Hisztek Isten létezésében?
Igazság szerint de, folyamatosan meghamisítani próbálod amit írok, már jó ideje.
Kijelentettél valamit, ami nem igaz, erre cáfolatként hozom a természetes számokat, te pedig eszement módon próbálod meghamisítani, mintha a valós számokról lenne szó.
Ugyanúgy, másik cáfolat volt a távolság fogalma, erre azt is bármi áron meg akarod hamisítani, mintha valami konkrét távolságról lenne szó.
Röviden, igen, a valós számok nem cáfolják amit mondtál, de a természetes számok igen. Egy konkrét távolság nem cáfolja amit mondtál, de általánosságban a távolság fogalma igen.
Szóval be lehet fejezni a sunyulást, és megpóbálni meghamisítani, amiről szó van!
Nem szeretnék részleteiben kitérni arra, amiket írtál, csak nagyvonalakban szeretnék rá reagálni. Konkrétan te úgy veszed ezt a vitát, mintha én ellenségesen harcolnék az ellen, amit te írsz, és minden erőmmel azon lennék, hogy neked ne legyen igazad... Holott nekem ez egyáltalán nem szándékom. Ha így látod, az csak annak tudható be, hogy te magad nézed ellenséges szemmel ezt a vitát, és emiatt veszed ellenségesnek azt, amit írok. Többször is leírtam, hogy én értem, miről beszélsz, de próbáld megértni azt te is, amit írok. Azért nem akarod megérteni, mert eleve ellenségesen tekintesz erre az egészre. Ez igazság szerint abból fakad, hogy én hiszek valamiben, amiben te nem. De én úgy gondolom, hogy ettől nem kell ellenséges szemmel nézni egymásra. És szeretném leszögezni, ezalatt a kérdés alatt senkire sem néztem ellenséges szemmel, nem veszek senkit sem ellenségemnek. Én csak szeretném megértetni az álláspontomat. Pontosan tudod, hogy miről van szó, miről beszélek, viszont nem akarod megérteni.
Nézzük miről beszéltünk eddig:
Abiogenezis: Velem ezt nem lehet elhitetni. Nehéz elhinni, hogy a semmiből hogyan lesz valami, és azután ebből az élettelen valamiből hogyan sarjad ki "csak úgy véletlenül" a legegyszerűbb életjelenség, és csakugyan a "véletlenek sorozata" folytán egyszer miként jut el odáig a "fejlődő természet", hogy olyan fantasztikus célszerűséget és harmóniát mutasson fel, amit az ember akár a mikrovilágban (mikroszkópjával), akár a makrovilágban vagy éppen az őt körülvevő természetben felfedez... és akkor még nem is ejtettem szót az emberről, akinek az agya lenne a "fejlődés csúcsterméke"! Ez mind véletlenül megtörténik?? A láthatatlan világ hátterében van valaki, aki semmit nem bízott a véletlenre, hanem Ő maga teremtett mindent, és az élet és a természet törvényszerűségeit úgy helyezte el ebben a világban, hogy abból az ember megsejthet valamennyit az örökkévaló Isten létezése felől, hogy azután hittel megragadva e sejtést, a többit akkor is elfogadja, ha "nincs rá az emberi észhez igazodó bizonyítéka".
Végtelenség: Ebben a világban ami egyszer elkezdődik, az véget is ér. Nincs olyan dolog a világon, ami elkezdődik, és soha nem ér véget. Ez egy anyagi világ. Mindennek van kezdete és vége. Itt a számokról beszélgettünk, de a számok is erről tanúskodnak. Nullától jobbra és balra is mehetsz a végtelenbe. Nincs eleje és vége sincs. Ha pedig végtelenről beszélünk, akkor értelemszerűen nincs helye semmilyen halmaznak. Nem beszélve arról, hogy a számok is csak elméleti tényezők. A távolságról én nem szeretnék további vitát, mert nem tudom ennél világosabban leírni, hogy miért nem értek veled egyet. Nincs az a hosszúságú táv, amire azt lehetne mondani, hogy nincs kezdőpontja és végpontja. Tény, hogy nincs maximuma a növelhetőségének. De nem tudod olyan nagyra növelni, hogy ne lehessen megmondani hol kezdődött és hol hagytad abba a növelését. Mindig növelheted nagyobbra, de nem tudsz úgy megállni a növelésében, hogy ne legyen végpontja.
A vitának már jó ideje semmi köze ahhoz hogy ki miben hisz. Én ezt az állításodat cáfoltam két példával is:
"Nincs olyan dolog a világon, ami elkezdődik, és soha nem ér véget"
Ennek ellenére te mindenáron ki akarod forgatni a szavaimat, hogy ne kelljen beismerned, hogy tévedtél. Ennél egyszerűbben nem tudom leírni:
Röviden, igen, a valós számok nem cáfolják amit mondtál, de a természetes számok igen. Egy konkrét távolság nem cáfolja amit mondtál, de általánosságban a távolság fogalma igen. Mivel mind a kettő egy kezdőpontról a végtelenségig növelhető, cáfolva ezzel az idézett állításod.
“Nézzük miről beszéltünk eddig:
Abiogenezis: (...) “
Engem “kissé” elkeserít ,hogy majdnem 30 oldalas vita után (amiben biztos volt legalább 3-4 oldal az abiogenezisre is szentelve) is hülyeségeket mondasz, kezdve a sok “véletlenül lett ez meg az” dumával. Nem, a tudomány nem állít olyat ,hogy a semmiből lett minden. Ilyen csak a vallásokban vannak. Mondjuk az anyag keletkezése az ősrobbanás területe lenne aminek semmi köze az eddigiekhez. Az élet keletkezése se “csak véletlen” mert nyilván megvan ennek is a maga működése, a “sajátos” biokémiája akkor is ha ma még nem teljesen tiszta. Az élet fejlődése (ami inkább változás mintsem fejlődés) meg evolúció aminek semmi köze az abiogenezishez. Az ember pedig semmilyen formában nem a természet csúcsa. Jó, pillanatnyilag (földtörténeti pillanatról beszélünk) a mi agyunk az egyik legbonyolultabb, de ne gondold ,hogy valami természet koronája lennénk mert nagyon nem.
"Aztán történt pár elég rossz dolog 12-13 éves koromban, nem tehettem semmiről, mégis engem értek a csapások. Akkor úgy gondoltam, hogy engem nagyon nem szerethetnek odafent, ha elvileg Isten szeret, miért bánt? Akkor elvesztettem a hitemet teljesen. Azóta meg egyszerűen csak nincs szükségem vallásra, hülyeségnek tartom az egészet, de nem zavar, ha valaki hisz. Én nem fogom gyakorolni."
Nem tudom mennyi idő telt el azóta. De Isten nem akar bántani téged, ezt elhiheted. Mindenkivel történnek rossz dolgok. Az élet nem fenékig tejfel, erre gondolom azóta rájöttél! :) Gyermekként még az ember nem igazán érti mi miért történik, és még felnőttként is hajlamosak vagyunk Istent okolni mindazokért a dolgokért, ami történik velünk. De meg kell értenünk, hogy nem Isten okozza a rossz dolgokat az életünkben. Az ember saját magát keveri rossz helyzetbe. Te nem tehettél erről a bizonyos dologról, de hidd el, Isten sem. Bizonyára a körülötted levő emberek hibájából történt, ami történt.Az a rossz dolog, ami ért téged, nem Isten akaratából született. De nyilván gyermekként az ember még képes azt mondani, hogy ez biztos azért van, mert Isten nem szeret. Te is ezt tetted. De belegondoltál már abba, hogy mi van, ha Isten nem akarta ezt a dolgot, és az egész nem az Ő keze által ment végbe? Mert nem az Ő akarata a rossz. Nem Isten akaratából történnek a rossz dolgok. Hanem az ember szabad akaratából. Az ember dönt rosszul. Az ember téved rossz útra. De Isten vígaszt nyújt, és mindig kész visszafogadni az eltévedteket. Lásd a tékozló fiú történetét. Nem az apa zavarta el a fiát. Ő akart menni. Kikérte a jussát, és elment. Eltékozolta a vagyonát, és a végén semmije sem maradt. Aztán úgy döntött, visszamegy az apjához. Amikor hazament, az apát nem érdekelte, hogy mindent elherdált a fia. Az érdekelte, hogy végre hazatért. Szeretettel fogadta. Fogadhatta volna úgy is, hogy te semmirekellő, haszontalan disznó, miért kellett minden vagyonod elpocsékold... de nem így fogadta. Nem vádolta. Nem szidta. Szeretettel fogadta, sőt lakomát rendezett a hazajövetelére. Ugyanez a helyzet velünk is. Eltévedünk, rosszul döntünk, vagy csak elkeseredünk, és lemondunk Istenről. De Isten a világért sem bántaná a gyermekeit. Látnunk kell, hogy a világot a rossz uralja a bűnbeesés óta, és ennek köszönhető minden negatívum körülöttünk. De Jézus ezért jött a Földre. Annyira szeret minket, hogy emberré lett, és feláldozta magát azért, hogy a Sátán uralta világból legyen lehetőségünk kiválni, és általa a világ világosságává válni. Isten segíteni akar. Isten kezet akar nyújtani. Látja az elkeseredésed. Látja a nehézségeidet. Látja a szívedet. És szeretne rajtad segíteni. Szeretné, ha Te is az ő gyermekének mondanád magad! Ne utasítsd el Őt! Ő szeret téged, feltétel nélkül. Menj vissza hozzá, ahogy a tékozló fiú is tette. És fogadni fog téged.. szeretettel, és megbocsátással. Hidd el, ez az igazság Istenről!😊
"Az élet keletkezése se “csak véletlen” mert nyilván megvan ennek is a maga működése, a “sajátos” biokémiája akkor is ha ma még nem teljesen tiszta. "
És mi működteti az ilyesfajta dolgok biokémiáját? Maguktól csak úgy működnek? Ilyen pontossággal? Ilyen harmóniával? Ilyen szimmetriával? Ez a szabályosság csak úgy magától létrejön és kész? Mi van az univerzummal? Mekkora? Hogyan keletkezett? Azok az anyagok, amik az univerzumban találhatók csak úgy lettek? Mi robbant fel az ősrobbanásnál? Mi miatt lett ősrobbanás? Az ősrobbanás oka milyen további okokra vezethető vissza? Azok az anyagok, amik felépítik a Földet, a többi bolygót, a Napot, a különböző csillagokat, hogyan jöttek létre? Csak úgy vannak? Ez a harmónia, ez a szabályosság, ez a szimmetria, ezek a törvényszerűségek, amik a természetben uralkodnak, csak úgy lettek és ennyi? Vagy említhetném az embert. Miért intelligensebb, mint az állat? Egy csomó olyan dolog van, amiben különbözünk az állatoktól. Van öntudatunk, felül tudunk kerekedni az ösztöneinken, van képzelőerőnk, van humorérzékünk, sorolhatnám még sokáig. Mégis honnan származnak ezek a tulajdonságok? Mi okozza ezt az áthidalhatatlan különbséget? Mivel lehet ezt megmagyarázni??
#256 A képzeletbeli barát persze hogy mindig visszavár. Pont ezért olyan sok a visszaeső tudathasadásos meg pszichés beteg is.
#257 Igen, valóban sok kérdés vár még megfejtésre, megválaszolásra. Engem is izgatnak ezek a kérdések, de én abban látom a megoldást, hogy kutatni kell a dolgokat, kisérletezni, megfigyelni, és az adatokat összevetve összefüggéseket keresni. Ez a megfelelő útja a minket foglalkoztató kérdések megválaszolásának, szerintem. De javits ki, ha tévednék.
De kérlek, teszek még egy próbát. Csak annyi dolgod lesz, hogy kiválaszd a következő három kijelentés közül a hamis(aka)t:
1. Természetes számok léteznek.
2. A természetes számoknak van alsó korlátja.
3. A természetes számoknak nincs felső korlátja.
Nos, melyik állitás hamis szerinted közülük?
“És mi működteti az ilyesfajta dolgok biokémiáját? Maguktól csak úgy működnek? Ilyen pontossággal?”
Igen, maguktól. A fizika, kémia stb törvényszerüségei alapján. Persze erre mondhatod ,hogy ki hozta a törvényeket ? Akár lehetett Isten is akár nem de erre az 50-50%-ra nem lehet alapozni mert mivel bizonyítod ,hogy Isten volt ? Semmivel, max belemagyarázod.
“ Ilyen harmóniával?”
Harmónia nincs a valóságban. Egyensúly van ami nagyon nem ugyan az. Ezt az egyensúlyt (az élővilágra nézve) az egymással való folytonos versengés okozza. A nem versenyképesek kiesnek a többiek folytatják míg tudják. Mi ezt érzékeljük egyensúlynak.
“ Ilyen szimmetriával? Ez a szabályosság csak úgy magától létrejön és kész?”
Miért ne jöhetne létre magától ? Mert te azt mondtad ?
“Mi van az univerzummal?”
Mi lenne ?
“Mekkora?”
A látható univerzum ha jól emlékszem kb 13,7 milliárd fényév, de ez is tökéletesen irreleváns az eddigiekhez.
“Hogyan keletkezett?”
Ősrobbanással. Ez biztos, ennek a hatásait még ma is jól látjuk.
“Azok az anyagok, amik az univerzumban találhatók csak úgy lettek?”
Vagy mindig is voltak csak épp más formában.
“Mi robbant fel az ősrobbanásnál?”
Nem robbant fel semmi mert nem egy hagyományos robbanást kell elképzelni, lásd: “ha felrobbantok egy szeméttelepet mikor lesz abból működő autó ?” féle kreacionista félremagyarázás. Egy “apró s forró anyaghalmaz” robbanásszerűen kitágult.
“Mi miatt lett ősrobbanás? Az ősrobbanás oka milyen további okokra vezethető vissza?”
Ezt én nem tudom, kérdezz meg egy ebben járatos embert. Annyit tudok ,hogy az ősrobbanás első tizedmásodpercéig is vissza tudtunk menni, annál visszább egyelőre nem tudtunk eddig szinte semmit mondani. Elképzeléseink vannak, egyelőre egyik sem 100% de egyik sem lehetetlen.
“Azok az anyagok, amik felépítik a Földet, a többi bolygót, a Napot, a különböző csillagokat, hogyan jöttek létre?”
Többnyire a csillagok magfúziójából keletkeztek az anyagok amik nem H vagy He. Majd a gravitáció összehúzta őket kisebb-nagyobb obiektumokká. Majd a nagy dolgok körül elkezdtek keringeni a kisebbek stb. Nem annyira bonyolult.
“Csak úgy vannak?”
Többnyire igen.
“Ez a harmónia, ez a szabályosság, ez a szimmetria, ezek a törvényszerűségek, amik a természetben uralkodnak, csak úgy lettek és ennyi?”
Mint ahogy korábban mondtam harmónia az nincs. A többi szinte már törvényszerű. Egyébként ha mindennek kell egy alkotó valami akkor Istennek miért ne kellene ? Mert azt írták 2-3000 éve ?
“Vagy említhetném az embert. Miért intelligensebb, mint az állat?”
Az “állat” kategóriába elég sokminden beletartozik (mi is). Szerintem egy csimpánz és egy cserebogár közt sokkal áthidalhatatlanabb szakadék van mint egy ember és egy csimpánz közt pedig az első kettő “csak állat”. Amúgy miért pont ember ? Miért nem medveállatka ? Ő sokkal sokoldalúbb ha az egyediséget nézzük. Na, ő tényleg megérdemli ,hogy külön megemlítsük, mi a nyomába sem érünk. De még rengeteg élőlény van ami olyan egyedi ,hogy megérdemelné azt ,hogy külön megemlítsük őket, az ember azokhoz képest lepkefing.
“Egy csomó olyan dolog van, amiben különbözünk az állatoktól.”
És mégtöbb amiben egymástól különböznek.
“Van öntudatunk, felül tudunk kerekedni az ösztöneinken, van képzelőerőnk,”
Ilyenjei elég sok állatnak van, pl: főemlősök, delfinek, elefántok stb.
“van humorérzékünk,”
Nem kizárt ,hogy nekik is van bár erről így hirtelen nem tudok példát mondani. Sok faj képes játszani szórakozásból vagy épp átverni egymást, miért pont humorérzékük ne lenne ?
“sorolhatnám még sokáig. Mégis honnan származnak ezek a tulajdonságok?”
Eddig egy olyan tulajdonságot se tudott az ember felmutatni ami valamiyen formában ne lenne meg az állatvilágban is. Csak a nagy egónk miatt sokszor többnek gondoljuk magunkat.
“Mi okozza ezt az áthidalhatatlan különbséget? Mivel lehet ezt megmagyarázni??”
Áthidalhatatlan különbségek ? Például ? Olyat mondj ami tényleg áthidalhatatlan.
"A képzeletbeli barát persze hogy mindig visszavár. Pont ezért olyan sok a visszaeső tudathasadásos meg pszichés beteg is."
A gyerekeknek valóban szokott lenni képzeletbeli barátja, de Isten esetében egyáltalán nem erről van szó. Nem tapasztaltad meg Isten valóságát, mert még az esélyét sem adod meg ennek, azonban állítod, hogy ő képzeletbeli. Először győződj meg róla, hogy valóban képzeletbeli-e. Kutasd őt! Olvass Bibliát! Tanulmányozd! Gondolkodj rajta! Kérdezz olyan embereket, akik szintén megtapasztalták az ő erejét és gondviselését, és te is látni fogod, hogy Isten valóságos!
"Igen, valóban sok kérdés vár még megfejtésre, megválaszolásra. Engem is izgatnak ezek a kérdések, de én abban látom a megoldást, hogy kutatni kell a dolgokat, kisérletezni, megfigyelni, és az adatokat összevetve összefüggéseket keresni. Ez a megfelelő útja a minket foglalkoztató kérdések megválaszolásának, szerintem. De javits ki, ha tévednék."
Ezt én sem vonom kétségbe.
"De kérlek, teszek még egy próbát. Csak annyi dolgod lesz, hogy kiválaszd a következő három kijelentés közül a hamis(aka)t:
1. Természetes számok léteznek.
2. A természetes számoknak van alsó korlátja.
3. A természetes számoknak nincs felső korlátja."
Mindhárom állítás igaz. Most kérlek, válaszd ki te az alábbiak közül a hamisakat:
1. A természetes számok halmaza csak egy része az összes létező számnak.
2. Léteznek negatív számok is.
3. Nullától pozitív és negatív irányba is végtelen a számok sora.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!