Keresztények miért nem úgy imádkoznak ahogy Jézus tanította?
Az alábbi Újszövetségi versből kiderül hogy Jézus arccal a földre borult és így imádkozott:
Máté 26:39 Egy kissé továbbment, arcra borult, és így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te."
Ószövetségi versekből kiderül hogy a próféták és a zsidó nép is arccal a földre borulva imádkoztak:
Mózes 2. könyve, 34:8 Mózes sietve letérdelt a földre, leborult,
Mózes 1. könyve, 17:3 Ekkor Abrahám arcra borult, Isten pedig így szólt hozzá:
Mózes 4. könyve, 20:6 Mózes és Áron pedig elment a gyülekezet elől a kijelentés sátrának a bejáratához, és arcra borultak.
Mózes 2. könyve, 4:31 A nép pedig hitt. Amikor meghallották, hogy az ÚR gondjaiba vette Izráel fiait, és hogy meglátta nyomorúságukat, meghajoltak, és leborultak.
Egyértelműen kiderül a Bibliából hogy Isten parancsa szerint arccal a földre borulva kell imádkozni, de keresztények mégsem így imádkoznak. Muszlimok imádkoznak arccal a földre borulva.
Találtam egy érdekes videót ezzel kapcsolatban:
https://www.youtube.com/watch?v=wqwkGnMSJAI
Az első imádkozó férfi ortodox zsidó vallást követi és arccal a földre borulva imádkozik. A mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. Úgy tudom ma már csak kevés zsidó imádkozik így. A második imádkozó férfi arámi keresztény.Itt is látható hogy a mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. A harmadik imádkozó férfi pedig szintén keresztény. Nem tudom pontosan melyik irányzat, de ő is nagyon hasonlóan imádkozik ahogy a muszlimok. A negyedik imádkozó férfi pedig muszlim.
Tehát ha nem is sokan, de vannak zsidók és keresztények akik úgy imádkoznak ahogy azt a Biblia írja, a muszlimok viszont mind és mindig így imádkoznak.
Tehát kérdés, keresztények többsége miért nem követi Jézus tanítását az imával kapcsolatban? Másik kérdésem, keresztények szerint miért muszlimok imádkoznak úgy ahogy a Jézus tanította és ahogy a Biblia írja?
"Ugyebár az Iszlám szerint azoknak az embereknek, akik lopnak le kell vági a kezüket. De tegyük fel, hogy van egy 10 év körüli gyerek, aki nemrég lett árva, senki sem vigyáz rá és 10 napja nem evett, ezért ellop valakitől egy húszezrest, hogy legyen neki pénze ételre. Ebben az esetben mi a helyes? Levágni a kezét?"
Szerinted az iszlám törvényei szerint le kell vágni egy éhező gyerek kezét? Ebből is látszik hogy fogalmad sincs az iszlámról csak városi legendákat hallottál, másrészről az is látszik hogy működik az iszlámellenes propaganda ha ilyet feltételezel. És még ti mondjátok nekem hogy nem ismerem a keresztény vallást.
Kezdjük azzal hogy ez a büntetés számos feltétel bekövetkezése esetében alkalmazandó. Kapásból nagykorú cselekvőképes embernek kell lennie, tehát gyerekre nem vonatkozik a törvény. Aztán nagy értékhatár feletti lopásoknál alkalmazható, kisebb lopásoknál nem. Továbbá az illető nem lehet kényszer alatt, és tudatában kell lennie hogy milyen büntetés vár rá ha lop. És ez csak néhány feltétel, még van több is. Ott kezdődik egyébként a dolog hogy az iszlám vallás előírja a rászorulók és árvák anyagi támogatását, tehát ha betartják az iszlám törvényeit nem történhet olyan hogy valaki lop mert éhez. Ez a büntetés a kifejezetten nagy értékű lopásokra vonatkozik, amikor az illető mohóságból, kapzsiságtól vezérelve lop. De még ez sem jelenti azt hogy biztosan levágják a kezét az ezt követő Korán vers azt írja ha megbánja és helyrehozza akkor fel lehet menteni az illetőt. Ha valaki nagy értéket lop kapzsiságból, úgy hogy tudja milyen büntetés vár rá, nem mutat megbánást és nem akarja helyrehozni, az meg is érdemli ezt a büntetést. Érdekes hogy az átlag keresztény ezekből semmit nem tud, vagy nem is érdekli csak annyit hogy muszlimok levágják a tolvajok kezét, de amint látod ennél sokkal bonyolultabb.
"Vagy mi van akkor, amikor mondjuk hirtelen kell meghoznod egy döntést, viszont akármit csinálsz megszegsz egy írott koráni törvényt. Akkor mit választasz?"
Ha megszeged annak következménye lesz. Olyan meg nincs hogy bármit csinálsz, megszeged a Korán törvényeit.
"Vagy jó példa arra, hogy a szituáció adja meg mi a helyes a római százados. A római százados nem volt körülmetélve(, hiszen a szidók nem engedték volna meg neki, mert pogány volt), Jézus mégis elfogadta a hitét."
Miért ne lehetne betérni a zsidó vallásba? Én azt látom a zsidók túlzottan nem örülnek ha egy idegen be akar térni hozzájuk de engedik.
"Vagy az is jó példa erre, ha valaki imában áldja Istent és minden törvényt betart, de a gondolataiban átkozza. Olyan törvény nincs, ami Istennek a gondolatban való átkozását tiltaná. Akkor mégis ki a jobb? Valaki aki nem imádkozik rituálisan, vagy valaki, aki igen, de a gondolataiban szidja Istent?"
Egyik sem jó. Aki komolyan gondolja az imát az úgy imádkozik ahogy Isten parancsolta és teszi ezt szívből, őszintén.
"Akkor te mit tennél, hogy valaki megkötözne és pisztolyt tartana a fejedhez és megkérdezné, hogy hiszel-e Istenben vagy hiszed-e, hogy Mohamed próféta volt és ha azt mondod igen megölne? Megtagadnád Istent, hogy életben maradj vagy meghalnál érte? Jézus sem arra gondol, amikor azt mondja halj meg Istenért, hogy keresd a módját, hogy minél előbb halj meg, hanem hogy ha a szituáció úgy adja, áldozd fel magad Istenért."
Ahogy korábban is írtam az iszlám vallás védi az életet. Amit írtál megtörtént esemény. Egy muszlim felkereste Mohamed prófétát és elmondta neki hogy politeisták elfogták és megfenyegették hogy megölik ha nem tagadja meg a hitét. Ő azt felelte hogy igen, megtagadja hitét de csak azért hogy megmeneküljön, valójában nem gondolta komolyan. Erre a próféta azt felelte hogy helyesen cselekedett. Tehát ha a hited miatt az életed kerül veszélybe mondhatod hogy xy vallásra áttértél hogy megmenekülj, ettől még muszlim maradsz. Rosszindulatú keresztények erre mondják hogy muszlimok hazudhatnak a hitetleneknek, pedig itt teljesen másról van szó. A Korán azt írja a vallásban nincs kényszer. A kényszer hatására tett kijelentések ezért nem érvényesek. Fordítva is igaz hogy erőszakkal nem lehet valaki muszlim, hiába kényszerítik.
"Szerinted Isten a megver ember halála után azt mondaná neki, hogy a pokolba megy, mert rosszul cselekedett vagy azt, hogy a mennybe, mert szeretni tudta az ellenségét?"
Szerintem Isten megkérdezné hogy miért nem védte meg magát. Attól hogy megvéded magad, nem jelenti azt hogy utálod a másokat. Amit írsz az totál értelmetlen és életképtelen. Ha hagyod hogy megverjen rosszat teszel magaddal és a támadóval is. Ez csak felbátorítja hogy továbbra is ezt tegye.
"Persze nyilván itt is az adott szituáció adja meg mi a helyes. Ha nem tudod kisgyermekként olvasni a Bibliát, akkor nem fogod megérteni."
Én a logikus gondolkodás híve vagyok. A Korán sok verse írja hogy gondolkodjunk használjuk az eszünket.
"Ezt a részt kinek az érdeke lett volna belehamisítani a Bibliába?"
Egyértelműen az egyházé. Életképtelen tanításokkal akarták a birkák szintjére süllyeszteni az embereket.
"Jézus ezzel azt akarja mondani, hogy Őt és a beszédét jobban kell szeretned, mint a családtagjaidat. Jézus tanítványa csak akkor lehet valaki, ha akár a családtagjait is gyűlölni tudja Jézuért."
Ennek sincs semmi értelme. Ettől még nem kell utálnod a családtagjaidat. Isten van az első helyen de utána jöhetnek a családtagok. Miért kellene megutálnod őket?
"Itt viszont nem is a nehézség mértékéről van szó, hanem szerinted ha valami csak egy kicsit is megnehezíti az életet, akkor annak biztos oka van, hogy kötelezővé tették, hiszen ha nem lenne oka, akkor nem lenne kötelező."
Mivel én minden nap így imádkozok, tudom hogy nem könnyű. Neked lehet könnyűnek tűnik kívülről de nem az. Ezt miért hamisítanák a vallásba mikor az eredetileg szerintetek nem volt kötelező, sőt mindenki úgy imádkozhatna ahogy akar. Ebben nincs semmi logika.
"A Tefilim szerinted meg hamis dolog, tehát akkor vagy könnyítenie kelllett volna a zsidók dolgát vagy okkal lett kötelező."
A tefilim egy ruhadarab amit lehet amúgy s viseltek. Ez miért lenne nehezítés? Az nehezítés ha az imát amit bármikor bárhogy elvégezhetsz, kötelezővé teszed naponta többször és rituálé szerint.
"Én pont ezt mondom, hogy szerintem is azért aludtak el, mert lusták voltak, de Jézus nem a kötelező rituális muszlim ima miatt ébresztette fel őket. A tanítványok nem tudták, hogy Jézust megölik, csak Jézus tudta."
Jézus sem tudta (egyébként nem is halt meg). Mert ha tudta volna akkor izgatott lett volna amit a tanítványok kiszúrnak és ők sem alszanak akkor. De ugye a tanítványok totál nyugodtak voltak. Akkor is mikor Jézus imádkozott tehát Jézus imájában nem volt semmi rendkívüli. Jézus szólt a tanítványoknak de ők megint elaludtak, ebből is az következik hogy ez sem volt rendkívüli. Ez Jézus szokásos imája volt amit a tanítványok mindig is láttak, csak ők lusták voltak. Ha ez egy rendkívüli ima lett volna felkelti a tanítványok figyelmét hogy mit is csinál Jézus de ők csak aludtak.
"A Bibliából azt lehet kikövetkeztetni, hogy a leborulás, az egy "ösztönös" (ösztönös alatt hagyományt vagy akkori társadalmi szokást értek, például, mint nálunk a kézfogás vagy a meghajlás) dolog volt,"
Én pedig vagy tízszer leírtam hogy a próféták nem emberi szokásokat követnek hanem Isten parancsait. Ha arccal a földre borulva imádkoztak azért tették mert Isten így parancsolta.
"valaki egyszer Jézus előtt is leborult, János az angyal előtt borult le a Jelenések könyvében."
Jézus ilyet nem parancsolt. Kizárt. Ezek a versek későbbi betoldások. Ez egészbiztos.
"Azt mondani, hogy ismered a Bibliát, mert utána néztél dolgoknak olyan, mintha azt mondanád, hogy ismered a Star Warst, mert láttál belőle jeleneteket és olvastál véleményeket, összefoglalókat róla."
Semmit nem tudtatok felmutatni ami megcáfolja az állításomat.
"Attól függ kiket veszünk keresztényeknek. Ha egy tipikus amerikai állampolgár, aki néha elmegy vasárnap templomba, akkor napi 20 másodperc lehet az átlag, ha olyan embereket, akik egy kicsit is komolyan gondolják, akkor olyan 1 perc 20 másodperc lehet az átlag, ha olyan embereket, akik nagyon komolyan gondolják, akkor nehéz megmondani, olyan 5 és 40 perc között, de inkább 5-20."
Az iszlám szerinti napi öt ima, mosakodással együtt mégha rövidebb fejezeteket recitálsz is a Koránból akkor is legalább 30-40 perc. És ugye meghatározott órákban kell elvégezni. Évszaktól függően van amikor az első ima hajnalban van, az utolsó pedig este 11-kor.
"itt viszont volt egy csomó más válasz, amit azt igazolta, hogy nem kell rituálisan imádkozni."
De még mindig nem kaptam logikus válaszokat. Röviden:
1, Jézus és többi próféta és a zsidó nép miért imádkoztak így? Az nem válasz hogy népszokás volt.
2, A zsidók miért hamisították meg Isten vallását csak hogy megnehezítsék saját életüket a kötelező rituális imával mikor elintézhették volna napi 20 másodperc alatt úgy ahogy akarják?
3, Ha a muszlimok másoltak, miért a sokkal nehezebb rituális imát imát másolták a zsidókról? Miért nem a 20 másodperces keresztény imát?
Ha ezekre a kérdésekre logikus választ adsz, akkor elhiszem hogy a Biblia nem rituális kötelező imáról ír.
"Itt elérhető, ha a böngészőben van megnyitva, akkor lehet nem látszódnak helyesen a betűk a karatker kódolás miatt. Ezért szükséges lehet letölteni úgy megnyitni valami szövegszerkesztőben."
A böngészőben megnyitva karakterhibás de ha letöltöm és megnyitom szövegszerkesztőben akkor is. Nem tölthető le máshonnan? Ha már ennyit dicsérted beleolvasnék.
"Mit ajánlsz, amivel az alapokkal megismerkedhetek?"
Elérhetőek magyar nyelvű videók például az imáról.
https://www.youtube.com/watch?v=ovZze6dW3jU&feature=emb_title
Vannak könyvek kifejezetten az iszlám iránt érdeklődőknek de ezek nem hiszem hogy elérhetőek online magyar nyelven. A budapesti mecsetben viszont biztosan adnak könyveket, vagy elküldik online esetleg postán ha nem tudsz elmenni.
Ha írsz nekik válaszolnak.
Az a helyzet kérdező, hogy sem a zsidók, sem a keresztények nem imádkoztak soha úgy, ahogy ti, muszlimok. Egyszerűen nem igaz, amit állítasz.
Le lehet borulni arccal a földnek, semmi nem tiltja, de nem elvárás és soha nem volt kötelező a mindennapi imák során. Mint már írtam, a Biblia nem határoz meg kötelező mozdulatokat, egyetlen törvény, vagy szabály sem fogalmaz meg ilyet.
Abból, hogy Jézus a halála előtti éjjelen leborulva imádkozott, nem lehet arra a következetésre jutni, hogy a keresztényeknek a mindennapi imájukat leborulva kell elvégezni.
A zsidók így imádkoznak: https://www.youtube.com/watch?v=5vpKoj8a93s
Meg így: https://www.youtube.com/watch?v=SbT3eToXR70
Láthatod, mindenki kicsit másképp mozog, nem kötelező a hajlongás sem, lehet mozdulatlanul állni, vagy ülni is.
A muszlimok kötelező mozdulatai nem a Bibliából származnak, idegenek attól.
Nekem lenne egy kérdésem! Szerinted a keresztényeknek milyen nyelven, milyen imairányba és milyen szöveget kellene imádkozniuk?
Részletesen utána olvastam az iszlám imádkozásnak, úgyhogy számomra már teljesen egyértelmű, hogy kizárt, hogy azt valaha, valaki is úgy imádkozta, ahogy ti, ezért felmerült bennem a kérdés: Szerinted, hogyan kellene imádkozniuk a keresztényeknek? Továbbá, szerinted mit és milyen nyelven imádkoztak a próféták? Mert szerintem az anyanyelvükön imádkoztak.
Csukott szemmel nem érvényes az ima? Az égre emelt tekintettel nem érvényes az ima? És azt karod mondani, hogy ugyan arról van szó? Igen, most már én is látom. Amit ti imának neveztek az a Bibliában nincs is és amit ti fohásznak neveztek, az lényegében a bibliai ima. Nevetséges az egész kérdés.
"Az a helyzet kérdező, hogy sem a zsidók, sem a keresztények nem imádkoztak soha úgy, ahogy ti, muszlimok. Egyszerűen nem igaz, amit állítasz."
Tehát tagadod a mit a videóban látsz vagyis hogy keresztények és zsidók is így imádkoznak a mai napig. Tagadod a zsidó vallás szerinti ima leírását, amint linkeltem és az elve megegyezik a muszlim imával. Aztán tagadod tagadod A Bibliát ami a saját vallásod szent könyve.
"Le lehet borulni arccal a földnek, semmi nem tiltja, de nem elvárás és soha nem volt kötelező a mindennapi imák során. Mint már írtam, a Biblia nem határoz meg kötelező mozdulatokat, egyetlen törvény, vagy szabály sem fogalmaz meg ilyet."
Mivel az összes próféta így imádkozott, ez parancs.
"Abból, hogy Jézus a halála előtti éjjelen leborulva imádkozott, nem lehet arra a következetésre jutni, hogy a keresztényeknek a mindennapi imájukat leborulva kell elvégezni."
A tanítványokat egyáltalán nem lepte meg hogy Jézus arccal a földre borulva imádkozott. Ez azt jelenti hogy Jézus mindig így imádkozott. Ha ez egy rendkívüli esemény lett volna, felkelti a tanítványok figyelmét de ők csak aludtak még úgy is hogy Jézus rájuk szólt.
"Láthatod, mindenki kicsit másképp mozog, nem kötelező a hajlongás sem, lehet mozdulatlanul állni, vagy ülni is."
De ez nem ima. Mutattam videót arról hogyan imádkoznak a zsidók és a zsidó ima leírását is linkeltem.
"Nekem lenne egy kérdésem! Szerinted a keresztényeknek milyen nyelven, milyen imairányba és milyen szöveget kellene imádkozniuk?"
Ma már minden emberre a Koránban leírtak érvényesek, így ma a keresztényeknek is az iszlám szerinti ima kötelező. Pontosabban nem csak az ima esetében hanem mindenben. A Biblia már nincs hatályban mióta a Korán kinyilatkoztatásra került. A Korán kinyilatkoztatása előtti keresztények Jézus tanítása szerint kellett hogy imádkozzanak. Ez lényegében megegyezett a muszlim imával, talán annyiban térhetett el hogy arámi nyelven történt és a Jeruzsálemi templom felé fordulva imádkoztak.
"Szerinted, hogyan kellene imádkozniuk a keresztényeknek? Továbbá, szerinted mit és milyen nyelven imádkoztak a próféták? Mert szerintem az anyanyelvükön imádkoztak."
Igen, a próféták és azok népe szerintem is a saját anyanyelvükön imádkoztak úgy ahogy ma a muszlimok. Rituális imát végeztek ami alatt a nekik kinyilatkoztatott könyvből recitáltak verseket. Jézus esetében ez azt jelentette hogy arámi nyelven történt az ima a Jeruzsálemi templom felé fordulva.
"Csukott szemmel nem érvényes az ima? Az égre emelt tekintettel nem érvényes az ima? És azt karod mondani, hogy ugyan arról van szó?"
Pontosan azt akarom mondani. Ahogy mondtam kötött ima. Nem nézelődhetsz össze vissza. Isten előtt állsz, Istenhez imádkozol. Ha megfigyeled a videóban amit linkeltem az imádkozó zsidók és keresztények is maguk elé néznek, nem össze vissza.
"Igen, most már én is látom. Amit ti imának neveztek az a Bibliában nincs is"
Akkor biztos totál véletlen hogy a Bibliában minden próféta úgy imádkozott ahogy a muszlimok.
245-ös:
Azt írod:
„Tehát tagadod a mit a videóban látsz vagyis hogy keresztények és zsidók is így imádkoznak a mai napig."
A videóban szerepel egy magát zsidónak és egy magát kereszténynek mondó ember, aki úgy imádkozik, mint a muszlimok. Nem tudom, milyen egyház, gyülekezet vagy közösség, aminek ők a tagjaik, szerintem ezek egyéni akciók. Ezeket a mozdulatokat a Biblia sehol nem írja elő. Tagadom, hogy a keresztények és a zsidók így imádkoztak volna valaha is, és manapság sem imádkoznak így.
Azt írod:
„Tagadod a zsidó vallás szerinti ima leírását, amint linkeltem és az elve megegyezik a muszlim imával.”
Már megbeszéltük, a zsidó imamozdulatok leírása, amit linkeltél a templomi imára vonatkozik, és egyáltalán nem egyezik meg a muszlim imával.
Azt írod:
„Mivel az összes próféta így imádkozott, ez parancs.”
Nem, ez nem parancs. A Bibliában nincs ilyen parancs. Le lehet borulni Isten előtt, de a muszlim ima mozdulatsor nem szerepel sehol a Bibliában. De ha te megtalálod, idézd be légy szíves. Amúgy pedig elég sok próféta volt a Bibliában, ha fenntartod az állításodat, idézd be légy szíves minden prófétáról azt a részt, ahol úgy imádkozott, mint egy muszlim.
Azt írod:
„A tanítványokat egyáltalán nem lepte meg hogy Jézus arccal a földre borulva imádkozott. Ez azt jelenti hogy Jézus mindig így imádkozott. Ha ez egy rendkívüli esemény lett volna, felkelti a tanítványok figyelmét de ők csak aludtak még úgy is hogy Jézus rájuk szólt.”
Téves a következtetésed. Már megbeszéltük, hogy miért aludtak a tanítványok. Jézus pedig a halálára készült, tele volt félelemmel és vért izzadt. Ilyen állapotba leborulva imádkozni teljesen természetes. Ez nem jelenti azt, hogy így kell imádkozni minden nap a híveknek.
Azt írod:
„De ez nem ima. Mutattam videót arról hogyan imádkoznak a zsidók és a zsidó ima leírását is linkeltem”
De, ez ima. És egyezik azzal a leírással, amit belinkeltél. Így imádkoznak a zsidók. Mutatok még egyet: https://www.youtube.com/watch?v=i0b58YpkHtQ
"Ahogy korábban is írtam az iszlám vallás védi az életet. Amit írtál megtörtént esemény. Egy muszlim felkereste Mohamed prófétát és elmondta neki hogy politeisták elfogták és megfenyegették hogy megölik ha nem tagadja meg a hitét. Ő azt felelte hogy igen, megtagadja hitét de csak azért hogy megmeneküljön, valójában nem gondolta komolyan. Erre a próféta azt felelte hogy helyesen cselekedett. Tehát ha a hited miatt az életed kerül veszélybe mondhatod hogy xy vallásra áttértél hogy megmenekülj, ettől még muszlim maradsz."
Jó, akkor megváltoztatom a kérdést. Mi van akkor, ha valaki pisztolyt tart a fejedhez és azt mondja, ha nem káromlod Istent megöl. Viszont ha káromlod, akkor életben hagy, de megöl valaki mást, akiről tudja, hogy teljesen hithű muszlim. A Korán azt írja, hogy (nem tudom pontosan hogy van, de ez a lényege) aki harcban hal meg az szent. Tehát akkor ha káromlod Istent egy muszlim ember hal meg miattad, viszont betartod azt a törvényt, hogy az élet fontos és hazudni is lehet érte, de megszeged azt, hogy harcban halsz meg, viszont ha nem káromlod Istent, akkor meg azt a törvényt szeged meg, hogy az élet fontos. Kifejezetten erre a szituációra nincsen kitalálva egy törvény, ezért ilyenkor azt fogod tenni, amit az adott szituációban helyesnek találsz. Ezt jelenti, hogy az adott szituációtól függ, hogy mi a helyes, nem előre megszabott törvényektől.
"Én a logikus gondolkodás híve vagyok. A Korán sok verse írja hogy gondolkodjunk használjuk az eszünket."
Én meg annak a híve vagyok, hogy Istenhez őszinte, szelíd gyermeki szívvel forduljunk.
"Jézus ilyet nem parancsolt. Kizárt. Ezek a versek későbbi betoldások. Ez egészbiztos."
Jézus nem megparancsolta, hogy leboruljanak előtte. Jánosra meg rá is szólt az angyal, hogy ne tegye. De ezekből a részekből az derül ki, hogy a meghajlást egy hierarchiában feljebb lévő személy előtt végezték, nem pedig az, hogy ez egy rituálé.
"Szerinted az iszlám törvényei szerint le kell vágni egy éhező gyerek kezét?"
Direkt megnéztem egy Korán verset, ahol azt írja, hogy a tolvajnak kell levágni a kezét. Nem volt benne az, hogy kivétel ha valaki éhező vagy gyerek. Lehet, hogy tényleg van valami törvény, ami felmenti a gyerekeket, de ez lényegtelen. Akkor legyen mondjuk nem gyerek, csak éhező. Te magad szoktad mondani, hogy az őfelelőssége, nem menti fel semmi. Mégis tudod, hogy egy éhező tolvajnak nem helyes levágni a kezét, és ezt nem törvények magyarázzák.
"1, Jézus és többi próféta és a zsidó nép miért imádkoztak így? Az nem válasz hogy népszokás volt."
Jézus és a zsidó nép nem így imádkoztak. Ők leborultak, de nem így imádkoztak. Ha azt gondolod igen, akkor idézz a Bibliából egy rész, ami csak kicsit is hasonlít a muszlim imára. Az lenne a legjobb, ha olyan rész idéznél, ahol így imádkoznak és az is le van írva, hogy kötelező, de már az is elég, hogy csak hasonlít a muszlim imára, mert ilyen sincsen a Bibliában.
A népszokás alatt meg ne azt értsd, hogy például minden évben elmenntek augusztus 20-án ünnepelni, hanem például mint manapság a kézfogás. Nem hiszem, hogyha manapság valakivel kezet fogsz a munkahelyeden, akkor haragszik rád Isten. Nem minden (nép)szokás ellentétes Isten parancsával.
"2, A zsidók miért hamisították meg Isten vallását csak hogy megnehezítsék saját életüket a kötelező rituális imával mikor elintézhették volna napi 20 másodperc alatt úgy ahogy akarják?"
Egy ilyen szokás nem egyik napról a másikra alakul ki. Lehet csak évtizedenként tettek kötelezővé egy-egy szokást és a végére kialakult ez. Lehet először csak a leborulást tették kötelezővé, ami csak annyira nehezítette meg az életüket, mint a Tefilim, pár tíz év múlva szokássá vált, hogy naponta háromszor imádkoznak, megint pár tíz év múlva meg az, hogy kötelező is naponta háromszor és így tovább.
20 másodperc alatt meg azért nem lehet elvégezni (a keresztényeknek sem), mert ahogy te is mondtad, azért nem szabad Istent káromolni ima közben, mert az imát teljes szívvel kell végezni. Aki meg teljes szívvel imádkozik, az nem tudja elvégezni 20 másodperc alatt.
"3, Ha a muszlimok másoltak, miért a sokkal nehezebb rituális imát imát másolták a zsidókról? Miért nem a 20 másodperces keresztény imát?"
Azért, mert a világ nem fekete-fehér. Nem tudom, hogy Mohamed valóban próféta volt, egy harcos volt, aki valóban hitt abban, amit hirdet vagy egy szélhámos, de egyik esetben sem kellett neki átvenni a könnyű imát.
Ha valóban próféta volt, akkor erről nem tudok sokat mondani, mert nem ismerem annyira az iszlám könyveket, de lehet ezt is meglehet magyarázni.
Ha Nem próféta volt, de tényleg hitt abban, amit mondott, akkor egyszerű a magyarázat. Kemény ember volt, mint ma egy parancsnok és nyilván egy ilyen ember szigorú és részletes törvényekkel szabályozza be a követőit.
Ha csak egy szélhámos volt, akkor lehet így tudta birkának tartani a követőit vagy még ezer más magyarázat van. A mai nagy vállalatoknál is valaki boltot üzemeltet, valaki videojátékot gyárt. Nincs egy meghatározott módja hogyan lehet a legtöbb pénzt keresni, ezért többminennel próbálkoznak. Ha Mohamed szélhámos volt, lehet a zsidó ima átvételét látta a legjobb döntésnek valami okból kifolyólag.
"A videóban szerepel egy magát zsidónak és egy magát kereszténynek mondó ember, aki úgy imádkozik, mint a muszlimok. Nem tudom, milyen egyház, gyülekezet vagy közösség, aminek ők a tagjaik, szerintem ezek egyéni akciók."
Már írtam. Az első imádkozó ortodox zsidó, a második arámi keresztény, a harmadik valamilyen ortodox keresztény, tehát a legrégebbi irányzatok és nem egyéni elképzelésből imádkoznak így.
"Tagadom, hogy a keresztények és a zsidók így imádkoztak volna valaha is, és manapság sem imádkoznak így."
Jól meggondoltad? Tisztában vagy azzal milyen következményekkel jár az Ítélet napján ha Isten parancsait megtagadod? Te nem csak hogy megszeged Isten parancsát de tagadod is. Ez sokkal súlyosabb.
"Már megbeszéltük, a zsidó imamozdulatok leírása, amit linkeltél a templomi imára vonatkozik, és egyáltalán nem egyezik meg a muszlim imával."
Nem csak a templomi imára vonatkozik. A videóban látható zsidók sem templomban imádkoztak. Az elve pedig ugyanaz mint a muszlim ima.
"Nem, ez nem parancs. A Bibliában nincs ilyen parancs. Le lehet borulni Isten előtt, de a muszlim ima mozdulatsor nem szerepel sehol a Bibliában."
És ha nem szerepel sehol a Bibliában a teljes mozdulatsor? A Koránban sem szerepel. Abból hogy az összes próféta így imádkozott, kiderül hogy ez Isten parancsa és rituális ima.
"Téves a következtetésed. Már megbeszéltük, hogy miért aludtak a tanítványok."
Aha meg :) Azt írtad a tanítványok rettegtek, ezért aludt téli álmod mind :) Miért jó az neked ha nevetségessé teszed magad?
"Jézus pedig a halálára készült, tele volt félelemmel és vért izzadt. Ilyen állapotba leborulva imádkozni teljesen természetes. Ez nem jelenti azt, hogy így kell imádkozni minden nap a híveknek."
A tanítványok nyugodtak voltak, ez biztos. Ha Jézus másképp viselkedett volna akkor ez feltűnik a tanítványoknak igaz? És akkor ők sem aludtak volna. Vagy a tanítványokat nem érdekelte Jézus és azért voltak nyugodtak de szerintem ezt ki lehet zárni.
"De, ez ima. És egyezik azzal a leírással, amit belinkeltél. Így imádkoznak a zsidók. Mutatok még egyet"
Ez nem ima. Egy helyben állnak és előre hátra hintáznak közben. Hol írja a Biblia hogy a próféták így imádkoztak? A zsidó ima leírása sem ezt írja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!