Keresztények miért nem úgy imádkoznak ahogy Jézus tanította?
Az alábbi Újszövetségi versből kiderül hogy Jézus arccal a földre borult és így imádkozott:
Máté 26:39 Egy kissé továbbment, arcra borult, és így imádkozott: "Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te."
Ószövetségi versekből kiderül hogy a próféták és a zsidó nép is arccal a földre borulva imádkoztak:
Mózes 2. könyve, 34:8 Mózes sietve letérdelt a földre, leborult,
Mózes 1. könyve, 17:3 Ekkor Abrahám arcra borult, Isten pedig így szólt hozzá:
Mózes 4. könyve, 20:6 Mózes és Áron pedig elment a gyülekezet elől a kijelentés sátrának a bejáratához, és arcra borultak.
Mózes 2. könyve, 4:31 A nép pedig hitt. Amikor meghallották, hogy az ÚR gondjaiba vette Izráel fiait, és hogy meglátta nyomorúságukat, meghajoltak, és leborultak.
Egyértelműen kiderül a Bibliából hogy Isten parancsa szerint arccal a földre borulva kell imádkozni, de keresztények mégsem így imádkoznak. Muszlimok imádkoznak arccal a földre borulva.
Találtam egy érdekes videót ezzel kapcsolatban:
https://www.youtube.com/watch?v=wqwkGnMSJAI
Az első imádkozó férfi ortodox zsidó vallást követi és arccal a földre borulva imádkozik. A mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. Úgy tudom ma már csak kevés zsidó imádkozik így. A második imádkozó férfi arámi keresztény.Itt is látható hogy a mozdulatok, testtartás nagyon hasonlít a muszlim imához. A harmadik imádkozó férfi pedig szintén keresztény. Nem tudom pontosan melyik irányzat, de ő is nagyon hasonlóan imádkozik ahogy a muszlimok. A negyedik imádkozó férfi pedig muszlim.
Tehát ha nem is sokan, de vannak zsidók és keresztények akik úgy imádkoznak ahogy azt a Biblia írja, a muszlimok viszont mind és mindig így imádkoznak.
Tehát kérdés, keresztények többsége miért nem követi Jézus tanítását az imával kapcsolatban? Másik kérdésem, keresztények szerint miért muszlimok imádkoznak úgy ahogy a Jézus tanította és ahogy a Biblia írja?
"91Saul még mindig lihegett a dühtől, és halállal fenyegette az Úr tanítványait. Elment a főpaphoz, 2s arra kérte, adjon neki ajánlólevelet a damaszkuszi zsinagógához, hogy ha talál ott embereket, férfiakat vagy nőket, akik ezt az utat követik, megkötözve Jeruzsálembe hurcolhassa őket. 3Már Damaszkusz közelében járt, amikor az égből egyszerre nagy fényesség ragyogta körül. 4Földre hullott, és hallotta, hogy egy hang így szól hozzá: „Saul, Saul, miért üldözöl engem?” 5Erre megkérdezte: „Ki vagy, Uram?” Az folytatta: „Én vagyok Jézus"
Akárki mondhatja hogy megjelent neki Jézus. Pál nem volt a 12 apostol között aki személyesen tanított Jézus.
"Egyáltalán nem érted miről beszélek! Itt Salamon nem meghatározta az imát. Ha a zsidók fogságba kerülnek, akkor gondoljanak arra, hogy azért történt mindez velük, mert Isten ellen fordultak. Térjenek vissza Istenhez és tartsák meg az Ő útját, fájdalommal gyötrődve gondoljanak bele abba, hogy miket is tettek. Erre mit csináltak a zsidók?"
Akkor te nem érted. Azt kéri Salamon Istentől hogy fogadja el a zsidók imáját és bocsásson meg nekik. Az általad idézett versekben erről van szó.
"Aztán amikor még több baj történt velük csak úgy néztek, hogy mért is nem jön a segítség. Hát persze! Azok miatt az emberek miatt, akik naponta 3 helyett néha csak kétszer imádkoztak vagy hetente 25 helyett csak 24 áldozatot vittek."
Tehát szerinted felesleges naponta imádkozni? Elég is évente egyszer elmondani pár szót 20 másodpercen ima címen és minden rendben lesz egy évig igaz? :)
"tt a bűnt és ünneplést! Újholdjaitokat és ünnepeiteket gyűlölöm én, terhemre vannak, fáraszt elviselni." Tényleg ezt mondaná Isten, ha úgy tetszik Neki az imádkozás, ahogy te mondod? Így lehet helyesen értelmezni azokat a verseket, amiket idéztél."
Szerintem nálad komoly szövegértelmezési gondok vannak. Arról van szó ezekben a versekben hogy a zsidók tettei nem őszinték, ráadásul keverik a bűnt az ünneplésbe. Ebből neked az következik hogy úgy imádkozhatsz ahogy kedved tartja? :)
"Persze semmi baj nem lett volna vele, ha valaki valóban Jeruzsálem fele imádkozik, sőt jó lett volna, de ha valaki nem Jeruzsálem fele imádkozik, vagy nem napi háromszor, de közben teljes szívéből erejéből, lelkéből Istenre gondol, akkor azt már nem hallgatja meg Isten?"
Isten elmondta hogyan imádkozz. Ha te ettől eltérsz az probléma.Ha meg nem is szívből csinálod duplán probléma. Ha te teljes szívedből imádkozol de nem rituálé szerint ahogy Isten parancsolta az nem ima, hanem fohász. Ezt kellene megértened. Az hogy rituálé szerint végzed az imát egy külön dolog és az is külön dolog hogy szívből imádkozol vagy sem.
"Ezt tényleg nem fogod megérteni, ha nem olvasod el a Bibliát. Ha nálad tényleg nincsen szellemi fal, akkor adj neki egy esélyt."
Én teljesen értem amit mondasz. Őszintén szívből kell imádkozni. Ezt már megbeszéltük hogy így van, de ettől még úgy kell elvégezned ahogy Isten parancsolta. Ez nem külsőség hanem Isten parancsa.
"A dolog lényeg nem az, hogy ki hol él, hanem hogy vannak olyan keresztények, akik az életüket is odaadnák, meg minden másukat. Aki mindenét odaadná, vajon ő is lustaságból nem úgy imádkozik, mint a muszlimok?"
És akkor mi van? Nagyon sok vallás nagyon sok követője az életét adta és adná most is a hite miatt. Ez még nem jelenti azt hogy igazuk van. Valami szekta tagjai például tömeges öngyilkosságot követtek el. Akkor nekik is igazuk van? Nagy rosszul közelíted meg a dolgot.
"Ez bizonyítja, hogy tényleg nem ismered a Bibliát. A Biblia 66 különböző könyv gyűjteménye különböző emberektől. Olvasd el a Krónikák, a Királyok, Ezsdrás vagy Ruth, a Bírák, Sámuel és még lehetne sorolni mennyi könyvet és rájössz miről beszélek. Senki nem állította, hogy a Biblia csak Isten szava lenne. Hiába szajkózzák ezt a keresztények, ha nem így van."
Akkor újra megkérdezem. Mit keres a Bibliában olyan szöveg ami nem Isten szava? Erre válaszolj légyszives.
"Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy meg kéne tanulnunk az eredetei szöveget, mint egy verset. Itt is az a lényeg, hogy az emberi élet igazsága Isten törvényeiben volt. Például ne paráználkodj, ne edd meg a vért, csak Istent imádd stb. Ezeket a törvényeket kell megjegyezni és átadni a fiatal generációknak, hogy ők is igazságban, Isten akarata szerint élhessenek."
Pontosan azt jelenti hogy meg kell tanulni az eredeti szöveget. Ha megnézed a videót amit linkeltem az imádkozó zsidók az ószövetség verseit recitálják ima alatt.
"Igen, betartják az összes ószövetségi törvényt, sót még azokat is, amik nincsenek is köztük. Például nagyjából 2 bibliai igében benne van, hogy szakálluk volt a zsidóknak, ezért ők is kötelezően szakállt hordanak egy csomó fogalmat héberül használnak. Imádkozni mégsem úgy imádkoznak, mint a muszlimok, ha jól tudom."
És halára kövezik a paráznákat? Megölik a bálványimádókat? Na ennyit erről. Viszont vannak olyan zsidók akik betartják a kötelező napi 3 imát és rituálisan végzik el.
"De ez nem igaz. Kérdezz meg itt bárkit hogyan kell imádkozni és azt fogja mondani, hogy mindig, amikor lehet. Jézus is azt mondja, szüntelenül imádkozni kell és nem szabad belefáradni."
Most akkor szüntelenül kell imádkozni? :) Hát ez nem nagyon jön össze a keresztényeknek mert még a 20 másodperces ima is szerintem csak heti egyszer sikerül jobb esetben ha betéved a templomba.
Mutattam neked 7 új verset a Bibliából, amiből egyre reagáltál de azt is letagadtad. A többivel egyáltalán nem foglalkoztál. Reggel még azt írtam úgy tűnik téged az igazság érdekel. Ezt visszavonom. Egyáltalán nem érdekel az igazság. Te semmiféle falat nem akarsz lebontani magad körül. Ezt most bizonyítottad. Semmiben nem különbözöl a többi kereszténytől akik mindenfélét behazudnak csak hogy ne kelljen elismerni hogy tévednek. Elhiszem hogy nem lehet könnyű azzal szembesülni hogy amiben egész életben hittél az nem igaz, vagy csak részben és egy másik vallásban találod az igazságot, de a hazudozással és tények tagadásával, figyelmen kívül hagyásával kinek ártasz?
"Akkor ezek szerint Allah a dzsinneket céltalanul teremtette?"
Ugyanazzal a céllal teremtette mint az embereket.
"Dehogy nem. Az arab mitológiában már jóval az iszlám előtt jelen voltak ezek a szellemi lényeg. Mohamed csak ezt vette át, kicsit átalakítva."
A dzsinnek nyilván Mohamed próféta előtt is léteztek, az iszlám pedig Ádámmal kezdődött, tehát az emberiség már jóval Mohamed próféta előtt tudhatott a dzsinnekről mert más könyvekben is szerepelhetek.
"Végül is, ha a Szentírást mitológiaként értelmezzük, akkor igen. De akkor is ez inkább egy saját dolog, nem átvett, mint a dzsinnek esetében."
Nem saját dolog mert korábbi vallásokban is megtalálhatóak.
"Vagy éppen azt is mondhatja bárki, hogy Gábriel angyal jelent meg neki..."
Csak éppen a Korán bizonyítja hogy Mohamed próféta valóban találkozott Gábriel angyallal. Pál mit bizonyított? Azzal hogy tanítása ellentétes Jézus tanításával azt bizonyította hogy ő kezdte el meghamisítani Jézus szavait.
Hogy bizonyítja a Korán? Hiszen a Koránt Mohamed írta.
Ha én azt mondom, hogy találkoztam Mihály arkangyallal, akkor az fogja bizonyítani, hogy leírom, amit állítólagosan mondott?
"Hogy bizonyítja a Korán? Hiszen a Koránt Mohamed írta."
A Koránt nem Mohamed próféta írta hanem Isten szava. Nyilván azt nem tudhatjuk hogy találkozott-e Gabriel angyallal, csak mert azt mondta. azt sem tudhatod hogy Mózeshez Isten szólt egy csipkebokorból. A Korán egész és a Biblia egésze alapján dönthetjük el hogy ez megtörtént vagy sem. A Korán mint tartalmi mind pedig tárgyi hitelesség szempontjából mesze megelőzi a Bibliát, így a válasz az hogy igen, Mohamed prófétának megjelent Gabriel angyal.
"A Korán mint tartalmi mind pedig tárgyi hitelesség szempontjából mesze megelőzi a Bibliát, így a válasz az hogy igen, Mohamed prófétának megjelent Gabriel angyal."
Ez valami vicc? Két vallási könyv közül a sajátodat hitelesebbnek tartod, szóval ez a bizonyítéka, hogy valóban igaz? Ha én írok egy még logikusabb könyvet, egy még hitelesebbet, akkor onnantól kezdve kidobod a Koránt és az én könyvemet követed?
"Ez valami vicc? Két vallási könyv közül a sajátodat hitelesebbnek tartod, szóval ez a bizonyítéka, hogy valóban igaz? Ha én írok egy még logikusabb könyvet, egy még hitelesebbet, akkor onnantól kezdve kidobod a Koránt és az én könyvemet követed?"
Ez nem vicc. Maga a Korán írja:
2/23 Ha kétségben vagytok afelől, amit kinyilatkoztattunk a szolgánknak, akkor hozzatok csak egy hozzá hasonló Szúrát,
Tehát ne fogd vissza magad. Írj egy logikusabb könyvet mint a Korán és megnézzük.
"Akkor te nem érted. Azt kéri Salamon Istentől hogy fogadja el a zsidók imáját és bocsásson meg nekik. Az általad idézett versekben erről van szó."
Igen, pontosan erről van szó. Viszont itt Salamon nem egy imaformát ír le. A
zsidók mégis erre vonatkozva kezdtek el Jeruzsálem fele fordulva imádkozni, amikor Salamon beszédének egy szavát sem értették meg. Salamon itt nem arról beszélt, hogy ha fogságba kerülnek, akkor fordítsák meg, hogy merre imádkoznak. Egyébként itt palal áll, tehát akkor fohászkodni kell Jeruzsálem fele, nem imádkozni?
"Tehát szerinted felesleges naponta imádkozni? Elég is évente egyszer elmondani pár szót 20 másodpercen ima címen és minden rendben lesz egy évig igaz? :)"
Nem, nem felesleges. Az a felesleges, ha valaki nem érti meg az ima és a tiszta őszinte szívből imádkozás lényegét és úgy imádkozik. Ezt tették a zsidók és a testiek felé fordultak a lelki helyett. Szinte lihegve mentek haza egy-egy rituális ima vagy Jeruzsálem felé fordulás után, hogy ők mennyi nehézségen mentek át Istenért, majd lenézték azt, aki ilyen szempontból kevesebbet tett náluk és őket okolták, hogy miattuk van minden veszedelem, ahelyett hogy a saját bűneiket is elismerték volna közösen, tisztán álltak volna Isten elé.
Amit ők tettek volt a farizeusi felfogás. A farizeusok is azt hitték, hogy szívből imádkoznak és mindent jól csináltak, de ez nem így volt. A szigorú ilyen típusú törvényeik (hogyan imádkozz, moss-e kezet) csak egy valamire voltak jók, hogy saját magukat igazolják és elhiggyék, hogy ők valóban nagy emberek. A keresztények is ezt teszik (tisztelet a kivételnek), csak ők még azt mondják ,hogy nekik még azt se kell csinálni, mert Jézus megszabadította őket a törvényektől, ezért elég akár, ha egyszer-egyszer 20 másodpercet imádkoznak.
"Akkor újra megkérdezem. Mit keres a Bibliában olyan szöveg ami nem Isten szava? Erre válaszolj légyszives."
Nem értem mért ne lehetne a Bibliában olyan szöveg, ami nem Isten szava. Senki nem mondta, hogy a Biblia csak Isten szava. Az iszlámból indulsz ki, mert az iszlám szerint a Koránnak teljesen Isten szavának kell lenni, de a Biblia attól még nem kell, hogy az legyen.
"Pontosan azt jelenti hogy meg kell tanulni az eredeti szöveget. Ha megnézed a videót amit linkeltem az imádkozó zsidók az ószövetség verseit recitálják ima alatt."
Semmi közöm nincs a zsidókhoz. Ha ők így értelmezik, tegyék. A vers egyébként sem azt írja, hogy ima közben kell elmondani, hanem egyértelműen arra céloz, hogy a gyerekeket kell rá tanítani.
"Most akkor szüntelenül kell imádkozni? :) Hát ez nem nagyon jön össze a keresztényeknek mert még a 20 másodperces ima is szerintem csak heti egyszer sikerül jobb esetben ha betéved a templomba."
Ez az ő bajuk, az ő lelkiismeretükön van. Sokan lehet tényleg túl keveset imádkoznak.
"És akkor mi van? Nagyon sok vallás nagyon sok követője az életét adta és adná most is a hite miatt. Ez még nem jelenti azt hogy igazuk van. Valami szekta tagjai például tömeges öngyilkosságot követtek el. Akkor nekik is igazuk van? Nagy rosszul közelíted meg a dolgot."
Nem azt mondom, hogy igazuk van (mindegy, hogy igazuk van-e). Csak te azt mondtad, hogy mi biztos azért nem tartjuk be azokat a dolgokat, amiket te mondasz, mert lusták vagyunk és nem vagyunk kíváncsiak az igazságra. Viszont akkor az olyan keresztények akik az életüket is feladták, vajon ők is azért nem imádkoznak úgy, mert lusták lennének?
"És halára kövezik a paráznákat? Megölik a bálványimádókat? Na ennyit erről. Viszont vannak olyan zsidók akik betartják a kötelező napi 3 imát és rituálisan végzik el."
Nem, de ennek is megvan az oka, hogy mért nem teszik. Először is, Jeremiás próféta mondta, hogyha Babilonba viszik a zsidókat, akkor ne kezdjenek el ellenük lázadni és lerombolni a bálványaikat, megölni a paráznáikat, hanem éljenek velük együtt. Aztán még három oka van, az első szorosan kapcsolódik az előző mondathoz: 1. szerintük a Biblia mindenhol elítéli a lázadást, az meg csak puszta lázadás lenne, ha megtámadnák a magyar lakosokat bálványimádásért 2. mivel mindenki már nagyon sok bűnt követ el, ezért nincs is olyan ember, aki a kivégzést elvégezhetné, mert ő maga is követett már el nagyobb bűnöket 3. ez kapcsolódik az elsőhöz, hogy Pál azt mondta, hogy nem szabad ellenállni a földi hatalomnak, jelen esetben a magyar törvényeknek. Ezek ellenére nyilván kizárják saját maguk körül azt, aki házasságtörést követ el vagy bálványt imád.
Akkor válaszolok mind a 7 idézetre:
"Zsoltárok 55:16-17 Én az Istenhez kiáltok, és az Úr megszabadít engem. Estve, reggel és délben panaszkodom és sóhajtozom, és ő meghallja az én szómat."
Itt nem szerepel az ima szó sehol. Ráadásul ez nem azt jelenti, hogy volt ez a 3 időpont, amikor pontosan akkor imádkozni kellett. Ez csak azt jelenti, hogy mindig Istenhez kiáltott, neki panaszkodott, ez olyan, mintha azt mondanád valakire aki sok kávét iszik, hogy reggel, délben, este kávét iszik. Nem feltétlenül jelenti az azt, hogy itt 3 időpontról van szó.
"Dániel próféta könyve 6:10 (6:11) Amikor Dániel megtudta, hogy alá van írva ez az irat, hazament. Emeleti szobájának ablakai nyitva voltak Jeruzsálem felé, és ő napjában háromszor térden állva imádkozott, és magasztalta Istenét, ahogyan azelőtt is szokta."
két dolgot kell megemlíteni itt:
1. Ez a szöveg arám nyelven íródott, de az arám nyelvben is meg van különböztetve a leborulás és az ima két szóval. Márpedig itt a héber palalanak, azaz az imádnak megfelelő szó van, nem a sachah. Tehát akkor fohászkodni kell Jeruzsálem felé, nem imádkozni?
2. Itt megint ott van, hogy ez az ő szokása volt. Tehát egyszerűen ő így szokta meg, hogy naponta háromszor imádkozik. Ez nem azt jelenti, hogy nekünk is naponta háromszor kellene. Ráadásul a szövegben úgy van, hogy ő csinálta így. Ha fontos lett volna, hogy ebből az emberek tanuljanak és így csinálta volna a többi próféta is, akkor a szövegben az lenne, hogy "ahogy a többi próféta is csinálta". Ha nem csak a próféták csinálták így, hanem mindenki így csinálta volna, akkor meg az lett volna a szövegben, hogy "ahogy a zsidók is csinálták" vagy "így meg így imádkozott, mint a többi zsidó".
"Apcsel 10:30 Ekkor Kornéliusz így szólt: "Négy nappal ezelőtt körülbelül ebben az órában, délután három órakor imádkoztam,
Apcsel 3:1 Péter és János felment a templomba, a délutáni imádkozás idejére, délután három órára."
Attól még, hogy a templomban volt napi ima, nem azt jelenti, hogy így kötelező, mert akkor az Ószövetségből kellett volna venniük. Kornéiusz meg lehet pont ennek a tudatában imádkozott akkor (mert ha jól emlékszek ő egy római százados volt, nem zsidó), tehát azért imádkozott így, mert tőlük vette. De az is lehet, hogy csak véletlen egybeesés, hiszen leírta, hogy körülbelül ekkor imádkozott, nem pedig pontosan.
"Mózes 5. könyve, 6:6-7 Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt,"
Itt nincs szó imáról. Ez megint arról szól, hogy vegyék be a szívükbe Isten törvényét és azt tanítsák a fiataloknak, nem ima közbeni szavalásról.
Erre zat fogod mondani, hogy már megint csak magyarázkodok, de ahhoz, hogy ezeket értsd tényleg el kéne olvasnod a Bibliát. Hiába hiszed azt, hogy érted, nem érted.
Nézd, én még mindig azt mondom, hogy én áttörtem azt a falat. Te imádkoztál már azért, hogy megtudd, hogy nekünk van-e igazunk? Lehet egy csomó válaszaimba írok olyat is, ami teljesen hülyeség, de nyilván nem vagyok tévedhetetlen. Tényleg belegondoltam már sokszor is és erre a következtetésre jutottam. Ha azt kérdezed, hogy a keresztények mért esznek disznót vagy vért, vagy mért nem tartják a szombatot pihenőnapnak, akkor abba lehet igazat is adtam volna neked. Nyilán lehet, hogy ezekre is van másik magyarázat, de ez már egy olyan törvény lett volna, amit lehet tényleg be kell tartani. Viszont a muszlim imádkozás nem az, ezt hidd el nekem, vagy olvasd el a Bibliát, vagy olvastasd el egy független józan gondolkodású ateistával, hogy ki tudja-e hozni a Bibliából ezt a következtetést.
Valóban bebizonyítottál valamit, és ez a valami nem az, hogy a Biblia szerint úgy kell imádkozni, mint a Korán szerint. Azt bizonyítottad be, hogy ez is egy lehetséges forgatókönyv, hogy a próféták és Jézus az iszlám ima szerint imádkoztak. Csak a Biblia alapján viszont nem lehet azt mondani, hogy hogy a keresztények rosszul imádkoznak. Sőt Jézus tanításaiból az derül ki, hogy mindegy, hogy térdelve vagy leborulva imádkozol, hiszen sok farizeust ilyesmi miatt feddett meg. Erre mondhatod, hogy meg van hamisítva, de szerintünk viszont nincsen. Erre mondhatod azt is, hogy logikátlan, de számunkra meg pont ez a logikus. Egy ateista számára meg az a logikus, hogy nincs Isten. Nyilván azt, hogy mi az igazság nem én döntöm el, de azt én döntöm el, hogy miben hiszek. Mondhatod erre, hogy de a Korán az igaz, de a Korán nem lehet csak azért igaz, mert a Korán írja. Én azért hiszek Istenben és Jézus beszédeiben, mert ezt az utat választottam és kész, nekem ez tűnik Igazságnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!