keres a Bibliában olyan szöveg ami nem Isten szava?"
Ez bizonyítja, hogy tényleg nem ismered a Bibliát. A Biblia 66 különböző könyv gyűjteménye különböző emberektől. Olvasd el a Krónikák, a Királyok, Ezsdrás vagy Ruth, a Bírák, Sámuel és még lehetne sorolni mennyi könyvet és rájössz miről beszélek. Senki nem állította, hogy a Biblia csak Isten szava lenne. Hiába szajkózzák ezt a keresztények, ha nem így van.
"Mózes 5. könyve, 11:18-19 Vegyétek azért a szívetekre és lelketekre ezeket az igéket, kössétek jelül a kezetekre, és legyenek fejdíszként a homlokotokon. Tanítsátok meg ezeket a fiaitoknak is."
Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy meg kéne tanulnunk az eredetei szöveget, mint egy verset. Itt is az a lényeg, hogy az emberi élet igazsága Isten törvényeiben volt. Például ne paráználkodj, ne edd meg a vért, csak Istent imádd stb. Ezeket a törvényeket kell megjegyezni és átadni a fiatal generációknak, hogy ők is igazságban, Isten akarata szerint élhessenek.
"Betartják a többszáz ószövetségi törvényt is? Ilyen keresztények biztosan nincsenek."
Igen, betartják az összes ószövetségi törvényt, sót még azokat is, amik nincsenek is köztük. Például nagyjából 2 bibliai igében benne van, hogy szakálluk volt a zsidóknak, ezért ők is kötelezően szakállt hordanak egy csomó fogalmat héberül használnak. Imádkozni mégsem úgy imádkoznak, mint a muszlimok, ha jól tudom.
"A keresztény ima lényege elmondásotok szerint az hogy bárhol bármikor bárhogy elvégezhető. Ezen nincs mit elolvasni. Persze nem igaz."
De ez nem igaz. Kérdezz meg itt bárkit hogyan kell imádkozni és azt fogja mondani, hogy mindig, amikor lehet. Jézus is azt mondja, szüntelenül imádkozni kell és nem szabad belefáradni. Viszont imádkozni még akár futás körben is lehet, ha éppen az életedért menekülsz.
"Akkor lényegében nincs semmi különbség, ugyanúgy szabad akarattal rendelkező szellemi lényekről van szó, mint az angyalok esetében, csak Mohamed inkább ezeket a korai arab mitológiából kölcsönözte."
Egyáltalán nem. Keresztény vallás szerint az egyes angyaloknak fontos feladataik vannak amikkel Isten bízta meg őket. Ha a Sátán angyal és fellázadt akkor a többi angyal is bármikor fellázadhat vagy mondhatja azt hogy nem végzi el a feladatát. Ez egyáltalán nem logikus. A dzsinnek nem a mitológiából lettek kölcsönözve. Meg akkor ilyen alapin az angyalok és ördögök is csak a zsidó mitológia részei.
"Keresztény vallás szerint az egyes angyaloknak fontos feladataik vannak amikkel Isten bízta meg őket."
Akkor ezek szerint Allah a dzsinneket céltalanul teremtette?
"A dzsinnek nem a mitológiából lettek kölcsönözve."
Dehogy nem. Az arab mitológiában már jóval az iszlám előtt jelen voltak ezek a szellemi lényeg. Mohamed csak ezt vette át, kicsit átalakítva.
"Meg akkor ilyen alapin az angyalok és ördögök is csak a zsidó mitológia részei."
Végül is, ha a Szentírást mitológiaként értelmezzük, akkor igen. De akkor is ez inkább egy saját dolog, nem átvett, mint a dzsinnek esetében.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!