Keresztények miért nem úgy imádkoznak ahogy Jézus tanította?
Az alábbi Újszövetségi versből kiderül hogy Jézus arccal a földre borult és így imádkozott:
Máté 26:39 Egy kissé továbbment, arcra borult, és így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te."
Ószövetségi versekből kiderül hogy a próféták és a zsidó nép is arccal a földre borulva imádkoztak:
Mózes 2. könyve, 34:8 Mózes sietve letérdelt a földre, leborult,
Mózes 1. könyve, 17:3 Ekkor Abrahám arcra borult, Isten pedig így szólt hozzá:
Mózes 4. könyve, 20:6 Mózes és Áron pedig elment a gyülekezet elől a kijelentés sátrának a bejáratához, és arcra borultak.
Mózes 2. könyve, 4:31 A nép pedig hitt. Amikor meghallották, hogy az ÚR gondjaiba vette Izráel fiait, és hogy meglátta nyomorúságukat, meghajoltak, és leborultak.
Egyértelműen kiderül a Bibliából hogy Isten parancsa szerint arccal a földre borulva kell imádkozni, de keresztények mégsem így imádkoznak. Muszlimok imádkoznak arccal a földre borulva.
Találtam egy érdekes videót ezzel kapcsolatban:
https://www.youtube.com/watch?v=wqwkGnMSJAI
Az első imádkozó férfi ortodox zsidó vallást követi és arccal a földre borulva imádkozik. A mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. Úgy tudom ma már csak kevés zsidó imádkozik így. A második imádkozó férfi arámi keresztény.Itt is látható hogy a mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. A harmadik imádkozó férfi pedig szintén keresztény. Nem tudom pontosan melyik irányzat, de ő is nagyon hasonlóan imádkozik ahogy a muszlimok. A negyedik imádkozó férfi pedig muszlim.
Tehát ha nem is sokan, de vannak zsidók és keresztények akik úgy imádkoznak ahogy azt a Biblia írja, a muszlimok viszont mind és mindig így imádkoznak.
Tehát kérdés, keresztények többsége miért nem követi Jézus tanítását az imával kapcsolatban? Másik kérdésem, keresztények szerint miért muszlimok imádkoznak úgy ahogy a Jézus tanította és ahogy a Biblia írja?
"A megnyilvánulásaidból, kérdező, látszik, hogy neked a külsőségek a fontosak. Viszont elfelejted azt a törvényszerűséget, hogy a túlzott külsőségek mögött elvész a belső tartalom."
A te megnyilvánulásaidból pedig az látszik hogy nem értesz magyarul. Elmondtam hogy a belső tartalom szintén fontos, de most nem ez a témánk. Amiről pedig én beszélek nem külsőség hanem az ima elvégzésének módja.
"Ha érdekelne a Biblia és elolvasnád az Újszövetséget, akkor láthatnád, hogy Jézus számtalanszor mondja nekik, hogy jaj, nektek mert képmutatók vagytok."
Ha valaki rituálé szerint imádkozik akkor szerinted képmutató?
"Bárhogy lehet imádkozni, mit nem értesz ezen? Minek ragozod ennyit?"
Attól hogy te ezt kijelented még nem lesz így, ugye tudod? :)
"A lehetőség adott, bárhogyan imádkozhatsz, csak Istenhez szóljon, az a lényeg."
Ez a keresztény elképzelés ami téves. Az ima kötött, úgy kell elvégezni ahogy a próféták tanították. A fohász történhet bárhogyan.
"Fölösleges a további kötekedés, nem érdekel minket, hogy fohásznak, vagy minek hívod, meg egyébként sincs beleszólásod a keresztények életvitelébe."
Én azt kérdeztem miért nm tartod be a Biblia parancsát. Az életviteled kicsit sem érdekel.
"Szóval nem igaz, hogy a zsidók úgy imádkoznának, mint a muszlimok, soha nem imádkoztak úgy, ahogy a keresztények sem. A Biblia sehol nem írja elő, hogy így kéne imádkozni."
Akkor nem megy neked a magyar nyelv értő olvasása. Azt írja a zsidó oldal hogy ma már kevesen imádkoznak így vagy csak ünnepkor, nyilván mert elhagyták, de ettől még ott van az ima leírása tehát az, hogyan kellene imádkozni. A videóban láthatod is hogy vannak zsidók akik így imádkoznak.
"Tévedés. Krízishelyzetben az ember hajlamos arra, hogy hárítson, megtagadja a realitást és ez abban is megnyilvánulhat, hogy alvásba menekül."
Te plédául krízishelyzetben csak hazudozol. Ez van amikor nem tudsz értelmes választ adni. Ha valaki fél, aggódik vagy szomorú akkor pont hogy aludni nem fog.
"Szó sincs semmiféle kötelező rituális imáról, ami el kellett végezniük. Jézus azért ébresztette fel őket, hogy együtt imádkozva megerősödjenek, és szembe tudjanak nézni mindazzal, amit nem tudnak elkerülni."
Ha tovább olvasod ezt a részt akkor azt látod hogy Jézus visszament a tanítványokhoz akik megint elaludtak mind. Nagyon kétségbe lehettek esve ha folyton csak aludtak :) Ebből az jön le hogy a tanítványok totál nyugodtak voltak így nyilván Jézus is. Csak azért ébresztette fel őket hogy végezzék el a kötelező imát.
"Nem kötött imát mondott, hanem a saját szavaival imádkozott."
Ez egy kötött ima, ezért borult arccal a földre. Más különben minek fáradt azzal az éjszaka közepén hogy alvás helyett arccal a földre borul. A keresztény imát elvégezhette volna reggel mikor felkel fél perc alatt. Szóval kötött ima volt.
"A keresztényeknek nincsenek kötött imamozdulataik, ahogy zsidóknak sincsenek, ugyanis ilyet sehol nem ír elő a Biblia."
Nem bírsz hazudozás nélkül meglenni? Ott van két videó amiben zsidók imádkoznak és ott a zsidó ima leírása ami kötött. Szintén linkeltem egy videót amiben arámi keresztények imádkoznak kötött imát.
"Te köpködsz itt rendszeresen a Bibliára anélkül, hogy ismernéd."
Csak éppen folyamatosan a Bibliából idézek.
"A Biblia megértéséhez nincs szükség a Korán ismeretére, egy muszlimnak viszont illene ismernie a Bibliát, hiszen Mohamed mégiscsak onnan emelt át bizonyos részeket. Ezért javasoltam, hogy olvasgasd a Bibliát."
Nekem nem lenne kötelező elolvasnom a Bibliát mert a Korán felülírta, de mégis olvasgatom. Neked viszont kötelező a Koránt elolvasnod mert rád is vonatkozik és ez lesz számonkérve rajtad. Ezt csak a jegyzőkönyv kedvéért mondom hogy ne mondhasd hogy én nem szóltam.
"Ez azt jelenti, hogy ha egy zsidó kereszténnyé válik, neki már nem kell mind a 613 mózesi törvényt betartania, hanem elég Jézus tanításait követni és azzal betölti az összes törvényt."
Tehát ha te mint keresztény rávágod hogy betartod azt a néhány szlogent amit az Újszövetség ír akkor az olyan mintha betartanád az összes ószövetségi törvényt? :)))) Hol mondta ezt Jézus? Idéznéd? Mert én csak azt látom hogy Jézus azt mondta a legkisebb törvényt is be kell tartani.
"Egy nem zsidó ember soha nem volt a mózesi törvények alá rendelve, így ha ő kereszténnyé lesz, közvetlenül az új szövetséghez csatlakozik."
Mivel Jézus zsidó volt és zsidókhoz szólt. Jézus idején nem is létezett olyan hogy keresztény vallás. Később hozták létre úgy hogy Jézus tanítását keverték mindenféle pogány elemmel. Így jött létre a keresztény vallás és ezt követed.
"Az Újszövetségben számtalan tanítást találsz erről. Javaslom Pál Galatákhoz írt levelének tanulmányozását, vagy az Apostolok Cselekedeteinek elolvasását, különösen a 10. fejezet adhat neked új információkat."
És szerinted engem hol érdekel Pál írás? Sosem látta Jézust, és ő volt az aki elkezdte meghamisítani Jézus tanítását. Neked lehet fontos mert te inkább Pált követed.
"A muszlimok olyan bibliai parancsokat tartanak be, amik nem is szerepelnek a Bibliában."
A Bibliában Jézus, a többi próféta és a zsidó nép is rituális imát végzett, és ezt a muszlimok is betartják. Azt viszont áruld már el hogy keresztények mit tartanak be a Bibliából? Azt mondta Jézus hogy egy Isten van és csak őt lehet imádni. Ehhez képest a keresztények 99%-a három istenséget imád és mindenféle szentnek nevezett embert meg tárgyat. Még az egyistenhit parancsát sem sikerül betartanotok, a többiről nem is beszélve.
"Pont ezt írtam, hogy 2Mózes 34:8-ban az eredeti héber szövegben nincsen ott, hogy letérdelt. Az eredeti szövegben így követik egymást a szavak: lehajol föld shachah."
De ott van hogy lehajol. Mózes 2. könyve, 4:31-ben pedig meghajoltak.
"Nem ez derül ki a versekből. A Biblia az imára és a fohászra ugyanazt a szót használja, a palalt. A Bibliából sehol nem derül ki, hogy a shachah több lenne leborulásnál, rituálé lenne."
Pedig egyértelműen kiderül. Meg ha úgy lenne ahogy mondod akkor a shachah-t követné a palal. Önmagában a leborulásnak nem sok értelme van. Akkor úgy lett volna hogy shachah és elmondtál a palalt. De ugye a shachah önmagában szerepel így ez lesz az ima.
"Arról meggyőztél, hogy arcra kéne borulni Isten előtt, hiszen tényleg ezt csinálták régen (és mindenkinek ajánlom, hogy így IS imádkozzon Istenhez), de arról nem, hogy ez rituális dolog lenne."
Akkor nem egészen ment át a dolog. A leborulás egy része a rituálénak. Ha csak leborulsz azzal nem végzed el az imát.
"Pont azért, amiért a katolikusok is kitalálták a cölibátust."
Ennek anyagi oka volt. Azt akarták hogy a vagyon az egyházon belül maradjon. Ha az egyház tagjai házasok, a családjukra hagyják a vagyont, de ha nem házasodhatnak akkor az egyházra. Magyarul a pénzéhség az oka.
"Idézek a linkből, amit beküldtél: "Még később, a talmudi korban, SZOKÁSSÁ vált, hogy a Bölcsek hosszas magyarázatokat fűztek egy-egy szövegrészhez, melyben az elhangzottakat értelmezték." Ebből a részből is látszik, hogy ők is követnek emberi szokásokat."
A magyarázat mitől emberi szokásos? Az egyes részeket magyarázták.Ennyit ír. A magyarázat nem lett az ima része.
Szóval még mindig nem adtál magyarázatot arra a zsidók miért tették kötelezővé és rituálissá azt ami amúgy szerinted szabad volt. Miért nehezítették meg saját dolgukat. Ráadásul ez azt jelentené hogy meghamisították saját vallásukat. Tehát szerinted bevállalták azt hogy meghamisítsák saját vallásukat azért hogy megnehezítsék és bonyolulttá tegyék az imát és ezzel az életüket? Ez szerinted logikus? Kettes kérdés meg ugye az volt hogy ha szerinted Mohamed próféta másolta az imát akkor miért a sokkal bonyolultabb és kötelező zsidó imát másolta a sokkal kényelmesebb és lájtos keresztény ima helyett?
"+Még mindig a Máté 26:39 részletre hivatkozol, ami inkább tűnik fohásznak, mint imának.
Számomra úgy tűnik, hogy Jézus a saját szavait használta. Erre a pohárról lehet következtetni, ami megjelenik korábban az evangéliumban, mint a Rá váró szenvedés képe."
Erre már írtam hogy ez az eredeti Evangéliumban szerepelhetett és ezt recitálta Jézus.
"Én azt kérdeztem miért nm tartod be a Biblia parancsát. "
És a választ már rég meg is kaptad. Nem parancsol ilyet. Nem tudtad bizonyítani az igazad.
"Amiért kitalálnak bármilyen szertartást az emberek. Hagyományból, valamint jelképek miatt, hogy kifejezzenek vele valamit és az álandóság megteremtése miatt, hogy segítsen elmélyülni az imában stb. Saját szokásokat még a hétköznapokban is kitalálnak az emberek, amihez azután minden kényszer nélkül ragaszkodnak. Pl. van akinek az a szokása, hogy felkell és minden mást megelőzően odateszi a kávét főni és mindig ezzel indítja a napot. Miért? Mert neki ez egy rendszert visz az életébe, ez készíti fel arra, hogy egy új nap indult. Ha valami miatt el kell térnie tőle, már nyűgös, számára rosszul indul a nap."
Csakhogy itt Isten parancsáról van szó. Ha a rituális ima szerinted csak emberi szokás, akkor ez azt jelenti a zsidók meghamisították Isten parancsát. Ez neked logikus? A zsidók meghamisítják Isten szavát azért hogy megnehezítsék saját életüket a kötelező és rituális imával? Ebben egy csepp logika sincs. Sokkal inkább az logikus hogy a keresztények hagyták el a kötelező rituális imát mert nehéznek találták.
"Miért? Mert egyentársadalmat akar létrehozni, ahol mindenki ugyanazt csinálja? Az a baj, hogy neked a istenképed is kicsit eltér a keresztény istenképtől. Te úgy viszonyulsz Istenhez, mintha egy diktátor lenne, egy király, aki csak parancsolgat."
Ez érdekes mert az Ószövetségben is Isten tengernyi törvénnyel szabályozza az emberek életét. Nem a zsidók és nem a muszlimok istenképe tér el hanem a keresztényeké. Mivel Isten teremtette az embereket, nyilván Isten tudja a legjobban milyen életvitel, milyen törvények a legjobbak az embereknek, és ezt közölte is a próféták közvetítésével.
"A kereszténységben ennél egy kicsit bonyolultabb a helyzet. Mi kicsit másképp viszonyulunk Istenhez. Isten szereti az embereket, még a bűnösöket is és nem örül annak, ha elvész egy is közülük"
A kereszténységben nincs semmi bonyolult. Pont hogy ki lett ürítve. Egyszerűen kivették Isten törvényeit és meghagytak néhány hangzatos de tartalom nélküli szlogent ami szépen hangzik mint a szeresd a felebarátod, de tökéletesen alkalmatlan arra hogy szabályozza egy társadalom életét. De nem kell aggódni mert az egyház és a világi hatalom megírták a saját törvényeiket és ezeket tették Isten törvényei helyébe.
Persze az iszlám nem csak törvényekből áll. Korábban belinkeltem több Korán verset és hadiszt ami a szeretetről szól.
"A Korán tagadja, hogy Isten bárkinek is az atyja. Ez a két felfogás közötti különbség és emiatt vagy képtelen megérteni, amit írnak neked már a 20. oldalon."
Ha ez alatt biológiai atyát érteszt, termesztésen én is tagadom. Mert ezzel Istent a teremtményekkel teszed egy szintre. Ha szimbolikusan érted azzal egyetértek. A keresztény vallás néhány üres szlogen és ennyi. Semmi több. Szeresd Istent és a felebarátod ami szép és jó, de ennyi? És ezt az ószövetségi próféták is biztosan elmondták. Ez egy hippi mozgalom szintje. Szeresd a másikat de amúgy minden szabad.
"Ők nem mind ugyanolyanok. Van egy közösség a Könyv Népe között, akik igaz úton járók, és Allah ájáit olvassák az éjszaka óráiban, és leborulnak." Kor 3:113"
Ez mit jelent? Hogy voltak olyan zsidók és keresztények akik így imádkoztak, de ez nem magyarázat. Te azt állítod Mohamed próféta tőlük másolta, de miért? Miért nem a többi kereszténytől aki ima címszó alatt akkor és azt csinál amit akar? Ez sokkal könnyebb lett volna.
"Ezért olyan fontos neked ez az egész, nem azért, mert érdekel, hogy mit gondolnak a keresztények."
Engem továbbra is az érdekel keresztények miért nem úgy imádkoznak ahogy Jézus tanította.
"Egyébként ez nem semmi: "És azok, akik vele vannak, szigorúak a hitetlenekkel szemben, és irgalmasak egymás között." Már ez a mondat teljesen ellentétes a keresztény evangéliumokkal."
A keresztény evangéliumok teljesen életképtelenek. Ez a szeresd a másikat szépen hangzik de önmagában semmi. Nincs mögötte tartalom, mert kivették a törvényeket, így nem képes arra hogy utat mutasson az embereknek. Oké hogy szeresd a másikat de mi van ha másik nem szeret téged? Sőt, olyannyira nem szeret hogy az életedre tör? Akkor mi van? Oda fordítod a másik orcádat? :) Az iszlám vallásban is benne van a szeretet, és azt tanítja mindenkihez békésen viszonyulj de ha a másik ellenséges veled, jogod van megvédeni magad. Ezt mondja a világi jogrendszer is minden országban.
"Ha tovább olvasod ezt a részt akkor azt látod hogy Jézus visszament a tanítványokhoz akik megint elaludtak mind. Nagyon kétségbe lehettek esve ha folyton csak aludtak :) Ebből az jön le hogy a tanítványok totál nyugodtak voltak így nyilván Jézus is. Csak azért ébresztette fel őket hogy végezzék el a kötelező imát." Ez egy vicc! Úgy magyarázod az evangéliumokat, hogy teljesen figyelmen kívül hagysz mindent, ami le van írva. Vagy elképesztően rossz a szövegértésed vagy nem érdekel, hogy mi van oda írva csak kiragadtál egy szót a szövegkörnyezetéből.
Amúgy mit is írtál? Miről is szól ez a rész szerinted? Miért is könyörög Jézus? Mit ért az alatt, hogy múljon el tőle ez a kehely? Ha jól emlékszem nem írtad le, pedig érdekelne, hogy akkor ezt a részt te hogyan értelmezed. Én bevallom nagyon meglepődtem, hogy te erre a részre egyáltalán mertél hivatkozni, mert ebben a két sorban benne van minden, ami tagadja az iszlámot.
"A keresztény imát elvégezhette volna reggel mikor felkel fél perc alatt. Szóval kötött ima volt." Milyen keresztény imát? Komolyan mondom egy szót sem értettél meg abból, amit eddig írtak neked. Mi az hogy, keresztény ima? Határozd meg! Épp erről van szó, hogy nincs kötött imaforma. Egy "keresztény ima" van szövegében: a "Miatyánk", itt nem azt mondja. A saját szavaival imádkozott és leborult. A keresztények is imádkozhatnak arccal a földre borulva. Van akik szoktak így imádkozni most is, le is szoktak térdelni stb. De, ez nem kötelező! Nem üdvkérdés! Nincs előírva, hogy csak az számít imának, amit úgy végzel el hogy pl. háromszor meghajolsz, kétszer letérdelsz stb.
Ráadásul azt írod, elvégezhette volna reggel, amikor felkel... Ez döbbenet. Gondolom, az nem zavar, hogy pár órával később elfogták. Mit is érdekel az téged! Komolyan mondom, te csak szórakozol itt. Bármely ateista már rég megértette volna. Mégha el nem is fogadja, de legalább megérti.
A külön érdekessége ennek az egésznek, hogy ha a te nyakatekert logikádat alkalmazom, akkor lényegében szinte alig volt ember, aki imádkozott a Bibliában. Ugyan is mit mond Jézus? (Ez a kérdésed, ugye...) Amikor imádkoztok, menjetek be a belsőszobátokba. Szóval akkor Jézus sehol nem imádkozik az Újszövetségben, de, Mózes, Áron és Ábrahám sem imádkoztak, hiszen nem a belső szobájukban voltak. Sőt, nem is a "Miatyánkat" mondták, holott ezt tanított Jézus, hogy "Így imádkozzatok".
"Ott van két videó amiben zsidók imádkoznak és ott a zsidó ima leírása ami kötött" Gondolom, az nem zavar, hogy az egy darab ima, amit egy darab csoport ember vagy csoport úgy imádkozik. Én meg linkelek neked másikat, amin nem úgy imádkoznak! Sacharit, a zsidók reggeli imája! 40 perces, szóval nem mondhatod, hogy valami kimaradt belőle. https://www.youtube.com/watch?v=zRqJeAFmS5A Ha már itt tartunk! A muszlimok miért nem tekerik magukra a Tefillin-t imádkozás közben? A zsidók így tesznek a muszlimok viszont nem. Honnan veszed, hogy így érvényes az imád?
Láttam, hogy ezekkel a videókkal kifejezetten a muszlimok pedáloznak. Direkt olvastam, a kommenteket is alatta. Az egyikhez azt írták, hogy a zsidó vallás egy kis csoportjának a karaita judaizmus követőinek az imája látható, akiknek ha utána olvasol meglátod, hogy a 9. században feléledő mozgalom és hatással volt rájuk az iszlám. Olyat is találtam, hogy a zsidók egy jelentős csoportja, csak két ünnepnapon borul le, mások meg soha, hogy nehogy bálványimádásnak számítson. Szóval ez nem annyira egyértelmű és fekete-fehér, mint ahogy azt te beállítod.
És hogy mennyire nem érted ezt az egészet, had mutassak egy videót, amin a katolikus pápa (aki gondolom szerinted nem szokott térdelve, meg leborulva imádkozni) azzal kezdte Nagypénteken a misét a Vatikánban 2013-ban, hogy teljesen arccal a földre borulva imádkozott. https://www.youtube.com/watch?v=CSBIerYAdYU (Egyébként szerintem valami ilyesmi a bibliai értelemben vett leborulás, nem az, hogy fölállok, leborulok, meghajlok, fölállok, megint leborulok stb. Ilyet hol olvasol? Leborultak és ott maradtak.)
"Ha a rituális ima szerinted csak emberi szokás, akkor ez azt jelenti a zsidók meghamisították Isten parancsát." Nem hamisítottak meg semmit, mivel nem volt rá parancs.
"Nem a zsidók és nem a muszlimok istenképe tér el hanem a keresztényeké." "A kereszténységben nincs semmi bonyolult. Pont hogy ki lett ürítve. "
"A keresztény vallás néhány üres szlogen és ennyi. Semmi több."
Hát, persze. A szeretet és a megbocsátás egy üres szlogen. Annak az, aki nem érti meg. Isten bocsássa meg neked a szavaidat! Ezt teljesen komolyan mondom. Egyszer remélem megérted, hogy miről van szó.
"Miért nem a többi kereszténytől aki ima címszó alatt akkor és azt csinál amit akar? Ez sokkal könnyebb lett volna." Benne van a szövegben, csak még ezt sem veszed észre. Mert egy bizonyos szektát részesített előnyben és az ő tanításaikkal tudott a legjobban azonosulni, ők pedig nyilván leborulva imádkoztak, így őket másolta. Ezért írja, hogy a keresztények, meg a zsidók eltitkolták a Tórát, meg az Evangéliumot, mert azoknak az írásait tekintette igaznak. A felesége nagybátja is egy keresztény szerzetes volt. De, vélhetően valamely kisebb szektához tartozott. Ráadásul, utazgatott a karavánokkal kereskedő korában, látott minden félét. Ki tudja kikkel találkozott és azoknak a tanításából is mennyit értett meg. Te sem érted, amit itt írnak neked, pedig te itt élsz az internet korában, egy alapvetően keresztény kultúrkörben. Neki meg még nehezebb dolga volt. Ha elhiszem, amit a Korán ír, még írni-olvasni sem tudott.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!