Keresztények miért nem úgy imádkoznak ahogy Jézus tanította?
Az alábbi Újszövetségi versből kiderül hogy Jézus arccal a földre borult és így imádkozott:
Máté 26:39 Egy kissé továbbment, arcra borult, és így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te."
Ószövetségi versekből kiderül hogy a próféták és a zsidó nép is arccal a földre borulva imádkoztak:
Mózes 2. könyve, 34:8 Mózes sietve letérdelt a földre, leborult,
Mózes 1. könyve, 17:3 Ekkor Abrahám arcra borult, Isten pedig így szólt hozzá:
Mózes 4. könyve, 20:6 Mózes és Áron pedig elment a gyülekezet elől a kijelentés sátrának a bejáratához, és arcra borultak.
Mózes 2. könyve, 4:31 A nép pedig hitt. Amikor meghallották, hogy az ÚR gondjaiba vette Izráel fiait, és hogy meglátta nyomorúságukat, meghajoltak, és leborultak.
Egyértelműen kiderül a Bibliából hogy Isten parancsa szerint arccal a földre borulva kell imádkozni, de keresztények mégsem így imádkoznak. Muszlimok imádkoznak arccal a földre borulva.
Találtam egy érdekes videót ezzel kapcsolatban:
https://www.youtube.com/watch?v=wqwkGnMSJAI
Az első imádkozó férfi ortodox zsidó vallást követi és arccal a földre borulva imádkozik. A mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. Úgy tudom ma már csak kevés zsidó imádkozik így. A második imádkozó férfi arámi keresztény.Itt is látható hogy a mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. A harmadik imádkozó férfi pedig szintén keresztény. Nem tudom pontosan melyik irányzat, de ő is nagyon hasonlóan imádkozik ahogy a muszlimok. A negyedik imádkozó férfi pedig muszlim.
Tehát ha nem is sokan, de vannak zsidók és keresztények akik úgy imádkoznak ahogy azt a Biblia írja, a muszlimok viszont mind és mindig így imádkoznak.
Tehát kérdés, keresztények többsége miért nem követi Jézus tanítását az imával kapcsolatban? Másik kérdésem, keresztények szerint miért muszlimok imádkoznak úgy ahogy a Jézus tanította és ahogy a Biblia írja?
"A meghajlás, leborulás egyetemes emberi gesztus. Használják a hinduk, buddhisták, krisnások, zsidók és keresztények is. Majdnem minden vallás hívei időnként leborulnak az istenük előtt."
Az iszlám szerint Isten minden néphez küldött prófétákat. Nem meglepő ha a világ más vallásaiban is megtalálhatóak az iszlám szerinti ima egyes elemei.
"a kézcsóknál a férfi meghajol a nő előtt, a kézfogásnál biccentenek egymásnak az emberek, stb. A meghajlás, leborulás által megkisebbítjük a termetünket, ezzel kifejezzük a másiknak a tiszteletünket, alázatunkat."
De itt nem egyszerű meghajlásról van szó hanem rituális imáról.
"Nem az a kérdés, hogy a zsidók és a keresztények időnként leborultak/leborulnak-e, mert igen, időnként ezt teszik. Viszont a mindennapi imáiknak ez nem volt soha kötelező része, és most sem az, erre nem találunk törvényt a Bibliában, sem a zsidó gyülekezetek, sem a keresztény egyházak utasításaiban."
Látom továbbra is tagadod az egyértelmű bizonyítékokat. Ez amúgy miért jó neked?
"Ráadásul a muszlimok nem csak egyszerűen leborulnak, hanem speciális imamozdulatokat végeznek, amelyek nem magyarázhatók a Bibliából. Sem Jézus, sem a próféták nem imádkoztak így."
Dehogynem. Oké hogy nincs benne a Bibliába a teljes ima leírása de ki lehet következtetni és semmi nem zárja ki.
„Amikor imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és az utcasarkokon megállva imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat."
Már megbeszéltük. A képmutatás kerülendő, de ennek semmi köze a rituális imához.
"Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,..."
Ezt is megbeszéltük már. Miről van szó a Miatyánk keresztény imában? Isten dicsőítése, aztán Istenhez való könyörgés, menedékkérés Istennél, bocsánatkérés Istentől. Ezek mind megtalálhatóak a Korán verseiben.
"Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket.”
Ezzel kapcsolatban volt egy külön kérdésem. Számomra elfogadhatatlan és igazságtalan az áldozat büntetése ha nem bocsát meg az ellene vétkezőnek. Ezt hamisításnak tartom a Bibliában. Akit érdekel itt végigolvashatja:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
"Hoppá. Megkaptad a legjobb választ kérdező, na erre varrj gombot!"
Ugyanazt ismételgeti amit már az elején is megcáfoltam. Ha abban hisztek hogy a próféták népszokásokat követtek Isten parancsai helyett nagyon el vagytok tévedve, de ez a ti bajotok. A következményeivel is majd nektek kell szembenézni.
"Persze, fontosak a törvények is, de akkor is sokszor a szituációk adják meg mi a helyes. A mózesi törvények azt mondják, hogy akkor kell elfogadnunk valamit igazságnak, ha két tanú igazolja. Viszont ha a város két leghazudozóbb embere, akiről mindenki tudja, hogy hazudozók elkezd valakit megvádolni, akkor nyilván nem kell elfogadni igazságnak."
Az iszlám egyik törvénye szerin a hamisí tanúzás bűn. Ez azt jelenti hogy a bíróságnak kell kivizsgálni és megállapítani hogy a tanúk igazat mondtak vagy sem. Ez nem úgy működik hogy a tanúk vallomást automatikusan elfogadják. Ezért mondtam hogy az iszlám alkalmas arra hogy fenntartsa a rendet a társadalomban és Isten által meghatározott úton tartsa az embereket de a keresztény vallás erre alkalmatlan mert hiányoznak a törvények.
"SZERINTED tévesztettek meg."
Minden józanul gondolkodó ember szerint téged megtévesztettek. Sok keresztény tanítás teljesen ellentétes a józan ésszel. Ha valaki az eszére hallgat, kizárt hogy ezeket igaznak tartsa és Istennek tulajdonítsa.
"Ezt már megbeszéltük. Az összes versben, amiket idéztél csak annyi van, hogy leborultak. A térdelés meg meghajtás nincs az eredeti szövegben, esetleg annyi, hogy meghajoltak, leborultak. Semmi olyan nincs, ami hasonlítana a muszlim imához, hogy meghajoltak, felálltak, leborultak, erre vagy arra fordultak, semmi. Ennyi erővel linkelhetnék egy krisnás vagy egy hindu videót, ahol meghajolnak és leborulnak és azt mondhatnám, hogy a zsidók valójában mindig is krisnások voltak."
Ahogy mondtam a Korán sem írja le a teljes imát. Az pedig nem meglepő ha a világ más vallásaiban is megtalálhatóak az iszlám szerinti ima egyes elemei. Az iszlám szerint Isten minden néphez küldött prófétákat. Elég nagy a valószínűsége hogy Buddha valójában Isten által küldött próféta volt, csak idővel az emberek jelentősen meghamisították a tanítását. A hindu vallás szintén.
"Nem, nincs törvény, ehhez nem törvények kellenek, hogy megértsd. Ha van egy szerelmed, akivel együtt vagytok, majd ez a szerelmed annyit csinál, hogy naponta egyszer vagy kétszer ír és semmi más, úgy hogy szabad egész nap, akkor jogosan gyanúsíthatod meg, hogy nem is szeret. De ő jogosan mondhatja, hogy igen is szeret és szívből írt naponta egyszer?"
Miért ne? Lehet hogy csak lusta de amúgy tényleg szereti. De mondok valamit. Ha szeretsz valakit akkor mit teszel? Olyasmit amiről tudod hogy a másik kedvében járhatsz. Olyasmit amiről tudod hogy a másik várja tőled. Éppen ezért aki szereti Istent az azt fogja tenni amit Isten elvár. Márpedig Isten azt várja az ima esetében hogy úgy végezd el ahogy kérte.
"Akkor az sem logikus, hogy mért kötelező nekik a Tefilimet viselni. Ezze azt fogod mondani, hogy azért, mert "az csak egy ruhadarab, semmi nehéz nincs benne", viszont ha valami évtizedek alatt szokássá vált, majd újabb évtizedek alatt kötelezővé, abba sincs semmi nehéz."
Egy ruhadarab viselése évtizedek múlva sem lesz nehezebb. Az imánál viszont már egy kis változtatás, kötelező elemek bevezetése is feltűnő és nehézséggel jár. Ha azt állítod az ima teljesen kötetlen és szabad volt, akkor ebből nem lehet feltűnés nélkül kötelező rituális imát csinálni mert az emberek egyből megéreznék as nehézséget.
"Van egy másik magyarázat is arra, hogy mért nehezítették volna meg a saját életüket. Tegyük fel, hogy nem évtizedek alatt alatt alakult ki a rituális ima, hanem egyik pillanatról a másikra. Ez úgy lehetséges, hogy lehetett egy zsidó szekta, aki úgy akarták saját maguknak és másoknak igazolni magukat, hogy kitalálták, hogy ők azért igaz Isten követő emberek, mert sokat dolgoznak Istenért, azaz rituálisan elkezdtek imádkozni."
Ebben sincs semmi logika. Tegyük fel volt egy ilyen szekta. A többi ember miért követte volna őket? A szabad kötetlen ima helyett miért választanák a sokkal nehezebb kötelező rituális imát úgy hogy ezzel meg is szegnék Isten parancsát. Totál értelmetlen. Az egyetlen logikus magyarázat az hogy Isten kötelező rituális imát írt elő, de az emberek nehéznek találták és idővel elkezdtek egyszerűsíteni rajta és a keresztényeknél eljutott egy olyan pontra hogy bármikor bárhogy imádkozhatsz.
"Azért nem tudom megmondani, mert nem ismerem a muszlim könyveket. De szerintem simán lehetséges, hogy Mohamed nem is írta le egyszerre, hogy "így kell kötelezően imádkozni:...", hanem csak részletekbe írt le dolgokat, amiket ajánlott, de a muszlimok úgy értelmezték, hogy ez már pedig így kötelező."
Tényleg nem ismered mert ezernyi forrás leírja hogy Mohamed próféta így imádkozott és ezt is tanította. Ezen nincs mit félreértelmezni. Az ima és a fohász felosztás is egyértelmű.
"Ha jól tudom, akkor egyik muszlim szent könyvbe sincs leírva az 5 pillér úgy, hogy "ez az 5 legfontosabb dolog, amiket be kell tartani", hanem itt-ott vannak elhelyezve a könyvekbe."
Nem úgy szerepel a Koránban hogy 5 pillér, de mind benne van. Ezt em lehet félreérteni. A hadiszok pedig leírják részletesen.
"Azért hergelés, mert az értetlenségeddel lejáratod a saját vallásod, de legalább is magadat. Viszont mivel csak te képviseled ebben a beszélgetésben az iszlámot, így akaratlanul is ez a kép az iszlámmal párosul."
Mivel a keresztények válasza nem állja meg a helyét, nem tudom elfogadni. Sőt, igazából vicc kategória a válasz. Az nevetséges hogy szerintük Isten prófétái népszokásokat követtek mikor imádkoztak, nem pedig Isten parancsa szerint végezték.
"Akkor felteszem másképpen a kérdést! Te milyen nyelven imádkozol? Héberül, arámi nyelven, görögül, arabul vagy magyarul?"
Én arabul imádkozom mivel a Korán az utolsó kinyilatkoztatás és minden emberre vonatkozik, nem egy népre. Az ima alatt a Koránból kell recitálni a Korán pedig arab nyelven lett kinyilatkoztatva. A fohász viszont mehet mindenki saját nyelvén.
"Közben eszembe jutott, hogy van Magyarországon egy csoport, akik szinte minden szó szerint vesznek a Bibliából, laposnak tartják a földet azért, mert a Biblia azt írja, szakálluk van csak azért, mert a zsidóknak szakálluk volt stb. A rituális imádkozást viszont még ők sem említik ha jól tudom. Tőlük megkérdezheted akár, hogy úgy kell-e imádkozni, ahogy ti csináljátok."
A Bibliában vannak hibák mert meg lett hamisítva, például Noé történetében sok a hamisítás. Keresztényeknek ilyenkor két választása van. 1, Megtörtént eseményként értelmezi, de ez esetben a sok tudománnyal ellentétes állítást is tényként kell kezelnie, például az egész világot elöntő özönvizet. Ez viszont azzal jár hogy mások kinevetik az ilyen embereket mert tudományellenes abszurd dolgokban hisznek. 2, Azt mondják, ezek nem megtörtént események csak tanmesék. Ezzel viszont megtagadják Isten szavát és Isten prófétáit.
Láthatod hogy egyik sem jó. Ez történik akkor ha egy meghamisított könyvet követsz Isten szava helyett.
"Sőt, igazából vicc kategória a válasz. Az nevetséges hogy szerintük Isten prófétái népszokásokat követtek mikor imádkoztak, nem pedig Isten parancsa szerint végezték."
Az a vicc kategória, hogy még mindig nem érted, hogy a próféták belső indíttatásból és igen, kialakult szokások miatt, imádkoztak úgy ahogy és az imának különböző formái vannak a Bibliában. Valamint Jézus hivatkozol a kérdésedben, ami meg egyértelműen nem állj meg a helyét. A szövegekből levezethetetlen, sőt ellent mond a te állításodnak. Jézus megtanította a tanítványait imádkozni, de nem arra, amit te mondasz. És az is vicc, hogy arra a szövegre ami neked ellent mond, azt mondod, hogy meg van hamisítva, vagy azt, hogy ott nem is imádkoznak, csak azért, hogy a saját elképzeléseidet bele tudd erőltetni a szövegbe. Amikor egyértelműen leírja a Biblia, hogy pl. valaki állt és imádkozott, akkor biztos, az ima olyan pózában volt, amikor imádkozott, meg ilyenek... ne ez a vicc kategória. Ilyet csak az képes állítani, aki görcsösen ragaszkodik a saját elképzeléséhez és képtelen figyelembe venni a felmerülő érveket.
"Én arabul imádkozom mivel a Korán az utolsó kinyilatkoztatás és minden emberre vonatkozik, nem egy népre." Úgy van. Arabul imádkozol, ahogy az összes muszlim. Azért imádkozol arabul, mert a Korán arabul íródott. A te imád gyakorlatilag abból, áll hogy a Korán sorait ismételgeted és a hitvallásod. Ha nem tudsz arabul, akkor lényegében egy olyan betanult szöveget ismételsz, amit vagy nem is értesz, vagy csak kb. érted a jelentését. Őszinte leszek, az én szememben ez inkább hitvallás, mint ima. Ez nem kommunikáció Istennel, hanem a saját hited ismételgetése, ami naponta ötször emlékeztet arra, hogy miben hiszel. Ha nem megfelelően végzed még csak nem is érvényes. Miért imádkozol arabul, egy olyan nyelven, mait talán nem is beszélsz, mert a Korán arabul íródott? És? A többi próféta, meg más nyelven írt könyvet, nem? Tehát az arab csak egy közvetítő nyelv. A keresztényeknek meg görögül kellene imádkozniuk ugye? Mintha nem létezne a fordítás fogalma. (Nem arámi nyelven...nincs is fennmaradt szöveg ezen a nyelven és vélhetőleg 1 db evangélium íródott ezen a nyelven) Egyébként is, erre, hol van bármiféle parancs, példa, hogy valaki nem a saját nyelvén imádkozott? Meg a keresztényeknek Jeruzsálem felé kéne fordulniuk? Minek? Na, azt bizonyítsd be a Bibliából, hogy a keresztényeknek bármi okuk is lenne Jeruzsálem felé fordulva imádkozni, vagy valaha ezt csinálták!
Fenn akadsz az olyan külsőségeken, mint a leborulás, miközben figyelmen kívül hagyod azt, hogy a két ima, teljesen különbözik egymástól és minden egyéb belső tartalma, szabálya eltér. Mert nyilván azt már kínos lenne bizonygatni, hogy a keresztények Jeruzsálem felé fordultak, hogy nem a saját nyelvükön imádkoztak, hogy abból állt az ima a Koránhoz hasonló szöveget ismételgettek stb. Maga az ima, amit megtanít Jézus ellentétes a Korán egészével. A megszólítás "Mi Atyánk". A Korán szerint már ez istenkáromlás. Direkt a keresztények ellen írja a Korán, hogy ez nem jó. És, a többi? "Jöjjön el a te országod?", meg a "bocsátsd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek"? Ez hol van a Koránban? Komolyan mondom, vaknak kell lenni, hogy ne tűnjön fel a felfogás beli különbség. Ez nem lehet a koráni Jézus által tanított ima, vagyis egyáltalán miről beszélünk? Ráadásul a bűnök bocsánatáért való ima, számodra, már nem a fohász kategória? A rituális mosakodásról már nem is beszélve. Azt olvastam, az az iszlámban a megtisztulást szimbolizálja, a víz lemossa a bűnöket. Ezzel ellentétes a kereszténység felfogásával.
Szavakon lovagolsz, miközben nem látod a fától az erdőt.
"Dehogynem. Oké hogy nincs benne a Bibliába a teljes ima leírása de ki lehet következtetni és semmi nem zárja ki"
Semmi nem zárja ki, hogy úgy imádkoztak volna, de ettől még nem biztos, sőt kevés is az esélye. Nem szabad olyan terhet rakni az emberekre, ami felesleges. A farizeusok pont ezt csinálták.
"Miért ne? Lehet hogy csak lusta de amúgy tényleg szereti. De mondok valamit. Ha szeretsz valakit akkor mit teszel? Olyasmit amiről tudod hogy a másik kedvében járhatsz. Olyasmit amiről tudod hogy a másik várja tőled. Éppen ezért aki szereti Istent az azt fogja tenni amit Isten elvár. Márpedig Isten azt várja az ima esetében hogy úgy végezd el ahogy kérte."
De én nem tudok róla, hogy úgy járnék el Isten kedvébe, hogy rituálisan imádkozok. A te elmédben az van, hogy mi azért nem akarunk rituálisan imádkozni meg a többi parancsolatot betartani, mert lusták vagyunk és nem vagyunk képesek Isten akaratát követni, ezért kifogásokat keresünk. De ez nem így van! Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok keresztény van, akik így vélekednek törvényekről és valójában csak maguknak akarnak jót, nem pedig Istennel, de nem mindenkivel így van ez. Tényleg vagyunk olyanok, akik Isten akaratát akarjuk végezni.
Akit szeretsz, azzal mindig lenni akarsz és mindent meg akarsz tenni érte. Az nem igazi szerelem, ha a férfi szeretne a lánnyal lenni, de a lány inkább a barátnőivel megy soppingolgatni, filmeket, sorozatokat néz, és talán egyszer egy nap eszébe jut a barátja és ír neki. Nyilván akkor a lány nem is szereti a barátját, hanem saját magát szereti, hogyha egy kis boldogságra van szüksége, akkor eszébe jusson, hogy neki van barátja is.
"Nem úgy szerepel a Koránban hogy 5 pillér, de mind benne van. Ezt em lehet félreérteni. A hadiszok pedig leírják részletesen."
Te kiben hiszel valójában? A muszlimokban vagy Istenben. Nagyon sok keresztény elköveti ugyanezt a hibát, hogy Isten helyett a vallásban hisznek. Például ott van a 7 szentség és a cölibátus, amik máshogy vannak a Bibliában. Neked is elmondták, hogy az 5 pillért kell betartani vagy hogy kell imádkozni és te az embereket követed. Ezért mondtam, hogy veszélyes egyházakat közösségeket követni. Ezt értettem az alatt, hogy lehet félreértelmezitek, bár jobban kéne ismernem a muszlim könyveket, hogy ezt tudjam.
"A Bibliában vannak hibák mert meg lett hamisítva, például Noé történetében sok a hamisítás. Keresztényeknek ilyenkor két választása van. 1, Megtörtént eseményként értelmezi, de ez esetben a sok tudománnyal ellentétes állítást is tényként kell kezelnie, például az egész világot elöntő özönvizet. Ez viszont azzal jár hogy mások kinevetik az ilyen embereket mert tudományellenes abszurd dolgokban hisznek. 2, Azt mondják, ezek nem megtörtént események csak tanmesék. Ezzel viszont megtagadják Isten szavát és Isten prófétáit.
Láthatod hogy egyik sem jó. Ez történik akkor ha egy meghamisított könyvet követsz Isten szava helyett."
A Biblia nem Isten szava. Jézus Isten szava. Nem Noéban kell hinnem és neked sem, hanem Istenben. A Koránban is vannak tudományellenes versek.
276-os vagyok.
Először is elnézést, a sok elírásért az előző hozzászólásomban, nem olvastam át.
Másodszor pedig ehhez a gondolatmenethez szeretnék még valamit hozzáfűzni. Azért éreztem fontosnak kiemelni és tartom lényegesnek a pl. a "milyen nyelven imádkoztak a keresztények" kérdést és társait, mert ha valójában az iszlám ima vs. keresztény ima a téma, akkor annak a leborulás csak egy kis része. Az iszlám imát sok minden hitelteleníti, pl. ha nem arabul mondják el. Tehát nem csak az a kérdés, hogy milyen mozdulat sorban imádkoztak a keresztények, hanem hogy pl. milyen nyelven, mert egyébként bukik az egész elmélet és felesleges ráerőltetni a szövegekre olyat, ami nincs is benne. A muszlimok elég konkrétan lefektették, hogy hogyan kell imádkozni, tehát ha egy pont dől, dől az egész. Az pedig, hogy teljesen mindegy volt milyen nyelven imádkoznak elég könnyen védhető. Az evangéliumokat görög nyelven írták, de arra még a fáradságot sem vették, hogy leírják az imát, az eredeti arámi nyelven és mellé a fordítást, pedig Máténál és Márknál Jézus szavai a kereszten (a 22. zsoltárt idézte) lelettek jegyezve és le is lettek fordítva? Ugye ezt senki nem gondolja komolyan? Ha ez olyan fontos lett volna, akkor csak marad valami nyoma, hogy hogyan hangzott az ima az eredeti nyelven! Én biztosra veszem, hogy próbálták volna megőrizni az eredeti szöveget is, nem csak a fordítást. Gondoljunk csak bele, azt hogy "Éli, éli, lámá sabaktáni" azt lejegyezték és lefordították, de azt, hogy hogyan hangzott eredeti nyelven az ima, amit a kérdező szerint, kötelezően napi 3-5x kellett imádkozniuk, azt már nem érezték eredeti nyelven megőrzésre méltónak, sőt még említést sem tettek ilyen kitételről sehol.
De persze, ugyan ez a probléma a leborulással is.
Egy valamit megint elfelejtettem megemlíteni:
"A Bibliában vannak hibák mert meg lett hamisítva, például Noé történetében sok a hamisítás. Keresztényeknek ilyenkor két választása van. 1, Megtörtént eseményként értelmezi, de ez esetben a sok tudománnyal ellentétes állítást is tényként kell kezelnie, például az egész világot elöntő özönvizet. Ez viszont azzal jár hogy mások kinevetik az ilyen embereket mert tudományellenes abszurd dolgokban hisznek. 2, Azt mondják, ezek nem megtörtént események csak tanmesék. Ezzel viszont megtagadják Isten szavát és Isten prófétáit.
Láthatod hogy egyik sem jó. Ez történik akkor ha egy meghamisított könyvet követsz Isten szava helyett."
Szóval akkor beismered, hogy a keresztények azért nem úgy imádkoznak, mint a muszlimok, mert meg lett hamisítva a Biblia? Ha igen, akkor megvan a válasz a kérdésre, a keresztények azért nem úgy imádkoznak, mert szerintük nem lett meghamisítva a Biblia, ami szerint nem úgy kell imádkozni, mint a muszlimok, hiszen még azok sem úgy imádkoznak, akik a Biblia minden szavát szó szerint veszik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!